9 Φεβ 2010

Τα βατράχια, οι ελέφαντες και οι πάπιες. Ποιος ήταν ποιος;

apokries 236
Οι σούπερ ήρωες του νησιού μας ήταν όλοι εκεί. Πρόεδροι και προεδρεύοντες, βουλευτές και διαβουλευτές, έπαρχοι κι επαρχιώτες, δύο δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τέσσερις bloggers, γλύφτες και αντιεξουσιαστές, ρήτορες και κήνσορες, νενέκοι και ανδρούτσοι, πατριώτες και υπονομευτές, ελέφαντες και βατράχια, ο Βολταίρος κι ο Θεμιστοκλής, δόξασαν όλοι με την αναφορά τους τη χθεσινή εκδήλωση για το ενδεχόμενο διοικητικής συνένωσης της Αντιπάρου με την Πάρο, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης.apokries 209


Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά… Πάνω από 200-250 πολίτες έδωσαν πάλι το παρόν στην αίθουσα Καλουδά, γεγονός ενθαρρυντικό δεδομένου του βροχερού καιρού και της πολύ πρόσφατης πρώτης εκδήλωσης. Ουσιαστικά εκπροσωπήθηκε όλο το νησί, αφού σχεδόν από κάθε οικογένεια υπήρχε κι ένας εκπρόσωπος.

(σε παρένθεση καταγράφεται το χρονικό σημείο της κάθε ομιλίας στο ηχητικό αρχείο που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης)

Ο βουλευτής ( και blogger) Ρήγας (5:37-25:44), αφού ξεκίνησε από μία δυναμική αφετηρία καταλογίζοντας ουσιαστικά αδράνεια στους πολίτες, που συσπειρώθηκαν σε αυτή την περίπτωση και είναι άφαντοι σε άλλες περιπτώσεις, αφού επικύρωσε την πολλαπλά λεχθείσα άποψή του για την κακή διαδρομή της Αντιπάρου τα τελευταία χρόνια, αφού χαρακτήρισε ως “παραλογισμό” την εμμονή των πολιτών στον όρο “δήμος”  εφόσον δεν υπάρχει ταυτόχρονη απάντηση στο πώς ακριβώς θα καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μετά τη μεταρρύθμιση, κι αφού, τέλος, τόνισε με παρρησία πως αυτός, με την ευθύνη του πολιτικού ανδρός, δεν ήρθε εδώ να χαϊδέψει αυτιά, κατέληξε και σε προτάσεις. Πρότεινε να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τις διαδημοτικές υπηρεσίες , ειδική ρύθμιση για τα μικρά νησιά προκειμένου να απορροφήσουν υπηρεσίες των καταργηθέντων επαρχείων, και εύρεση ενός μηχανισμού ώστε εταιρείες όπως η “Εγνατία” να συνδράμουν για την υλοποίηση έργων στα μικρά νησιά. Βέβαια, αυτά δεν χρειαζόταν να τα πapokries 213ροτείνει στο κοινό, αλλά απλά να δεσμευτεί, καθώς αυτός  είναι ένας από τους εισηγητές του προγράμματος “Καλλικράτης”. Κάπου εκεί χρησιμοποίησε κι ένα ατυχές παράδειγμα μιλώντας για δήμους ελέφαντες και δήμους βατράχια, τασσόμενος προφανώς υπέρ των πρώτων.


Ο βουλευτής Βρούτσης (30:30-47:00)προβληματίστηκε για την ζητούμενη εύρεση πόρων για την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, επιβεβαίωσε το κοινό για την αποτυχία της προηγούμενης μεταρρύθμισης πριν 16 χρόνια και έκανε εμφατική την ανάγκη διαλόγου και διαβούλευσης για την επιτυχία της νέας μεταρρύθμισης, δικαιολόγησε τον απόντα συνάδελφο Παπαμανώλη για το δικαίωμα του να έχει την προσωπική του άποψη (κι ας κράτησε ο ίδιος πλήρη κομματική γραμμή στο λόγο του), εξέφρασε ως αντιπολιτευόμενος την καχυποψία του για τις μυστικές διεργασίες του προγράμματος, το σατανικό αριθμό 370 και τις πολιτικές σκοπιμότητες για τα ψηφαλάκια, και στο τέλος ασχολήθηκε και με το ζήτημα της συνέλευσης και πρότεινε κι αυτός διαδημοτικές συνεργασίες και πιθανή απορρόφηση υπηρεσιών του Επαρχείου.

