30 Νοε 2011

Έκθεση Βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο από τις 3 έως τις 16 Δεκεμβρίου

BOOKFEST 2011

 

 

Επισκεφτείτε τη φετινή Έκθεση Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αντιπάρου.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, η θεατρική ομάδα της Μαρίας Μαρινάτου, θα παρουσιάσει δραματοποιημένο απόσπασμα από το παραμύθι

"Ο μικρός Πρίγκηπας".

Ώρα έναρξης 18.00,

το Σάββατο  3/12/2011

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

3-16 Δεκεμβρίου 2011

29 Νοε 2011

Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ): καλή η πρόθεση, αλλά με ψήφο στο πόδι

psaralyki-novΑπό τη στήλη “Γέφυρα” του menoumeantiparo.wordpress.com παρατίθεται το παρακάτω απόσπασμα, σχετικά με το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και τη σύσταση της  Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ), σε αντικατάσταση της πρώην ΚΕΤΠΑΑ.

Ο προβληματισμός είναι σαφής και αφορά την πλημμελή προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων για να ψηφίσουν ένα τόσο σημαντικό θέμα. Είναι εskariνδεικτικό ότι δεν είχαν πρόσβαση πριν το συγκεκριμένο συμβούλιο ούτε στο καταστατικό ούτε στη μελέτη βιωσιμότητας της ΚΕΔΑ, όγκου 1500 σελίδων(τουλάχιστον ηλεκτρονική πρόσβαση) και αντί αυτής παρουσιάστηκε μία περιληπτική μελέτη σε τριάντα διαφάνειες, φορτωμένη με νούμερα και στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο που σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που έφτασε το σημαντικότατο αυτό θέμα στο Συμβούλιο, χωρίς πρότερη ενημέρωση των συμβούλων δηλαδή. Και βέβαια κανείς δεν διαφωνεί για την αναγκαιότητα σύστασης μιας βιώσιμης Κοινωφελούς Επιχείρησης, αλλά εδώ θίγεται η μεθοδολογία, που εν τέλει αποστερεί από την απόφαση του Συμβουλίου την ικανοποίηση ότι προηγήθηκε σφαιρική ενημέρωση και δημόσια συζήτηση.

Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό όμως, είναι ότι ξαφνικά εμφανίστηκε ένα πλάνο ανάπτυξης του Δήμου, που δεν έχει καν προηγουμένως συζητηθεί. Ακούστηκαν, ανάμεσα σε πολλά στοιχεία και νούμερα, έννοιες όπως “εκμεταλλεύσεις παραλιών”, “διεξαγωγή συνεδρίων και συνεδριακά κέντρα”, καθώς και άλλα αναπτυξιακά σχέδια, που δεν είναι βέβαιο ότι αποτελούν και το αναπτυξιακό όραμα όλων, καθώς δεν τέθηκαν ποτέ σε διαβούλευση. Επρόκειτο με λίγα λόγια, για μία καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση, μεγαλόπνοη και φιλόδοξη μεν (εξάλλου μόνο έτσι μπορεί να είναι μία μελέτη βιωσιμότητας με θετικό οικονομικό πρόσημο) αλλά αποστερημένη από έννοιες μορφών εναλλακτικού τρόπου ζωής, τουρισμού και ανάπτυξης. Και αυτά μόνο μέσα από δημόσια συζήτηση με πολίτες και ειδικούς μπορούσαν να συντεθούν σε συγκεκριμένη πρόταση.


