31 Ιαν 2011

Ένας Δήμος που μόλις βαδίζει: καρέκλες με καρφιά και άλλες με τιράντες

a961fae4f74a903dc24c910af7ef8e4dΟ Δήμος Αντιπάρου βούτηξε στα βαθιά, βγήκε και κάνει τα πρώτα του βήματα, πέντε μπρος και κάνα δυο πίσω, αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να εξάγουμε πλέον κάποια συμπεράσματα: η αποτυχημένη θητεία της τελευταίας Κοινοτικής αρχής του νησιού θα έκανε οποιονδήποτε επόμενο δήμαρχο να μοιάζει αποτελεσματικός. Σε αρκετά ζητήματα η νέα δημοτική αρχή κινήθηκε πράγματι με ενθουσιασμό και με διάθεση να φανεί δυναμική.
Στα θετικά πρέπει να καταλογιστούν:
-η κατάθεση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, που έγινε κατά γενική ομολογία πολύ γρήγορα (η σπουδή ήταν τέτοια που κάποιες αμέλειες, κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα, έγιναν εμφανείς, ωστόσο ήταν μάλλον παροδικές, και βέβαια ας σημειωθεί ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη), μαζί και οι ποικίλες διευθετήσεις μικρών και αβυσσαλέων εκκρεμοτήτων που κληροδότησε η πρώην Κοινότητα,
-η αναβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου με έγκαιρη και αναλυτική ενημέρωση των συμβούλων επί των θεμάτων (ας εφαρμοστεί όμως ο κανονισμός λειτουργίας, που θα κοινοποιηθεί στους συμβούλους και θα τηρηθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου: ως πότε θα γίνεται διάλογος του δημάρχου με τους πολίτες που παρευρίσκονται; κι ως πότε δεν θα τηρείται σειρά στις τοποθετήσεις των συμβούλων αλλά θα παίρνει το λόγο όποιος προλαβαίνει; τα δε «προ ημερησίας διατάξεως» ας οριστεί τι ακριβώς είναι γιατί σίγουρα υπάρχει μια παρερμηνεία του όρου, όπως χτες). Στα ανωτέρω, η συνεισφορά πολλών δημοτικών συμβούλων αλλά ιδαίτερα του κ. Χανιώτη, συμβούλου του Δημάρχου (κι ας έχει επικριθεί ή υποβαθμιστεί ή στοχοποιηθεί), είναι σημαντική μέχρι σήμερα.
-το γενικότερο προφίλ και ύφος των συμβούλων (όλων, όχι μόνο της πλειοψηφίας). Μάλιστα σύμβουλοι που θητεύσανε και σε παλιότερες εποχές δείχνουν περισσότερο διαλλακτικοί και καλοπροαίρετοι από παλιότερα,
-η προσπάθεια να είναι το νησί καθαρό (αν και με τα ζητήματα της καθαριότητας των παραλιών, της σκουπιδοχώρας του Ακονητού, του δεύτερου βυτιοφόρου, του σκαλωμένου στα δικαστήρια βιολογικού καθαρισμού και της ανακύκλωσης εμπρός μας, θα μας φαίνεται στο μέλλον απλά αστείο ότι κάποτε επιβραβεύσαμε το κλάδεμα των δέντρων και την καθαριότητα στο χωριό),
-η έγκαιρη ένταξη σε προγράμματα όπως το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», που ξεκινάει με τις Λέσχες Ανάγνωσης σύντομα,
-η αποτελεσματική παρέμβαση στα ζητήματα του ιατρείου (ασθενοφόρο, βιοχημικός αναλυτής, αποφάσεις Διοικητή Σύρου) και, τέλος,
-η δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου ότι θα στηρίξει ανοιχτά και με κάθε μέσο όλους τους συλλόγους (δεσμεύτηκε μάλιστα για κάποια χρήματα στο ΝΟΑ για την αγορά αυτοκινήτου για τις ανάγκες του ομίλου, οπότε αν δεν τα δώσει ας το καταλογίσετε στα «πλην»),

office-chair-with-nails καρέκλα Δημάρχου στην Αντίπαρο: ή πρέπει να είσαι και φακίρης ή να φοράς τσίγκινο βρακάκι
Στα αρνητικά της νέας δημοτικής αρχής θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει:
-τους χειρισμούς στη διερεύνηση για το χώρο του νέου Δημοτικού Καταστήματος, μαζί με κριτική -όχι πάντα καλόπιστη- και υπαινιγμούς από μερίδα του Τύπου και συμβούλους της αντιπολίτευσης, εντός και εκτός συμβουλίου. Ασφαλώς υπάρχουν γραφειοκρατικά ζητήματα που καθυστερούν τη γρήγορη διευθέτηση του θέματος, ωστόσο, επειδή κάποιοι θεωρούν ως «φωτογραφική» και εκ του πονηρού τη μέχρι τώρα προσέγγιση του ζητήματος, ενώ κάποιοι άλλοι ότι πράγματι ελάχιστοι μόνο χώροι μπορούν να στεγάσουν τις ανάγκες ενός Δημ. Καταστήματος (+ΚΕΠ +πολυχώρος +άλλες υπηρεσίες), πρέπει το ζήτημα να λυθεί το συντομότερο, με σαφήνεια και πλήρη ανάλυση των απαιτήσεων του Δήμου και των διαθέσιμων χώρων, ακόμα κι αν η επιλογή του χώρου δεν πρόκειται τελικά να γίνει από το Δήμο αλλά από άλλους φορείς. Το ζήτημα, τέλος, της ανέγερσης νέου κτιρίου σε δημοτικό χώρο πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί με ενδιαφέρον, καθώς η απλή ένταξη – πρόβλεψη αυτού στο τεχνικό πρόγραμμα δεν το προεξοφλεί, αν δεν υπάρχει και σχετική διάθεση.
-Επίσης, έχει σχολιαστεί ήδη ποικιλοτρόπως ο ρόλος των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου. Κανείς δεν τολμάει να το αποκαλέσει ρουσφέτι, γιατί δεν είναι, ούτε ότι θα αποτελέσουν οι εν λόγω εθελοντές μετεξέλιξη της περίφημης εθελόντριας που είχε το ψευδώνυμο (μεταξύ άλλων) «αντ’ αυτού» της πάλαι ποτέ Κοινοτάρχισσας. Μέχρι όμως να επιβεβαιωθούν οι Κασσάνδρες που βλέπουν ρουσφέτια ας δεχτούμε ότι για τις ανάγκες του χωριού η εθελοντική προσφορά είναι σημαντική. Θα μπορούσε βέβαια να υπάρχει μία ανοικτή πρόσκληση σε εθελοντές να βοηθήσουν, με την προοπτική να εργαστούν αργότερα και επ’ αμοιβή, ή με την αποσαφήνιση ότι εθελοντική εργασία δεν σημαίνει και προτεραιότητα έναντι άλλων («μη εθελοντών»).
-Χωρίς να είναι σημαντική μομφή, περιμένουμε από τη δημοτική αρχή σήμανση στον χαλασμένο δρόμο του περιφερειακού (θα επισκευαστεί, αλλά όχι άμεσα, οπότε ο κίνδυνος για δυστύχημα είναι υπαρκτός) και ουσιαστική διάθεση για προστασία του χαρακτήρα του πεζόδρομου (γιατί αν και πέρασε μία εβδομάδα από την προειδοποίηση της αστυνομίας για το αυτονόητο, την απαγόρευση δηλαδή της διέλευσης οχημάτων, πάλι κάποιοι –κι είναι αρκετοί, σημαίνοντες και άσημοι- μας προσβάλλουν όλους).
-Κάποιοι ίσως θυμηθούν κι άλλα, με αποκορύφωμα αυτά που δημοσιεύονται στο νέο μπλογκ του νησιού, (γνήσιο απόγονο μέχρι στιγμής κάποιων παλιότερων που έκλεισαν μέσα σε μια νύχτα), που με τσιτάτα και διάφορα προκλητικά άρθρα προσπαθεί να καταστήσει τις φήμες ειδήσεις, να ενοχλήσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις αμφιβόλου συμφέροντος. Δεν αποτελούν μομφή για την πορεία της νέας δημοτικής αρχής, αποτελούν όμως μια ευκαιρία να φιλτράρετε γενικά ό,τι κυκλοφορεί στα μπλογκς.
Αν ξεχνάμε κάτι, τα σχόλια σας είναι δεκτά. Καφριλίκια θα διαγράφονται.

-Υπάρχει κι άλλο ένα θετικό σημείο: το «άνοιγμα» του δημάρχου σε μη λεβεντακικές ομάδες και πολίτες, γεγονός που έχει πολώσει τις τελευταίες μέρες την τοπική κοινωνία και θα αναλυθεί ξεχωριστά αύριο, με τη λιγότερη δυνατή υποκειμενικότητα που μπορεί να έχει μία τέτοια ανάλυση.
Αύριο λοιπόν (εκτός απροόπτου) η συνέχεια. Όσοι με τόση θέρμη απαιτήσατε να γραφτεί εδώ μια θέση για το χτεσινό Συμβούλιο και γενικότερα για τις πρακτικές των δύο συνδυασμών της μειοψηφίας, όσοι απαιτήσατε την κεφαλή του μάγου επί πινάκι σε τοπικά ιστολόγια, και όσοι στοιχειοθετήσατε ανίερες συμμαχίες με μπροστάρη το Μάγο, που κατηγορείται για “εξαιρετικά επιθετική, ειρωνική, προσβλητική, ανάρμοστη” και εν γένει “ατυχέστατη”  συμπεριφορά, κάντε λίγο ακόμη υπομονή. cheee-31
Μέχρι τότε απολαύστε το είδος της καρέκλας με τιράντες,
έτοιμης να διχάσει αν δεν φορεθεί από τον κάθε πολιτευόμενο που την εποφθαλμιά,
έτοιμης να πολώσει αν δεν υποδεχτεί τα οπίσθια που έχει συνηθίσει.
ΥΓ1: Αντιπάρια Φωνή, καλώς ήρθες.
ΥΓ2: Μετά το Φιλελεύθερο, βγήκαμε από τη “λίστα των ιστολογίων” της δεξιάς στήλης και του Paros Press. Το antiparosnews ακόμα κρατάει χαρακτήρα. Θα πεθάνει μόνος του ο μάγος τελικά; Στον αγαπητό και πολυσχιδή φίλο αφιερωμένο το παρακάτω κομμάτι

