8 Μαΐ 2008

Πετάει το υγειονομικό αεροσκάφος; Πετάει (πότε πότε)

Με αφορμή το αεροπλάνο του Δήμου Πάρου που αποκτήθηκε για να διευκολύνει τις διακομιδές των σοβαρά ασθενών από την Πάρο προς την Αθήνα έχει ξεσπάσει ένας μικρός πόλεμος. Μαζεύτηκαν όλοι αυτοί που μυρίσαν αίμα, ψήφους, δημοφιλία και προβολή: λαοπλάνοι, θρασείς, μισαλλόδοξοι, υποτελείς, φανφαρόνοι, κήνσορες, δημοσιογραφίζοντες και δημοσιογραφίσκοι, λυσσασμένοι δεξιόφρονες και συνωμοσιολάγνοι αριστερίζοντες, ένας σωρός από αλαλάζουσες φωνές που κρύψανε στον αποκρουστικό τους αχό τις λίγες σωστές απόψεις που κάποιοι ψιθύρισαν.
Τα γεγονότα έχουν αναφερθεί σε άλλα γειτονικά ιστολόγια, με διαφοροποιήσεις και παραποιήσεις της αλήθειας, ωστόσο:

-Είναι αλήθεια ότι το παιδί του πρώην δημάρχου κ. Ραγκούση διακομίστηκε με το δημοτικό αεροπλάνο συνοδεία της μητέρας του (χωρίς συνοδό ιατρό), μετά από σχετική γνωμάτευση του εφημερεύοντος ειδικευμένου ιατρού του Κέντρου Υγείας Πάρου προς την Αθήνα, πάσχον από εμπύρετο και έχοντας ένα ήδη χρόνιο ιστορικό.
Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την εκτίμηση του γιατρού ούτε το ανεκτίμητο της υγείας ενός παιδιού. Κανείς, ωστόσο, δε μπορεί να μη φαντασθεί την αντίστοιχη μοίρα ενός άλλου, τυχαίου παιδιού, από τα πολλά που ζουν σε Πάρο και Αντίπαρο που δεν έχει τη σημαίνουσα οικογενειακή βαρύτητα να ανυψωθεί για χάρη του ένα αεροπλάνο επειδή έχει πυρετό.
Σκανδαλίζει τέτοια συμπεριφορά, όπως και η κατά καιρούς πίεση που ασκούν στους γιατρούς του Κ.Υ. διάφοροι για να δώσουν εντολή να σηκωθεί το αεροπλάνο. Και οι ασκούντες την εξουσία πρέπει πρώτοι απ' όλους να τηρούν τα προσχήματα (όπως αμέσως παρακάτω).

-Όπως ο αξιότιμος και αγαπητός σε πολλούς για το ήθος, την ευγένεια και την καλλιέπειά του κ. Πολυζωίδης, πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κ.Υ. Πάρου, ο οποίος προτίμησε να μην καταφύγει στην εύκολη και άμεση γι αυτόν χρήση του αεροσκάφους. Ωστόσο το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση (οφειλομένη σε άλλους, πιο πρακτικούς και προς οφελος του ασθενους, λόγους από αυτούς που πολλοί φαντασιώθηκαν), γι αυτό και τελικά έγινε χρήση του αεροσκάφους το βράδυ. Η κλιμάκωση της παραπληροφόρησης ξεκίνησε από την απλή καταγγελία για τον κ. Ραγκούση που οδήγησε σε ακροπολιτικές υστερίες και κατέληξε στο να φορτώσει στον κ. Πολυζωίδη ένα έμφραγμα που ποτέ δεν υπέστη στην πραγματικότητα.
-Το αεροπλάνο του Δήμου είναι μια ευλογία για τον τόπο και σίγουρα καμία ζωή δεν αποτιμάται λιγότερο απ' όσο έχει κοστίσει. Απ' αυτήν την άποψη έχει ήδη κάνει απόσβεση, τουλάχιστον ηθικά. Παραμένει όμως έωλο το καθεστώς λειτουργίας του, αφού δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ, αλλά πετάει με άδεια του ΕΚΑΒ για να μεταφέρει έναν βαρέως πάσχοντα, δεν υπάρχει σαφής οδηγία ούτε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ για το πότε ακριβώς πετάει και υπό ποιες προϋποθέσεις, δεν είναι υποχρεωτικό για κανένα γιατρό του Κ.Υ. να συνοδεύσει κάποιον ασθενή κατά την πτήση, δεν υπάρχει προσωπικό του ΕΚΑΒ να διακομίσει (αφού δεν ανήκει στο ΕΚΑΒ).

