30 Ιουλ 2008

Γυναίκες κλώνοι στο νησί

Τις νύχτες μαζεύονται στα καφέ και τα μπαρ ίδιες, σχεδόν απαράλλαχτες, σχεδόν κλωνοποιημένες σιλουέτες γυναικών. Λικνίζονται με αμυντική ηδυπάθεια ομόκεντρα του κενού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λικνίζονται χιλιάδες άλλες γυναίκες με τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά. Κρατάνε το τσιγάρο με τον ίδιο άφθαρτο τρόπο που αντέγραψε πρώτη κάποια από τις χιλιάδες από κάποια Άβα Γκάρντερ. Ακόμα κι ο τρόπος που σταυρώνουν τα γυμνασμένα πόδια με τις στιλπνές γάμπες είναι ίδιος με των κούκλων στις βιτρίνες του Αθηναϊκού κέντρου.

Λοιπόν; Είναι άψυχα όντα που τα αγκάλιασε ένα συγκεκριμένο στυλ ή γυναίκες με στυλ που τα αφομοίωσε η παγκοσμιοποίηση;

Τη νύχτα, που τα ποτά θα' χουν στερέψει και τα βλέφαρα θα βαραίνουν νωχελικά, καθώς θα κατηφορίζουν προς το λιμάνι για να ανεβούν στα λιπαρά κότερα της κοσμικής ιντελιγκέντσιας που τις φιλοξενούν, θα μετρήσουν νοερά το μέγεθος που ανέβηκε το γόητρό τους σε μια νύχτα. Άλλες θα οργανώσουν μια επόμενη ημέρα λίγο πιο επιτυχώς κλωνοποιημένη. Και κάποιες άλλες θα αναστενάξουν με υπόκωφο νόημα αναπολώντας μια μνήμη που δεν υπάρχει πια...

29 Ιουλ 2008

Τα απόνερα της άρχουσας τάξης



Κυριακή μεσημέρι στην παραλία του Σωρού εκβράστηκαν νεκρά ψάρια, λάδια και πετρελαιοειδή που περίσσεψαν από τα απέριττα κότερα της Αθηναϊκής άρχουσας τάξης που επισκέφθηκε το νησί για το καθιερωμένο κοσμικό πάρτυ στην παραλία του Αγ. Σώστη.

Εκ μέρους των λουομένων μεταφέρουμε τις θερμότατες ευχαριστίες τους προς τους εκπροσώπους της αφάν γκατέ που μας έκαναν, μέσω των αποβλήτων τους, κοινωνούς της κοσμικής ζωής τους και ευελπιστούμε όλοι σε μία ακόμα πιο βίαιη μετάλλαξη του χαρακτήρα του νησιού στο μέλλον που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά.

Προς την κατεύθυνση αυτή, να ενωθούν δηλαδή τα σκατά της αφάν γκατέ με αυτά των υπηκόων της σε ένα μεγάλο θαλάσσιο πάρτυ συντείνουν και οι άοκνες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς το έωλο έργο της αποχέτευσης/βιολογικού καθαρισμού απεντάσσεται τελικά από το Γ' Κοινοτ. Πλαίσιο Στήριξης (6178/25-06-08 επιστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

το Αγιο δισκοποτηρο της Φυσικης

Με αφορμή το παγκοσμίως διάσημο πλέον πείραμα στο CERN που πραγματοποιείται στις αρχές Αυγούστου στη Γενεύη, με στόχο την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς ή «σωματιδίου του Θεού», όπως αποκαλείται, ο αστροφυσικός - διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, μιλά στην «Ε» για την επιστήμη, τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη ζωή και τον Θεό. Ενώ στο «κλείσιμο» της συνέντευξης καλείται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που «καίει» το ανθρώπινο μυαλό επί εκατοντάδες χρόνια: ποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τη γένεση του Σύμπαντος; Η θρησκεία ή η επιστήμη;

«Η έννοια του υπέρτατου όντος είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση» λέει ο Διονύσης Σιμόπουλος
Η επιστήμη είναι γυναίκα;

«Ναι και μάλιστα πάρα πολύ πιστή! Είναι μια σύντροφος, η οποία στη διάρκεια των χρόνων με έχει κάνει πιο ρομαντικό αλλά και πιο λογικό».

Γιατί σας έκανε ρομαντικό;

«Γιατί όταν ξέρεις πόσο μεγάλες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στα άστρα, τότε σκέφτεσαι τον Ελύτη που έγραψε: "αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας". Αυτός ο άνθρωπος συμπύκνωσε μέσα σε τέσσερις λέξεις ό,τι όλη η επιστήμη της αστρονομίας ανακάλυψε τα τελευταία 4.000 χρόνια!».

Δηλαδή;

«Οτι βλέπουμε πόσο μικροί είμαστε σε σχέση με το Σύμπαν αλλά ταυτόχρονα και πόσο μεγάλοι για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλο αυτό το γιγαντιαίο και πολυσύνθετο κατασκεύασμα. Πάρτε για παράδειγμα τα πειράματα του CERN που όλη η υφήλιος περιμένει με αγωνία. Ακόμη κι αν με τα πειράματα αυτά, αλλά και άλλα που θα ακολουθήσουν, ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος, πάλι θα έχουμε ανακαλύψει μόνο το 4% των συστατικών του. Αφού το 96% είναι σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια και για το οποίο δεν έχουμε ιδέα! Εάν αυτή η συνειδητοποίηση της ταυτόχρονης δύναμης αλλά και αδυναμίας του ανθρώπου δεν σε κάνει ρομαντικό, τότε τίποτε δεν πρόκειται να σε κάνει ρομαντικό, πίστεψέ με».