29 Ιαν 2011

τρεις σπουδές απλής συλλογιστικής στην πολιτική υποκρισία


  Sans Papier - Γαλλία, 2007

Γράφονται πολλά αυτές τις μέρες για το συνδυασμό ασύλου και μεταναστών ή και ξεχωριστά για το καθένα. Άκυρα και έγκυρα, περισπούδαστα και απλοϊκά, καθάρια και καθαρόαιμα, ρωτώντας και φανατίζοντας. Τα παρακάτω τρία προτείνονται ανεπιφύλακτα, ότι και να γραφόταν σ' αυτό το blog θα επαναδιατύπωνε τα παρακάτω:

Μπήκαν στο σαλόνι μας και χέζουν http://old-boy.blogspot.com/2011/01/blog-post_27.html

Ας τα ξεχωρίσουμε για να μην μπερδευόμαστε: υπάρχει το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό και υπαρκτό είναι και σημαντικό είναι και εύκολες λύσεις δεν έχει και επίσης το να το συζητάς, το να το αναδεικνύεις, το να σε φοβίζει, δεν σε κάνουν ρατσιστή. Αντίθετα, το να αποκαλείς αυτομάτως όσους τους φοβίζει ρατσιστές, είναι και στην ουσία του λανθασμένο και πολιτικά ηλίθιο.



Πολιτικά πανηλίθια -ως απόψε τουλάχιστον, αύριο κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει και τι τροπή θα μπορούσαν θεωρητικά να πάρουν τα πράγματα- αποδεικνύεται πως ήταν και η όλη κίνηση με τους μετανάστες στη Νομική. Πανηλίθια γιατί δεν μπόρεσε να διαβλέψει τι θα ξυπνούσε. Θα μου πεις, γιατί, μπορούσες εσύ; Όχι. Και τρομάζω με αυτό που έχει ξυπνήσει.


Για να μην μπερδευόμαστε λοιπόν, υπάρχει το μεταναστευτικό πρόβλημα και υπάρχει και η αντίδραση στην ιστορία της Νομικής. Έτερον εκάτερον. Πολύ εκάτερον όμως. Είναι τόσο δυσανάλογη σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά η αντίδραση αυτή, τόσο υστερική σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά, τόσο λυσσαλέα σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά (δυσανάλογη, υστερική και λυσσαλέα -για να σε προλάβω αν εξοργισμένος σπεύσεις να πεις «Μα ακόμα αλωνίζουν οι βρωμιάρηδες»- σε επίπεδο δημόσιου λόγου και εκδήλωσης δημόσιας ενόχλησης από ΜΜΕ και κόμματα), που νομίζω πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που δείχνει να είναι.
Μπορεί δηλαδή να δείχνει πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ένα ακόμη μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης, ωστόσο φοβάμαι πως αφενός πίσω από την εύκολη εξήγηση του role playing δημοσιογράφων και πολιτικών κρύβεται η αυθεντική τους απέχθεια για όσα συμβαίνουν στη Νομική και πως αφετέρου η κοινή γνώμη άλλο που δεν θέλει παρά να μπει σε αυτό το τριπάκι, άλλο που δεν θέλει παρά να πλειοδοτήσει σε λύσσα.


Το φαινόμενο είναι λιγότερο πολιτικό με τη στενή έννοια και περισσότερο κοινωνιολογικό και πολιτιστικό: είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ζούμε με την ιδέα των αθλίων κάπου στη γειτονιά μας. Άρχισαν να πυκνώνουν. Άρχισαν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερους χώρους. Άρχισαν να πλησιάζουν προς το σπίτι μας. Κατέλαβαν τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες μας, τους παλιούς υπαίθριους καμπινέδες μας, άρχισαν να ζυγώνουν την αυλή μας. Τριγύριζαν έξω από τα παράθυρά μας σαν ζόμπι. Αρχίσαμε να φοβόμαστε πως θα μας τη σπάσουν την πόρτα και θα μας καταλάβουν το σπίτι. Και ξαφνικά τους βλέπουμε να έχουν στρογγυλοκαθήσει στο σαλόνι μας. Θέλουν να πεθάνουν μέσα στο σαλόνι μας. Τα όρια ξεπεράστηκαν. Όσο ψωμολυσσούσαν στους δρόμους, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή είκοσι είκοσι σε διαμερίσματα, η κατάσταση ήταν οριακά ανεκτή. Πεθάνετε όσο θέλετε, αλλά μακριά από τα μάτια μας. Και μπροστά μας στο δρόμο να πεθαίνετε, εμείς θα στρέψουμε το βλέμμα αλλού. Όπως το στρέφουμε σε κάθε φανάρι, όταν μας χτυπάτε το παράθυρο του αυτοκινήτου. Αλλά όχι και στο σαλόνι μας. Δεν θα χέσετε στο σαλόνι μας. Δεν θα πεθάνετε στο σαλόνι μας. Να πάτε να ψοφήσετε αλλού.


Δεχόμαστε να μας απολύουν, δεχόμαστε να μας κόβουν τους μισθούς, δεχόμαστε να αλλάζει έντονα το επίπεδο ζωής μας, δεχόμαστε τις σφαλιάρες, γιατί το κάνουν οι πιο πάνω από μας, το κάνουν όσοι φορούν γραβάτα, όσοι μας εξηγούν πως έτσι γίνεται παντού, το κάνουν οι leaders, οι winners, οι ισχυροί, υποκύπτουμε στο όνομα ενός τρόπου ζωής, υποκύπτουμε για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται από αυτόν τον τρόπο ζωής. Αλλά τώρα, σφαλιαρισμένοι από παντού, ξεφτιλισμένοι από παντού, φοβισμένοι από παντού, δεν θα ανεχτούμε να καταλάβετε το σαλόνι μας εσείς. Εσείς είστε πιο κάτω από εμάς στην τροφική αλυσίδα, όπως είμαστε κι εμείς πιο κάτω στην τροφική αλυσίδα από όσους μας εξηγούν πως το πάρτι μας τελείωσε. Έχουμε μέσα μας συσσωρευμένη τέτοια οργή και τέτοιο τρόμο που είναι φυσικό μας δικαίωμα να το ξεσπάσουμε επάνω σας. Τι θέλετε επιτέλους από εμάς; Να γίνετε σαν εμάς; Να γίνουμε σαν εσάς; Να πάτε να ψοφήσετε αλλού. Μακριά από τα μάτια μας. Δεν θέλουμε να σας βλέπουμε. Δεν θέλουμε να υπάρχετε. Να συνεχίσετε να ψοφάτε εκεί που ψοφάγατε. Όχι εδώ, όχι μπροστά μας. Σας μισούμε. Βαθιά κι αληθινά. Σας μισούμε όσο μπορεί να μισήσει άνθρωπος. Βρωμιάρηδες. Αράπηδες. Λεχρίτες. Ζώα. Γαμιέστε κι εσείς και η δυστυχία σας. Δεν σας καλέσαμε εδώ. Να σας σκοτώσουν όλους. Φύγετε από το σαλόνι μας. Φύγετε από το σαλόνι μας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ανθρωποι χωρίς χαρτιά

του Παντελή Μπουκάλα (Καθημερινή)

Απορία πρώτη: Αν καταλαμβανόταν η Ακρόπολη ή η Μητρόπολη από Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο κάποιας «Βαριοπούλας», πόσο μεγαλύτερος θα μπορούσε να γίνει ο ηθικοεθνικός μας πανικός, όταν τώρα η παρουσία των 237 μεταναστών σε κτίριο της Νομικής που δεν χρησιμοποιούνταν στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησε αστραπιαία στην κατάχρηση (από πολιτικούς και δημοσιογράφους) ενός εθνικοαπελευθερωτικού λεξιλογίου που του στερεί κάθε νόημα η ίδια η κατάφωρη υπερβολή του; Αν τώρα η «ιερή αγανάκτηση» μιλάει για «ανακατάληψη» ή «απελευθέρωση της Νομικής» (από ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, που συμφωνούν στη μετακίνησή τους σε άλλο δημόσιο κτίριο), πού θα βρεθούν λέξεις ικανές να αποδώσουν την οργή όταν θα συμβεί κάτι όντως οριακό, απίστευτο κ.λπ.;

Απορία δεύτερη: Οσοι τώρα, μηνίοντες, διατείνονται ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια αδιανόητα πράματα», δεν διαθέτουν υπολογιστή; Υπάρχει πάντως η λύση των ίντερνετ καφέ. Αν πληκτρολογήσουν στο ψαχτήρι τις λεξούλες «sans-papiers», θα θυμηθούν ότι και στη Γαλλία «γίνονται τέτοια αδιανόητα πράγματα». Το 1996, στην κορύφωση του κινήματος των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά», τριακόσιοι μετανάστες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, με αιτήματα ίδια με των απεργών πείνας της Νομικής. Αν η κατάληψη ενός ναού κριθεί ύβρις, τι είναι άραγε, για το σύστημα σκέψης οιουδήποτε χριστιανού, η εισβολή στην παρισινή εκκλησία 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι, πιθανόν σταυροκοπηθέντες πρώτα, μπούκαραν και «χειροτόνησαν» τους καταληψίες; Μάλλον δεν γνώριζαν τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες εναντίον του κατηγορηθέντος για δοσοληψίες με τον Ξέρξη στρατηγού Παυσανία, που είχε προσφύγει ικέτης σε ναό: έχτισαν την είσοδο και τα παράθυρα και τον οδήγησαν σε θάνατο από ασιτία. Είναι μια λύση.