Διαβάστηκε επίσης και μία νέα επιστολή του απόντος βουλευτή κ.Παπαμανώλη (28:08-30:20)

Ξεχάσανε κάτι;…Και βέβαια… Αναφορά στον όρο “δήμος Αντιπάρου” δεν έγινε παρά στη δευτερολογία των δύο βουλευτών κι αφού σχολιάστηκε αυτό από τους πολίτες που πήραν το λόγο. Μέχρι τότε μιλούσαν για “αυτοδύναμες διοικητικές οντότητες”, βάζοντας στη φάρμα των ζώων που σχηματίσθηκε -μαζί με τους ελέφαντες και τα βατράχια- και τις πάπιες…



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ


Εκεί, στη δευτερολογία τους, ο μεν κ.Ρήγας (92:40-94:50 και 109-120) ανέλυσε λεπτομέρειες για την εκπροσώπηση του νησιού σε μια πιθανή συνένωση και εξήγησε ότι ο αριθμός 370 δεν είναι σατανικός αλλά η διαίρεση των σημερινών δήμων διά του τρία. Τόνισε ότι ο χάρτης των νέων δήμων θα είναι έτοιμος στα τέλη Φεβρουαρίου και κάπου εκεί σεληνιάστηκε: καυτηρίασε τη σπατάλη του χρόνου για διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και με έκδηλη ταραχή δήλωσε ότι καλός ο διάλογος αλλά φτάνει γιατί “κάποια στιγμή πρέπει αυτός ο τόπος να κυβερνηθεί”. Στο σημείο αυτό σα να ψήλωσε μερικούς πόντους και αφού ξανακατέβηκε στο ύψος των πραγματικών περιστάσεων απαίτησε από την επιτροπή ένα κείμενο μεστό, με επιχειρήματα, κι όχι απλά επιθυμίες. Το γεγονός ότι το κείμενο που έχει ετοιμαστεί είναι ακριβώς έτσι έμοιαζε να μην τον πτοεί. Κλείνοντας, κι αφού είχε ξενερώσει πολλούς διοικητικά αυτονομιστές, ξάφνιασε πάλι δηλώνοντας “θα είμαι μαζί σας”. Εκεί ανέφερε σαφώς και τον όρο “Δήμος Αντιπάρου” βάζοντας τέρμα στην αγωνία των πολιτών κι επιβεβαιώνοντας τη φήμη του καλού ρήτορα που τον συνοδεύει. Παράλληλα αποκάλυψε και τον πλεονασμό “αυτοδιοικητική αυτοδυναμία”, που ως εισηγητής του προγράμματος καλό θα είναι να τον απλοποιήσει σε ένα “αυτό-” λιγότερο. Τέλος, ερμήνευσε τις εύλογες εξαιρέσεις του “κάθε δήμος και νησί” του προγράμματος ως εστιασμένο στα μεγάλα νησιά που θα απαιτήσουν τουλάχιστον δύο δήμους. Αν ήταν όμως έτσι, γιατί ο υπερυπουργός, που όλα τα προβλέπει, το άφησε αδιευκρίνιστο;

Στη δική του δευτερολογία ο κ. Βρούτσης (130:00-136:30) αποκάλυψε ότι επιτέλους έμαθε ότι το νούμερο 370 δεν είναι παγκόσμια μαθηματική σταθερά, αλλά υπόκειται σε συζήτηση, χρησιμοποίησε κι αυτός τον πλεονασμό “αυτοδιοικητική αυτοδυναμία”, γεγονός ήσσονος σημασίας, αφού δεν είναι εισηγητής ούτε κυβέρνηση, και με τη σειρά του είπε κι αυτός το ζητούμενο “Ναι στο Δήμο Αντιπάρου”, επαναδιατυπώνοντας την ανάγκη διαδημοτικής συνεργασίας.

ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ (κατά σειρά εμφάνισης)


-η Έπαρχος Πάρου κ. Πρωτολάτη (47:00-52:10)ακολούθησε τη γραμμή του βουλευτή Ρήγα και τόνισε την ανάγκη πιστοποίησης των νέων δήμων.P2071197 (Large)

-η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Μανέττα (52:40-59:00) ήταν η πρώτη χρονολογικά που ανέφερε τον όρο “Δήμος”. Εξάντλησε το χρόνο της στη συγκινητική αναφορά των ανυπέρβλητων δυσκολιών που αντιμετώπιζε για την υλοποίηση των έργων, γεγονός που την έκανε στα μάτια του κοινού σχεδόν ανθρώπινη.


-ο κ.Λεβεντάκης (59:30-60:54) επανέλαβε το αίτημα για Δήμο και εισέπραξε την απόκριση του κ.Βρούτση “όχι δήμο, αυτόνομη αυτοδιοικητική μονάδα”. Ο κ. Λεβεντάκης ήταν πολύ σύντομος και φανερά προβληματισμένος από το νέο άστοχο (και ταυτόχρονα στοχευμένο) άρθρο της εφημερίδας “Τα Νέα Πάρου-Αντιπάρου”, εκπρόσωποι της οποίας, αν και δεν ήταν στην εκδήλωση, ωστόσο θα προβούν “μέχρι την επόμενη εβδομάδα” σε μία νέα ενδελεχή και περισπούδαστη ανάλυση του ζητήματος της συνένωσης Πάρου-Αντιπάρου.


-ο πρώην πρόεδρος κ.Φιλολίας (61:00-67:10)έκανε αναφορά στο παράδειγμα του δήμου Λειψών με 600 κατοίκapokries 227ους, στη διαρκή αύξηση του πληθυσμού της Αντιπάρου τα τελευταία 20 χρόνια (25% αύξηση ανά δεκαετία) και στην ύπαρξη ιδίων πόρων για το νησί που μπορούν να αξιοποιηθούν επωφελώς (κάποτε).


-ο κ.Σκιαδάς (69:00-78:33) αφού χαιρέτισε έναν έναν όλους τους επισήμους, ακόμα και τον απόντα κ.Παπαμανώλη και τον εμπνευστή του Καλλικράτη κ. Ραγκούση, επιτέθηκε στη συντονιστική επιτροπή για το χρόνο που επέλεξε, την ονομασία της και τα άτομα που την απαρτίζουν, συνέχισε κατηγορώντας τους αυτόκλητους σωτήρες και διάττοντες αστέρες, άνοιξε σπαρταριστή στιχομυθία με το κοινό και τον προεδρεύοντα κ. Φαρούπο Παρασκευά, έκανε σαφές το “θα με ακούσετε” και άρχισε μία ιστορική αναδρομή ξεκινώντας από τον Θεμιστοκλή και καταλήγοντας στους Συριανούς διδασκάλους του Γένους μέσω κάποιου Βολτιέρου(!). Μετά την ιστορική αναδρομή συντάχθηκε με το αίτημα του Δήμου Αντιπάρου και –το κυριότερο-πρότεινε τη σύσταση ΕΝΙΑΙΟΥ ψηφοδελτίου. Κι εκεί που τα πήγαινε καλά τα ξαναχάλασε όλα κάνοντας αναφορά στην παλαιότερη απαγόρευση χρήσης της αίθουσας από τους βουλευτές Ρήγα και Ρόβλια για κομματική εκδήλωση και απαιτώντας ούτε λίγο ούτε πολύ η αίθουσα “να αγκαλιάζει όλες τις κομματικές εκδηλώσεις”. Περιέργως ο ίδιος ο κ. Ρήγας δεν αναφέρθηκε στο γεγονός, πιθανώς γιατί ως έμπειρος πολιτικός διακρίνει τη λαϊκή συνέλευση από την κομματική ομιλία.

