15 Μαΐ 2009

Ημερίδα για το νερό στην Πάρο; Μα κανείς δεν ξέρει το θέμα καλύτερα από εμάς...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΘΩΣ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΝΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ Ή ΣΤΟ E-MAIL ΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σε μια ημερίδα του δήμου Πάρου με θέμα "διαχείριση υδάτινων πόρων" είναι βαρύτατη αμέλεια των διοργανωτών να μην προσκαλέσουν τους δικούς μας αιρετούς να καταθέσουν τις βαρύγδουπα έγκυρες απόψεις τους για το πώς ερμηνεύουν τον όρο "διαχείριση υδάτινων πόρων". Ειδικότερα θέματα όπως "Δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης νερού", "Μαθήματα από το παρελθόν για λύσεις στο μέλλον", "Μικροί ορεινοί ταμιευτήρες στο νησιωτικό χώρο", "η προστασία των νησιωτικών υγρότοπων" θα παρουσιαστούν ανεπαρκώς χωρίς τη συνδρομή της δικής μας τεχνογνωσίας.

Έστω και την τελευταία στιγμή εκλιπαρούμε την αξιότιμη οργανωτική επιτροπή να επανεξετάσει το πρόγραμμα και να παραχωρήσει τη θέση του ομιλητή σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει και αποδεικνύουν ότι ξέρουν να διαχειρίζονται αυτό το σημαντικό ζήτημα. Το παρόν ιστολόγιο υποδεικνύει κάποιες πιθανές προσθήκες που θα εμπλούτιζαν θεματικά την ημερίδα:

Δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης νερού: εδώ θα μπορούσαν οι αδαείς ομιλητές να αποκομίσουν εμπειρίες αληθινά πρωτοποριακές: να μάθουν πως να βρίσκουν νερό τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού που οι βρύσες στερεύουν συλλέγοντας νερό από καζανάκια και κλιματιστικά, στραγγίζοντας ιδρωμένες μπλούζες ή ακόμα και μαζεύοντας ούρα σε πόσιμα μπουκαλάκια, τεχνογνωσία που το νησί έμαθε κατά την περίοδο του πειρατή Μπαρμπαρόσσα, όπως την έμαθε από τους βεδουίνους.

Μαθήματα από το παρελθόν για λύσεις στο μέλλον - η τιμωρία του μέσου: εδώ, μέσα από εμπειρίες ετών, μπορεί να μεταλαμπαδευθεί στους ακροατές η λεγόμενη "τιμωροκεντρική εκ του μέσου αρχόμενη διαδικασία". Σύμφωνα με αυτήν το νερό ως πηγή ζωής καταλήγει να θεωρείται κι αυτό έμβιο ον και αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Έτσι, η έλλειψη νερού αντιμετωπίζεται επιθετικά, με πείσμα, οργή και εκδικητικότητα προς το ίδιο το υπαίτιο μέσο, δηλαδή το νερό, οπότε επικροτείται η ολοένα και μεγαλύτερη επέκταση δικτύου και η διενέργεια γεωτρήσεων από άκρη σ' άκρη. Παράλληλα η τιμωρία του νερού γίνεται ακόμα σκληρότερη αναμιγνύοντάς το πότε με κοπρόνερα και πότε με θαλασσινό νερό. Μ' αυτόν τον τρόπο το ίδιο το μέσο, δηλαδή το νερό, εξαναγκάζεται σε συνθηκολόγηση και αρχίζει να αυξάνει την παροχή του δημιουργώντας τελικά λίμνες και ποτάμια. Ακόμα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, βέβαια, αλλά μπορούμε να υπομείνουμε πολλά χρόνια ακόμα, με την βεβαιότητα πως θα φτάσουμε κάποτε ως την τελική ευοίωνη φάση. Υπολογίζεται πως σε εκατό χιλιάδες χρόνια από σήμερα η γη θα εισέλθει στην εποχή των παγετώνων. Ύστερα από μερικά εκατομμύρια χρόνια θα λιώσουν κι αυτοί και τότε θα έχουμε άφθονο νερό, δικαιωμένοι για την αρχική "τιμωρία του νερού" που περιγράψαμε.