Απορία τρίτη: Άραγε, δεν μπορούμε να κρύψουμε το αίσθημα υπεροχής μας έναντι των ξένων ούτε και όταν δηλώνουμε ότι τους νοιαζόμαστε; Μάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η σιγουριά όλων των βοώντων εν τη τηλεοπτική ερήμω ότι τους μετανάστες «τους καθοδήγησαν» και τους «παραπλάνησαν». Τους θεωρούμε δηλαδή πρόβατα προς διαβουκόληση, ανίκανους να έχουν πολιτική σκέψη, ανίκανους να κάνουν λόγο την ανάγκη και την αγωνία τους, να διεκδικήσουν. Και όμως, διαβάζοντας δηλώσεις τους σε εφημερίδες άλλα πληροφορείσαι. Ιδού η δήλωση του Μαροκινού Νουά στον προχθεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ήρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε». Λοιπόν, αν αντιστρέψει κανείς όχι τα πράγματα, αλλά τον τρόπο που τα βλέπουμε, ίσως το κτίριο της Νομικής είναι αυταπόδεικτα το καταλληλότερο: Εκεί δεν διδάσκεται το Δίκαιο;
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ερευνα: Ενας φρΑχτης στον Εβρο: λΥση ή πρΟβλημα;




την εκπομπή μπορείτε να δείτε κι εδώ: MEGA

27 Ιαν 2011

ZEITGEIST MOVING FORWARD



υπότιτλοι: CC κάτω δεξιά στο video


 πληροφορίες για το φιλμ εδώ

κι ο αντίλογος εδώ - ακολουθεί ένα απόσπασμα:
Στην αναταραχή της εποχής οποιοσδήποτε κομίζει λύσεις και οτιδήποτε εμφανίζεται ως λύση έχει απήχηση. Πόσω μάλλον όταν η περιγραφή του φαινομένου παρουσιάζει ερμηνευτικά κλειδιά για το άγχος και τη φτώχεια. Οταν διαχωρίζει ευφυώς το «να είσαι φτωχός» από το «να νιώθεις φτωχός», χωρίς να υποτιμά καθόλου τη δεύτερη κατηγορία, όταν αναπαράγει τη φράση του Γκάντι «η πιο θανατηφόρα μορφή βίας είναι η φτώχεια». Δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς. Οπως και με τις έρευνες που αποδεικνύουν ότι σε χώρες με μικρότερα, συγκριτικά, ποσοστά κοινωνικής ανισότητας όλα είναι πιο περιορισμένα: από τον αριθμό των ανθρωποκτονιών μέχρι την εκδήλωση ασθενειών.
Σε αυτήν την εποχή του θυμού και της ρευστότητας μια καλοστημένη απάτη μπορεί να εγγραφεί ως πρόταση και μια θεωρία παγκόσμιας συνωμοσίας να προσφέρει καταφύγιο στην αγωνία, δίνοντας διέξοδο στην οργή. Από την άλλη πλευρά, και η διαρκής καχυποψία ότι κάποια οικονομικά κέντρα ή θρησκευτικά συστήματα απεργάζονται την εξόντωση ή τον προσηλυτισμό μας, οδηγεί στην ίδια επισφαλή ασφάλεια.
Στην προβολή συγκεντρώθηκε κόσμος που, ασφαλώς, έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ομως επέλεξε να δει την ταινία στην αίθουσα. Γιατί; Μήπως για να παρακολουθήσει τις αντιδράσεις του διπλανού, να αισθανθεί λιγότερο μόνος και ακάλυπτος, να μοιραστεί την απροσδιοριστία που εκπέμπει το «πνεύμα της εποχής»; Ισως και αυτό. Τα κινήματα δεν στηρίζονται μόνο στις θεωρίες αλλά και στη συνύπαρξη.





τι  πιστεύετε για το zeitgeist?

24 Ιαν 2011

Το μόνο ποντίκι που ξέρουν είναι του υπολογιστή

ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ


κατάλογοςΤα περισσότερα από τα σημερινά παιδιά ξέρουν να χειρίζονται το ποντίκι του υπολογιστή, αλλά τα βρίσκουν σκούρα όταν ανεβαίνουν σε ένα ποδήλατο. Και ενώ οι επτά στους δέκα μπόμπιρες, ηλικίας δύο ως πέντε ετών, ξέρουν να παίζουν παιχνίδια οnline, λιγότεροι από δύο στους δέκα μπορούν να κολυμπήσουν χωρίς βοήθεια. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της εταιρείας AVG, που δραστηριοποιείται στην ασφάλεια στο Internet, και αποδεικνύουν ότι τα παραδοσιακά ορόσημα της παιδικής ηλικίας έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακές δεξιότητες. 

Οι γονείς βαριούνται ή είναι πολύ απασχολημένοι να βοηθήσουν το βλαστάρι τους να αποκτήσει κάποιες φυσικές δεξιότητες, όπως να μάθει ποδήλατο ή να μάθει να δένει μόνο του τα κορδόνια του παπουτσιού του – και προτιμούν να τα «παρατάνε» για ώρες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Ετσι τα μικρά παιδιά, αντί να αποκτούν εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο, αντιγράφουν τις συνήθειες των μεγάλων και γίνονται εξπέρ σε δραστηριότητες που προορίζονται για μεγαλύτερα παιδιά

κατάλογοςcΟι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι όλο και περισσότεροι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους μπροστά στην τηλεόραση αντί να τους μιλούν ή να διαβάζουν βιβλία μαζί τους, γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι δουλειά του σχολείου και κανενός άλλου. Η ειδική στην ανάπτυξη των παιδιών Σου Πάλμερ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ότι, με το να αφήνουμε τα παιδιά να βιώνουν την ύπαρξή τους μέσα από την εικονική πραγματικότητα, καθυστερούμε τη φυσική και πνευματική ανάπτυξή τους. «Συνηθίζουν στη γρήγορη ανταμοιβή που προσφέρει η τεχνολογία και δεν μαθαίνουν να επενδύουν στη συναισθηματική προσπάθεια που είναι απαραίτητη για τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά είναι αληθινό παιχνίδι με πραγματικούς ανθρώπους». 

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, που έγινε σε δείγμα 2.200 ατόμων σε 11 χώρες, το 23% των παιδιών ηλικίας δύο ως πέντε ετών είναι σε θέση να κάνει μια κλήση από κινητό τηλέφωνο και το 25% μπορεί να σερφάρει στο Internet. Το ένα στα πέντε ξέρει πως λειτουργούν τα έξυπνα κινητά ή ακόμα και τα iPad. Τα δύο τρίτα ξέρουν να ανοίξουν έναν υπολογιστή και το 73% ξέρει να χειρίζεται το ποντίκι. 

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική με την απλή καθημερινότητα. Μόνο το 48% των παιδιών γνωρίζει τη διεύθυνση του σπιτιού του και μόνο το ένα τρίτο ξέρει να γράφει το όνομά του. Μόνο το 11% ξέρει να δένει τα κορδόνια του! Ο εκπρόσωπος της AVG Τόνι Ανσκομπ έβαλε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση: «Ολο και περισσότεροι γονείς θεωρούν τους υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές σαν μπέιμπι σίτερ», δήλωσε.

πηγή: Το Βήμα

22 Ιαν 2011

Υγεία τέλος - Πόθος και το πυρ το εξώδικον

 Τι μας απομένει; Μόνες τους οι κοινωνίες να προσπαθήσουν να αυτοοργανωθούν για τα αυτονόητα που θα' πρεπε να παρέχει το κράτος. Και να έχουν το νου τους πότε θα βγει ο πρώτος στο δρόμο να τον ακολουθήσουν.  Τώρα χάνεται η δωρεάν υγεία, σε λίγο η δωρεάν παιδεία, και βλέπουμε.  Φως στο τούνελ; Μόνο αυτό το προθανάτιο που βλέπουνε οι ετοιμοθάνατοι και περιγράφει τόσο καλά ο Κλιντ Ήστγουντ στη νέα του ταινία "Hereafter".


Αντιγραφή από το ygeianet.gr:


Η κραυγή αγωνίας που υψώνεται από τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών (Σύρου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ρόδου, Δυτικής Μακεδονίας, Ξάνθης, Κιλκίς, Αιτωλοακαρνανίας, Νίκαιας, Δυτ. Αττικής, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Χανίων, Χαλκιδικής, Λακωνίας, Μαγνησίας, Λάρισας….) για τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούνται από το εφημεριακό κραχ, δεν φαίνεται να συγκινεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Το περιβόητο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τις επονομαζόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία…» κατατέθηκε  στη Βουλή με προκλητική αδιαφορία για τα οξύτατα προβλήματα των εφημεριών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα Τμήματα.
Κι όμως, τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος όσο και ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης, διαβεβαίωναν ότι θα περιλάμβανε διατάξεις που θα καταργούσαν το αυθαίρετο πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και θα τροποποιούσαν τις άδικες, ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του Ν.3868/10, καθιερώνοντας αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημέρευσης. Η μοναδική αναφορά που γίνεται είναι στις ζώνες εφημερίας, κι αυτή γίνεται με μοναδικό στόχο να προωθήσουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Υγείας (σσ. μην ξεγελάνε κανένα τα δελτία τύπου των βουλευτών μας, πανηγυρίζουν για την επαναφορά στο σύνηθες που και πάλι είναι λίγο) και τα  Νοσοκομεία ορισμένων περιοχών.
Ανικανότητα, εμπαιγμός ή τυφλή υποταγή στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Υγεία;
Κατόπιν τούτων, η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καθίσταται μηδενική για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για  το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

----------------------------------------------------------

Ο Δήμος Πάρου αποφάσισε να κινητοποιηθεί, έστω κι αν δεν αποτελεί λύτη αλλά μόνο αποδέκτη του προβληματικού ΕΣΥ των δύο νησιών. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε από τον τοπικό τύπο.

Ακολουθεί το εξώδικο της Ένωσης Γιατρών Σύρου προς τον Ντ' Αρτανιάν του Νοσοκομείου Σύρου κ. Νικ. Πόθο, που σφυρίζει αμέριμνα εδώ και καιρό, μην τυχόν και στεναχωρηθεί ο λογιστής προϊστάμενός του. Διαβάστε τη, αποτελεί κάτι, αλλά για την ώρα αποτελεί μόνο μουσειακό είδος, αφού είναι η πρώτη φορά που οι συνδικαλιστές ιατροί της Σύρου ορθώνουν το λόγο τους. Και στο μεταξύ προσευχηθείτε προς τους πολιούχους αγίους των δύο νησιών.