Συνεπώς, να υποθέσω ότι είστε μάλλον αισιόδοξος για το μέλλον του ανθρώπινου είδους.

«Ασφαλώς».

Οι περισσότεροι άνθρωποι πάντως, βασιζόμενοι σε ρεαλιστικά δεδομένα, δεν είναι...

«Αισιόδοξος και ρεαλιστής είναι δύο χαρακτηριστικά τα οποία δεν αλληλοαναιρούνται απαραιτήτως. Ο ρεαλιστής πρέπει να είναι ρομαντικός, ειδάλλως χάνει την ανθρώπινη διάστασή του και γίνεται κομπιούτερ. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει: "εσύ που ξέρεις για τις τρύπες του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.ά., πώς μπορείς να είσαι αισιόδοξος;" Ναι, τα ξέρω όλα αυτά, αλλά παράλληλα ξέρω ότι τα προβλήματα που η επιστήμη και η τεχνολογία δημιουργούν, θα λυθούν από τις ίδιες, μέσα από την ανάπτυξή τους».

Δεν είστε νεολουδίτης.

«Μα τι θα κάνουμε, θα γυρίσουμε πίσω στις σπηλιές; Στον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα εκατομμύρια άνθρωποι αλλά εάν δεν υπήρχε η τεχνολογία, θα ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια. Σήμερα ο άνθρωπος κατά μέσο όρο ζει 75 χρόνια. Τη δεκαετία του '50 που εγώ μεγάλωνα, οι εφημερίδες έγραφαν "Γέροντας 45 ετών απέθανε"! Εγώ είμαι 64 και, δόξα τω Θεώ, αισθάνομαι πολύ καλά!».

Το αν τελικά θα υπερισχύσουν τα προβλήματα ή η λύση των προβλημάτων από τι θα εξαρτηθεί;

«Από τους ανθρώπους. Είναι όπως με το μαχαίρι. Που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο αλλά ήταν αρχικά φτιαγμένο για να κόψεις το κρέας!»

Το κάνετε να ακούγεται απλό...

«Μα είναι απλό! Η επιστήμη είναι γύρω μας: όλοι μας αναρωτιόμαστε γιατί ο ουρανός είναι μπλε, γιατί πετάνε τα πουλιά. Οσο για μένα, καταλαβαίνοντας, χάρη στους καλούς δασκάλους που είχα, ότι αυτό μαθαίνεται εύκολα, ήθελα να τους μιμηθώ, να μεταδώσω στον κόσμο, με εύληπτο τρόπο, τη γνώση. Γι' αυτό και δεν κάθησα πίσω από το τηλεσκόπιο, όπου είναι μοναστηριακή η ζωή».

Τι εννοείτε;

«Οτι πηγαίνεις στην κορυφή ενός βουνού και κοιτάς, επί μέρες, μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό ενός τηλεσκοπίου. Ή βλέπεις στην οθόνη ενός μόνιτορ τις πληροφορίες».

Ο Καζαντζάκης όμως, που ήταν ασκητικός τύπος, σας άρεσε...

Αποψη του τεράστιου μαγνήτη στο CERN, ο οποίος θα αποτελέσει συντελεστή των πειραμάτων που θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο στο διάσημο εργαστήριο
«Οχι ο άνθρωπος, τα γραπτά του».

Τα γραπτά ενός ανθρώπου δεν προέρχονται από τον βίο του;

«Οχι αναγκαστικά, αν και ένα από τα καλύτερα έργα του, η "Αναφορά στον Γκρέκο", είναι αρκετά αυτοβιογραφικό. Αυτό που με γοητεύει στον Καζαντζάκη είναι το πνεύμα που έχει καταγραφεί στα βιβλία του».

Στα δικά σας γραπτά τι καταγράφεται και είναι τόσο δημοφιλή;

«Πολύ καλή ερώτηση! Δεν ξέρω την απάντηση ακόμη και τώρα! Ρωτάω καμιά φορά φίλους, γνωστούς: "Τα καταλαβαίνετε αυτά που γράφω;". Και μου λένε "ναι, βέβαια" αλλά όταν τους ρωτώ το "γιατί;" δεν έχουν τι να μου απαντήσουν!».

Μήπως η αποδοχή των γραπτών σας προκύπτει από τη δική σας προσπάθεια να πλησιάσετε τους αναγνώστες σας, εν αντιθέσει με τους περισσότερους επιστήμονες που ναρκισσεύονται και προσπαθούν απλώς να επιδείξουν τις γνώσεις τους;

«Οταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα είχα έναν καθηγητή ο οποίος μου είπε: "θα σου δώσω δύο συμβουλές: στις διαλέξεις που θα κάνεις θα πετάς και αγγλικούρες μέσα και, επιπλέον, θα τα λες λιγάκι "δύσκολα". Ετσι, όταν θα φεύγει ο κόσμος, θα λέει: "τι σπουδαίος επιστήμονας ο Σιμόπουλος, δεν καταλάβαμε λέξη!". Ενώ αν τα λες "εύκολα", θα λένε: "ε, αφού τα καταλάβαμε κι εμείς, ο Σιμόπουλος δεν αξίζει και πολλά πράγματα!". Δεν το ακολούθησα αυτό ποτέ μου».

Μετανιώσατε;

«Οχι, γιατί το μόνο που με ενδιέφερε ήταν το να καταλάβουν αυτά που λέω, τόσο το παιδί του Δημοτικού όσο και ο 80χρονος. Ο πιο πιστός μου αναγνώστης ήταν ένας γέρος που πέθανε προ πενταετίας, στο χωριό του πατέρα μου. Ηταν 93 ετών. Και μέχρι την τελευταία Κυριακή της ζωής του, έστελνε την κόρη του, που ζούσε σε ένα άλλο χωριό, να του αγοράσει την εφημερίδα για να διαβάσει "το άρθρο του Σάκη"...».

Εχετε αρθρογραφήσει και για το CERN που τη φετινή χρονιά βρίσκεται στο στόμα όλης της ανθρωπότητας. Σε ποιο ερώτημα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι επιστήμονές του με τα πειράματα που σε λίγες ημέρες ξεκινούν εκεί;

«Το βασικό ερώτημα είναι η ύπαρξη του σωματιδίου Χιγκς. Εν παραλλήλω θα προσπαθήσουν να δώσουν κάποια απάντηση στο φαινόμενο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, καθώς και σε όσα ερωτήματα προκύψουν κατά τη διενέργεια των πειραμάτων. Αλλά ο κύριος στόχος της αναζήτησής τους είναι το Χιγκς: το "Αγιο δισκοπότηρο" της Φυσικής».

Γιατί το έχουν ονομάσει «σωματίδιο του Θεού»;

«Ο Λέον Λέντερμαν που έδωσε το προσωνύμιο στο συγκεκριμένο σωματίδιο ήταν νομπελίστας φυσικός και δούλεψε πολλά χρόνια στο αντίστοιχο αμερικανικό ίδρυμα ερευνών, το Fermi Lab, στο Σικάγο. Ονόμασε έτσι το Χιγκς, επειδή αυτό δημιουργεί ένα πεδίο στο οποίο τα υπόλοιπα σωματίδια "κολυμπούν". Ανάλογα, λοιπόν, με το "κολύμπι" που κάνουν τα σωματίδια στην "παχύρρευστη θάλασσα" που δημιουργεί το Χιγκς, αποκτούν συγκεκριμένη έννοια και σημασία. Γι' αυτόν τον λόγο, επειδή το πεδίο του Χιγκς καθορίζει και τα υπόλοιπα σωματίδια, ονομάστηκε το Χιγκς "σωματίδιο του Θεού"».

Εσείς πιστεύετε στον Θεό;

«Αυτό είναι μυστικό».

Γιατί;

«Γιατί η έννοια του υπέρτατου όντος είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση. Η γέννηση του Σύμπαντος αποδεικνύεται. Αλλά το προσωπικό πιστεύω κάθε ανθρώπου δεν μπορεί να αποδειχθεί με χειροπιαστά δεδομένα».

Ο Θεός δεν δημιούργησε το Σύμπαν;

«Εγώ αυτό που ξέρω για τη γέννηση του Σύμπαντος είναι από το 10-43 του πρώτου δευτερολέπτου και μετά. Για πιο πριν, δεν γνωρίζω. Μέχρι εκεί μπορούμε να φτάσουμε πειραματικά, με τις εξισώσεις μας. Βέβαια με τα πειράματα που θα γίνουν στο CERN μπορεί να φτάσουμε και μέχρι το 10-18. Οπότε σίγουρα πρόκειται για πρόοδο».

Μήπως λοιπόν ο Θεός «κρύβεται» εκεί; Πριν το 10-43 ή το 10-18;

«Δεν ξέρω...».

Εάν δεν ξέρετε εσείς, τότε ποιος ξέρει; Οι κληρικοί;

«Είδες; Πηγαίνουμε τώρα στο μεταφυσικό. Τη φυσική μπορώ να σου την πω άνετα και ωραία. Αλλά τις μεταφυσικές καταστάσεις δεν μπορώ να τις αποδεχθώ... Ο καθένας από μας έχει ένα φίλτρο που αποτελείται από τις γνώσεις, τις δοξασίες, τα πιστεύω, τις εμπειρίες και τα συναισθήματά του. Αυτό που θα πω εγώ θα περάσει μέσα από το δικό σου φίλτρο και εν συνεχεία μέσα από το φίλτρο των χιλιάδων αναγνωστών της "Ελευθεροτυπίας" που, αφού το διαβάσουν, θα του δώσουν χιλιάδες ερμηνείες, ο καθένας ανάλογα με το δικό του φίλτρο».

Αρα έχουμε πολυθεϊσμό... Υπάρχουν πολλοί θεοί. Οσοι είναι και οι άνθρωποι.

«Σαφώς, αν το πάρεις έτσι. Αλλά δες και τη χριστιανική θρησκεία. Υπάρχουν χριστιανοί πρεσβυτεριανοί, προτεστάντες, ρωμαιοκαθολικοί, ορθόδοξοι, παλαιοημερολογίτες. Και μιλάμε για τον ίδιο Θεό. Το τι έχω εγώ στο μυαλό μου και το τι έχει κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Εκκλησίας πιθανότατα απέχουν παρασάγγας. Γι' αυτό και αποφεύγω να απαντώ σε μια ερώτηση που κάνει "τζιζ!". Οχι σε μένα. Αλλά φαντάζεσαι η απάντηση που θα σου δώσω να επηρεάσει κάποιους ανθρώπους υπέρ ή κατά; Ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο με επίθετα του Θεού: πανάχραντος, πανάγιος, πανταχού παρών, ένα βιβλίο με επίθετα. Τι ήθελε να πει με όλα αυτά; Οτι εάν δώσουμε τον ορισμό του Θεού, τότε τον φέρνουμε να είναι κατώτερος από μας που κατορθώσαμε να τον ορίσουμε. Αλλα εάν είναι κατώτερος από εμάς, τότε τι Θεός είναι; Σου το είπα και πριν, αγαπητό μου παιδί, γιατί επιμένεις; Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απάντηση...»