Μικροί ορεινοί ταμιευτήρες στο νησιωτικό χώρο. Εδώ οι αντιπάριοι μανταλενιστές ομιλητές μπορούν να εξηγήσουν πώς, επεκτείνοντας τον όρο "ταμιευτήρες" ώστε να περιλαμβάνει και τις πισίνες, μπορεί το νησί να ναρκισσεύεται ότι βρίθει ορεινών ταμιευτήρων νερού, όχι μόνο στο επίπεδο της θάλασσας, αλλά και σε κάθε λόφο, κάθε πλαγιά, κάθε κορυφογραμμή. Μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασαφηνισθεί στους έκθαμβους συνομιλητές το κέρδος από την προσέλκυση οικονομικά και κοινωνικά εύρωστων επισκεπτών στο νησί, ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση για το σεμνό και ταπεινό κράτος του λιπαρού ποσού που θα απαιτούσε μία εκ νέου μελέτη για κατασκευή ορεινών τα-μιζε-υτήρων.

ταμιευτήρας σε βουνοκορφή


Η προστασία των νησιωτικών υγροτόπων. Εδώ κάθε παρουσίαση του θέματος χωρίς να ζητηθεί η άποψη των αντιπάριων αρχόντων είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να θεωρηθεί λειψή. Με μία εκτενή αναφορά στην απρόσκοπτη μέριμνα για τη διατήρηση του υγροτόπου της Α' και Β' Ψαραλυκής οι παριανοί φίλοι μπορούν να μάθουν πώς να μπαζώνουν στο πλάι των δικών τους υγροτόπων χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, πως να ρίχνουν λύματα εντός τους απαλλάσσοντας το υπόλοιπο νησί από αυτά και -το σπουδαιότερο- πώς να εκφέρουν θέσφατη άποψη για αυτούς χωρίς να έχει εκπονηθεί ποτέ μία σχετική μελέτη από ειδικούς επιστήμονες.

Α' Ψαραλυκή (2006)

Παράλληλα, η ελλιπέστατη ατζέντα μπορεί να εμπλουτιστεί και με άλλα θέματα, όπως:

Υδροφόρος ορίζοντας, βαρέα μέταλλα και ευτυχείς μεταλλάξεις: πώς να αναμιγνύεται ο υδροφόρος ορίζοντας με διοξίνες και βαρέα μέταλλα με τρόπο που να μην νοσεί ο πληθυσμός παρά να μεταλλάσσεται σε είδος μετα-μεταμανταλενικό, που δεν διψά, δεν πίνει, δε μιλά, δε σκέπτεται και, γενικώς, δε ζει.

Επιβίωση χωρίς πόσιμο νερό. Τεχνογνωσία πολύτιμη για τους ΟΥΚάδες και τους απανταχού σαρβάιβορς που αποκόμισε το νησί σε περιόδους που οι κοινοτικές βρύσες έβγαζαν ακατάλληλο προς πόσιν νερό. Εδώ μπορεί να γίνει απευθείας μετάβαση στο επόμενο θέμα που είναι

Αξιολόγηση ποιότητας νερού: Πολύτιμες μανταλενικές γνώσεις για το πως δύο επίσημες μετρήσεις ποιότητας νερού μπορούν να βγάλουν μέσα σε λίγες ημέρες δύο αντίθετα αποτελέσματα, η πρώτη χρονικά να κρίνει το νερό ακατάλληλο και η δεύτερη κατάλληλο. Αυτή είναι μία πολύτιμη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίζεται πόσιμο νερό σε κάθε περίπτωση που η ποιότητά του είναι αμφίβολη.

Εξοικονόμηση νερού. εδώ μπορούμε να παρουσιάσουμε πραγματικά πρωτοποριακές απόψεις, που έχουν διατυπωθεί και από σχολιαστές αυτού του ιστολογίου σχετικά με την εξοικονόμηση νερού, όπως:
-αδελφοποίηση με ινδιάνικο χωριό για εκμάθηση του χορού της βροχής και τροποποίησή του ώστε να χορεύεται με νησιώτικο βηματισμό.
-απαγόρευση του πλυσίματος και ξυρίσματος, κ.ά.