apokries 214-ο δημοσιογράφος και δημότης κ.Καραγιαννιώτης (82:00-89:51)εστίασε καταρχήν στην ευκαιρία που χάθηκε για τη δημιουργία δήμου Αντιπάρου το 1996 (δυστυχώς από διακριτικότητα(;) πιθανώς δεν αναφέρθηκε και στα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν τότε), υπενθύμισε ότι και το 1985 ο νεοσύστατος Δήμος Πάρου δεν πληρούσε τα πληθυσμιακά κριτήρια, έθεσε το ερώτημα αν η Πάρος είναι πρόθυμη να δεχτεί το φορτίο ενός άλλου νησιού και δη προβληματικού, ενώ πρώτος καυτηρίασε το γεγονός ότι και οι δύο βουλευτές απέφυγαν επιμελώς την αναφορά στον όρο “δήμος”, γεγονός που τους οδήγησε στην τροποποίηση της πρότασής τους στη δευτερολογία τους.


-ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπανικολάου (95:10-97:50) υπενθύμισε την παγκόσμια πρωτοτυπία του προγράμματος Καλλικράτης με τους δήμους των 28500 κατοίκων κατά μέσο όρο, όταν σε όλη την Ευρώπη είναι υποπολλαπλάσιοι (οι ελέφαντες του κ.Ρήγα), ενώ δικαιολογημένα αναρωτήθηκε αν οι τοπικές κοινωνίες διαδραματίζουν τελικά κάποιο ρόλο στη μεταρρύθμιση.


-ο πρώην λιμενάρχης κ.Κουντρομιχάλης (98:32-101:20)σε ήπιους τόνους ενέκρινε απόλυτα τις κινητοποιήσεις και προέτρεψε τους κατοίκους να βιαστούν. Παράλληλα έθεσε και το θέμα πιθανού δημοψηφίσματος (αν και οι υπογραφές ίσως το καταστήσουν περιττό).


-τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που πήραν το λόγο (κατά χρονική σειρά Λεβεντάκης Γιάννης, Φαρούπος Τάσος -90:00-, Τριαντάφυλλος Κώστας –78:52-, Μαριάνος Νίκος –101:30-, Τριαντάφυλλος Γιάννης –120:00-, Σκούρτης Σωτήρης –126:00-, Φαρούπος Παρασκευάς –136:10) υπεραμύνθηκαν του κειμένου της και της απόφασης για διοικητική αυτονομία, κάλεσαν σε δέσμευση τους βουλευτές για την απόφαση του πληθυσμού,  εστίασαν (Τριαντάφυλλος Γ.) σε επίμαχα άρθρα του προγράμματος, ενημέρωσαν (Μαριάνος) για το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον δήμαρχο Πάρου, ενώ νύξη έγινε (Σκούρτης) και για την πιθανότητα ενιαίου ψηφοδελτίου.


-Υπήρχε και μία αντιρρησίας (κ.Καπούτσου Ειρ. – 67:40) που υποστήριξε σθεναρά τη συνένωση των δύο νησιών.
--------