(Από τη συνέντευξη στο ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ)

Πληροφορίες για το CERN:
http://hep.physics.uoc.gr/DOC/OUTREACH/MICROCOSM/DETECTORS/whatiscern.html

http://physics.ntua.gr/POPPHYS/articles/cern1.html

28 Ιουλ 2008

Η ιστορία και η μυθιστορία: Πας μη Έλλην οξύουρος


Η φαντασίωση, που επιχειρεί να ανακατασκευάσει την ιστορία για να την αναγκάσει να συμμορφωθεί σε προκατασκευασμένα σχήματα, δεν γνωρίζει σύνορα ούτε στον χώρο ούτε στον χώρο. Στη χώρα μας δε καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις (σ.σ. και σπαρταριστές ενίοτε).

(με αφορμή τον Πακιστανό φύλαρχο, τον πρίγκιπα Μιρ Γκαζανφάρ Αλι Χαν, που αυτοπροσδιορίζεται ως απόγονος του Αλέξανδρου)

Από το ενδιαφέρον άρθρο του Π. Μπουκάλα "Η ιστορία υπό τη μυθογραφία".

Ένα σχετικό κι ακόμα καλύτερο -παλιότερο- άρθρο του:
"Oι «ελληνόψυχοι», οι «ημιέλληνες» και τα κλαδευτήρια" (05/2006)

Και ο σχετικός εύστοχος σχολιασμός από τον exastal (11/2007)

Οι αξίες των νέων προοιωνίζουν το σαθρό κοινωνικό μας μέλλον



Η απουσία οραμάτων, προοπτικής και επαγγελματικής ασφάλειας κάνει τους νέους να στρέφονται στα οικεία, για να αντλήσουν τη δύναμη που χρειάζονται. Η οικογένεια είναι η βασικότερη αξία για τους νέους της χώρας μας, ενώ δεν εμπιστεύονται το κράτος, τους πολιτικούς, τους δικαστικούς. Εμπιστεύονται μόνο όσους ανήκουν στον κύκλο των δικών τους ανθρώπων, ένα στενό οικογενειακό και κοινωνικό δίκτυο που μπορεί να συνδράμει σε κάποια δύσκολη στιγμή. Η οικογένεια είναι η βασικότερη αξία για τους νέους της χώρας μας, που δεν εμπιστεύονται το κράτος και τους πολιτικούς, ενώ ως πιο ανέντιμους θεωρούν τους δικαστικούς και τους ιερείς. Στηρίζονται στον κύκλο των δικών τους ανθρώπων, που μπορεί να συνδράμει σε κάποια δύσκολη στιγμή.

«Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των ευρημάτων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, το οποίο, συνδυαζόμενο με την αδιαφορία για συμμετοχή στα κοινά, προοιωνίζεται μια αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού. Πραγματικά, το κοινωνικό κεφάλαιο του τόπου μας είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Ο έντονος ατομισμός αποκλείει την κοινωνική δράση και η απαξίωση της πολιτικής και του συνδικαλισμού -κληροδότημα της υποκριτικής στάσης των προηγούμενων γενεών και της αφερεγγυότητας- ενισχύει την κοινωνική μοναξιά και ευνοεί τον απομονωτισμό».

Η έρευνα για τις αξίες των νέων, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε δείγμα 1.550 νέων από 17 έως 28 ετών καταδεικνύει μία σαφή επικράτηση του «εγώ» έναντι του «εμείς». Και εξηγεί εν μέρει γιατί σε μέρη, όπου η άλλοτε συμπαγής κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράσταση έχει χαθεί , υφέρπει η ματαιοδοξία και η κατάθλιψη.
Αναλυτικά εδώ (του Αποστολου Λακασα)

26 Ιουλ 2008

Υπνος - ένα χρήσιμο γράφημα


Οι μελέτες δείχνουν ότι δεν χρειαζόμαστε πολλές ώρες ύπνου για να είμαστε ξεκούραστοι (σε κάποιους φτάνουν και οι 3-4, πάντως σίγουρα οι 8 που ξέραμε είναι υπερβολικές κι ίσως κι επιζήμιες) και επίσης ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (σιέστα) είναι πολύτιμος.

Μια που λοιπόν κανείς σχεδόν αυτή την περίοδο δεν κοιμάται επαρκώς παραθέτουμε δύο γραφήματα που βοηθούν όσους δυσκολεύονται ή έχουν γενικώς, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, χάσει τον ύπνο τους, να τον ξαναβρούν.


Πηγή: The Boston Globe (Πρωτότυπο), Τα Νέα (μετάφραση)

Για τους ροκ νοσταλγούς του Ντορς

Μια που το ζητήσανε φανατικοί αναγνώστες του antiparos-blog δε θα μπορούσαμε παρά να το πραγματοποιήσουμε (έτσι κι αλλιώς ήταν έτοιμο).

Από σήμερα παίζει και δεύτερος player στα δεξιά με ροκ μουσική για όσους δεν επισκέφθηκαν ακόμα το νησί και νοσταλγούν τις μουσικές του μπαρ Doors, αλλά και των Remember και Lucky Luke.

Δεν είναι autoplay, οπότε πρέπει να σταματήσετε αυτόν που παίζει αυτόματα.