Την Τετάρτη 30/11/11, στις 7μμ, πρόκειται να διεξαχθεί το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τα θέματά του είναι ενδιαφέροντα και βέβαια μακάρι να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των συμβούλων για αυτά, ώστε να μην κληθούν για μια ακόμα φορά να ψηφίσουν αυτοσχεδιάζοντας. Ανάμεσα στα θέματα (όχι πρώτο, το γιατί θα κριθεί εκ των υστέρων) είναι και τα επίμαχα αποτελέσματα της δειγματοληψίας του νερού από το ΕΛΚΕΔΕ πριν 7 μήνες, ερώτημα που εκκρεμεί στο Δήμο από τις 30/9/11 και δεν έχει ακόμα απαντηθεί, παρά μόνο με υπεκφυγές. Το ζήτημα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης (“Μένουμε Αντίπαρο” που ανέδειξε το θέμα και “Ενωτική Κίνηση Προόδου” που το συνυπέγραψε). Εκεί καλό θα είναι να ακουστούν οι απόψεις του δημάρχου για την προκλητική καθυστέρηση δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων (κατά παράβαση των διατάξεων: “Πρόσβαση των Πολιτών στην Περιβαλλοντική Πληροφορία”), αλλά καλό θα είναι να ακουστούν και εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που με λεβεντιά και θάρρος καταφέρονται με μένος, ενίοτε και με συκοφαντία, εναντίον όποιου βάλλει κατά της δημοτικής αρχής, αλλά το πράττουν μόνο στα καφενεία και στην άτυπη Βουλή του Δήμου στο Λιμάνι. Κάπου εκεί εξαντλείται ο μονόλογος και φθάνουν  στα συμβούλια ξέπνοοι και άλαλοι –όχι όλοι. Σκληρό το τελευταίο σχόλιο, αλλά εκεί που απευθύνεται απευθύνεται δικαίως. Και κάθε αντίλογος δεκτός, αρκεί να είναι σοβαρός.
seagulls

