28 Ιουλ 2008

Οι αξίες των νέων προοιωνίζουν το σαθρό κοινωνικό μας μέλλον



Η απουσία οραμάτων, προοπτικής και επαγγελματικής ασφάλειας κάνει τους νέους να στρέφονται στα οικεία, για να αντλήσουν τη δύναμη που χρειάζονται. Η οικογένεια είναι η βασικότερη αξία για τους νέους της χώρας μας, ενώ δεν εμπιστεύονται το κράτος, τους πολιτικούς, τους δικαστικούς. Εμπιστεύονται μόνο όσους ανήκουν στον κύκλο των δικών τους ανθρώπων, ένα στενό οικογενειακό και κοινωνικό δίκτυο που μπορεί να συνδράμει σε κάποια δύσκολη στιγμή. Η οικογένεια είναι η βασικότερη αξία για τους νέους της χώρας μας, που δεν εμπιστεύονται το κράτος και τους πολιτικούς, ενώ ως πιο ανέντιμους θεωρούν τους δικαστικούς και τους ιερείς. Στηρίζονται στον κύκλο των δικών τους ανθρώπων, που μπορεί να συνδράμει σε κάποια δύσκολη στιγμή.

«Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των ευρημάτων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, το οποίο, συνδυαζόμενο με την αδιαφορία για συμμετοχή στα κοινά, προοιωνίζεται μια αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού. Πραγματικά, το κοινωνικό κεφάλαιο του τόπου μας είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Ο έντονος ατομισμός αποκλείει την κοινωνική δράση και η απαξίωση της πολιτικής και του συνδικαλισμού -κληροδότημα της υποκριτικής στάσης των προηγούμενων γενεών και της αφερεγγυότητας- ενισχύει την κοινωνική μοναξιά και ευνοεί τον απομονωτισμό».

Η έρευνα για τις αξίες των νέων, που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε δείγμα 1.550 νέων από 17 έως 28 ετών καταδεικνύει μία σαφή επικράτηση του «εγώ» έναντι του «εμείς». Και εξηγεί εν μέρει γιατί σε μέρη, όπου η άλλοτε συμπαγής κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράσταση έχει χαθεί , υφέρπει η ματαιοδοξία και η κατάθλιψη.
Αναλυτικά εδώ (του Αποστολου Λακασα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: