7 Σεπ 2008

Προβληματισμός όσο κρατάει μια τελευταία αναπνοή





Για μια στιγμή, όσο κρατάει μια τελευταία αναπνοή, το μικρό νησί αναστατώθηκε. Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα εδώ και πάρα πολλλά χρόνια δε θα μπορούσε παρά να σκοτεινιάσει τα πρόσωπα και να προβληματίσει. Κάποιοι ρώτησαν με αφέλεια "δικός μας είναι;" Κι ίσως στους δικούς μας να υπολογιζόταν κι ετούτο το δεκαεπτάχρονο παλικαράκι από την Αλβανία, που εδώ και λίγα χρόνια προσπαθούσε να κερδίσει με τη δουλειά ό,τι η κοινωνική μοίρα του είχε αποστερήσει.


Και τώρα; Θα περιμένουμε το επόμενο θύμα στο δρόμο που κινούνται
αυτοκίνητα γεμάτα εργάτες που τρέχουν να προλάβουν το φέρυ για την Πούντα, SUV με ευδαίμονες οδηγούς που μιλάνε στο κινητό καπνίζοντας, λεωφορεία, νταλίκες και υδροφόρες που κινούνται γρήγορα, επικίνδυνα και αυταρχικά, μηχανάκια χωρίς φώτα, εξατμίσεις, κράνος, χαρτιά και μυαλό, ανέμελα ποδήλατα και εξαντλημένους joggers; Και πόσο διαρκεί αυτή η συστολή που ξαφνικά δείχνουν όλοι εδώ και δυο μέρες στην οδηγική τους συμπεριφορά;

Όλοι απέδωσαν στις αρμόδιες αρχές τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι αλήθεια ότι ο δρόμος στο σημείο εκείνο είχε μικρή ορατότητα επάνω στη στροφή εξαιτίας της παραμελημένης συστάδας των θάμνων που προβάλλει επί αυτού.
Κι είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι κανείς, ούτε οι αρχές, ούτε οι οικογένειες, δεν ασχολήθηκε για λίγο για να συνετίσει τα άμυαλα παιδαρέλια που τρέχουν απάνω στα δίτροχά τους.

Η αλλαγή οδηγικής παιδείας εφάπτεται μιας γενικότερης παιδείας που λείπει από την ελληνική κοινωνία. Δε θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, είναι όμως η μόνη μακροπρόθεσμη και σίγουρη λύση. Μέχρι τότε θα βλέπουμε τους πατεράδες που κάποτε έκαναν σούζες στην παραλία να καμαρώνουν για τους γιους τους που συνεχίζουν την παράδοση. Και θα φοβόμαστε να σταματήσουμε μπροστά στις ξεθωριασμένες διαβάσεις από φόβο μήπως πέσει απάνω μας το αυτοκίνητο/φορτηγό που ακολουθεί.





Κατά καιρούς οι τοπικές αρχές έχουν γίνει δέκτες παραπόνων και υποδείξεων με πιο πρόσφατη (20/5/08) αυτή της Τοπικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς:




Προς: Κοινότητα Αντιπάρου

Λιμεναρχείο Αντιπάρου

Αστυνομικό Σταθμό Αντιπάρου

Κοινοποίηση: Επαρχείο Πάρου

Δήμο Πάρου

Λιμεναρχείο Πάρου

Αστυνομικό Τμήμα Παροικιάς



.....Έντονο είναι το ενδιαφέρον των μελών-φίλων της ΤEA για θέματα που σχετίζονται με την οδική συμπεριφορά και την ασφάλεια των δρόμων. Έτσι έχουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

Α) την παράνομη διέλευση και στάθμευση οχημάτων ΙΧ και ΔΧ από τον κεντρικό πεζόδρομο καθ’ όλο το 24ωρο, καθώς και τη διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας πέραν του νομίμου ωραρίου σε καθημερινή βάση. Τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα τοποθέτησης ευδιάκριτης σήμανσης στις εισόδους και εξόδους του δρόμου, καθώς και του συστηματικότερου έλεγχου και αστυνόμευσης.