Ακολουθεί το απόσπασμα του κ. Σφαλαγκάκου:
“2. Σύσταση Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης:
Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισα την πρόταση. Τόνισα, ωστόσο, ότι η γενική ιδέα της σύστασης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αντιπάρου (ΚΕΔΑ) μας βρίσκει σύμφωνους—πώς θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει, άλλωστε, με τη σύσταση μιας τέτοιας Επιχείρησης, η οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον τουρισμό, έναν τόσο σημαντικό κλάδο για το νησί μας; Με τη σωστή διαχείριση και προγραμματισμό, είναι σίγουρο ότι θα ήταν κερδοφόρα επιχείρηση.
Ο λόγος για τον οποίο δεν συμφωνήσαμε με την πρόταση είναι επειδή, για άλλη μια φορά, δεν ακολουθήθηκε η σωστή και ικανοποιητική διαδικασία, κατά την άποψή μας.
Σε αντίθεση με το πρώτο θέμα, δεν μας δόθηκε ούτε ένα έγγραφο να μελετήσουμε πριν τη Συνεδρίαση.
Αντί αυτού, πραγματοποιήθηκε από τον υπεύθυνο μελετητή από την Πάρο μια περιληπτική παρουσίαση PowerPoint αποτελούμενη από 32 διαφάνειες—οι μισές περίπου, ωστόσο, ήταν δυσανάγνωστες, δυστυχώς.
Η παρουσίαση ήταν περίληψη της Μελέτης Βιωσιμότητας, η οποία εκπονήθηκε επειδή είναι υποχρεωτική για να προχωρήσουμε εν συνεχεία στο στάδιο της Σύστασης της Επιχείρησης (εφ’ όσον η μελέτη δείξει ότι η επιχείρηση θα είναι βιώσιμη).
Πληροφορηθήκαμε στη Συνεδρίαση ότι η Μελέτη, η οποία ανατέθηκε και πληρώθηκε από το Δήμο, εμπεριέχει 1.400+ σελίδες. Δυστυχώς, δεν φρόντισε ο Δήμος να μας την στείλει (ηλεκτρονικά, για να μην προκληθεί όποια επιπλέον δαπάνη), ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να την εξετάσουμε πριν τη Συνεδρίαση, και να εκφράσουμε όποιες απορίες ή να θέσουμε όποιες ερωτήσεις που μπορεί να είχαμε.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ρώτησα αν είχε ολοκληρωθεί η απαιτούμενη εκκαθάριση της ΚΕΤΠΑΑ (της προκατόχου εταιρείας [της Κοινοτικής Επιχείρησης Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αντιπάρου]), και έλαβα την απάντηση ότι ήμουν ‘εκτός θέματος’—παρά το γεγονός ότι συζητούσαμε για την διάδοχη εταιρεία της ΚΕΤΠΑΑ, και ότι λογικά θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η εκκαθάριση της ΚΕΤΠΑΑ πριν προβούμε στη σύσταση της ΚΕΔΑ. Ζήτησα ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκκαθάριση της ΚΕΤΠΑΑ, και αγνοήθηκε η ερώτησή μου.
Ρώτησα, επίσης, να διασαφηνιστεί ποιο ακριβώς ήταν το θέμα της συζήτησης και της ψήφισης. Ήταν η παρουσίαση και η έγκριση της Μελέτης; Τι σήμαινε η λέξη ‘Σύσταση’ όπως αναγραφόταν στην Πρόσκληση για τη Συνεδρίαση; Εγώ, τουλάχιστον, όσο γνωρίζω, όταν αναφερόμαστε σε ‘Σύσταση’, εννοούμε ότι θα αποφασίσουμε αν θα εγκριθεί ή όχι η δημιουργία κάποιας επιχείρησης ή κάποιου σωματείου βάσει ενός συγκεκριμένου καταστατικού. Δηλαδή, για να καταλάβουμε όλοι, αυτό είναι που καλούμεθα να κάνουμε—να εγκρίνουμε το Καταστατικό της ΚΕΔΑ; Αν ναι, πού είναι αυτό το Καταστατικό; Δεν το έχουμε δει, δεν το έχουμε μελετήσει… Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουμε—υπεύθυνα—επί του θέματος, από τη στιγμή που δεν έχουμε την ελάχιστη γνώση σχετικά με το θέμα;
Η απάντηση που έλαβα ήταν να εμφανιστεί εκείνη τη στιγμή μπροστά μου το Καταστατικό—από τα χέρια του ίδιου του κ. Δημάρχου—και να μου πει να το διαβάσω, αν θέλω.
Είναι παράλογο, στην καλύτερη περίπτωση, να ισχυριστεί κανείς ότι θα μπορούσαμε οι Σύμβουλοι να διαβάσουμε και να μελετήσουμε επαρκώς ένα Καταστατικό την ώρα της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Έπρεπε να μας είχε δοθεί πριν τη Συνεδρίαση, εφ’ όσον ήταν το κύριο θέμα για το οποίο θα συζητούσαμε και θα ψηφίζαμε.
Ούτε μας βρίσκει σύμφωνους το σκεπτικό του «ας το ψηφίσουμε τώρα, και αν χρειαστεί θα το τροποποιήσουμε αργότερα», όπως προτάθηκε στη Συνεδρίαση. Δεν είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε τη σωστή και λογική διαδικασία από την αρχή, να κάνουμε τώρα όποιες αλλαγές χρειαστούν, ώστε να μην χρειαστούν αλλαγές αργότερα; Αφού εγκριθεί το καταστατικό, θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Όποιες αλλαγές μετά τη δημοσίευση λογικά θα είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες—συνεπώς, όχι και τόσο εύκολες όσο παρουσιάζονται.