25 Ιουλ 2008

το μέιλ που έχει μέλι: μια μεθοδική δημοσιογραφική αναζήτηση στα έγκατα του ιστολογίου μας

ενδελεχής δημοσιογραφική έρευνα για το antiparos-blog


Στο απέναντι νησί συνεχίζεται η ενδελεχής "δημοσιογραφική έρευνα" για το ποιοι κρύβονται πίσω από το antiparos-blog. Καθώς λοιπόν αναφέρθηκε ότι στο δελτίο τύπου της Κοινότητας προς τα ΜΜΕ για την ενθρόνιση υπάρχουν φωτογραφίες που πιθανώς είναι αναρτημένες και εδώ, αποστελλόμενες από το medi_antiparos@yahoo.gr, παραθέτουμε την ακριβή εξήγηση για να διευκολύνουμε τους επίδοξους Κλουζώ να μην μπλέξουν το μέιλ με το μέλι (της εξουσίας) και κυρίως να μη μπλέξουν λάθος πρόσωπα:

Το mail "medi_antiparos" έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί για τα περισσότερα από τα δελτία τύπου που στέλνει η Κοινότητα Αντιπάρου. Αυτό το ξέρουν όλοι οι σοβαροί δημοσιογράφοι της Πάρου. Έχει φτιαχθεί πριν από 4 χρόνια για να εξυπηρετεί Κοινότητα, Ιατρείο και Ναυτικό Όμιλο λόγω της ελλιπούς γνώσης στους ΗΥ των τότε υπαλλήλων της Κοινότητας.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από παρευρισκομένους στην υποδοχή του Μητροπολίτη και ασφαλώς χρησιμοποιήθηκαν και για άλλους σκοπούς, πιο επικοινωνιακά δόκιμους από το κείμενο του antiparos-blog, που έκανε χρήση φωτογραφικού υλικού από τα ίδια άτομα που έκανε χρήση και η Κοινότητα.

Εξάλλου σίγουρα θα δείτε φωτογραφίες από τις αθλητικές εκδηλώσεις της Αγ. Μαρίνας, που ήδη έχουν αναρτηθεί στο antiparos-blog, να καταχωρούνται και στα τοπικα ΜΜΕ, πιθανότατα και πάλι αποστελλόμενες από το medi_antiparos.

Κατά τ' άλλα είναι γνωστό ότι οι αρχικοί διαχειριστές του antiparos-blog είναι δυνητικά γνωστοί στους περισσοτέρους που ασχολούνται με τα της Αντιπάρου. Έτσι εξάλλου οι λίγοι έγιναν πολλοί, οπότε και δεν έχει πλέον νόημα η αναζήτηση προσώπων.

Δεν υπάρχει άλλο συμπέρασμα, εκτός αν θεωρήσουμε ότι η κ.Μανέτα και οι υπόλοιποι της Κοινότητας είναι οι κύριοι συνεργάτες του antiparos-blog ( μετά τον Σόρος, το Λούκυ Λουκ και τον Τιραμόλα) σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν έναν πιο εναλλακτικό ρόλο στα δρώμενα του νησιού (μήπως είναι;)

κάποια άρθρα στο διαδίκτυο είναι δύσπεπτα τελικά

Πρόσκληση για μια νέα μεταπολίτευση




ΟΙ ΥΓΙΩΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

(αν και μακροσκελή αξίζουν μιας ανάγνωσης)
Ευχαριστούμε το φίλο Σ.Τ. που μας ανέδειξε το θέμα


Οι Έλληνες πολίτες, που υπογράφουμε αυτήν την διακήρυξη, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι οι σημερινές κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας:
  • Έχουν παύσει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις αξίες του ελληνικού λαού, με τους αγώνες και το αγωνιστικό φρόνημα του οποίου αποκαταστάθηκε το 1974 το δημοκρατικό μας πολίτευμα,
  • Βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής και πολιτικής σήψης,
  • Έχουν εξελιχθεί σε πελατειακή ολιγαρχία τριτοκοσμικού τύπου, με κύρια χαρακτηριστικά την οικογενειοκρατία, την αναξιοκρατία, την ημετεροκρατία, την συναλλαγή και την ιδιοτέλεια,
  • Όχι απλώς αδυνατούν να επιλύσουν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά δεν είναι σε θέση ούτε καν να διεκπεραιώσουν την στοιχειώδη διαχείριση των κοινών,
  • Έχουν αποκοπεί από τα δυναμικά και προοδευτικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και δεν εκφράζουν παρά μόνον τον εαυτό τους και τα συμφέροντά τους,
  • Έχουν απαξιωθεί στην συνείδηση της κοινής γνώμης, όπως αποδεικνύεται από τα πρωτοφανή ποσοστά απόρριψης του κομματικού συστήματος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις,
  • Επιβιώνουν μόνον λόγω της δύναμης της αδράνειας και διότι δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Τα σημερινά πολιτικά κόμματα, μικρά και μεγάλα, εκφράζουν λογικές του παρελθόντος και αδυνατούν να συλλάβουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του σήμερα. Η δομή, η λειτουργία και η νοοτροπία τους υστερούν δραματικά σε σχέση με την διεθνή πραγματικότητα και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Τα περισσότερα ηγετικά στελέχη τους είναι κατά κανόνα προϊόντα κομματικών φυτωρίων και μηχανισμών και δεν έχουν προκύψει από την σκληρή πραγματικότητα της εργασίας και της βιοπάλης ούτε μέσα από την κοινωνική προσφορα. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν πολιτικά σε περιβάλλοντα όπου η συνδιαλλαγή θεωρείται αυτονόητη και η διαφθορά όρος αναπαραγωγής του συστήματος εξουσίας.