Άντληση νερού μέσω γεωτρήσεων. Εδώ μπορεί να γίνει μόνο μία σύντομη παρέμβαση από τους αντιπάριους εκπροσώπους, αφού πρόκειται για γνωστή τεχνογνωσία και στην Πάρο, πώς, δηλαδή, να διενεργούνται παράνομες γεωτρήσεις υπό την ευλογία των αιρετών και τη σιωπηλή συναίνεση όλων. Μπορεί επίσης να δοθεί και σύντομη απάντηση στο μαθηματικό ερώτημα: πώς γίνεται αφού όλοι βρίσκουν νερό, το νερό να μη φτάνει για όλους;
από "Καθημερινή"

Στο τέλος δε της ημερίδας μπορεί να επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος και επιχείριση προσέγγισης ομάδων και οργανώσεων που είναι κοινωνοί της αφοριστικής άποψης που παρουσιάσαμε και προσφάτως, ότι δηλαδή αυτός που αγάπησε το χρήμα δεν αγάπησε το περιβάλλον (των άλλων, μόνο το δικό του λάτρεψε).


Μια προκλητική κορυφογραμμή που διαταράσσει το φυσικό κάλλος της απέριττης βίλλας
γνωστού επωνύμου με 12 γράμματα σε σχέδιο γνωστού πολιτικού με 10 γράμματα..

Χαρακτηριστικά μινιμαλιστικές και οι τζαμαρίες, όπως ακριβώς επιτάσσει η λιτή κυκλαδική αρχιτεκτονική

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΑΡΓΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΣΤΟ ΠΛΑΪ

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση (πηγή: παριανός τύπος)


Ο Δήμος Πάρου,
η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου
και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλοχος»
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν
στην ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα:
«Διαχείριση Υδάτινων Πόρων»
η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου 2009
στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος»
Σκοπός της ημερίδας: Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά συζητιέται το πρόβλημα της έλλειψης νερού. Όπως γνωρίζουμε το πρόβλημα της ξηρασίας εντείνεται όλο και περισσότερο στις ευαίσθητες μεσογειακές περιοχές, όπως είναι τα νησιά μας.
Η αυξημένη ζήτηση του νερού και η υπερκατανάλωση δημιουργούν νέες υποχρεώσεις και επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός καινούριου συστήματος διαχείρισης που να εξασφαλίζει την ποσοτική και ποιοτική αειφορία των υδάτινων πόρων παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Με την ημερίδα αυτή αποσκοπούμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς και στη διαρκή συνεργασία τους με τους φορείς και την πολιτεία, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υδατικά προβλήματα που προκύπτουν.


Η οργανωτική επιτροπή

ακολουθεί το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

09:30-10:00 Έναρξη - Χαιρετισμοί
10:00-10:15 Εισήγηση πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος»
10:15-10:30 «Δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης νερού στην Ελλάδα» Γκίκας Πέτρος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
10:30-11:00 «Διαχείριση νερού στη Μεσόγειο: Μαθήματα από το παρελθόν για λύσεις στο μέλλον» Σκούλλος Μιχαήλ Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, (Ε.Κ.Π.Α., ΜΙΟ-ECSDE, MAB/UNESCO)
11:00-11:15 Διάλειμμα
11:15-11:30 «Μικροί ορεινοί ταμιευτήρες στο νησιωτικό χώρο: μια περιβαλλοντικά ήπια λύση» Πισσίας Ευάγγελος Dr.Καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, ΤΕΙ Αθήνας
11:30-12:00 «Η πρωτοβουλία του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» Γεωργιάδης Νικόλαος Επιστημονικός συνεργάτης WWF Ελλάς, Καταγάς Κων/νος Δασολόγος, Δ/ντής Δασών Κυκλάδων
12:00-13:00 Παρεμβάσεις - Τοποθετήσεις - Συζήτηση
18:00-18:20 «Η ΔΕΥΑ Πάρου σήμερα. Στρατηγική και προοπτικές» Ξαγοράρης Γεώργιος Μηχανολόγος Μηχανικός, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Πάρου
18:20-18:40 «Οδηγία πλαίσιο 2000/60/ΕΕ: νέο θεσμικό εργαλείο για τη διαχείριση των υδάτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Γεωτρήσεις: η περίπτωση των Κυκλάδωνκαι της Πάρου ειδικότερα». Βούρος Παναγιώτης Περιβαλλοντολόγος,Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
18:40-19:00 Διάλειμμα
19:00-19:20 «Διαχείριση νερού στην Πάρο. Σημερινή κατάσταση και προοπτικές» Νόκας Ηλίας Γεωλόγος, Προϊστάμενος Δ/νσης Υδάτων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
19:20-20:30 Παρεμβάσεις - Τοποθετήσεις - Συζήτηση
20:30-21:00 Συμπεράσματα - Λήξη

12 σχόλια:

ωλιαρος είπε...