Δυστυχώς, το όλο θέμα αποτελεί, κατά την άποψή μας, μία ακόμη περίπτωση έλλειψης σοβαρότητας και ένδειξης προχειρότητας σχετικά με τον προγραμματισμό και χειρισμό ενός θέματος από πλευράς της Δημοτικής Αρχής.
Αν πραγματικά ενδιαφέρεται η ηγεσία του Δήμου για ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία με όλες τις ομάδες του Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας, δεν έχει παρά να το αποδείξει και να το επιδιώξει η ίδια.
Πιστεύουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση, για κάτι τόσο σοβαρό όσο είναι η σύσταση μιας Δημοτικής Επιχείρησης, είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί στους Δημοτικούς Συμβούλους όλα τα σχετικά έγγραφα, και πάνω απ’ όλα το Καταστατικό, το όποιο θα καλούνται οι Σύμβουλοι να εγκρίνουν στη Συνεδρίαση. Έτσι, θα είχε εξετάσει ο/η κάθε Σύμβουλος τα έγγραφα και το Καταστατικό, θα το είχε μελετήσει και θα είχε σχηματίσει την άποψη του/της, και θα είχε τη δυνατότητα να την εκφέρει στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου, ώστε να τροποποιηθεί—αν χρειαζόταν—οποιοδήποτε άρθρο, και εν συνεχεία να ψηφίσει ο/η κάθε Σύμβουλος υπεύθυνα.
Ρωτήθηκα, στη συνέχεια, στη Συνεδρίαση γιατί, εφ’ όσον ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για το θέμα, δεν φρόντισα να πάω στο Δήμο ο ίδιος να ζητήσω το Καταστατικό;
-Πρώτον, μας δόθηκε ένα πακέτο που αφορούσε το πρώτο θέμα της Συνεδρίασης, το οποίο εμπεριείχε και εκείνο ένα καταστατικό—αυτό του ΟΕΥ—το οποίο είχε Άρθρα, κλπ. Και ερωτώ: Με ποια κριτήρια αποφασίστηκε να μας δοθεί το πακέτο με το πρώτο θέμα, και όχι η Μελέτη ή το Καταστατικό του δεύτερου θέματος;
-Δεύτερον, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να μας δίδονται όλα τα σχετικά έγγραφα για όλα τα θέματα, όπως δικαιούμαστε να λαμβάνουμε, σύμφωνα με το νόμο. Γιατί δεν μας τα δίνουν όλα, και αντί αυτού γίνεται μια επιλογή τι θα λάβουμε (και αν θα λάβουμε γενικώς); Ποια είναι τα κριτήρια; Την έκανα αυτή την ερώτηση στο Συμβούλιο. Δυστυχώς, ούτε σε αυτήν έλαβα απάντηση.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο καθένας μας, στην καθημερινή μας ζωή, όταν πραγματικά επιδιώκουμε τη συνεργασία, προβαίνουμε σε όποιες απαραίτητες κινήσεις για να την επιτύχουμε. Επιζητούμε τη συμμετοχή όλων, και εξασφαλίζουμε τις συνθήκες ώστε να πραγματοποιηθεί. Όμως, όταν δεν θέλουμε πραγματικά και κατά βάθος τη συνεργασία, είναι πολύ εύκολο να βρούμε τρόπο ή δικαιολογία ώστε να μην επιτευχθεί.
Πρότεινα στο Σώμα να αποσυρθεί το θέμα, να δοθούν στους Συμβούλους ηλεκτρονικά η Μελέτη, η PowerPoint παρουσίαση αυτής, και το Καταστατικό, ώστε να δούμε τα παραπάνω έγγραφα και να τα μελετήσουμε, και να συνεδριάσουμε ως Σώμα σε μία εβδομάδα, όντας σε θέση πλέον να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε υπεύθυνα επί του θέματος τότε. Ούτως ή άλλως, ισχυρίστηκα, περιμένουμε οχτώ μήνες να δημιουργηθεί η ΚΕΔΑ—δεν θα έχει κάποια σημασία ή επίπτωση το να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, αν είναι να γίνει σωστά και υπεύθυνα η δουλειά. Δυστυχώς, δεν έλαβα απάντηση στην πρότασή μου, και προχωρήσαμε στην ψηφοφορία.
Αν επιδιώκει πραγματικά τη συνεργασία η Πλειοψηφία, όπως ενίοτε εξακολουθεί και δηλώνει, ο δρόμος προς την επίτευξη μιας ουσιαστικής συνεργασίας είναι ορατός και ορθάνοιχτος, από πλευράς μας—αρκεί να το θέλει η ίδια πραγματικά.
Την καλούμε, εκ νέου, να το αποδείξει εμπράκτως, με σκοπό την επίτευξη της ενότητας των ομάδων και των κατοίκων του νησιού μας. Αν επιδείξει ουσιαστικά και πρακτικά ότι την ενδιαφέρει πραγματικά να επιδιώξει και να επιτύχει τη συνεργασία και την ενότητα, να είναι σίγουρη ότι θα έχει εμάς, τουλάχιστον, στο πλευρό της. Το έχουμε δηλώσει πάμπολλες φορές, και το δηλώνουμε εκ νέου εδώ, αυτή τη στιγμή.
Αξίζει, εξ’ άλλου, να θυμίσουμε ότι αυτός είναι και ο αποκλειστικός λόγος για τον οποίο τα μέλη της ομάδας μας αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να ασχοληθούμε ακόμα πιο ενεργά, μεθοδικά και συστηματικά με τα κοινά του νησιού μας.”
the-woman-and-the-donkey
πηγή των εξαιρετικών φωτό: optiko