Β) στο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό από τη θέση Γλυφά παρατηρείται κάθε μεσημέρι οδήγηση βυτιοφόρων, φορτηγών και ΙΧ οχημάτων γεμάτων με εργάτες σε πολύ υψηλή ταχύτητα, με σκοπό να προλάβουν το φέρρυ μπωτ ή απλά την επιστροφή στον οικισμό κίνηση στο δρόμο εκείνες τις ώρες καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα άλλα διερχόμενα οχήματα, πολλώ δε μάλλον για πεζούς και επιβαίνοντες σε δίκυκλα (ποδήλατα – μηχανάκια)

Γ) θα ήταν καλό να τονιστούν ξανά φέτος οι διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών στις εισόδους της Ψαραλυκής Α’ και Β’, όπως και να δημιουργηθεί άλλη μία διάβαση πεζών στη δεύτερη είσοδο της Β’ Ψαραλυκής.

Δ) τονίζουμε την κακή ποιότητα του οδοστρώματος σε κάποια σημεία του δρόμου (περιφερειακό Ψαραλυκής, θέση Αγ. Παρασκευής στο δρόμο για Κάμπο) χρήζει άμεσης βελτίωσης, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.......

Όλη η επιστολή εδώ

Η δημοσιογραφική κάλυψη του συμβάντος εδώ

11 σχόλια:

Antipariafwni είπε...

Tin idia mera eginan alla 2 troxaia stin antiparo, ti na pei kaneis, Malon o agios pou eihame ola afta ta hronia mas egatelipse.....

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς για το παλληκάρι και να ήταν το τελευταίο;

Πάντως την τζάμπα μαγκιά που κουβαλάνε κάτι τζάμπα μάγκες σε βυτία-νερού την έζησα προσωπικά, μια που δυο φορές φέτος κόντεψαν να με βγάλουν από το δρόμο την μια φορά στην στροφή στο Απαντημα μετά την διασταύρωση του σπηλαίου προς τον Άι-Γιώργη και την άλλη στην επικίνδυνη στροφή στην Παναγιά.

Και το παραξενο ειναι οτι με εκλεισε και τις δυο τις φορες επίτηδες (κατά εμενα) και εφευγε απο το σημειο γελώντας και πανυγηριζοντας ασεμνα με το αριστερο του χερι.

Υ.Γ. τα στοιχεία του οχήματος και των οδηγών (ήταν διαφορετικοί κάθε φορά) είναι στην διάθεση σας...

Ανώνυμος είπε...

εις ώτα μη ακουόντων

Ανώνυμος είπε...

pantws xtes kukloforouse panoplo stroumfaki me mhxanh magalou kubismou (zhtas) na tromaxi ta fantasmata.shmera tipota, mallon to thema elabe telos grhgora mias kai den htan dikos mas.sto epomeno traxaio tha xana kanei thn emfanhsh tou to stroumfaki.euxomai na htan to telaiytaio alla xwrhs astunomeysh fobamai oti tha doume xana to ergo

Ανώνυμος είπε...

Kυρίες και κύριοι της αντιπάρου, καλημέρα.

Eπισκέφτηκα το νησί σας για πρώτη
φορά τον Αύγουστο, φέτος. Το γύρισα σχεδόν όλο, όπως και τα γύρω νησάκια (δεσποτικό κλπ). Tο νησί σας είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα πανέμορφος τόπος.
Γύρισα στην αθήνα. Διάβασα το θέμα με τη βίλα στην κορυφογραμμή. Επίσης διάβασα το θέμα με τη χωματερή και τη φωτιά κλπ. Διάβασα και τα σχόλιά σας ή τα σχόλια των επισκεπτών του blog για καθένα από τα θέματα αυτά.

Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά όλα τα σχόλια είτε ειρωνικά είτε διαμαρτυρίας κλπ έχουν ένα κοινό παρανομαστή: δείχνουν ότι είστε αποφασισμένοι να καταντήσετε και τον τόπο αυτό σαν τα μούτρα σας. Είναι απλό και να σας πω γιατί:

διότι αγαπητοί μου αντιπαριώτες τα σχόλιά σας και οι λίγο ως πολύ ορθές απόψεις σας για το περιβάλλον, την προστασία της αισθητικής του νησίου σας, την προστασία της νομιμότητας, την καθαριότητα κλπ, εν έτει 2008, ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΣΗΜΑΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟ. Και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά που ΛΕΤΕ μεταξύ σας και ΓΡΑΦΕΤΕ σ' ένα blog, σε σχέση με τα μεγέθη καθενός από τα παραπάνω προβλήματά σας, είναι ΑΧΡΗΣΤΑ. Γι αυτό αγαπητοί μου ισχυρίζομαι ότι από κάποιο σημείο και πέρα, επειδή λείπει η ΔΡΑΣΗ και αρκείστε στη διαπίστωση, έστω σχολιασμό, απλώς τελείτε ένα ή περισσότερα εγκλήματα ΔΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ.

Δηλαδή, αυτά που γίνονται σ' αυτόν τον πανέμορφο τόπο, είναι δική σας ευθύνη, εσείς φταίτε, εσείς πρέπει να λογοδοτήσετε στα παιδιά σας αύριο και εσείς θα καταντήσετε-σίγουρα κατ' εμέ- και αυτόν τον τόπο σαν τα μούτρα σας.

Και μη μου πείτε ότι τα σχόλιά σας και οι συζητήσεις σας είναι κανένα "πρώτο βήμα", τίποτα ότι "συντελούν στην ευαισθητοποίηση", ότι ξερω 'γω "φυτεύετε κανα σπόρο, που θα ανθίσει αύριο" και τέτοια...και μη μου πείτε ότι "και που το ξέρεις εσύ ρε άσχετε ότι λείπει η δράση" , διότι θα σας πω ότι ρώτησα για τα θέματα αυτά (πόσο καιρό γίνεται, από ποιους κλπ)σχεδόν τους πάντες. Αλλά και τα βίωσα κιόλας. ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, δηλαδή μου το είπατε, δεν το λέω εγώ.

Για παράδειγμα, μία μέρα, που χάθηκα στο δρόμο για τα μοναστήρια, βρέθηκα πίσω από ένα βυτιοφόρο. Το όχημα αυτό, αφού σκαρφάλωσε στα κακοτράχαλα τα βουνά, περίπου δύο με τρείς παραλίες βόρεια της παραλίας μοναστήρια, σταμάτησε. Βγήκαν ο οδηγός και συνοδηγός, μου έκαναν -έντονα- νόημα να φύγω, εγώ έκανα όπισθεν και ενώ απομακρυνόμουν, εμβρόνητος είδα τους ανθρώπους αυτούς να αδειάζουν το περιεχόμενο του βυτίου στον γκρεμό, που φυσικά έχει κατωφέρεια προς τη θάλασσα! Ρώτησα γι αυτό. Επί χρόνια γίνεται. Και εάν με αμφισβητείτε, ρωτήστε τον διπλανό σας.