Η επιστολή του καρδιολόγου του Κ.Υ. είναι σαφής ως προς τα ερωτήματα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά:

"Σας γνωστοποιώ και εγγράφως (έχετε ήδη ενημερωθεί προφορικά) για τις δυσκολίες και αδυναμίες του συστήματος διακομιδής ασθενών στο Κ.Υ. Πάρου.
Κατ’ εξοχήν επείγοντα περιστατικά (θροβολυμένα οξέα εμφράγματα του μυοκαρδίου, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, παθολογικά και χειρουργικά) γίνονται αντικείμενα διαπραγματεύσεων σε σχέση με τη διακομιδή μεταξύ των ειδικευμένων ιατρών του Κέντρου Υγείας Πάρου, των ιατρών του ΕΚΑΒ, τοπικών παραγόντων που παρεμβαίνουν με απίθανους διαλόγους με αποτέλεσμα σοβαρή απώλεια χρόνου.
Στα επείγοντα περιστατικά και όσον αφορά τη διακομιδή τους, το ΕΚΑΒ άλλες φορές προσέρχεται, άλλες όχι, πιθανά από έλλειψη μέσων ή κακής εκτίμησης του περιστατικού.
Το επόμενο διακομιστικό μέσο για λύση ανάγκης είναι το Βελέντζειο υγειονομικό αεροσκάφος το οποίο παρουσιάζει τα εξής προβλήματα και αδυναμίες:
1. Υπάρχει σαφής και δικαιολογημένη άρνηση εκ μέρους των αγροτικών ιατρών να συνοδεύουν τα περιστατικά α) διότι δεν είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να κάνουν αεροδιακομιδές, β) δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την αεροδιακομιδή σοβαρών περιστατικών, γ) δεν τους παρέχεται καμία νομική ασφάλεια.
2. Το ΕΚΑΒ όσον αναφορά το υγειονομικό αεροσκάφος ακολουθεί διττό δρόμο. Άλλες φορές μας αναφέρει ότι δεν έχει καμία σχέση με το αεροσκάφος και άλλες μας προτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με δική μας ευθύνη με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Η μέχρι τώρα λειτουργία του υγειονομικού αεροσκάφους βασίζεται στο φιλότιμο των αγροτικών ιατρών και του χειρουργού του Κ.Υ. κ. Μαλλιωτάκη.
Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι όλοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα αλλά εντέχνως κωφεύουν θα ήθελα:
α) να μου γνωρίσετε τις ακριβείς νόμιμες και ασφαλείς συνθήκες πτήσεως του αεροσκάφους όσον αφορά το συνοδό ιατρό
β) να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες (π.χ. πρόσληψη ιατρού, απόσπαση ιατρού ΕΚΑΒ, κίνητρα σε ιατρούς) για να επανδρωθεί το Βελέντζειο υγειονομικό αεροσκάφος με ικανό και εκπαιδευμένο ιατρό για την ασφάλεια της αεροδιακομιδής.
Επειδή κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα επείγοντα περιστατικά θα αυξηθούν και το πρόβλημα θα οξύνει παρακαλώ να μου γνωρίσετε εγγράφως τις απόψεις σας και τις ενέργειές σας ειδάλλως θα θεωρηθεί αδιαφορία με τις όποιες νομικές ευθύνες προκύψουν (π.χ. θάνατος ασθενούς κατά την αεροδιακομιδή με το Βελέντζειο υγειονομικό αεροσκάφος)."


Αύριο το μεσημέρι στις 2μμ ο υπογράφων την παραπάνω επιστολή κ. Ξάνθης Δ. θα μιλήσει στο ραδιόφωνο (ΗΧΩ FM) προκειμένου να αποσαφηνίσει τις συγχύσεις που τεχνηέντως ή μη αφήνονται ακόμη να κηλιδώνουν τις προθέσεις των υπευθύνων αλλά και το πολύτιμο -υπό προϋποθέσεις- Βελέντζειο υγειονομικό Αεροσκάφος.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΟ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΟΥ κ.ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ (ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ), ΟΠΩΣ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ.ΞΑΝΘΗ.

επειδή σκοπός δεν είναι να γίνει συλλογή σχολίων και αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω αυτών δε θα γίνονται δεκτά σχόλια για τη συγκεκριμένη καταχώρηση.
Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με άλλο τρόπο (e-mail) ή να καταφύγει στα δημοφιλέστατα ιστολόγια της Πάρου