-Οι απόψεις του "Μάγου" είναι απόψεις ενός ατόμου μόνο και δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις θέσεις του "Μένουμε Αντίπαρο", όπως ακριβώς δεν ταυτίζεται ο "αντιπάριος" με τον Δήμαρχο, η αποθανούσα "μπουρού" και ο "parospress" με τη μείζονα αντιπολίτευση και η "αντιπάρια φωνή" με το ακομματίκ κίνημα.
Εξάλλου, γι αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε το
σύνδεσμο του Μένουμε Αντίπαρο. ώστε να διαβάσετε επίσημες θέσεις και κείμενα.

25 Νοε 2011

Μαραθώνιος 2011- Φιλία, Αγάπη, Αλληλεγγύη–Η Αντίπαρος ήταν και πάλι εκεί!

ολοιΗ Αντίπαρος έδωσε και πάλι το παρόν στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι 3 αθλητές, Ελίζαμπεθ Κάρλσεν-Φιλολία, Γιάννης Φιλολίας και Γιάννης Παντελάκης, με μία, τρεις και πέντε συμμετοχές αντίστοιχα σε μαραθωνίους μέχρι σήμερα, έδειξαν πως τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Ευχή όλων μας του χρόνου να είναι ακόμα περισσότεροι. Μπράβο για την προσπάθεια τους, για το παράδειγμα που δίνουν στους υπολοίπους, και βέβαια, για το πανό, που και φέτος ήταν ιδιαίτερο (Αγάπη/Φιλία/Αλληλεγγύη).παντελακης2γ-ε2
Σημ: με την ομάδα της Αντιπάρου έτρεξε και ο τακτικός επισκέπτης και φίλος Γιώργος Αργυράκης (ibisclub). Συγχαρητήρια και σε αυτόν, λοιπόν.




Δείτε: Μαραθώνιος 2010 – Η Αντίπαρος ήταν εκεί


Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας: μια ιστορική διαδρομή χωρίς αναγνώριση (2009)

23 Νοε 2011

Δύο ανακοινώσεις από την Πάρο προς μίμηση

 Και οι δύο αφορούν μορφές ανάληψης πρωτοβουλιών κόντρα στη λογική της καχυποψίας και του φόβου των ημερών, κόντρα στο φόβο του μνημονίου, αλλά κυρίως βασισμένη στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της επικοινωνία στις μικρές κοινωνίες. 1) ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


2) Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αρχίλοχος ενόψει του Χριστουγεννιάτικου παζαριού που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου ζητά εθελοντές οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν παλιά αντικείμενα, όπως βιβλία, περιοδικά, CD, νομίσματα, μπιμπελό, ρούχα κ.α. προς ενίσχυση του παλαιοπωλείο του. Υπεύθυνος Μιχάλης Ρουμπάνος. Τηλ 6937454265

22 Νοε 2011

Ένα ταξίδι πάνω από τη Γη…



Time lapse sequences of photographs taken by the crew of expeditions
28 & 29 onboard the International Space Station from August to October,
2011

Shooting locations in order of appearance:

1. Aurora Borealis Pass over the United States at Night
2. Aurora Borealis and eastern United States at Night
3. Aurora Australis from Madagascar to southwest of Australia
4. Aurora Australis south of Australia
5. Northwest coast of United States to Central South America at Night
6. Aurora Australis from the Southern to the Northern Pacific Ocean
7. Halfway around the World
8. Night Pass over Central Africa and the Middle East
9. Evening Pass over the Sahara Desert and the Middle East
10. Pass over Canada and Central United States at Night
11. Pass over Southern California to Hudson Bay
12. Islands in the Philippine Sea at Night
13. Pass over Eastern Asia to Philippine Sea and Guam
14. Views of the Mideast at Night
15. Night Pass over Mediterranean Sea
16. Aurora Borealis and the United States at Night
17. Aurora Australis over Indian Ocean
18. Eastern Europe to Southeastern Asia at Night

ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ YOUTUBE, VIMEO, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ HIGH DEFINITION.

19 Νοε 2011

Μπλογκοβίζιον 2011

μαγοςΟ Μάγος Γίσσπορ συμμετέχει και φέτος στη διαδικτυακή ψηφοφορία των ελλήνων μπλόγκερς για τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιά που φεύγει. Έχοντας ήδη λάβει μέρος δύο φορές (2009 και 2008), πρόλαβε να βαφτίσει το θεσμό Μπλογκοβίζιον (που ισχύει ακόμα και σήμερα) και να κάνει μερικά ρεκόρ με τις λιγότερες συμμετοχές στην τελική συγκεντρωτική εικοσάδα. Απτόητος και φέτος, με μία χρονιά απουσίας, φιλοδοξεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ (ή τουλάχιστον να δει κάποια από τις επιλογές στο Τοπ 20). Επειδή όμως όλο και κάτι διέφυγε, αφήστε στα σχόλια, στο μέηλ ή και στο facebook, τις δικές σας προτιμήσεις από την δισκογραφία (ελληνική και ξένη) του 2011. Έτσι η τελική επιλογή θα είναι περισσότερο πολύπλευρη. Από την 1η Δεκέμβρη, κάθε μέρα θα ανεβαίνουμε και μία θέση, από το 20 ως το 1.
 Πληροφορίες στο http://gone4sure.wordpress.com/ που διοργανώνει και φέτος τον δύσκολο αλλά επιτυχημένο θεσμό.rock-the-vote_blogovision_2011_poster_785x1110px3
Εδώ το 2009 και εδώ το 2008