Το LOGICOMIX στην Αντίπαρο - βιαστείτε

pb

Ο Δήμος Αντιπάρου συμμετέχει στο “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” της ΜΚΟ “Διάδραση” (υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας και του Ευρωπ. Κοινοβουλίου). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις.Η πρώτη από αυτές είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης, για τρεις ομάδες (δημοτικό, γυμνάσιο, ενήλικες).

Ειδικά για την ομάδα των ενηλίκων, η ανάγνωση αφορά στο βιβλίο των Απ. Δοξιάδη και Χρ. Παπαδημητρίου Logicomix, το πολυβραβευμένο και πρωτότυπο μαθηματικό κόμικ μυθιστόρημα που έχει φτάσει στην κορυφή των πωλήσεων σε πολλές χώρες και είναι υποψήφιο για το καλύτερο κόμικ της χρονιάς (βραβείο Palmares) στο παγκόσμιο φεστιβάλ κόμικς  της Αγκουλέμ, ήταν στη λίστα top 10 του Time 2009, κ.ά.

Η προθεσμία συμμετοχών λήγει τη Δευτέρα 24/1, επομένως βιαστείτε όσοι επιθυμείτε.

τηλ επικοινωνίας Λίτσα Βιάζη (61437), Φιλοθέη Μαριάνου (61079)

περισσότερα για τη Διάδραση εδώ: http://www.diadrasi.org/

και για το βιβλίο εδώ: http://www.logicomix.com/gr/

κα μια κριτική εδώ: http://hellenicmail.co.uk/arts/item/159-logicomix-to-elliniko-vivlio-fainomeno

μπράβο για την πρωτοβουλία, γιατί είχαμε ξεμάθει…

18 Ιαν 2011

το μικρόφωνο στην Αντίπαρο...

UPDATE
η συνέντευξη 
του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας 
κ. Σφαλαγκάκου
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA


Στον ΗΧΩ FM και τη Γεωργία Καραγιαννιώτη (μετά του Δημήτρη Αρκουλή) έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σήμερα ο Δήμαρχος Αντιπάρου κ.Λεβεντάκης. Αναφέρθηκε σε πολλά που απασχολούν κάθε ενεργό πολίτη. Ακολούθησε παρέμβαση αμέσως μετά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαριάνου, εξίσου ενδιαφέρουσα.

Παρατίθεται χωρίς περαιτέρω σχολιασμό. Προς το παρόν.

http://www.sendspace.com/file/4b99k8
http://www.esnips.com/doc/2992eddf-c15f-4e7b-9b7a-68aac645a75c/18-01-11hxwfm-leve-marian

18-01-11hxwfm-leve...

ΠΗΓΗ: ΗΧΩ FM

16 Ιαν 2011

Απαντήσεις χωρίς ερωτήσεις και το ανάποδο

Η υγεία νοσεί και οι διοικούντες είναι στην κυριολεξία στον κόσμο τους, αυτόν που τους επιβάλλει ο Υπουργός Υγείας με τις αυστηρότατες συστάσεις να μην κάνουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό τους. Λείπουν ασθενοφόρα; Θα συνδράμει η Αστυνομία, το Λιμενικό, τα ταξί, και στο τέλος οι νεκροφόρες. Λείπουν εφημερεύοντες γιατροί; Θα επιτάξουμε γιατρούς μέσω θαλάσσης (κι ας μην έρθουν ποτέ, απ' ότι φαίνεται), ξεματιάστρες, ιερείς και ποιος ξέρει τι άλλο. Λείπει παιδίατρος; Α, εδώ ο κ Πόθος δεν έχει απάντηση, κι ας επιμένει η άμοιρη δημοσιογράφος. Αλλά θα βρούμε λύση, θα επιβιώσουν μόνο τα ισχυρά παιδιά, φτιάχνοντας έναν τοπικό πληθυσμό στο μέλλον ανθεκτικό σε όλες τις νόσους κι όλες τις παραφωνίες της λογικής. Το κύριο είναι να μάθουμε όλοι ότι επί των ημερών του το ΕΣΥ στις Κυκλάδες ζει μέρες πρωτόγνωρες. Απολαύστε τον, ένας τεχνοκράτης που με έπαρση μας αναλύει μόνο αυτά που θέλει κι όχι ό,τι οφείλει. Οι δημοσιογράφοι του ΗΧΩ υποσχέθηκαν να βγάλουν στον αέρα και τον κ. Ζώτο, υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ. Μάλλον απλά για να επιβεβαιώσουμε ότι η καρέκλα κάνει τον άνθρωπο κι όχι ο άνθρωπος την καρέκλα...


Διαβάστε σχετικά:

Σοβαρότης μηδέν (blog φιλελεύθερος, αναδημοσίευση από "Τα Νέα")

Η συνέντευξη του σωματοφύλακα κ.Πόθου (36min):
Link1 (μετάβαση στο site του Παριανού Τύπου)
Link2
Link3
ή εδώ:
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA
 

14 Ιαν 2011

Ούτε ο Πόθος ούτε όλοι οι σωματοφύλακες μαζί δεν φτάνουν για να σώσουν το Κέντρο Υγείας Πάρου

757px-The_three_musketeers_fairbanksΣτο πανελλαδικό καθεστώς της οικονομικής ομηρίας και της λογιστικής πολιτικής δεν θα περίμενε κανείς η υγεία να παραμένει αλώβητη. Τα δύο πρωτεύοντα δημόσια αγαθά, της παιδείας και της υγείας, είναι αυτά που θίγονται περισσότερο σε υπό το ΔΝΤ κυβερνήσεις, για λόγους καθαρά εισπρακτικούς αλλά και συμβολισμού. Πρώτα πλήττεται η ψυχική υγεία (καθώς πληθαίνουν οι μελέτες που καταδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών και ανάδειξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα όρου, της «εθνικής κατάθλιψης», που αγγίζει το 70% του πληθυσμού), όσο και η σωματική υγεία. Η κάμψη της τελευταίας θα φανεί στο άμεσο μέλλον, οι πολιτικές όμως της κυβέρνησης και των κατά τόπους διορισμένων αφισοκολλητών της είναι από τώρα διακριτές. Διαβάστε σχετικά το σημερινό δελτίο τύπου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (pdf) για να γίνει αντιληπτό ότι με αφορμή τo Μνημόνιο εφαρμόζεται μία αμιγώς δεξιά πολιτική στο χώρο της υγείας, που αποδυναμώνει το ΕΣΥ και καταργεί τη δημόσια υγεία.
 
Από το προσβλητικό για κάθε λειτουργό στο χώρο της υγείας πεντάευρο στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία (ας αρνηθούν και στην Πάρο να το εισπράττουν, η ανυπακοή σε νόμους ανήθικους δεν είναι κατακριτέα) μέχρι την περικοπή των εφημεριών σε όλο το ΕΣΥ (που αποτελεί τον πυρήνα της δημόσιας υγείας και το τελευταίο κομμάτι του ΕΣΥ που 9-skitso-3-thumb-largeπρέπει να πληγεί) και την παραίτηση γιατρών από το ΕΣΥ, φαίνεται ότι οι διοικούντες, με μπροστάρη τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, λειτουργούν καθαρά με λογιστικά κριτήρια εξοικονόμησης με κάθε τρόπο. Δεν πάει πολύς καιρός που κάποιοι εγκέφαλοι στο ΙΚΑ (η προϊσταμένη μάλιστα λεγόταν κατά σύμπτωση Μαρία Χάρου) παρέπεμψαν διαβητικό ασθενή σε ακρωτηριασμό(!) κρίνοντας τον ως περισσότερο συμφέροντα από τη χορήγηση ειδικών υποδημάτων. Αλλού συγχωνεύονται Νοσοκομεία (όπως τα δύο Παίδων και άλλα μικρότερα στην Αθήνα) και Κέντρα Υγείας (όπως των Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Καλυβίων Αττικής), εδώ ας μην εκπλαγούμε αν καταργηθούν τελείως τα περιφερικά ιατρεία στην Πάρο -και στην Αντίπαρο ακόμα- και συγχωνευτούν όλες οι υπηρεσίες σε ένα Κέντρο Υγείας, ίδιο και απαράλλαχτο με το σημερινό, αφού λεφτά για αναβάθμιση δεν υπάρχουν. Το δε Νοσοκομείο, αυτό που πανηγυρικά διατυμπάνιζαν κομματάρχες και βουλευτές της τότε κυβέρνησης, κι ακόμα συζητιέται από εκτός τόπου και χρόνου πολιτευτές, θα αποτελέσει προϊόν σάτιρας στους καζαμίες για πολλά χρόνια, μαζί με τον περίφημο κορδελάκια Μαυρογιαλούρο της ΝΔ κ. Αβραμόπουλο. 

Πολλά γραφτήκανε αυτές τις μέρες για το Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κ. Νικόλαο Πόθο. Ο διορισμένος από τα παιδιά του κυβερνώντος κόμματος οικονομολόγος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με άλλα κριτήρια, και σίγουρα όχι με το «Πάθος», που εύστοχα καυτηριάστηκε από εδώ και αναπαράχθηκε μέχρι και στο portal της υγείας ygeianet.gr. O κ. Πόθος αποδεικνύεται δεινός σωματοφύλακας (Πόθος/Πόρθος) της προϊσταμένης του Διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Χριστ. Παπανικολάου (που μαζί με τον Υποδιοικητή κ. Ζώτο  χόρτασαν το πλήθος με παχιά λόγια πριν από ένα χρόνο, στην περίφημη σύσκεψη για την υγεία στο Δημαρχείο Πάρου). Ας μην ξεχνάμε ότι ο προκάτοχός του κ. Πλατής διέθετε επίσης, και αντίθετα με το όνομά του, μια στενότατη αντίληψη της έννοιας «διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε Πάρο και Αντίπαρο».

 healthcareΤο πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ξαφνικό στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Με ένα οργανόγραμμα της περασμένης εικοσαετίας, με διοικήσεις που θέλουν αλλά δεν μπορούν ή –συνηθέστερα- μπορούν αλλά δεν θέλουν, είτε λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας είτε λόγω διοίκησης με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και τις κρυφές ελπίδες για μεταπήδηση σε δημόσια αξιώματα (κάθε φορά που έχουμε δημοτικές εκλογές τα θέματα του Κέντρου Υγείας γίνονται πολύ επίκαιρα, και γι αυτό δεν φταίει μόνο ο τύπος αλλά και οι διοικούντες που δίνουν πλούσιες αφορμές), με γιατρούς και λοιπό προσωπικό που ποτέ δεν είναι αρκετό, το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Αυτό οφείλει να το έχει υπ’ όψιν του τόσο ο Δήμαρχος Πάρου που πυροβολείται από παντού και ίσως κληθεί να καταλήξει σε σπασμωδικές λύσεις, όσο και κάποιοι αντιπολιτευόμενοι που τα φορτώνουν όλα στο μνημόνιο και την άκρως νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου μετέχουν σύμβουλοι από το χώρο της υγείας, ας συνδράμουν με το πάθος που δεν έδειξε ο ίδιος ο κ. Πόθος, το πνευματικό εύρος που έλειψε από τον κ. Πλατή κ.ό.κ. (το θέμα θα συζητηθεί πρώτο απ’ όλα στο Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Πάρου στις 20/1/11, ώρα 6μμ). 