Συμπέρασμα; το νησί μοιάζει συσπειρωμένο για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό και είναι κρίμα η ευκαιρία για αναβάθμιση του πολιτικού επιπέδου να πάει χαμένη. Ελάχιστες φωνές ακούστηκαν μέχρι σήμερα υπέρ της διοικητικής συνένωσης και, αν δεν είναι κρυμμένοι οι αντιρρησίες σε γιάφκες ή στο σπήλαιο, είναι απορίας άξιον πώς ο απών βουλευτής Παπαμανώλης αφουγκράστηκε τόσο επιτυχημένα τον παλμό του νησιού κάνοντας τις ατυχείς δηλώσεις των πρόσφατων ημερών. Οι βουλευτές που εμφανίστηκαν δεν έπεισαν. Δεν είναι τυχαία η καθολική αίσθηση μετά τη συγκέντρωση πως το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης είναι μάλλον προαποφασισμένο.
Ο διδακτισμός του κ.Ρήγα, η μετριοπάθεια του κ. Βρούτση και η προσπάθεια και των δύο να αποφύγουν σε πρώτη φάση να δεσμευτούν πέρα από ότι είχαν προαποφασίσει δεν άφησαν καλές εντυπώσεις.
Παράλληλα  είναι επιτακτική η ανάγκη  η συντονιστική επιτροπή να συνεχίσει την κινητοποίηση, ειδικά τώρα που έχει για δεύτερη φορά την έγκριση του τοπικού πληθυσμού. Τουλάχιστον, όπως είπε κι ένας φίλος, “όσο πιο σθεναρή είναι η αντίδρασή μας τόσο πιο πολλά μπορούμε να απαιτήσουμε σε μία πιθανή συνένωση”… 
Και βέβαια όλα αυτά είναι προσωπικές εκτιμήσεις και καταγραφές ελαχίστων. Για αντικειμενική ενημέρωση στραφείτε στα κλασικά ΜΜΕ.


-περισσότερες φωτό στον αντιπάριο
-τα σχόλια του προηγούμενου ποστ θα μεταφερθούν εδώ



Το ηχητικό αρχείο στην αντιπάρια φωνή


(ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ)

κι επειδή με τον ΟΤΕ δεν μπορείς να είσαι ποτέ ήσυχος...

(ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ)

14 σχόλια:

ανώνυμος, 08 Φεβρουαρίου 2010 5:58 μ.μ. είπε...

ΛΙΓΟΙ ΣΤΙΧΟΙ .....ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΤΕΣΙΝΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΙΩΤΩΝ.
"δεν ηξερε καθολου,μα καθολου να μιλα
και ειχε γλωσσα μονο για να γλειφει.."(Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ)
ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΡΗΤΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ.
ΦΙΛΕ ΑΒΡΑΑΜ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΟΛΤΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΒΟΛΤΙΕΡΟΣ Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ...
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ:
-Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,
ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ.
-ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕΣ ΟΛΟΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ΕΙΡΩΝΙΚΑ...
-Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΛΟΥΔΑ ΗΤΑΝ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ.
Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ...........
ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΕΝΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ

08 Φεβρουαρίου 2010 5:58 μ.μ.

ανώνυμος, 08 Φεβρουαρίου 2010 8:40 μ.μ. είπε...

ΜΑΛΛΟΝ Ο ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΧΟΡΕΥΕΙ.
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΑΛΟΥΔΑ ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΥΣΙ, ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ.
ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

08 Φεβρουαρίου 2010 8:40 μ.μ.

ανώνυμος, 09 Φεβρουαρίου 2010 10:58 π.μ. είπε...

Ο κ. Ρήγας ξέρει αρκετά και είπε λίγα. Μίλησε αρκετά αυστηρά λες και απευθυνόταν σε μαθητές που προσπαθεί να τους κάνει να κάτσουν ήσυχα.
Κανείς τους δε μου πρόσφερε κάτι παραπάνω.

09 Φεβρουαρίου 2010 10:58 π.μ.

ανώνυμος, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:07 π.μ. είπε...

Ένα ακόμα ΟΧΙ στην μυστική πολιτική, στους μυστηριώδης πολιτικούς, στους δύσπιστους υποστηρικτές των πολιτικών, στους αυτόκλητους υπερασπιστές των πολιτικών, στους τενεκέδες λουδοβίκειους φιλόσοφους πολιτικούς της Αντιπάρου, στους υποκριτές υπερασπιστές του υπερσυγκεντρωτικού Καλλικράτη, στους υπερασπιστές του "ελέφαντα" δήμου, στους κατήγορους του δήμου "βάτραχου", στους συντάκτες τέτοιων νομοσχεδίων που λένε ότι δεν ξέρουν, στους εισηγητές αυτού του νομοσχεδίου που το παίζουν πόντιοι πιλάτοι και ένα μεγάλο ΝΑΙ στους αντιπαριώτες που μαζικά υπερασπίζονται το αυτοδιοίκητο του νησιού τους.