18 Νοε 2011

Η Αντίπαρος του Γιάννη Μπαγουρδα


Antiparos Images by Yannis Bagourdas | Make Your Own Book

Προεπισκόπηση του βιβλίου του. Κι αν τον δείτε ξανά με την κάμερα στο χέρι ποζάρετε με χάρη...

17 Νοε 2011

ΔΕΗ-Δεν Είμαι Ηλίθιος (αλλά μόνος μου δεν είμαι και δυνατός) – Υπέρ πάντων το κόμμα

Ενώ δήμοι σε όλη τη χώρα ορθώνουν ασπίδα προστασίας στους πολίτες τους έναντι στο απαράδεκτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, στα δύο μας νησιά ισχύει το δόγμα του ΠΑΣΟΚ. Ανήμποροι στέκουν στα πολλαπλά ερωτήματα, κομμάτων, μήντια και πολιτών οι δύο δήμαρχοι, μη μπορώντας να αντιληφθούν ότι οι κάποτε καλοδεχούμενοι βουλευτές, πρωτοστατούντος του κ. Ρήγα, είναι σήμερα ανεπιθύμητοι. Παράλληλα, παραβλέπουν με ευκολία το που θα κατατάξει η ιστορία τους βουλευτές για τη στρεβλή στάση τους, αφήνουν ωστόσο στα δύο νησιά ένα στίγμα: αυτό της ισχνής έως ανεπαρκούς αντιμνημονιακής πολιτικής. Πρώτα όμως οφείλουν να ακούνε το λαό και μετά το κόμμα, εκτός αν η ανάποδη αφήγηση των πολιτικών προτεραιοτήτων είναι η συνέπεια του κράτους που ξέπνοο έφτασε ως τις μέρες μας να καμώνεται πως είναι κράτος.

Αντίστοιχα ερωτήματα έχουν υποβληθεί στους δημάρχους σε ΟΛΑ τα τοπικά ιστολόγια, αλλά και στα δημοτικά καταστήματα από πολίτες και στα συμβούλια από τις αντιπολιτεύσεις. Ο δικός μας επικαλείται την αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κι αν δεν υπήρχε αυτή; Ίσως κάτι άλλο…

Και μη φανταστεί κανείς ότι θα περιμέναμε από τους αιρετούς άρχοντες να βάλουν τα στήθια τους μπροστά στους φοροεισπράκτορες. Έστω και μία δήλωση ή δελτίο τύπου για τα μάτια του κόσμου θα αρκούσε να άρει την καχυποψία ότι υπέρ πάντων βρίσκεται το Κόμμα. Αν θέλανε, βέβαια, θα μπορούσαν να παρέχουν και νομική υποστήριξη ή να απευθυνθούν στους (όλοι γνωστοί είμαστε) υπαλλήλους της ΔΕΗ Πάρου ή ακόμα και να οργανώσουν ομάδες αντίστασης.

Ποτέ δεν είναι αργά, ας προβούν σε ενέργειες αντίστασης ακόμα και τώρα, μετά την πρώτη φοροδόση. Πώς; Ας αντιγράψουν αντίστοιχες ενέργειες άλλων δημάρχων. Δεν χρειάζεται ούτε καν ανάθεση.
Διαβάστε ενδεικτικά κι εδώ:
http://antiparios.blogspot.com/2011/11/blog-post_14.html
http://parospress.blogspot.com/2011/11/blog-post_977.html
http://fileleutheros.pblogs.gr/pages/3.html
http://aristofanhs.blogspot.com/2011/11/blog-post_11.html

Πολυτεχνείο ΑΕ

Τρανή επέτειος: γιορτάζουν οι πολλοί την επέτειο σε μια χώρα που τα’ φερε έτσι η μοίρα του ΔΝΤ να την κυβερνούν ταυτόχρονα οι αγωνιστές πίσω από τα κάγκελα με αυτούς που συνόδευαν τα τανκς.