Σήμερα, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με κυριότερα: την καταλυτική οικολογική καταστροφή και την διαρκή ανάδειξη νέων απειλών, όπως οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ή οι αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις, την εντεινόμενη νέα φτώχεια, που απειλεί τη μεσαία τάξη και τους εργαζόμενους νέους της «γενιάς των 700 ευρώ», τη μεγάλης έκτασης εγκληματικότητα, την εγκληματική οδική ανασφάλεια, την αποσύνθεση της δημόσιας παιδείας, του συστήματος υγείας και του κράτους πρόνοιας, τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, την απειλητική για το βιοτικό επίπεδο τροπή που έχει λάβει η πορεία της οικονομίας, την ασφυκτική κοινωνικοοικονομική πίεση που υφίστανται οι Ελληνίδες, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή υπογεννητικότητα, η οποία υπονομεύει την προοπτική ύπαρξης έστω και του μισού πληθυσμού της χώρας τον 22ο αιώνα, συνδυάζονται με την εξαιρετικά επικίνδυνη διεθνή και περιφερειακή αστάθεια, υπονομεύουν τις ίδιες τις προϋποθέσεις της συλλογικής μας επιβίωσης και απαιτούν άμεσες και ριζικές λύσεις. Λύσεις τις οποίες το σημερινό καταρρέον κομματικό σύστημα αδυνατεί να δώσει.

Σ' αυτό το κλίμα, οι πρωτοφανείς αποκαλύψεις για εξαγορές συνειδήσεων και χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων και η ανάδειξη της διαφθοράς ως εθιμικού και γενικευμένου όρου λειτουργίας της πολιτικής διαδικασίας αποτελούν πρόκληση προς τον ελληνικό λαό, που αντιμετωπίζει το φάσμα της επερχόμενης σοβαρής οικονομικής κρίσης, πλήγμα στην λειτουργία της δημοκρατίας και απιστία στο δημόσιο συμφέρον. Ταυτόχρονα, δημιουργούν κλίμα πολιτικής αστάθειας, που εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης, ανάπτυξης ακραίων πολιτικών τάσεων και ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών.


Οι υπογράφοντες:

  • Θεωρούμε ότι η ηθική έκπτωση και η πολιτική χρεωκοπία των σημερινών πολιτικών σχηματισμών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την κοινωνία των πολιτών και μέσω της προσφυγής στην πρωτοβουλία και στον πατριωτισμό των Ελλήνων πολιτών, όπως επιτάσσει η ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος,
  • Ζητούμε την πολιτική καταδίκη όσων πολιτικών σχηματισμών και μεμονωμένων προσώπων αποδειχθεί δικαστικά ότι χρηματοδοτήθηκαν παρανόμως από ιδιωτικές εταιρείες με αντάλλαγμα συμβάσεις ασύμφορες για το ελληνικό κράτος.
  • Καλούμε την ελληνική δικαιοσύνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και απαιτούμε την επιστροφή των χρημάτων στο δημόσιο ταμείο και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
  • Ζητούμε την εφαρμογή των μη εφαρμοζομένων νόμων αλλά και τη θέσπιση θεσμών που να εγγυώνται την διαφάνεια, την εντιμότητα και την αποτροπή των νοσηρών και ποινικά κολάσιμων φαινομένων στον χώρο της πολιτικής. Επίσης θεωρούμε απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ευρείας, διαρκούς και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας, όπως η κατάργηση της οικογενειοκρατίας, ο διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, η ανακλητότητα των αξιωματούχων, η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφίσματος, η εφαρμογή του πόθεν έσχες στους πολιτικούς, η κατάργηση των απαράδεκτων προνομίων των βουλευτών και του ισχύοντος αντισυνταγματικού νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δημοσιοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και των πολιτικών κ.ά.
  • Καλούμε τους δημιουργικούς και σκληρά εργαζόμενους πολίτες, τους βιοπαλαιστές, τους επιστήμονες, τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους αγρότες, τους εργάτες και κυρίως τη νεολαία να εγκαταλείψουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς σχηματισμούς, που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την νοημοσύνη τους και να αναλάβουν την αναπαλλοτρίωτη δημοκρατική ευθύνη τους.
  • Απευθύνουμε πρόσκληση για την άμεση δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, με κοινό παρονομαστή την υπευθυνότητα και την εντιμότητα, αποτελούμενων από πρόσωπα εκτός του σημερινού φθαρμένου κομματικού δυναμικού, πρόσωπα με παιδεία, όραμα, επαγγελματική εμπειρία και ικανότητα, που να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών.
  • Ζητούμε από τις κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις του τόπου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τη διανόηση, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την ομογένεια να στηρίξουν την προσπάθεια ριζικής πολιτικής αναμόρφωσης και αναγέννησης της χώρας, διότι το μέλλον είναι κοινό για όλους. Μπορεί οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις να μην διαθέτουν άλλες εφεδρείες, αλλά η κοινωνία διαθέτει.

Οραματιζόμαστε:

  • Ένα ελληνικό κράτος αξιοκρατικό και λειτουργικό, με διεθνές κύρος, σύγχρονο, εξυπηρετικό και φιλικό προς τον πολίτη, με στελέχη πεπαιδευμένα, ικανά και έντιμα.
  • Μια κοινωνία δημιουργική, παραγωγό πολιτισμού αντάξιου της ιστορικής κληρονομιάς μας.
  • Μία εθνική οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, που να στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της αλληλεγγύης.
  • Πολιτικές δυνάμεις που θα συγκεντρώνουν τα καλύτερα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας, ικανές να αντιμετωπίσουν τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.
  • Μια Δημοκρατία των Πολιτών, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ακμής.