09 Φεβρουαρίου 2010 11:07 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

(Σημ. blog: δυστυχώς το σχόλιο λογοκρίθηκε αφού πρόκειται για προσωπική επίθεση στον κ.Σκιαδά. Αν επιθυμεί δημοσίευση ο σχολιαστής ας αφήσει και το όνομά του...)

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΗΧΩ FM ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΒΡΑΑΜ.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χαίρομαι που σύσσωμος ο λαός της Αντιπάρου για μι ακόμη φορά έδωσε το παρόν σε μια συγκέντρωση για να διατρανώσει την αντίθεση του σε ένα θέμα το οποίο όχι απλά μας αφορά άμεσα αλλά θα δεσμεύσει και του τις επόμενες γενιές.
Λυπάμαι για το ύφος του κ. Ρήγα τον οποίο προσωπικά έχω τιμήσει με την ψήφο μου πάρα πολλές φορές όπως και πάρα πολύ Αντιπαριώτες, από τον οποίο περίμενα περισσότερα και όχι την ξύλινη γλώσσα και τα επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξε.
Ενώ θα έπρεπε να αισθάνεται σαν το σπίτι του και να μας πει την αλήθεια. Όμως καταλάβαμε πολύ καλά τι ήθελε να μας πει για τον γνωρίζουμε καλά, γιατί είναι ένας δικός μας άνθρωπος και γιατί ξέρουμε πως είναι και η πολιτική και το τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν, από ένα μικρό νησάκι, από την Αντίπαρο η οποία πρώτη άρχισε το χορό και σήκωσε την παντιέρα του ανεξάρτητου Δήμου. Πρώτη φορά τον είδα να χάνει τη ψυχραιμία του, ίσως γιατί δεν περίμενε την καθολική αντίδραση των Αντιπαριωτών. Είναι κοινή πεποίθηση ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες αυτό ώμος δεν μας εμποδίζει να εκφράζουμε την αντίθεση μας και ενδόμυχα να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Δεν είμαστε χαζοί και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τον ασκό του Αίολου για παρόμοιες διεκδικήσεις από άλλες περιοχές, απλά επειδή σας γνωρίζουμε και μας γνωρίζεται καλά ελπίζουμε ότι έστω και τη τελευταία στιγμή θα μας θυμηθείτε, εισηγητής δε, για σας θυμηθούμε κι εμείς.
Αυτά προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Σε αντίθεση με το κατά Ρήγα ρηθέν "ΔΕΝ ΗΡΘΑ ΕΔΩ ΝΑ ΧΑΙΔΕΨΩ ΑΥΤΙΑ" εσύ ανώνυμε σχολιαστή της 09 Φεβρουαρίου 2010 10:58 μ.μ. προσπαθείς όχι απλά να χαϊδέψεις τα αυτιά του Ρήγα αλλά και τα μαλλιά του ίσως σε κρατά γοητευμένο η συνεχής παρόμοια συμπεριφορά του, ίσως η ικανοποίηση ότι σου είπε ψέματα, ίσως οι χαρακτηρισμοί του Παπαμανώλη να ακούστηκαν στ' αυτιά σου σειρήνες που χόρευαν το περίτεχνο χορό του ρουσφετιού, όπως περίτεχνα μας εξήγησε πόσους αντιπαριώτες έχει βοηθήσει (άραγε ανευ ανταλλάγματος;) ο Λουδοβίκειος Βολτιέρος της Αντιπάρου, εμείς όμως οι αντιπαριώτες που δεν γοητεύθηκαν απ' αυτά δεν απαιτούμε ρουσφέτι από κανένα, απλά και μόνο διεκδικούμε το αυτονόητο, εκείνο που πραγματικά μας ανήκει, όχι γιατί εγωιστικά το θέλουμε, αλλά γιατί πραγματικά μας αξίζει.
Μην αγωνιάς για τους άλλους αγωνίσου για σένα όπως επιδέξια κάνει και ο λατρευτός σου "βο(υ)λευτής".