Πολυτεχνείο ΑΕ
Το Πολυτεχνείο ΔΕΝ ζει. Απλά υπάρχει σα μνήμη, σαν ένας μύθος και, το κυριότερο, σαν ένας φωτεινός οδηγός για τους νέους, αυτούς που δεν το έζησαν, μόνο το ακούσανε μεγαλώνοντας. Μόνο που οι μύθοι κρύβουν και υπερβολές και ανακρίβειες.
Πόσοι από όλους αυτούς που έχουν νωπές μνήμες από το Πολυτεχνείο ήταν εκεί; Κι από τους ειλικρινώς δηλώσαντες έτσι, πόσοι μείνανε αριστεροί στη σκέψη για έναν ελεύθερο κόσμο, όπως οραματίζονταν τότε;
Ανακαλώντας αυτή τη μνήμη τιμούμε με πένθος, και δέος ίσως, τους ήρωες του Πολυτεχνείου. Όχι όλους. Κάποιοι, δεν είναι λίγοι, ακυρώσανε μόνοι τους τη ζωή τους στρεβλώνοντας τις αξίες τους.
Μόνο που οι φωτεινές στιγμές του παρελθόντος δεν κρατούν τη λάμψη τους για πάντα.
Σε μια Ελλάδα που οι αριστεροί είναι “ αλήτες”, οι δεξιοί “Ελληνάρες” και τα ΜΜΕ φτιάχνουν ειδήσεις κατά παραγγελία το Πολυτεχνείο δεν ζει. Τουλάχιστον για όλους. Αρκετοί είναι αυτοί που λοιδορούν την επέτειο, και τα πεινασμένα κανάλια περιμένουν περισσότερο τα επεισόδια που θα τροφοδοτήσουν τους λιμοκοντόρους δημοσιογραφίσκους των καναλιών και λιγότερο την ώρα που θα κληθούν να αναλύσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου.
Ευτυχώς, ο απλός και μη στρατευμένος λαός, αυτός που γεμίζει κάθε χρόνο -και φέτος- τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας στις 17 Νοέμβρη, φωνάζει και άλλα συνθήματα πέραν του Πολυτεχνείου, όπως για την απαξίωση της σύγχρονης πολιτικής ζωής, την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και την άνιση μεταχείριση των μεταναστών, την παράδοση του κράτους και της μοίρας μας από τους ανάξιους στους παγκόσμιους τεχνοκράτες. Και τόσα άλλα. Το Πολυτεχνείο δε ζει, αλλά αντηχεί τη φωνή του διαμαρτυρόμενου ενεργού πολίτη ακόμη...

1973

Μαζεύονται όλοι οι μεγαλόσχημοι να αναψηλαφήσουν την αντίδραση μιας γενιάς, αυτής που σήμερα όλοι τιμούν και τότε ήταν μόνο τα "κωλόπαιδα" και οι "γνωστοί-άγνωστοι" του '73.
Κάποιοι θα συγκινηθούν, όχι για αυτά που έζησαν, άλλωστε πολλοί από αυτούς δεν υπήρξαν καν γενιά του Πολυτεχνείου, αλλά γι αυτά που πρόδωσαν. 35 χρόνια μετά, και τα συνθήματα πίσω από τα κάγκελα είναι το ίδιο επίκαιρα με αυτά που ψελλίζουμε πίσω από τα σύγχρονα κάγκελα.

--------------------------------------------

...Δέκα χρόνια μετά το 1973, η γενιά του Πολυτεχνείου άρχισε να παίρνει σιγά σιγά θέσεις σε κυβερνητικά πόστα. Πολλοί από τους εκπροσώπους της, από αυτούς που βρέθηκαν μέσα από τα κάγκελα, αλλά και κάποιοι από αυτούς που ήταν απ' έξω, έγιναν βουλευτές, υπουργοί...1985b
...Σήμερα, τα αιτήματα του 1973 παραμένουν ακόμη ζητούμενα για την ελληνική κοινωνία. Η φτώχεια εξακολουθεί να υπάρχει και να διογκώνεται, η παιδεία νοσεί, αμερικανικές βάσεις παραμένουν στη χώρα. Η Δημοκρατία πλήττεται από τον φασισμό των ΜΜΕ, των καρτέλ και των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ενώ οι γραμμές της διάκρισης των εξουσιών γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτες. Και αν τότε οι εχθροί ήταν φανεροί και οι «πίθηκες» ευδιάκριτοι, σήμερα είναι ύπουλοι, γιατί έχουν μάθει να κρύβονται καλά...