Κύριε διαχειριστή οι πολύ σωστές επισημάνσεις σας και επιστημονικές αναλύσεις σας ανήκουν στο παρελθόν γιατί σύμφωνα με δελτίο τύπου της κοινότητας το καλοκαίρι θα εχωμεν καθαρό άφθονο και γάργαρο νεράκι

ετεροδημότης είπε...

Ας αφήσουμε τις ειρωνείες και ας είμαστε πρακτικοί και προσγειωμένοι. Το τι λένε τα δελτία τύπου της Κοινότητας για φέτος δεν θα ισχύει και για του χρόνου.

Η προφανής, παραδοσιακή και αειφόρος λύση για το νερό σε όλες τις "εκτός σχεδίου" εποχικές κατοικίες (σε αγροτεμάχια τουλάχιστον 4 στρεμμάτων, ή τουλάχιστον 8 στρεμμάτων μετά το 1993) είναι η συλλογή ομβρίων (κοινώς νερό της βροχής).

Μερικά στοιχεία:

1) Κατανάλωση εξαμελούς οικογένειας περίπου 1 κυβικό μέτρο / ημέρα συμπεραλαμβάνομένου και του εβδομαδιαίου θερινού ποτίσματος και της συμπλήρωσης λόγω εξάτμησης μικρής πισίνας 30 τμ.

2) Μέση ετήσια βροχόπτωση στην Αντίπαρο περίπου 35 εκ/έτος (δηλαδή 2000 τμ συλλογής δέχονται 700 κυβικά μέτρα βροχή/έτος)

3) Από αυτά περίπου το 60% θα χαθεί στο έδαφος, το υπόλοιπο 40% δηλαδή περίπου 300 κυβικά μέτρα, μπορεί να συλλεχθεί σε υπόγεια δεξαμενή.

4)Με 300 κυβικά μέτρα αποθηκευμένα και περίπου 180 μέρες ανομβρίας (15Απρλίου-15 Οκτωβρίου) έχουμε περίπου 1,6 κυβικά μέτρα την ημέρα.

5)Επειδή η μέση εποχική χρήση δεν ξεπερνά τις 100 μέρες έχουμε 3 κυβικά μέτρα την ημέρα.

6)Το αρχικό γέμισμα της πισίνας 30 τμ (4Χ7 μέτρα) απαιτεί περίπου 45 κυβικά μέτρα νερό.

7)Έχουμε λοιπόν υπόλοιπο 300-45=255κμ για κατανάλωση που αρκεί και περισσεύει για τις 100 μέρες εποχικής χρήσης αλλά ακόμα και για τις 180 μέρες ανομβρίας

Γιατί λοιπόν δεν υιοθετείται, ενθαρρύνεται, επιδοτείται, διευκολύνεται η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών συλλογής ομβρίων ;;;

Μερικοί λόγοι:
1)Πολεοδομία (κόστος στατικής μελέτης, καθυστερήσεις, ρουφιανιές-βλ σχετικό)

2)Κόστος: Υπολογίζω ότι το κόστος για υπόγεια δεξαμενή 100 κμ είναι 10000 ευρω (με τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος 20 εκ πάχος). Για πάνω από 100 κμ το κόστος είναι περίπου 80 ευρώ/κμ δηλαδή για 300 κμ περίπου 26000 ευρω.

3)Για τα περισσότερα εδάφη της Αντιπάρου το κόστος αυτό μπορεί να μειωθεί στο μισό ή και λιγότερο με "έξυπνο σχεδιασμό" υπό την προυπόθεση ότι η πολεοδομία θα δεχτεί "μη συμβατικά στατικά", πράγμα απίθανο εκτός αν το ΥΠΕΧΩΔΕ υιοθετήσει κάποια υποδείγματα προσαρμοσμένα σε συγκεκριμμένα εδάφη

4) με κόστος περίπου 50 ευρω / κμ η υπόγεια δεξαμενή συλλογής ομβρίων γίνεται ανταγωνιστική και δίνει αειφόρο και σίγουρη λύση στο πρόβλημα.