Η ομάδα πρωτοβουλίας θα συνεχίσει τη συλλογή υπογραφών μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2008, επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των πολιτών που έχουν αντίστοιχους προβληματισμούς. Όποιος επιθυμεί να υπογράψει μπορεί να στέλνει e-mail στη διεύθυνση: metapolitefsi@gmail.com ή info@ppol.gr, fax στο 210 6142769 ή να αφήνει μήνυμα στην τηλεφωνική θυρίδα 210 6812723. Παράκληση, στην κοινοποίηση της υποστήριξης να αναγράφεται μαζί με το ονοματεπώνυμο η ιδιότητα και (προαιρετικά) κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας


Πηγή: http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4397

Όλο το θέμα ανακινήθηκε από το σοβαρό άρθρο
Q&A: η νέα μεταπολίτευση / του Νίκου Ράπτη
http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4342



και δημοσιοποιήθηκε από το άρθρο του Χ. Γιανναρά
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_20/07/2008_278353



ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
ΑΣ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ:

http://parianostypos.blogspot.com/2008/07/blog-post_2599.html

24 Ιουλ 2008

Ο νέος άγιος σερίφης που θα μας σώσει από την ηθική παρακμή

Ο ΝΕΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ




Ένας νέος γραφικός σερίφης περιπολεί στην πόλη. Στη μικρή κοινωνία της Πάρου, με την τεταμένη σκανδάλη του λόγου βουτηγμένη πρώτα στη λάσπη, πυροβολεί αήθης ό,τι κινείται κόντρα στα μικροπολιτικά του πιστεύω και τις ατελέσφορες και αμετροεπείς κομματικές φιλοδοξίες του. Στα λογύδριά του και στις καταγγελίες του συχνά αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μα συνηθέστερα υφέρπει η μισαλλοδοξία και η πολιτική της λάσπης.

Δε θα αναφερόμασταν ποτέ στο διαχειριστή (ή στους διαχειριστές) του συγκεκριμένου μπλογκ, που αυτοαναιρείται αποκαλούμενος "φιλελεύθερος", αν δεν είχε αναφερθεί στα του ιστολογίου μας για δεύτερη φορά, μετά από τις αστείες κατηγορίες για το σχολιασμό μας (εδώ κι εδώ) σχετικά με τον κ. Ραγκούση και το δημοτικό υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου. Και μάλιστα με μία εξωφρενικά κοντόφθαλμη λογική, ριζικά αντίθετη προς την δημοσιογραφική επάρκεια και την επιστημονική κατάρτιση μετά διπλωμάτων που επικαλείται κατά καιρούς: σκαλίζει εξονυχιστικά τα κείμενα, τα βάζει στη δική του ηθικοπολιτική πλάστιγγα και αποφαίνεται αν θα τα εκθέσει στους ομοϊδεάτες (και μη) σχολιαστές ως βορά για να τα κατασπαράξουν.

To άγιο άρθρο του σερίφη εδώ και στην αρχική του μορφή (με τη φωτό που αφαιρέθηκε) εδώ

Θα' ταν πολύ απλό και συνάμα αφελές να λοιδωρήσει κάποιος πολλά από τα γραφόμενα στο μπλογκ fileleutheros. Ακόμα και μια απλή ανάγνωση θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς την αμετροέπεια και τη γραφικότητα. Δε θα το κάνουμε όμως. Κι αν, όπως ισχυρίζεται ο κύριος διαχειριστής του fileleutheros, κομψότητα είναι η ηθική του καθενός, αφήνουμε την ασχήμια να επωάζεται ανάμεσα στους αήθεις χαρακτηρισμούς του και στα κακοπροαίρετα κείμενά του, με τα οποία οι πολιτικά συνδαιτημόνες καγχάζουν και όλοι οι υπόλοιποι μειδιούν, αναρωτώμενοι αν ο υπότιτλος "το παλαιότερο μπλογκ της Πάρου" της επικεφαλίδας "Φιλελεύθερος: Πολιτική και Πάρος" επιτρέπει να αποκαλούμε το συγκεκριμένο μπλογκ "το παλιομπλογκ της Πάρου".

Η προσωπική άποψη του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα στη σύγχρονη δημοκρατία, και ο διάλογος είναι συστατικό της, ο οχετός, όμως, που εκτοξεύεται από τα σχόλια του συγκεκριμένου ιστολογίου απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί κοινωνός δημοκρατίας, κάτι που έχει πολλάκις σχολιασθεί και στο ίδιο το μπλογκ fileleutheros από σχολιαστές του.


ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ:

Το antiparos-blog δεν φτιάχθηκε για να προσελκύσει ψηφοφόρους, ούτε για να εκφράσει συλλογικές πεποιθήσεις, ούτε για να συνεργασθεί με άλλα blogs, δημοσιογράφους, δημοσιογραφίσκους και δημοσιογραφίζοντες.

Αποτελεί την πρωτοβουλία ελαχίστων που στην πορεία πλήθυναν, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική από
εικόνες του νησιού τους και του κόσμου γενικότερα, δρώμενα από τις ζωές τις δικές τους και των παραδίπλα και σκέψεις για ζητήματα που μας αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Έτσι, με τη ρομαντική έννοια της επικοινωνίας. Και με μια αίσθηση πως ο κόσμος αλλάζει και εκτός πολιτικών εδράνων και θώκων, αλλάζοντας πρώτα ο καθένας με τη στάση του το μικρόκοσμο όπου ζει και κινείται.

Αυτά μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τους επικριτές και τους αναμοχλευτές της πολιτικής διάρροιας. Όλοι αυτοί, όμως, που αναγνωρίσανε στο antiparos-blog την ποιότητα που του αναλογεί, το συστήσανε (Νέα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή), άλλοι το διαφημίσανε και κάποιοι το έκαναν σύνδεσμό τους (link).