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΗΓΑ ΜΠΑΣΤΟΥΝΗ ΠΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝ.ΦΙΛΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΤΗΚΕ.

ΛΙΓΟΥΣ ΚΙΟΛΑΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΣΤΗΛΙΤΕΥΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ, ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ...

(ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΟ)

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 18/07/2008

Να ‘στε καλά να μας επισκέπτεστε κύριε Υπουργέ!

Η παραπάνω ευχή ταιριάζει στην περίπτωση των συχνών από αέρος επισκέψεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αιγαίου στα νησιά των Κυκλάδων. Διότι εκτός από καλές γνωριμίες, δημόσιες σχέσεις και μια ολιγόωρη έστω απόδραση από την απάνθρωπη Αθήνα στα πανέμορφα Κυκλαδονήσια, τι άλλο έχει απομείνει να απαλύνει την σκληρή καθημερινότητα ενός Υπουργού.
Επομένως, μάταια κάποιοι ψάχνουν εναγωνίως να βρουν απάντηση στο ερώτημα «Τι βγήκε από τις επισκέψεις του κου Βουλγαράκη σε Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάρο και Αντίπαρο»;
Η απάντηση είναι μια και απλή: Τίποτα.
Στα περισσότερα θέματα που του τέθηκαν από τους θεσμικούς εκπροσώπους των νησιών, ο κος Υπουργός εκδήλωσε την συμπάθεια του και την συμπαράσταση του αλλά δήλωσε αναρμόδιος, όπως π.χ. για το αεροδρόμιο της Πάρου και για το εμπορικό λιμάνι της Πάρου και της Σχοινούσας.
Αλλά και όπου δήλωσε αρμόδιος, αποδείχτηκε αδύναμος να δώσει λύσεις.
Τα εισιτήρια των πλοίων ακριβαίνουν γιατί ακριβαίνει το πετρέλαιο, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου στην ακτοπλοΐα δεν επιτρέπονται γιατί η αγορά των θαλάσσιων μεταφορών είναι απελευθερωμένη, το Υπουργείο δεν μπορεί να βρει πλοία για να καλύψει τις ανάγκες της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων μετά τον παροπλισμό του «Παναγία Τήνου», τα πολεοδομικά ζητήματα είναι αρκετά δύσκολα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν έχουν την κατάλληλη οργάνωση. Αυτές ήταν οι καθαρές απαντήσεις του Υπουργού στα προβλήματα που του τέθηκαν.
Ξεκαθάρισε βεβαίως ότι ο επίναυλος (δηλαδή το 3% στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων), δεν πρόκειται να καταργηθεί γιατί με τις εισπράξεις που προέρχονται από αυτή την επιβάρυνση καλύπτεται ουσιαστικά η δαπάνη για την επιδότηση των άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών. Ξέχασε βέβαια ο κος Βουλγαράκης ότι, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και πολλά στελέχη της παράταξης του, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση είχαν δεσμευτεί ρητά και κατηγορηματικά στην «κατάργηση αυτού του χαρατσιού», όπως το αποκαλούσαν.
Άφησε και κάποιες ελπίδες για την υλοποίηση των έργων που έχουν υπαχθεί στο μέτρο 5.11 του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και αφορούν τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, έργα τα οποία έχει αρμοδιότητα να εκτελέσει το Υπουργείο Αιγαίου μέσω της εταιρείας του ΥΠΕΧΩΔΕ, «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.».
Ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι κανένα από τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατομμύρια ευρώ, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου (Α’ Φάση), δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αφού το πρόγραμμα κλείνει οριστικά στις 31-12-2008.
Άλλη μια κοροϊδία για τα μικρά νησιά που βλέπουν ότι οι μεγαλόστομες δεσμεύσεις του Υπουργείου Αιγαίου στο παρελθόν, αποδεικνύονται κούφια λόγια.
Τα νησιά των Κυκλάδων έχουν χορτάσει από επισκέψεις επώνυμων, έχουν μπουχτίσει από τις κυβερνητικές υποσχέσεις, ασφυκτιούν από τους θερμούς εναγκαλισμούς και τις εκδηλώσεις αγάπης των κυβερνητικών παραγόντων. Αποτέλεσμα όμως δεν βλέπουν.
Το αεροδρόμιο της Πάρου στις Καλένδες, οι μελέτες του Εμπορικού Λιμανιού της Πάρου χαμένες στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, η αποχέτευση, ο βιολογικός καθαρισμός και η αφαλάτωση της Αντιπάρου αναβάλλονται για το μακρινό μέλλον. Το λιμάνι της Σχοινούσας μπλοκαρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, η αφαλάτωση της Ηρακλειάς «τεχνολογικό θαύμα» που όμως δεν παράγει νερό, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθιστούν «δυσπρόσιτα» τα νησιά για τους επισκέπτες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους.
Αναφέρθηκα μόνο στα τέσσερα νησιά που επισκέφτηκε ο κος Βουλγαράκης, γιατί χρειάζεται πολύς χρόνος και χώρος να καταγράψουμε τα προβλήματα και των υπολοίπων νησιών. Άλλωστε, ας περιμένουν και αυτά την σειρά τους. Ο κος Υπουργός δεν θα αργήσει να τα επισκεφθεί. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι ο υπεύθυνος για την εφαρμογή των νησιωτικών πολιτικών της Κυβέρνησης.


ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ωλιαρος είπε...

Σαφώς και είχε δίκαιο ο Φιλολίας για την έλλειψη νησιώτικων πολιτικών από την κεντρική εξουσία
Σαφώς είχε δίκαιο ο Ρήγας όταν μιλούσε για τους αεριτζήδες Βουλγαράκηδες και Παυλιδηδες που έφτιαχναν την προίκα τους κοροϊδεύοντας τους νησιώτες
Σαφώς θα έχει δίκαιο όποιος με ανάλογο δελτίο τύπου καταγγείλει τον Ρήγα και το ΠΑΣΟΚ
Για ανυπαρξία νησιώτικων πολιτικών 5 μήνες μετά την εκλογή τους

Ανώνυμος είπε...

Προς 09 Φεβρουαρίου 2010 11:40 μ.μ.

Μάλλον παρεξηγήθηκα
Θα το γράψω πιο λιανά
Ηταν ανίκανος να επιχειρηματολογήσει και να μας παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος.Παράλληλα, ήταν αρκετά εκτος εαυτού όταν θίκτηκε απο το λόγο ενος πολίτη

ωλιαρος είπε...

το πληρες σχολιο ηταν
Σαφώς και είχε δίκαιο ο Φιλολίας για την έλλειψη νησιώτικων πολιτικών από την κεντρική εξουσία ….που είναι το ειδικό ταμείο νήσων ,το νησιώτικο παρατηρητήριο, το μεταφορικό ισοδύναμο, τα έργα στα μικρά νησιά από την Εγνατία (Σουφλιάς) το Εθνικό Συμβούλιο νησιώτικης Ανάπτυξης?...
Σαφώς είχε δίκαιο ο Ρήγας όταν μιλούσε για τους αεριτζήδες Βουλγαράκηδες και Παυλίδηδες που έφτιαχναν την προίκα τους κοροϊδεύοντας τους νησιώτες
Σαφώς θα έχει δίκαιο όποιος με ανάλογο δελτίο τύπου καταγγείλει τον Ρήγα και το ΠΑΣΟΚ
Για ανυπαρξία νησιώτικων πολιτικών 5 μήνες μετά την εκλογή τους

Magos Gsisspor είπε...

σαφέστατα

Ανώνυμος είπε...

Καρότο και μαστίγιο.
Στη φοιτητριούλα που σ' έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή...
Αφιρωμενο στον κ. Ρηγα
Αυτός που έγραψε το κείμενο 09/02/2010 10:58
P.S. Αλλο εισηγητής κι αλλο αναχωρητής