5) Βεβαίως δεν λύνει το θέμα των μεγάλης κλίμακας ποτιστικών ελαιώνων που αποτελούν διεθνή πρωτοτυπία για σχετικά άνυδρα νησιά όπως το δικό μας. Θα άξιζε μάλιστα τον κόπο να δούμε αν οι "αγριλιές" επιδοτούνται!!

Σημ. Με σωστή διαχείριση η επάρατη πισίνα δεν είναι ασύμβατη με την αειφορία. Η εξάτμηση για 100 μέρες καλοκαιρινής χρήσης είναι περίπου 30 κμ τα οποία βεβαίως πάλι βροχή θα γίνουν. Από την άλλη για μιά εξαμελή οικογένεια με 20-25 καζανάκια WC την ημέρα (15 λίτρα / καζανάκι) σπαταλάμε περίπου την ίδια ποσότητα νερού στις 100 μέρες χρήσης.

ετεροδημότης είπε...

Στο τρέχον θέμα υπάρχει φωτογραφία της Α! ψαραλυκής με κάποια επιπλέοντα πτηνά που μοιάζουν με πάπιες. Η ειδυλιακή φωτογραφία δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της λεγόμενης "ψαραλυκής" που ούτε ψάρια είχε ποτέ (τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια) ούτε έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί ως "αλυκή" δηλαδή για συλλογή αλατιού. Ο σπάνιος ερωδιός που θα καταλήξει κατά λάθος εκεί θα φροντίσει να φύγει πριν τον φάνε τα κουνούπια. Όσο για τους Αντιπαριώτες την βγάζουν με μαζικές δόσεις AUTAN.
Η αλήθεια είναι μία και ο μπακλαβάς γωνία. Η λεγόμενη ψαραλυκή δεν εξυπηρετεί ούτε τα πουλιά ούτε τους ανθρώπους.
Αποτελεί ΠΡΟΒΛΗΜΑ για το νησί και τη δημόσια υγεία και πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τέτοιο. Φυσικά με την συνεργασία ειδικών, ορνιθολόγων, υδραυλικών μηχανικών, τοπογράφων κλπ. Επί τέλους πότε θα σοβαρευτούμε χωρίς υποκρισίες και οικολαικισμούς ;;;

ετεροδημότης είπε...

ΘΑΛΑΣΣΟΔΕΝΤΡΑ-ΑΓ.ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Καθυστερημένο σχόλιο αλλά έχει τη θέση του εδώ λόγω οικολογικού-αειφορικού περιεχομένου

Η κοπή (κλάδεμα) κλάδων (και όχι δέντρων)αποτελεί στοιχείο σωστής διαχείρισης του πράσινου. Τα θαλασσόδεντρα στα Γλυφά κουρεύτηκαν "στο κούτσουρο" πριν δύο χρόνια. Το ίδιο και τα θαλασσόδεντρα στο λιμάνι. Ποιός διαμαρτυρήθηκε ;;
Έχει σημασία αν το κλάδεμα διευκολύνει τη θέα της θάλασσας από τις κατοικίες ;; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά ;; Μήπως η φωτογραφία του κλαδεμένου θαλασσόδεντρου αποτελεί άλλη μία μορφή οικολαικισμού ;;

Ανώνυμος είπε...

Εμείς τις "αγριελιές" τις κόβουμε....

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ για το θέμα της ψαραλυκής.
Δεν ήταν έτσι η ψαραλυκή,ας μην γελιόμαστε.Τώρα πράγματι είναι ένα πρόβλημα αλλα δεν λύνετε στο άρπα κόλλα με μπαζώματα γύρω γύρω και δήθεν δενδροφύτευση ξένων προς το νησί φυτών!

Ανώνυμος είπε...

Οσο για τα θαλασσόδεντρα, ναι κάποιοι έχουν διαμαρτυρηθεί.Και τι θέλετε να μας πείτε δηλαδή ότι ο καθένας παίρνει ένα τσεκούρι και κόβει ότι του εμποδίζει τη θέα?
Προτιμώ να είμαι "οικολαικιστής" παρά απαθής αποδέκτης των πράξεων του κάθε ανεγκέφαλου.

12,48

ωλιαρος είπε...