Είναι δε τέτοιο το παραλήρημα, που κατηγορούνται άλλα μπλογκς ότι βάλανε το antiparos-blog σε "περίοπτη θέση", απλά και μόνο επειδή τηρήθηκε αλφαβητική ταξινόμηση...Ήδη η επισκεψιμότητα του ιστολογίου έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αυτό φαίνεται πως δημιουργεί προσεταιριστικές διαθέσεις ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαθέσεις κανιβαλλισμού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και μια που κομψότητα είπαμε/είπατε πως είναι η ηθική του καθενός ας αφήσουν όλοι τα φληναφήματα, τις απειλές και τις ψευδοεπάρσεις. Οι κοινωνίες των νησιών είναι πολύ μικρές και παρά την εξαντλήσιμη δυναμική τους κρίνουν τα πρόσωπα καλύτερα από τον καθένα για το πόσο κομψός είναι. Ή το πόσο γραφικός.


Σχετικά με την εκκλησιαστική ευθιξία όσων αντιδρούν στην επίμαχη καταχώρηση με τις οιμωγές που φέρουν τίτλο "ιερή αγανάκτηση", θα περίμενε κανείς τουλάχιστον ανεκτικότητα, καθώς είναι φανερή η σκωπτική διάθεση του κειμένου, που ωστόσο καθρεφτίζει την υπερβολικά προκλητική θρησκευτική περιβολή της πολιτικής, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Για έλλειψη χιούμορ στους επικριτές μπορεί κάποιος να κάνει δικαιολογημένη αναφορά, αφού οι νεοχριστιανοί και οι ακροδεξιοί δε φημίζονται για αυτό (εκτός αν τα σχόλιο για τον Κάραζιτς ή την ομοφυλοφιλία των αριστερών εκληφθούν ως χιουμοριστικά). Για έλλειψη φαντασίας, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει το blog fileleutheros, αφού αναγνωρίζει πίσω από τα γραφόμενα τον Σόρος, τον Ομπάμα, τους αντιεξουσιαστές, τους αντιπάλους του Ραγκούση, της Μαννέτα και του Λεβεντάκη, του Καρατζαφέρη, του Βορίδη, του Μπάτμαν, των Jedi και του Ντόναλντ Ντακ. (Παρεπιπτόντως, το naxios.blogspot αντιγράφει σήμερα κάτι για εξωγήινους στη Νάξο, - να αναμένουμε και νέα ιερή αγανάκτηση προς το εν λόγω άρθρο που αμφισβητεί την ελληνικότητα του αστρικού γαλαξία;)

Ελπίζουμε να μην ξαναχρειασθεί να κυλίσουμε σε τέτοιας μορφής συνδιάλεξη με το γειτονικό αλλά τοσο μακρινό blog. Ούτε μας απασχολεί αν θα μας βάλει ποτέ στα παροιμιώδη links του ο fileleutheros, αφού κάτι τέτοιο θα σημαίνει και την ποιοτική απαξίωση του ιστολογίου μας. Αν θέλαμε, επίσης, θα τον είχαμε βάλει και εμείς links στα δεξιά μας.

Ή μήπως στα αριστερά μας; Ας αποφασίσει ερήμην ο Άγιος Φιλελεύθερος...

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΦΑΣΙΣΤΩΝ,
ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ

23 Ιουλ 2008

ΤΑ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ, ΤΑ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΙΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ



Σε μια λαμπρή τελετή με απευθείας αναφορές στο Βυζάντιο, το Σούλι, τη Μεγάλη Ιδέα, την Ψωροκώσταινα και τον Πόλεμο των Άστρων τιμήθηκε και στο ευσεβές νησί μας ο νέος Μεσσίας με τιμές Μητροπολίτη.

Πλήθος πιστοί Αντιπάριοι, Πάριοι και παρίες συμμετείχαν στα δρώμενα, ενώ το εντυπωσιακό σμήνος των ρασοφόρων, που λίγες βδομάδες πριν γενειοτραβιόνταν για το χρίσμα έπαιρνε εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Οσφυοκάμπτες πολιτικοί κάθε αποχρώσεως θυμήθηκαν τη χριστιανική τους πάνσεπτη διάσταση και συναγωνίζονταν ποιος θα πάρει την πιο επίκαιρη φωτογραφική θέση και ποιος θα κρατά τα εξαπτέρυγα, πράξεις που εξασφαλίζουν τον ψηφοθηρικό παράδεισο του έλληνα πολιτικού, ειδικά στα ξεχασμένα από Θεό και κράτος νησιά.

Την ευλαβική τελετή ακολούθησε πανηγυρικό γεύμα σε ταβέρνα του νησιού όπου παρευρέθησαν και μετέλαβαν ψαρομεζέδες, πίτες και νηστίσιμα κοψίδια πλήθος λαού και κληρικών σε άλλη μια ευγενική απέριττη χορηγία της Κοινότητας.

Φήμες αναφέρουν ότι, μόλις τελείωσαν τα φαγητά, το αδηφάγο πλήθος πεινασμένο απειλούσε να καταβροχθίσει και τους εκπροσώπους της κοσμικής εξουσίας. Τότε, ο Παναγιότατος με ένα spell από το World of Warcraft έκανε να ξεπηδήσουν από τις βρύσες του δικτύου ψάρια και χταπόδια και χόρτασε το πλήθος. Ωστόσο το θαύμα διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως ως ανυπόστατο, καθώς τέτοια γεγονότα είχαν κάνει την εμφάνισή τους και πριν την έλευση του Πανοσιοτάτου.

Ακολουθεί το καθαγιασμένο φωτορεπορτάζ (απ'ευθείας από τα χερουβείμ)

Η Αναμονή (χωρίς σχόλια)

Η άφιξη του ιερατείου


τμήμα από τις ομιλίες για τα χερουβείμ και τα σεραφείμ

O αγώνας των 500 μέτρων μετ' εμποδίων από το λιμάνι προς την εκκλησία
Κάποια ταραχοποιά στοιχεία απομονώθηκαν έγκαιρα
και κάποια άλλα απουσίασαν οικειοθελώς