Σε λίγους μήνες, ακόμα κι αν κανείς δεν αντιδράσει από την τοπική κοινωνία, μπορεί να υπάρχει έτσι κι αλλιώς παιδίατρος, μπορεί να έχουν έρθει και μερικοί ειδικευμένοι γιατροί κι οι εφημερίες του ΚΥ να είναι νόμιμες και πλήρεις ιατρών, ωστόσο αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι η δημόσια υγεία αναβαθμίστηκε χάρη στην παρέμβαση κάποιων. Εδώ και χρόνια τέτοιοι κιρκαδιανοί ρυθμοί χαρακτηρίζουν το χώρο της υγείας στην Πάρο: έρχεται ορθοπεδικός, φεύγει, κενό, έρχεται μικροβιολόγος, φεύγει, κενό, έρχεται καρδιολόγος, φεύγει, κενό, και πάλι από την αρχή, με μια μικρή έκπτωση κάθε φορά, που μας έφερε σήμερα εδώ, να ψάχνουν οι γονείς παιδίατρο, οι γέροι ορθοπεδικό και οι τραυματίες ασθενοφόρο

Η λύση πρέπει να είναι κεντρική, και γιατί από εκεί ξεκίνησε η παρακμή του ΕΣΥ στην Πάρο και γιατί μόνο έτσι θα είναι μόνιμη. Εξάλλου είναι όνειδος για την ίδια την Πολιτεία να απαιτείται η παρέμβαση Δημάρχων, ΜΜΕ, και γιατρών ΕΣΥ για να λυθούν τα αυτοδίκαια. Ναι λοιπόν στη δημόσια συζήτηση που καλούν οι αριστερές παρατάξεις, όχι στο λαϊκισμό του σατανά Μνημονίου, ναι στην γενικευμένη ανυπακοή στα πεντάευρα (που είναι το εύκολο έσοδο, τώρα που η καπνοαπαγόρευση απέτυχε, και τόσο έγκυρο ηθικά όσο και τα 150 εκ. ευρώ που επιβαρύνουν οι λαθρομετανάστες το ΕΣΥ), όχι στην πολιτική εξαργύρωση των προβλημάτων της υγείας σε ψήφους για Πάρο και Αντίπαρο. Και τέλος ναι και όχι στους βουλευτές: πριν, επί ΝΔ κρυβόταν ο κ.Βρούτσης, τώρα κυκλοφορεί λάβρος και κρύβεται με τη σειρά του ο κ. Ρήγας. 

Για την Αντίπαρο και το Πολυδύναμο Ιατρείο της: αν τη σώσει κάτι από τα αντιλαϊκά μέτρα του κ. Λοβέρδου θα είναι η διοικητική αυτονομία του νησιού, που ακόμα δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει τελικά, σίγουρα όμως διαχωρίζει διοικητικά αυτό που η ίδια η φύση έχει διαχωρίσει γεωγραφικά. Κι όμως, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου κ.Πόθος, με την ανοχή των ανωτέρων του, δείχνει τις προθέσεις του, αφήνοντας την Αντίπαρο ακάλυπτη από επισήμως εφημερεύοντα γιατρό για πολλές ημέρες του μήνα, αδιαφορώντας στα προβλήματα του ιατρείου (ασθενοφόρο και εργαστηριακά μηχανήματα που περιμένουν απλά μια έγκριση εδώ και μήνες) και, ως αποκορύφωμα της μπακαλίστικης προσέγγισης, διατάσσοντας τους γιατρούς της Αντιπάρου να καλύψουν από το σπίτι τους το ΚΥ Πάρου για τις τελευταίες μέρες του μήνα Ιανουαρίου, όσες ακριβώς απαιτείται για να γεμίσει τα κουτάκια των κενών ημερών του Κέντρου Υγείας και να στείλει έτσι μία εικόνα καλά ευνομούμενης διοίκησης στο Υπουργείο (εκεί όπου ο Υπουργός έχει υπ’ ατμόν όλους τους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους διοικητές νοσοκομείων, μέχρι να αποδείξουν εγγράφως ότι είναι άριστοι μπακάληδες στα Νοσοκομεία τους, μειώνοντας τα βερεσέδια αλλά και τις παροχές τους).
health-care-300x290

Κι αν στο μεταξύ κάποιος χρειαστεί ειδικευμένο γιατρό το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στην Πάρο θα πρέπει να περιμένει από μία έως δύο ώρες για να προσέλθει ο ειδικός από το διπλανό νησί. Αν είναι νύχτα ξεχάστε το. Το δε κενό στην Αντίπαρο θα καλυφθεί με το να μετακινηθεί ένας αγροτικός ιατρός (αν βρεθεί κανείς από τους ελάχιστους εναπομείναντες του ΚΥ Πάρου), για να εφημερεύσει μαζί με τον άλλον ειδικό γιατρό της Αντιπάρου, ουσιαστικά εξωθώντας τους δύο γιατρούς σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία πολλαπλάσια του προβλεπόμενου. Και βέβαια με το ίδιο σκεπτικό μπορεί ένας διοικητής  προσκυνητής του Λοβέρδειου ΕΣΥ να διατάξει έναν γιατρό στην Σαντορίνη να κάνει εφημερία ετοιμότητας... που θέλετε; στην Κρήτη; στην Κρήτη λοιπόν. Στο μαγικό μας ΕΣΥ όλα γίνονται. Και στο τέλος πάντα κάποιος ανύποπτος αθώος πληρώνει τα σπασμένα όλων των πόθων πλην των δικών του με την ίδια του τη ζωή. Όλα αυτά την πρώτη φορά συγχωρούνται, τη δεύτερη εναπόκεινται στο φιλότιμο και την ανοχή, την πολλοστή φορά ωστόσο ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας: προς τιμήν του ο νέος Δήμαρχος Αντιπάρου έχει πάρει το ζήτημα προσωπικά, για λόγους αντικειμενικά σοβαρούς (δημόσιας υγείας, που αποτελεί εξάλλου και τουριστικό επιχείρημα στα κατά τόπους τουριστικά γραφεία) αλλά και γοήτρου: στην πρώτη του σοβαρή διένεξη με τον κρατικό μηχανισμό οφείλει να δείξει ότι έχει πυγμή, ειδικά για ένα θέμα για το οποίο προεκλογικά δέχτηκε κριτική, ακόμα και κακόβουλη.
images
Διαβάστε σχετικά, πέρα από τα ενσωματωμένα στο κείμενο links:
ΚΚΕ ερώτηση στον Υπουργό (απ’ αυτές έχουν γίνει πολλές…)
Ο παράδεισος της πώρωσης (άρθρο της Τασ. Καραϊσκάκη στην Καθημερινή για να δούμε από που πρέπει να αναζητήσει τα λεφτά που του λείπουν για να κλείσει το ταμείο ο φιλότιμος λογιστής Υπουργός και οι υποτακτικοί του)








1 Ιαν 2011

Ο (αντι) καζαμίας 2011

Untitled-1

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Η Εσπρέσσο αποκαλύπτει ότι ο μητροπολίτης Άνθιμος αρρώστησε λίγο πριν την ορκωμοσία του δημάρχου Μπουτάρη με βαρύ εγκεφαλικό που τον καθήλωσε σε αριστερή παράλυση. Αναλαμβάνει να δωρήσει το δικό του δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο ο κ.Ψωμιάδης, που διαθέτει δύο δεξιά. Όλα βαίνουν καλώς τελικά, αν και λέγεται ότι ο μητροπολίτης προσήλθε αρχικά στην ορκωμοσία ντυμένος Ζορρό πάνω στο Βουκεφάλα.

 Επανεμφανίζεται η γρίπη των χοίρων, αλλά κανείς δεν τολμάει να την ονομάσει επιδημία αυτή τη φορά. Μάλιστα Ο υπουργός Στέρησης Υγείας (Άι) Λοβ Κέρδος εισηγείται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ονομαστεί το παθογόνο στέλεχος Influneza Savramopoulis προς τιμήν του αξεπέραστου πρώην υπουργού που μας φέσωσε με θερμικές κάμερες και άχρηστα εμβόλια. Οι Έλληνες ωστόσο δεν πεθαίνουν από γρίπη: λόγω μιας μετάλλαξης ο ιός τους προκαλεί μόνο αν-ευρω-ική ανορεξία.