Χαιρόμαστε για την παρουσία σχολιαστών με γνώσεις χρήσιμες για ένα εποικοδομητικό διάλογο μέσα στα blogs
Έχουμε μερικές επισημάνσεις στο σχόλιο του ετεροδημότη 11.04
1.επειδη είμαστε σοβαροί και προσγειωμένοι ειρωνευόμαστε αυτούς που με πλήρη έλλειψη σοβαρότητας ψεύδονται συνεχώς
Αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Αντιπάρου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης της Κοινότητας Αντιπάρου από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Ένα έργο ζωής για την Αντίπαρο που χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «Αξιοποίηση υδάτινου δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Οικονομικού έτους 2008 με 250.000,00 € για την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης».
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Αιγαίου και τη Γενική Γραμματεία για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μας.
Το καλοκαίρι μαζί με τη μονάδα αφαλάτωσης η Αντίπαρος θα μπορεί να διαθέσει στους κατοίκους και στους επισκέπτες καθαρό πόσιμο νερό.
Εκ της Κοινότητας Αντιπάρου

2.το μέσο ετήσιο βροχομετρικο ύψος στην Πάρο είναι 4οο mm άρα σωστά εκτιμάται περίπου 35εκ/ετος στην Αντίπαρο
από εκεί και περά η επιφάνεια 2000 τμ πως προκύπτει?
Διότι σαν δώμα εκτός οικισμού έχουμε 100 -3οοτμ(αν η δόμηση εξαντληθεί σε μονώροφο) συν 50 τμ ας πούμε βεράντες άρα μπορούμε να συλλέξουμε 50-150κμ νερού ποσότητα εντελώς χρήσιμη στα άνυδρα νησιά μας
Και για αυτό το ΠΔ 732/93 επιβάλλει την κατασκευή δεξαμενών κάτι που ίσως αγνοείτε
Όλα αυτά είναι ένα βήμα προς την αειφορια και στη σωστή διαχείριση των υδατίνων πόρων αλλά δεν είναι η συνολική
Γιατί Αντίπαρος δεν είναι μόνο η δόμηση εκτός οικισμού είναι και το χωριό και ο αϊ Γιώργης όπου δεν επιβάλλεται η κατασκευή δεξαμενών άρα ισως χρειάζεται επικαιροποιηση των ΠΔ
Γιατί χρειάζεται έλεγχος των γεωτρήσεων καθώς επίσης υδρόμετρα
Γιατί χρειάζονται
Τιμολογιακή πολιτική στο νερό
Καμπανιά εξοικονόμησης αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών (πολύ σωστά αναφέρεται το καζανάκι)
Σκέπαστρα στις πισίνες και διερεύνηση δυνατότητας χρήσης υφάλμυρου η θαλασσινού νερού(πολύ σωστά αναφέρετε απώλειες λογά εξάτμισης 35-50 μ )
Μονάδα αφαλατωσης ίσως υφάλμυρου νερού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Διερεύνηση δυνατότητας(από ειδικούς) κατασκευής μικρών φραγμάτων για ενίσχυση των υδροφορεων
Όχι αρδεύσεις τις μεσημεριανές ώρες
εφαρμογή συστημάτων άρδευσης που να περιορίζουν τις απώλειες νερού.
Αντικατάσταση δικτυού ύδρευσης (μεγάλες απώλειες αμίαντος)
Όλα τα παραπάνω βέβαια παίρναμε μέσα από την διοίκηση και τις προσπάθειες ενεργών πολιτών
συνεχίζεται……….

ετεροδημότης είπε...

ΩΛΙΑΡΕ
Το σχόλιο μου αφορά ΜΟΝΟ σε "εκτός σχεδίου" κατοικίες με ελάχιστη επιφάνεια γης 4000 τμ. Τα 2000 τμ συλλογής δεν αναφέρονται σε δώματα και βεράντες αλλά σε επιφάνεια γής. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιώ συντελεστή 60% για τις απώλειες.
Κατά τα άλλα συμφωνώ με τις ιδέες σου εκτός από τα περί ΠΔ 732/93. Πολλά λέει το ΠΔ αλλά η Νάξος περί άλλα τυρβάζει.
Το βασικό σημείο που ήθελα να αναδείξω είναι ότι το κόστος των περίπου 100 ευρω/κμ για κατασκευή δεξαμενής από μπετό λειτουργεί αποτρεπτικά. Πιστεύω ότι με σωστό σχεδιασμό το κόστος αυτό μπορεί να κατέβει στα 50 ευρω/κμ. Αν υπήρχε και μια μικρή επιδότηση (πχ 30% δηλαδή 15 ευρω/κμ) τότε , με κόστος δεξαμενής 35 ευρω/κμ και κόστος νερού υδροφόρας 7 ευρω/κμ θα είχαμε απόσβεση σε 5 χρόνια. Δηλαδή ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΣΕΠΗ.


