9 Φεβ 2009

Δρόμος ή πεζόδρομος ή και τα δύο...




Η σκηνή εκτυλίσσεται ένα βράδυ, λίγες μέρες πριν, έξω από το φαρμακείο (εκεί που ήταν μέχρι τότε, γιατί έχει μετακομίσει). Ψιλόβροχο, κάποιοι περπατάνε με ομπρέλες, κάποιοι βιαστικά αυξάνουν το ρυθμό τους για να μη βραχούνε.

Στο απέναντι μαγαζί διεξάγεται ένα παιδικό πάρτυ και πέντε-έξι αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα τριγύρω. Από την πάροδο που βγάζει στο φαρμακείο (και στον πεζόδρομο) έρχονται δύο αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς τα κάτω (λιμάνι) μέσω του πεζοδρόμου. Από κάτω όμως έρχονται άλλα τρία αυτοκίνητα, με κατεύθυνση το φαρμακείο, το πάρτυ και την πλατεία. Ταυτόχρονα από την πλατεία φαίνεται άλλο ένα αυτοκίνητο (τζιπ) που κατευθύνεται στο λιμάνι.

Την ίδια στιγμή ένας από τους αστυνόμους του νησιού βαδίζει φορτωμένος με ψώνια, χαιρετάει φιλικά τους γύρω του, περνάει από το "μποτιλιάρισμα" και συνεχίζει αμέριμνος (και τι να κάνει; να γράψει κλήσεις σε όλους; θα τον λιντσάρουνε και θα τις σβήσουν κι από πάνω την επομένη ημέρα).

Τη λύση δίνει ως από μηχανής Θεός ένας γονιός, με προϋπηρεσία στα φέρρυ μπωτ, που αναλαμβάνει υπηρεσίες τροχονόμου-παρκαδόρου (όλο δεξιά, φύγε εσυ, έλα εσύ, πάρτο όλο αριστερά, έφυγες, εσύ περίμενε, κλπ).
Κάποιοι γελάνε, κάποιοι σιχτιρίζουν που καθυστερούν, και τελικά ο δρόμος αδειάζει προσωρινά και το μποτιλιάρισμα λύνεται.


Η αδυναμία και η αδιαφορία των τοπικών αρχών (Αστυνομία, Κοινότητα) και το κλίμα ατιμωρησίας που έχει επακόλουθα επικρατήσει στους πολίτες, έχει μετατρέψει και φέτος τον κεντρικό πεζόδρομο σε κανονικό δρόμο.


Στο δρόμο αυτόν, που πολλές φορές έχει γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων και κριτικής, δε διέρχονται μόνο οχήματα τροφοδοσίας και δημοσίας χρήσης κατά τις πρωινές ώρες, όπως ορίζει κάποια ξεχασμένη κοινοτική απόφαση, αλλά και ΙΧ οχήματα, φορτηγάκια, δίκυκλα, ακόμα και τζιπ μεγάλου κυβισμού, καθ’ όλο το 24ωρο.

Τι κι αν υπάρχει ένα σχολείο εκεί, το οποίο δηλώνει ότι η έξοδός του «βλέπει» σε πεζόδρομο (γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να υπάρχει σχολικός τροχονόμος);
Τι κι αν παιδιά κάθε ηλικίας χρησιμοποιούν το δρόμο αυτό ως πεζόδρομο αλλά και ως παιδότοπο;

Τι κι αν πρόσφατα είχαμε ένα νέο τροχαίο ατύχημα, ελαφρύ ευτυχώς, με θύμα ένα μικρό κορίτσι που τόλμησε να περπατήσει εν μέσω παρκαρισμένων τζιπ και διερχομένων δικύκλων; Τελικά πόσο νοιαζόμαστε για τα παιδιά στην πράξη;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται νύξη για το θέμα αυτό. Ούτε θα είναι η τελευταία. Απλά, το πρώτο σοβαρό τροχαίο στον πεζόδρομο πλησιάζει και υπεύθυνοι θα είναι όλοι.

Αν ο δρόμος είναι τόσο σημαντικός για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις μετακινήσεις των κατοίκων, ας το πάρουμε απόφαση. Έχουμε και προτάσεις (βλ. Αντικαζαμίας 2009, μήνας Νοέμβρης:
"Με μια ιστορική της απόφαση η Κοινότητα μετατρέπει τον κεντρικό πεζόδρομο επίσημα πλέον σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας. Παράλληλα, εφοδιάζει όλο τον πληθυσμό με ρουλεμάν και γάντζους, έτσι ώστε γαντζωμένοι πίσω από τα διερχόμενα οχήματα να φτάνουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους. Το σύστημα σημειώνει μεγάλη επιτυχία, καθώς όσο πιο πολλοί πεζοί παρασύρονται από τα οχήματα τόσο περισσότερο αδειάζει ο δρόμος κι έτσι αυξάνεται κι άλλο η ταχύτητα των οχημάτων. Εντός του έτους προγραμματίζεται να το εφαρμόσει η Παροικιά και η Νάουσα."

Τουλάχιστον μία πρόσφατη ανακοίνωση-πρόταση κάποιων που είναι ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα προστίθεται στις παλαιότερες προσπάθειες και αφήνει ένα περιθώριο ελπίδας.



Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου Αντιπάρου,
κατόπιν συνεννοήσεως με το Αστυνομικό τμήμα
και σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση της κοινότητας,
ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους κατοίκους, ότι

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

η διέλευση σε όλα τα μηχανοκίνητα στον κεντρικό δρόμο Αντιπάρου,
καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Ο καλύτερος «δάσκαλος οδικής ασφάλειας» για τα παιδιά μας, είμαστε εμείς, διότι οι βασικοί κανόνες για την οδική ασφάλεια διδάσκονται στο δρόμο – και το παιδί είναι στο δρόμο με τους γονείς του, ακολουθώντας το παράδειγμά τους, είτε αυτό είναι σωστό είτε όχι.

Σας ευχαριστούμε θερμά και περιμένουμε την ανταπόκριση σας.

Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων


Αφήνει;
Ή να βάλουμε διπλή διαχωριστική στη μέση και ασφαλτοτάπητα υψηλής πρόσφυσης για να στρίβουν με χειρόφρενο έξω από το καφενείο;;;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αυριο θα δωθουν σε ολα τα παιδια των σχολειων σχετικα εντυπα για την απαγορευση της κυκλοφοριας στον πεζοδρομο.
ας ελπισουμε οτι ορισμενοι θα το καταλαβουν και μπορει καποτε ο κεντρικος μας δρομος να γινει πραγματικος πεζοδρομος.

απο το Δ.Σ. του συλλογου

Ανώνυμος είπε...

ολοι εμεις, οι προσκαιροι επισκεπτες του θερους, σας εκλιπαρουμε: καντε τα αδυνατα δυνατα για τον πεζοδρομο!!
ελεος pia με την βενζινοκινητη δικτατορια!

Ανώνυμος είπε...

αυτο το θεμα εχει απασχολησει πολλες φορες . Τι ενημερωσεις , Τι συνελευσεις στην αιθουσα καλουδα , τι ειχαν φωναξει & τους αστυνομικους . Αλλα τζιφος . Αν παρατηρησεις θα δεις οτι περνανε οι ιδιοι & ιδιοι . ΟΛΟΙ τους ξερουμε . Δεν γινεται ΤΙΠΟΤΑ . Απο ολες τις μεριες ειμαστε ενα ΜΠΑΧΑΛΟ . Για να μην πω παλι καμμια αλλη λεξη & θιχτητε .

Ανώνυμος είπε...

Ναι να δοθουν εντυπα σαν αυτα της ανακυκλωσης και να τα κανουμε ............! προκειται να σταματησουν να περνανε ? οταν τους γραψει ενας αστυνομικος την αλλη μερα θα παει μεταναστης !!!!! ή με τα χαρτια για ανακυκλωση θα πρεπει να μαντευουμε που θα βρουμε καδους . Και η μαναρα σχεδιαζει παρτυ .ΩΡΑΙΑ!!! Ειμαι η πετρουλα & μολις τελειωσα...............!

Ανώνυμος είπε...

Μα όλοι οι Παριανοί και οι Αντιπάριοι έχουν γίνει χοντροκώληδες. Πρέπει με τα αυτοκίνητά τους να πάνε μπροστά στην πόρτα της τράπεζας, του σχολείου κτλ. Το περπάτημα θεωρείται κατώτερό τους και τα παιδιά βλέπουν από τους γονείς τους. Φοβούνται να περπατήσουν στην βροχή, στον ήλιο, στον αέρα. Γι'αυτό όλοι φτάνουν τα 40+ και είναι παχύσαρκοι, με χολιστερίνες και οι κυρίες έχουν πόνους στα γόνατα και στην μέση.
Με αστυνομία δεν γίνεται τίποτα, με εκπαίδευση μόνο και ένα τεράστιο καθρέφτη να βλέπουν όλοι τα πάχια τους μπας και αρχίσουν γυμναστική. (κάποιο αντιπαριώτικο μπλογκ είχε μια φωτογραφία από την βουτιά των Φώτων, για δείτε όλα τα παιδάκια εκεί..)

ΜΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.
Να είμαστε αισιόδοξοι,και όχι γκρινιάρηδες.
Να δείχνουμε το καλό παράδειγμα,και θα παρασύρουμε και τους άλλους (με πολύ αργό ρυθμό βέβαια).
Τι προτέινετε δηλαδή? Να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια?
Η ανακύκλωση ειναι άλλο θέμα.
Ενα-ενα.

V.

Ανώνυμος είπε...

H alitheia einai oti mesa stin agora tis Parou, den exw dei kanenan na pernaei.
Oso gia tin anakyklwsi (pros anwnymo 7.58)kai idiaitera gia to xarti poy den exoyme kadoys akomi, an pragmatika thelete na kanete anakyklwsi yparxei lysi.
Se kapoio perasma sas, yparxoyn kadoi stin Paro.
An thelete na ginei kati gia to nisi, kalo tha itan na peftoyn oi protaseis akomi kai edw epwnyma!
Tha voithisei poli kai tha proxwrisoyme mprosta.
p.x. Zitiste kadoys pio polloys episima apo tin koinotita
me ypografi as poyme kapoioy syllogou poy pernei prwtovoylies.
Den einai kai ligoi. Ama toys valoyme katw posoi einai,ena zitima na analavei o kathenas toys, tha eimaste se kalo dromo.

Giorgos D.