Η τελευταία Κοινοτάρχισσα στην ιστορία της Αντιπάρου, η περίφημη Μπουμπουλίνα της Αντιπάρου κ. Βαρβάρα Μανέτα αποχωρεί από τη διεθνή πολιτική σκηνή σε μία υπέρλαμπρη τελετή στο λιμάνι του νησιού, που προς τιμήν της ονομάζεται «λιμάνι Μανεταλένα». Ο δήμαρχος Λεβεντάκης κάνει δώρο στην πρώην φύλαρχο Κοινοτάρχισσα αναμνηστική νανοπλακέτα-μινιατούρα με όλα τα πολυάριθμα έργα της και ένα υπέροχο μενταγιόν χρυσή κατσαρίδα. Εκείνη με τη σειρά της δωρίζει στο δήμαρχο χειροποίητο ασημένιο ουροδοχείο-«πάπια», αφού η αποχέτευση ούτε φέτος θα γίνει. Χαρακτηριστικός κι ο διάλογος: «χέσε ψηλά κι αγνάντευε και φέτος κυρία Βαρβάρα», «τι NATURA τι κατούρα Γιάννη μου».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Σε μια προσπάθεια να περάσει ένα μήνυμα ευζωίας ο υπερυπουργός Ραγκούσης προτείνει και σύσσωμοι οι βουλευτές ψηφίζουν το νόμο που επιβάλλει τη χρήση λέξεων με το συνθετικό «πλούτος»: η Ελλάδα αδελφοποιείται με τον πλανήτη Πλούτωνα, τα σκυλιά ονομάζονται όλα Πλούτο, και τα αγοράκια βαφτίζονται Πλούτος, η «Πολιτεία» του Πλάτωνα μετονομάζεται σε αυτήν του Πλούτωνα, οι πλατείες σε πλουτείες και στους οίκους ανοχής δουλεύουν πλουτάνες, ενώ η Τζούλια λέει το μνημειώδες «καλύτερα πλούσια και τίμια παρά φτωχή και πλουτάνα». Στο μεταξύ οι original πλούσιοι πλουτίζουν, ενώ τα παιδιά πλουτσουρίζουν στις πισίνες. Ο δήμαρχος Λεβεντάκης αναγγέλλει τη δημιουργία πλουτής μαρίνας διαστάσεων 1x2 μέτρα με χορηγό την εταιρία LEGO. Η ανάπτυξη στην Αντίπαρο μόλις άρχισε.

Η διάσημη ρεπόρτερ Πετρούλα Κωστίδου ανακοινώνει ταυτόχρονα τον αρραβώνα της με τον Mr.Blue Eyes Πολ Τόμσεν και το γάμο της με το Ντομινίκ Στρος Καν. «Εγώ θα σας βγάλω από την κρίση» δηλώνει στο έγκυρο δελτίο του ΣΤΑΡ.

Άγνωστοι πυρπολούν κι ανατινάζουν στο λιμάνι το αυτοκίνητο του Δημάρχου Λεβεντάκη. Η Αστυνομία διενεργεί ελέγχους με την πολυάριθμη ομάδα της χωρίς αποτέλεσμα. Σε προκήρυξη που στέλνεται στα blogs καταγγέλλεται η μη τοποθέτηση της συμβούλου κ.Λίτσας Βιάζη σε καίρια θέση στο νέο Δήμο. Η τρομοκρατική ομάδα κλείνει με την παροιμία «Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση» και υπογράφει ως «τα Λιτσάκια - Οι Ασιχτιρίστας», υπόσχεται μάλιστα και νέες τρομοκρατικές ενέργειες, όπως κάψιμο κλαδιών και σπάσιμο νεύρων. Τα «Νέα Αντιπολίτευσης Πάρου» γράφουν «σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει», η δε εφημερίδα «Χωνί της Πάρου» γράφει σχετικά «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι».

Σε συρτάρι γραφείου του πρώην επαρχείου στην Πάρο ανακαλύπτεται κουκλάκι χιλιοτρυπημένο με καρφίτσες που μοιάζει πολύ στο δήμαρχο Βλαχογιάννη. Παράλληλα κυκλοφορεί αμφιλεγόμενο βίντεο με την πρώην Έπαρχο να κάνει συμφωνίες με τύπο με ουρά και κέρατα. Τα «Νέα Αντιπολίτευσης Πάρου», που είχαν έτοιμο πρωτοσέλιδο με τίτλο «δε βολεύεται στην καρέκλα του ο Βλαχοδήμαρχος» εκδίδονται με πρωτοσέλιδο το ρεπορτάζ για τις διακοπές του κ. Βορίδη στη Νέα Ναζιλανδία.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Τα ελληνικά Wikileaks κάνουν την εμφάνισή τους. Σε ειδική εκπομπή ο Γιώργος Αυτιάς αποκαλύπτει τα Wikigreeks που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το βίο των πολιτικών και VIPs, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα ημερολόγια των Φιλιπιννέζων οικιακών βοηθών τους πριν απελαθούν λόγω κρίσης.

Σε ζωντανή σύνδεση στο δελτίο των 8 του Μέγκα η κ.Μαριάννα Βαρδινογιάννη κάνει δώρο στα καρκινοπαθή παιδάκια περουκίνια με κουπ Μαριάννας ενώ η Όλγα Τρέμη με τρέμουσα φωνή από τη συγκίνηση ανακοινώνει ότι «πέντε τυχερά(;) παιδάκια θα κάνουν δωρεάν πλαστική στα χείλια τους για να φαίνονται γελαστά στις ειδήσεις μας». Κατά λάθος στο αμέσως επόμενο ρεπορτάζ ακούγεται on air να λέει στον Πρετεντέρη που κάνει γκριμάτσες στο διπλανό παράθυρο ότι κι αυτή έχει τον ίδιο πλαστικό με την πρέσβειρα καλής διαφημίσεως.

Μπαζώνεται η πόρτα του δημοτικού καταστήματος Αντιπάρου. Στις εφημερίδες δημοσιεύεται προκήρυξη από την φράξια «τα Λιτσάκια – Οι Ασιχτιρίστας». Η αστυνομία δηλώνει αδυναμία να κάνει έρευνα λόγω λειψανδρίας. Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις αποφασίζεται να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τις υπηρεσίες του Δήμου το Σπήλαιο. «Έχει και καλή μικροφωνική» λέει ο κ. Σφαλαγκάκος που πρότεινε την ιδέα. Ο κ. Μαριάνος διαφωνεί με τη πρόταση γιατί δεν έχει πόντιουμ και ασύρματο μικρόφωνο.

Στην Πάρο επεκτείνεται ο περιφερειακός της Παροικιάς. Από λάθος όμως του εργολάβου ο δρόμος διασχίζει κάθετα όλη την παλιά Αγορά και καταλήγει μέσα στο Δημαρχείο. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα με εμπόλεμη ζώνη την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Ο υπουργός στέρησης Υγείας ΛοβΚέρδος ανακοινώνει στους Έλληνες τη δίαιτα ΠΑΣΟΚ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι στους παραβάτες θα φορολογείται η σκιά τους. Ο δήμαρχος Λεβεντάκης είναι από τους πρώτους που ακολουθούν τη δίαιτα πιλοτικά. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες όμως εξαντλείται τόσο που κοιμάται κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων. Μπροστά στον κίνδυνο να τον κάνει πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Χωνί της Πάρου» το μέτρο «δίαιτα ΠΑΣΟΚ» αποσύρεται. Ο δήμαρχος Αντιπάρου σώζει άθελά του τους Έλληνες από την καταστροφή.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ο σύμβουλος της Χρυσής Αυγής κ.Μιχαλολιάκος φέρνει στο τραπέζι τα προεκλογικά του συνθήματα «Το ζήτημα των μεταναστών λύνεται αυθημερόν» και «Κάντε το φόβο τους πραγματικότητα» προτείνοντας μάχη στους δρόμους για να φύγει η «λέρα». Ο σύμβουλος Π.Κωνσταντίνου του συνδυασμού ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας απαντάει με το ρητό του Αριστοφάνη «χέσαιτο γαρ ει μαχαίσετο» (άμα μαχόσουνα σίγουρα θα χεζόσουνα), ο Μιχαλολιάκος ανταπαντάει με Λιακόπουλο («ο καιρός γαρ εγγύς») κι ο Γιώργος Αμυράς αρπάζει το ποδήλατό του να το βάλει ανάμεσα να τους χωρίσει λέγοντας πέντε βρισιές από «Π». Τη λύση- εκτόνωση δίνει ο σύμβουλος Ηλίας Ψινάκης που με σκέρτσο και μπάσο φωνάζει «Σιγά μωρή τρελή!» οπότε σταματάνε και τον κοιτάνε και οι τρεις.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Καµεράτα και ο Γιώργος Νταλάρας διοργανώνουν και φέτος συναυλία συμφιλίωσης στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, τη νύχτα της Ανάστασης. Ο Νταλάρας τραγουδάει εκστασιασμένος το Χριστός Ανέστη κι ο Μητροπολίτης χαρίζει χρυσά αυγά στους ξυρισμένους ογκώδεις σεμνούς νεαρούς, που βγαίνουν έξω κι αρχίζουν να βαράνε με αυτά τα κεφάλια των Πακιστανών. Τα ΜΑΤ ανεβαίνουν στο καμπαναριό και κάνουν μπάτσοι jumping απάνω τους, ενώ αντί για βεγγαλικά ακούγονται αληθινοί πυροβολισμοί. Το βράδυ το ΜΕΓΚΑ στο δελτίο ειδήσεων καλύπτει τους ήχους με ψαλμωδίες και επευφημίες πιστών.

ΜΑΪΟΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου βγαίνει σε δημόσιο διάγγελμα στην Τιβί με φόντο μια ξεφτισμένη αφίσα με το Καστελλόριζο και δηλώνει με σιγουριά «Lefta yparhoun, pao na ta fero». Την επομένη ξυρίζει το μουστάκι, φοράει το power balance βραχιόλι του και ταξιδεύει για τις ΗΠΑ. Εκεί ο Ομπάμα τον χρίζει ΗΠΑνθρωπο και του δίνει μία θεσούλα στον ΟΗΕ. Ο ΓΑΠ δεν απογοητεύεται. “Lefta yparhoun” μονολογεί διαρκώς.
 