Επίσης, μία μερά, είπα να πιώ καφέ σε ένα μπαράκι, στη νότια άκρη της ψαραλυκής. Εξαίσιο! Κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα! και επειδή εγώ δεν ψήνομαι με όλα αυτά, ρώτησα και γι αυτό. Επί χρόνια γίνεται, ως είθισται, σταδιακή επέκταση προς τη θάλασσα και φέτος φτάσαμε 3 μέτρα από εκεί που σκάει το κύμα. Ή όχι, κυρίες μου και κύριοι? και μη μου πείτε ότι φταίει το κράτος, η γραφειοκρατία, το σύστημα κλπ. Και μη μου το πείτε αυτό, διότι εγώ ρώτησα και γι' αυτό. Και εσείς οι ίδιοι μου είπατε είτε ότι δεν έχετε προσφύγει καθόλου στις αρχές, είτε ότι είχατε κάποια στιγμή προσφύγει, κάποιοι κάτοικοι δηλαδή, που θίγονταν οι ιδιοκτησίες τους, δηλαδή που βλάπτονται ως ΑΤΟΜΑ.
Και εκεί ακριβώς, αγαπητοί μου, έγκειται η ευθύνη σας και ο δόλος σας. Ότι δηλαδή δεν έχετε μέχρι σήμερα, εν έτει 2008, κατορθώσει να έχετε ένα ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ, είτε σύλλογο, είτε ΜΚΟ, είτε ο,τιδήποτε σας φωτίσει ο Θεούλης, που θα έλεγε και ο καινούργιος Παροναξίας, που φιλοξενήσατε στο νησί σας. Και γιατί ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ? ε, θα σας το πω έτσι, σε απλά ελληνικά, με μιά-δύο φράσεις: "μπάμπη μου, πές μου, εγώ τί άλλο να έκανα? εγώ τους τα είπα κεί στο σύλλογο, να ρώτα όποιον θες. αλλά τι να κάνω εγώ? στο σύλλογο το ψηφίσανε και δεν περνάει απ το χέρι μου".

Χαιρετισμούς σε εσάς και τα παιδιά σας και να δω τί θα τους πείτε αμα ρωτήσει κανένα από αυτά τα ...διαβόλια-πιτσιρίκια του σήμερα τί κανατε για τον τόπο που εσείς επιλέξατε να ζήσουν.

ο ναυαγός της αντιπάρου

Ανώνυμος είπε...

προς ναυαγο αντιπαρου
κυριε ομοιοπαθουντα θα σας απαντησω
μολις παρετε πισω την ρατσιστικη φραση σαν τα μουτρα σας διοτι θιγετε την σπανια ομορφια μας

ο ναυαγος της ισπανιας

Ανώνυμος είπε...

προς ναυαγό ισπανίας,
συναυαγέ μου, το να εξαρτάς την απάντησή σου από απόσυρση φράσης μου είναι ρατσιστικό και φασίζον "πομονοτ"...ασε που, σπάνια όμορφος ή απλώς χάλια, τί να απαντήσεις δηλαδή...
ναυαγός της αντιπάρου

Ανώνυμος είπε...

προς ναυαγό αντιπαρου
κατά αρχήν δεν είμαστε συναυαγοι
εσείς ναυαγήσατε στο πανέμορφο νησάκι μας και εγώ στη μακρινή ισπανια
ως ομοιοπαθουντες όμως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα ναυάγια μας η για τις δράσεις σας
αλλά με χαλάει που δεν σας αρέσουν
τα μούτρα μας

Magos Gsisspor είπε...

Δυστυχώς ο ναυαγός της Αντιπάρου έχει δίκιο.
Οι περισσότεροι που γράφουν απόψεις στα ιστολόγια εκφράζουν την διάθεση για κριτική και παράλληλα την πολιτικη τους απροθυμία για κάποια πιο ουσιώδη παρέμβαση στα κοινά.

Οι ίδιο οι κατέχοντες την εξουσία απαξιώνουν με τη δράση τους και τη στάση τους την πολιτική ζωή, γεγονός που καθιστά τους πολίτες πιο αδρανείς και τους πολιτικούς περισσότερο παχύδερμους, οπως ακριβώς θέλουν να είναι. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ενθαρρύνεται στο antiparos-blog η ανταλλαγή σχολίων εν είδη πολιτικού κους κους και κομματικού μιξ γκρηλ. Ο εγγύς διαδικτυακός τόπος βρίθει κατά καιρούς από χαζοπολιτικά κείμενα και αίολα κομματικά κουτσομπολιά που μόνο προαγωγή δεν φέρουν στην πολιτική ζωή του τοπου.