ΑΝΩΝΥΜΕ

Ψαραλυκή.
".....Δεν ήταν έτσι η ψαραλυκή,ας μην γελιόμαστε....."

Δεν γνωρίζω την ηλκία σου αλλά τα παλία τα χρόνια η Α! ψαραλυκή "ποτίζοταν" με αρκετά βαρέλια πετρέλαιο ΚΑΘΕ χρόνο για γλυτώσει το νησί από τα κουνούπια.

Επίσης, ελπίζω ότι το σχόλιό σου περί "..άρπα κόλλα με μπαζώματα..κλπ" δεν αναφέρεται στα λεγόμενά μου.
Επαναλαμβάνω τι έγραψα: "...με την συνεργασία ειδικών, ορνιθολόγων, υδραυλικών μηχανικών, τοπογράφων κλπ.".
Αν θέλεις να προσθέσω "..και γεωπόνων.."

Θαλασσόδεντρα.
Από που προκύπτει ότι σας λέω πως "... ο καθένας (μπορει να) παίρνει ένα τσεκούρι και (να) κόβει ότι του εμποδίζει τη θέα?...".
Απλά λέω ότι η θέα στη θάλασσα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ απαραίτητα ασύμβατη με υγιή θαλασσόδεντρα. Αρκεί να έχουμε μυαλό. Επομένως το μήνυμα μου είναι ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΑ.

Σε επόμενη ανάρτηση θα αναλύσω το φαινόμενο του "οικολαικισμού" αλλά σε διαβεβαιώ ότι το αντίθετό του ΔΕΝ είναι η απάθεια όπως φαίνεται να πιστεύεις.

ετεροδημότης είπε...

Από ένα blog της Ναυπάκτου:

Μια ιστορία που σχετιζεται με τις συζητήσεις μας και ανδεικνύει πολύ γλαφυρά τι σημαίνει "οικολογικός λαικισμός" ή "οικολαικισμός".

http://gasimakop.blogspot.com/2008/04/blog-post_9618.html

odigitis είπε...

ετεροδημότη μη τους στενοχωράς με αυτά που γράφεις, γιατί βρε φίλε δεν τα έβαλες με τη Μανέτα; τώρα μερικοί προσπαθούν εύστοχα ή άστοχα να μας το υπενθυμίσουν.
Πολύ σωστά αυτά που γράφεις και για τις δεξαμενές και ιδιαίτερα για την Ψαραλυκή, πολλοί βλέπουν το δένδρο και ξεχνούν το δάσος, η Ψαραλυκή θυμίζω σε μερικούς και για επιβεβαίωση ας ανατρέξουν στο περιοδικό του Γυμνασίου να διαβάσουν ότι κάποτε όταν όλα λειτουργούσαν καλά στην κοινοτική αρχή έβγαζε τέτοιο καιρό κάτι μαύρα σκουλήκια το δε πανεπιστήμιο είχε αποφανθεί ότι ήταν πολύ ανθεκτικά στα δηλητήρια, αυτό συνέβαινε γιατί μερικοί έριχναν τα λύματα από τους βόθρους μας εκεί και τότε δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε για ευνόητους λόγους που οι περισσότεροι από μας τους γνωρίζουν, η Ψαραλυκή έχει καταντήσει εστία μόλυνσης και ο διαχειριστής του μπλογκ το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους, άσε που το καλοκαίρι είναι και επικίνδυνη για κάποιον που δεν γνωρίζει.
Αυτά προς το παρόν...

Magos Gsisspor είπε...

Το άρθρο -επιμένω- δεν κράτησε ούτε υποκριτική στάση ούτε λαϊκιστική και κακώς έγινε αυτή η λεκτική επίθεση …

Ανεβαίνει ανάρτηση που απαντάει σε πολλά που απαινίχθηκαν ή σχολιάστηκαν.

Η συζήτηση αρχίζει εκ νέου εκεί για όσους θέλουν να συνδιαλεχθούν έτσι υποδειγματικά κι όχι να κοπρίσουν. Υπαρχει και ο kourounas για όποιον επιθυμεί.