Ανοίγει η αγορά στην Ελλάδα για τα (ειρωνικώς) λεγόμενα τυχερά παιχνίδια. Δεκαπέντε χρόνια μετά το Χρηματιστήριο οι δημόσιες υπηρεσίες αναστενάζουν και πάλι πάνω από οθόνες με οnline στοίχημα, ΛΟΤΤΟ, ΠΡΟΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΚΙΝΟ, φρουτάκια, κ.ά., ενώ στα καφέ και καφενεία οι μαγαζάτορες ντύνονται κρουπιέρηδες και στήνουν ρουλέτες, ζάρια, κουλοχέρηδες, μπλακ τζακ, ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ, Γκρινιάρη, Φιδάκι και δε συμμαζεύεται. Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου κ. Χρυσοχοΐδης μοιράζει σε όλους τους πολίτες ένα ζευγάρι ζάρια, ενώ θεσμοθετείται «η ώρα του κοπρίτη»: μία ώρα διάλειμμα σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες για να τζογάρουν οι υπάλληλοι πόσο θα μειωθεί ο μισθός τους στο τέλος της ημέρας. Δημοτικός σύμβουλος της Πάρου ομολογεί: «κάνω σεξ και σκέφτομαι τη Σαχτάρ».

Οι Πανελλήνιες και πάλι κινδυνεύουν να ματαιωθούν. Αυτή τη φορά κάνουν απεργία οι μαθητές. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι να δίνουν εξετάσεις σε γκρήκλις, να καθιερωθεί η εορτή των Άη-Φον, Άη-Ποντ και Άη-Παντ, καθώς και να γίνει υπουργός Παιδείας η σταρ Τζούλια-Ελύτη-Αλεξανδράτου. Η υπουργός Διαμαντοπούλου βγάζει ροζ βίντεο και το κυκλοφορεί δωρεάν στα σχολεία, αλλά αυτό ακριβώς πεισμώνει τους μαθητές στα αιτήματα τους. Επίσης άλλο βασικό αίτημά τους είναι η ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Μοντέλων και Τραγουδιστών με πρύτανη ή τον Ψινάκη ή τον Καπουτζίδη, αλλιώς την Πάνια.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Ο Γ.Α.Π. εκδίδει ταξιδιωτικό οδηγό από την πλούσια εμπειρία του τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του. Το βιβλίο λέγεται Taxidevontas/Τaxiklaigontas. Δεν το καταλαβαίνει κανείς από τις ασυναρτησίες που γράφει και αποσύρεται ταχύτατα. Ο πρωθυπουργός αρχίζει να γράφει ποίηση που είναι πιο αφαιρετική. Ετοιμάζει την Ηλιθιάδα.

Αρχίζει στο ΜΕΓΚΑ το reality παιχνίδι «δελτίο ειδήσεων»: οι δημοσιογράφοι κλειδώνονται στα τηλεπαράθυρα και μένουν εκεί 24 ώρες το 24ωρο εκφωνώντας ακατάπαυστα άχρηστες ειδήσεις. Κερδίζει όποιος αντέξει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το έπαθλο παίρνει ο υπομονετικός Πάυλος Τσίμας αλλά μετά από ένσταση ανακαλύπτεται ότι έγινε λάθος, αφού επρόκειτο για την Όλγα Τρέμη που έβγαλε μουστάκι και γένια. Το πρότζεκτ θα επαναληφθεί σε όλα τα κανάλια του χρόνου.

Πλήθος νέων κατακλύζει το νησί και το σώζει από την οικονομική κρίση. Ο λόγος που η Αντίπαρος έγινε trendy; Τοποθετήθηκε στο λιμάνι, μετά από εισήγηση της αντιπολίτευσης, πινακίδα στην είσοδο του λιμανιού γραμμένη στα γκρήκλις με αναλυτικές odigies, λεπτομερή harti του νησιού για το Spilaio, το Despotiko και τις paralies, αναλυτικό odigo agoras και hrisima tilefona. Το παράδειγμα ακολουθεί γρήγορα και η Πάρος που εκδίδει οδηγό Paros-Lonely Plani.

Γίνεται σε ερημικό ξωκλήσι της Άνω Καμασούτρας ο γάμος της Πετρούλας Κωστίδου με τον Στρος Καν. Η Πετρούλα Στρος Καν είναι ήδη ολίγον έγκυος. Ανακοινώνει πως θα μεταδοθεί ζωντανά η γέννηση του βρέφους στο ΟΥΣΤ-tube, αλλά δεν θα προκαλέσει το δημόσια αίσθημα, καθώς θα γεννήσει με τα εσώρουχα της
.

Οι νεοκροίσοι βιλλάτοι της Αντιπάρου κάνουν δώρο στους ιθαγενείς υποτακτικούς τους χίλια tablet PC με μόνη εφαρμογή το facebook. Το χωριό είναι τρισευτυχισμένο.

ΙΟΥΛΙΟΣ
Η Αγγελική Νικολούλη και το «Φως στο τούνελ» αφιερώνουν μία ολόκληρη εκπομπή στην αναζήτηση του βουλευτή Ρήγα που αγνοείται από την εκλογή του και μετά. Μετά από ολονύκτιο μαραθώνιο η δαιμόνια ρεπόρτερ τα παρατάει. Ο βουλευτήw θα φανεί ξανά λίγο πριν τις επόμενες εκλογές.

Διεξάγεται και φέτος ο παγκοσμίου φήμης διάπλους Πούντα-Αντίπαρος. Λόγω κρίσης αντί για κακαβιά φτιάχνονται από τους διοργανωτές φύκια σούσι και μαλλί της γριάς Μπάρμπυ. Στον αγώνα οι αθλητές είναι τόσο αδύνατοι που επιπλέουν στο νερό. Ένα δυνατό ρεύμα αέρα τους παίρνει όλους και τους βγάζει νότια, στη Σίκινο, όπου και τερματίζουν στο λιμάνι της. Πρώτη τερματίζει η αθλήτρια Πόλυ Λόρδα. Πίσω στην Αντίπαρο ο δήμαρχος παίρνει τα νερά και το σούσι και φεύγει προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στον αγώνα των δέκα χιλιομέτρων οι σκελετωμένοι Έλληνες αθλητές κατατροπώνουν τους Αιθίοπες συναθλητές τους. Νικητής τελικά ο Λέων Πείνας.
Για πρώτη φορά διοργανώνεται και αγώνας μότο κρος στον περιφερειακό της Ψαραλυκής. Νικητής ο εργολάβος του έργου, που δεν πέφτει ούτε μία φορά, καθώς γνωρίζει τις λακκούβες καλύτερα από όλους.

Τον επόμενο μήνα η ΝΑΣΑ θα προβεί σε μία σημαντική ανακοίνωση για την ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής. Αναταραχή στα φόρουμ των απογόνων των νεφελίμ. Υπάρχει τελικά ζωή σε άλλους πλανήτες;

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ο Θ. Πάγκαλος καταφτάνει στο νησί για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τα φέρρυ μπωτ αρνούνται να τον μεταφέρουν λόγω βάρους και τελικά μεταφέρεται από την Πούντα με C-130. Με το που φτάνει παίρνει σβάρνα  όλα τα φαγάδικα κι εστιατόρια του νησιού και μετά και το 65ο γεύμα σκάει. Κανείς δεν καταλαβαίνει από πού ήρθε ο κρότος, όλοι νομίζουν ότι μπήκε φουρνέλο στον Ακονητό, οπότε δεν τρέχει μία. Σε λίγο από την κοιλιά του εκραγέντος πολιτικού ξεπετάγονται μικρά παπαγκαλάκια που τριγυρίζουν δαιμονισμένα από τραπέζι σε τραπέζι και καταβροχθίζουν ό,τι βρούνε. Ο πρώην πολιτικός δικαιώνεται μετά θάνατο για την φράση «μαζί τα φάγαμε», αφού εννοούσε τα παπαγκαλάκια.

Μετά την κατάταξη του Γ.Α.Π. στα καλύτερα μυαλά του πλανήτη και του υπουργού Οικονομικών στους καλύτερους υπουργούς, βραβεύεται κι ο Έλληνας πολίτης στους δέκα πιο γκαντέμηδες λαούς. Σειρά παίρνουν κι άλλοι: ο Άδωνις για τον τίτλο του καθαρότερου Έλ-ληνα, ο Κούγιας του συμπαθέστερου δικηγόρου και πολλοί ακόμα. Ξεχωρίζει η υποψηφιότητα της πρώην προέδρου Αντιπάρου στους οξυδερκέστερους Κοινοτάρχες και του Κων. Μητσοτάκη στους δέκα εναπομείναντες βρικόλακες.

Η ΝΑΣΑ ανακοινώνει ένα σπουδαίο εύρημα: επιστήμονες ανακάλυψαν είδος οργανισμού στον πλανήτη μας που τρέφεται με αρσενικό (όχι το δηλητήριο, αλλά το φύλο), αντλεί ενέργεια από την κεραία-μόριο του θύματος και αποκτά τέτοια ισχύ προοδευτικά που μπορεί να σείρει μέχρι και καράβι. Το νέο είδος εκπλήσσει την παγκόσμια κοινότητα. Ο Χαρδαβέλλας κάνει ειδική εκπομπή με θέμα «γυναίκα: μια άγνωστη ανάμεσά μας - Το πρωί νοικοκυρά το βράδυ εξωγήινη», ενώ ο ΟΥΦΟλόγος Λιακόπουλος γράφει απνευστί σε μισή ώρα το νέο του εμπνευσμένο βιβλίο με τίτλο «ΓΗ, ΝΕ-φελείμ, ΚΑ-ταστροφή: από τον πλανήτη Ελ στην κουζίνα». Η Εκκλησία παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Στο δρόμο οι άντρες κυκλοφορούν με λουκέτα στα σώβρακά τους, ενώ η Τζούλια βγάζει τραγούδι με ρεφραίν «είμαι μια εξωγήινη Εβραία// δος μου το μπουκάλι ή την κεραία». Όλα ξεχνιούνται μόλις αρχίζει το Τσάμπιονς Λήγκ.

Η θρυλική Λα Λούνα, μετά τη βράβευσή της από την Ουνέσκο πέρυσι, μετονομάζεται σε Λα Λούνα Ράσα και παίρνει νέο βραβείο από τον πρέσβη Καλής Οικοδομήσεως κ. Τσάκωνα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Το κανάλι με τη Πετρούλα Στρος Καν στο ΟΥΣΤ-tube ξεκινά τις προβολές και αποκτά μέρα τη μέρα και μεγαλύτερη διασημότητα. Σύντομα οι καθημερινές επισκέψεις ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια θεατές και μέχρι να μπει στο μαιευτήριο διακόσιοι εκατομμύρια επισκέπτες κάνουν κλικ κάθε μέρα. Με 3 ευρώ συνδρομή καθ’ έκαστον η λικνιζόμενη Πετρούλα αρχίζει να μαζεύει παραδάκι για την χρεωμένη πατρίδα. «Θα μας σώσει το λιλί της Πετρούλας» λέει ο Ν.Χατζηνικολάου.
 