Από την άλλη δεν πρέπει να υποτιμάται η αποτελεσματικότητα της έμμεσης παρέμβασης. Τα μπλογκς, οι ακτιβιστικές δράσεις, οι ΜΚΟ και φορείς, όλοι αυτοί έρχονται να καλύψουν την ανεπάρκεια ενός ολόκληρου συστήματος. Ακόμα και στο μικροκοσμο της Αντιπάρου ένα ασήμαντο ιστολόγιο όπως αυτό έχει καταφερει οχι μόνο να περάσει μυνήματα αλλά και να ενεργοποιήσει πολίτες, να δώσει το έναυσμα για κοινωφελείς δραστηριότητες και να θίξει φθαρτές συνειδήσεις. Κι όσο περισσότερο περνά ο καιρός τόσο πιο πολύ θεριεύει η δύναμη ομάδων μη πολιτικά ενεργοποιημένων.

Ασφαλώς είναι εύκολο να υποτιμά ο "ναυαγός" πρακτικές και ενέργειες τέτοιων φορέων, καθώς ο ίδιος έχει βουτήξει από παλιά στη θάλασσα των άπραγων πολιτικών και των έωλων πρακτικών,χάραξε πορεία και τελικά επέπλευσε ως γνήσιος ναυαγός. Τα σύνεργα επιβίωσής του είναι πολύτιμα και για εμάς.

Μέχρι λοιπόν να γίνει
(α)η πολιτική περισσότερο ελκυστική
(β)οι κάτοικοι του μικρού νησιού με τους ενίοτε ανυπόληπτους διοικούντες περισσότερο δραστήριοι κοινωνικά, και
(γ) ο ναυαγός της Αντιπάρου αρχηγός της ΑΟΑ (Αναρχική Ομάδα Αντιπάρου)

μέχρι τότε δυστυχώς θα κάνουμε το νησί σαν τα μούτρα μας, ελπίζοντας μέσω της δεύτερης οδού να μεταβάλουμε την πρώτη.

Ανώνυμος είπε...

τον χώρο δεν τον παράγουν τα ιστολογια και τα σχόλια τους
τον παράγει η κυρίαρχη ταξη πραγμάτων κατα τα άλλα συμφωνώ
μαζι σας και με τον ναυαγό αντιπαρου ότι κάνουμε δηλαδή την αντιπαρο σαν τα μούτρα μας ως μη αντιστεκόμενοι επαρκως

Ανώνυμος είπε...

κύρίες μου και κύριοι,
το επιθετικό και καυστικό ύφος των σχολίων μου πηγάζει από την μεγάλη πικρία που νιώθω όταν βλέπω να αργοσβήνει η ομορφιά και η αισθητική σε αυτόν τον τόπο και ειδικά σε μέρη όπως η αντίπαρος. και δυστυχώς έχω παρατηρήσει πολλά μέρη της ελλάδας να αργοπεθαίνουν έτσι...πώς έτσι? εν τω μέσω κραυγών και διαμαρτυριών των κατοίκων και ξένων. γι' αυτό λέω ότι δεν είστε αρκετοί. τα λόγια σε αυτό το σημείο είναι ο επικήδειος της αντιπαρου. προσωπικά δεν έχω ελπίδα ότι δεν θα τελειώσει το μνημόσυνο, αλλά κάποιες και κάποιοι από εσάς θα το διακόψουν. το λέω για τελευταία φορά: μόνο συλλογική δράση από άτομα ατομικά θυμωμένα για τον καθημερινό ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό εξευτελισμό τους. ευχάς!
ο ναυαγός της αντιπάρου.

υ.γ. διάβασα και για τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την επίσκεψη στο νησί σας των επί χρήμασι αυτο-ορισθέντων εκπροσώπων του θεού επί γής. προσεχώς.