Ο Λοβκέρδος δηλώνει ότι σκοπός της πολιτικής του είναι να μην πηγαίνουν οι άρρωστοι στο νοσοκομείο αλλά να θεραπεύονται στη γειτονιά τους. Καταργείται το ΕΚΑΒ και οι δρόμοι γεμίζουν με ζόμπι: γέροι, χτικιάρικα, τραυματίες και ετοιμοθάνατοι περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας. Ξεσπάει μάχη με τους μετανάστες που έχουν πιάσει τα στέκια. Στην Πάρο το πρόβλημα δεν υφίσταται, καθώς έχει καταργηθεί το ΕΚΑΒ από πέρυσι. Το Κέντρο Υγείας Πάρου μετατρέπεται σε κοιμητήριο – καφέ. Κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά.

Επαναστατική πρόταση του κ.Μαριάνου για την αντιμετώπιση της ανυδρίας βρίσκει γρήγορα εφαρμογή σε όλες τις Κυκλάδες. Προτείνει την τέλεση χορού της βροχής με νησιώτικο βηματισμό. Παραδοσιακά τραγούδια όπως τα «ντάρι ντάρι», «στην πάρο και τη νάξο», αλλά και νεώτερα όπως τα «αφού γουστάρει» και «πιτσιρίκα» γίνονται ύμνοι σε όλο το Αιγαίο και βοηθούν τις υδροδεξαμενές να γεμίσουν και πάλι. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει δεκαπέντε νέες γεωτρήσεις στο νησί. «Νερά υπάρχουν» δικαιολογείται ο δήμαρχος Λεβεντάκης.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο Λιακόπουλος ανακοινώνει ότι το μωρό Στρος Καν που θα γεννηθεί είναι απόγονος των Νεφελίμ και πως όλα ταιριάζουν με τη προφητεία των Μάγια ότι θα είναι ο διασωθείς από το τέλος του κόσμου το Δεκέμβρη του 2012. Το CNN κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Το κανάλι στο oust-tube απογειώνεται.

Το θέμα του αμαρτωλού Ακονητού έρχεται μετά πολλών βασάνων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος τα μασάει. Επικρατεί αμηχανία και αδυναμία εξεύρεσης λύσης. Τελικά με εισήγηση έμπειρου συμβούλου της αντιπολίτευσης αποφασίζεται η εκ περιτροπής λειτουργία των παράνομων εργασιών: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα βγαίνει πέτρα, Τρίτη-Πέμπτη θα θάβονται σκουπίδια. Το Σαββατοκύριακο θα γίνεται ανάπλαση, οπότε θα πασαλείφονται όλα με σκατά για να μη φαίνονται.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης και η ξαδέρφη του Υφυπουργός κ. Νταλάρα βρίσκονται σε άβολη θέση και δεν φταίνε οι φήμες για παράνομη χρήση Coca Cola: το υπουργικό δίδυμο βραβεύει σε ειδική τελετή την πολυάριθμη διαχειριστική ομάδα του blog Fileleutheros για τα ασύλληπτα για τη χώρα μας νούμερα επισκεψιμότητας, την αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων και την υψηλή αισθητική του στην παρουσίαση του καιρού. Ο Σύλλογος Γυναικών διαμαρτύρεται με πρωτοσέλιδο δελτίο τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Σε εκδήλωση του ΟΗΕ ο ΓΑΠ βραβεύεται ως ο Άνδρας της χρονιάς για τα πολιτικά του κατορθώματα, ως Γιατρός της χρονιάς για τις μελέτες του σχετικά με την αντοχή των ελλήνων πειραματόζωων, ως Αθλητής της χρονιάς για τις επιδόσεις του στο τζόκινγκ μετά σωματοφυλάκων και ως Ταξιδευτής της χρονιάς για τα μίλια που έχει γράψει πετώντας ανά την υφήλιο.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου έχει σαν αποτέλεσμα στις πορείες να μην πετάγονται μολότοφ αλλά αρκουδάκια gummy bear, τούρτες με σκατά και κουκλάκια Κακλαμάνη, Καρατζαφέρη, Χατζηνικολάου, Μάκη κι άλλους δημοφιλείς ήρωες της καθημερινότητας.

Το ΚΚΕ εκδίδει δελτίο τύπου ανήμερα του Πολυτεχνείου ότι έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Αρχίζουν διεργασίες για λήψη θέσεως σχετικά με την είσοδο στο ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα’ αυτιά του.

Στο Τοπ Σεφ Πακιστανός διαγωνιζόμενος φτιάχνει το τέλειο τσίκεν τίκα μασάλα και κερδίζει για δώρο άσυλο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η εκπομπή κατακλύζεται από μετανάστες που διεκδικούν άσυλο μέσω της κουζίνας. Στην αντίπαλη εκπομπή Μάστερ Σεφ η Ευγενία Μανωλίδου με καλεσμένο το σύζυγό της δείχνει στους διαγωνιζόμενους πώς να σουβλίζουν μετανάστη και σπάει τα μηχανάκια της AGB.

Hollywood καλεί Αντίπαρο: γίνεται πρόταση στο κοινοτικό συμβούλιο της προηγούμενης τετραετίας να παίξει σε φαρσοκωμωδία με τίτλο «οι Μπακαλόγατοι». Ο δήμαρχος είναι ο Ζήκος, το μπακάλικο ο Δήμος. Ο Ζήκος παίρνει το ταμείο και τρέχει στο δρόμο αλλά τον πατά ένα αυτοκίνητο στον πεζόδρομο. Ζητάει να παίξει κι ο Τομ Χανκς. Η συνέχεια επί της οθόνης.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών τα παιδιά που λένε φέτος τα κάλαντα οφείλουν να εκδίδουν απόδειξη από ταμειακή μηχανή. Παράλληλα παρακρατείται ένα μέρος των εσόδων για τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων. Στο τέλος τα παιδάκια βρίσκονται να χρωστάνε κιόλας στο κράτος.

Νέες αποκαλύψεις στα Wikileaks. Ο Μπους ο 2ος ο ηλίθιος παραλίγο να επιτεθεί στην Ελλάδα το 2003 μπερδεύοντας το αληθινό Ισλάμ με το Ισλάμ της Ευρώπης. Επίσης αναφέρεται ότι ο Κ.Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη βόλτα από τους Δίδυμους Πύργους στις 10 Σεπτεμβρίου 2001 κατά τη διάρκεια μιας σύντομης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Τέλος αποκαλύπτεται ότι μετά την οικονομική κρίση οι ξένοι διπλωμάτες δεν μας αναφέρουν ως Ελλάδα ή Greece ή Hellas στα έγγραφά τους, αλλά ως Γουατεμαλακία.

Ο δήμαρχος Λεβεντάκης ντύνεται Άη Βασίλης και κατεβαίνει από τις ταράτσες του Κάστρου κουβαλώντας δώρα για τα παιδάκια από μία μίνι μαρμάρινη προτομή με το πρόσωπο του Δημάρχου δίκην Κούρου του Δεσποτικού. Οι Ασιχτιρίστας επανεμφανίζονται, βάζουν φωτιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και παίρνουν στο κυνήγι τον Άη Βασίλη που καταφεύγει στο Σπήλαιο μέχρι την αλλαγή του χρόνου.

Το έμβρυο Στρος Καν - Κωστίδου δε λέει να βγει και οι μέρες περνούν, χωρίς όμως να μειώνονται οι διαδικτυακές επισκέψεις. Κάποιοι μιλούν για συμβολική άρνηση του εμβρύου να γεννηθεί σε μία χρεωκοπημένη πατρίδα, κάποιοι άλλοι για παιχνίδι των διεθνών κερδοσκόπων που βγάζουν χρήμα όσο καθυστερεί η γέννηση. Τελικά αποκαλύπτεται ότι το έμβρυο δεν βγαίνει γιατί δε μπορεί, καθώς η Πετρούλα φοράει πάντα το εσώρουχό της. Η γέννηση αναβάλλεται, αλλά ήδη έχουν μαζευτεί 297.196.229.831 ευρώ, μόλις πέντε ευρώ λιγότερα από το εθνικό μας χρέος. Άλλα πέντε ευρώ και σωζόμαστε για πάντα!

Ο ΓΑΠ αναλαμβάνει να βγάλει μια για πάντα τη χώρα από την κρίση. Έρχεται από τις ΗΠΑ παραμονή Χριστουγέννων, χαιρετάει το λαό του (“Merry Christmas lae tis Guatemalakias”), κλέβει ένα τρίγωνο από ένα παιδί και πάει να πει τα κάλαντα στην Άνγκελα Μέρκελ και την Τρόικα. Ξεκινά όμως λέγοντας «Καλήν ημέρα χάροντες κι αν είναι ορισμός σας», οι ξένοι τον σταματάνε όπως όπως και τελικά του δίνουν από ένα ευρώ ο καθένας, σύνολο 4 ευρώ στον κουμπαρά. Ο ΓΑΠ τα ‘κανε πάλι θάλασσα και για ένα ευρώ η Ελλάδα μπαίνει στο 2012 χρεωμένη! 


Καλή χρονιά σε όλους,
μία συγνώμη στους σατιριζόμενους
κι ένα ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια
σε LA woman, ibisclub και Αντιπάρια Φωνή.

Ο (αντι) καζαμίας 2011 αφιερώνεται στη μνήμη του Χρήστου Καραγιαννιώτη,
που διάβαζε τον περυσινό καζαμία στον ΗΧΩ FM και γέλαγε μέχρι δακρύων…








εδώ το link για να διαβάσετε online το αρχείο σε pdf μορφή
κατεβάστε το εδώ

Θέλετε κι άλλους καζαμίες; εδώ του πιτσιρίκου κι εδώ ο αυστηρά τοπικός (και πολύ επιτυχημένος) του αριστοφάνη