...Τη θέση της γενιάς του Πολυτεχνείου, πίσω από τα κάγκελα των σχολών, παίρνουν κάθε φορά οι γιοι και οι κόρες τους, διεκδικώντας τα ίδια πράγματα. Απέναντί τους, βέβαια, δεν υπάρχουν τανκς. Υπάρχει μια κοινωνία αντιδραστική, δύσπιστη, φοβισμένη και φοβική για καθετί νέο, ηττοπαθής, που δεν δέχεται να ακούσει τις φωνές τους. Μια κοινωνία πολύ χειρότερη και πολύ πιο επικίνδυνη από εκείνη του 1973, που χρησιμοποιεί όλα τα λόγια και όλες τις εκφράσεις της για να πείσει τα παιδιά της να επιστρέψουν στο... σπιτάκι τους. Κι αν τότε κάποιο σπίτι μπορούσε να κρύψει κι από έναν φοιτητή, σήμερα αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο...
του Αργύρη Γιαννόπουλου (ολόκληρο το κείμενό του εδώ:
Κάθε στεφάνι και μια ντροπή)

Δεκαπέντε σκίτσα του Γ. Ιωάννου στις επετείους της 17 Νοέμβρη

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ, από το “σαν σήμερα”

1978

1994

16 Νοε 2011

Ο Γιάννης στον Γιώργο αύριο το μεσημέρι

bagourdas

menoume_ellada987Ο φίλος και λάτρης του νησιού Γιάννης Μπαγουρδάς, θαμώνας από χρόνια στα καλοκαιρινά μας στέκια, παρουσιάζει αύριο στην εκπομπή “Μένουμε Ελλάδα” (Γιώργος Αμυράς, επίσης τακτικός επισκέπτης του νησιού, και Ρένια Τσιτσιμπίκου) το φωτογραφικό του άλμπουμ με θέμα, τι άλλο; Την Αντίπαρο. Συντονιστείτε λίγο μετά τις 13:30 στη ΝΕΤ αύριο Πέμπτη.

Εδώ ο Γιάννης στο facebook

14 Νοε 2011

Μια ελπίδα στη γενιά των εφήβων

P1260898
Η χθεσινοβραδινή συναυλία μιας ομάδας εφήβων, όλοι τους ερασιτέχνες μουσικοί του Γυμνασίου Αντιπάρου, απέδειξε ότι στους δυσκολότερους καιρούς η ελπίδα επωάζεται στα απλά που πάντα μας γοήτευαν. Δυο κιθάρες (οι ρυθμικοί και σεμνοί Δαμιανός και Κωνσταντίνος), δυο φωνές (οι γοητευτικές και αγχωμένες Ευαγγελία και Μαργαρίτα), ένα synth (η διακριτική Αντωνία) και ένα σετ drums (ο ανήσυχος Βασίλης) κράτησαν ένα πολυπληθές κοινό στις θέσεις τους, παίζοντας ένα ρεπερτόριο από γνωστά τραγούδια, που κατατάσσονται με ευκολία στην κατηγορία του ποπ και του έντεχνου. Το σημαντικότερο είναι ότι στους θεατές υπήρχαν πολυάριθμοι συνομήλικοι και μικρότεροί τους, που πλέον είδαν έναν τρόπο να ξεφεύγουν από τη μίζερη καθημερινότητα που οι μεγαλύτεροι, εμείς δηλαδή, με περισσή βεβαιότητα πως είναι ορθή για την προσωπικότητά τους, τους παραδίδουμε με τις πράξεις μας. 

Μπράβο στα παιδιά, λοιπόν, όχι γιατί ξαφνικά έγιναν σπουδαίοι μουσικοί, ούτε γιατί συνάρπασαν ένα μουσικόφιλο πλήθος με τις περίτεχνες ερμηνείες τους, αλλά, ακόμα πιο κύρια, γιατί έδειξαν το δρόμο. Με πρόβες σε μέρη που δεν προσφέρονται, με λιγοστό χρόνο εξαιτίας ενός εκπαιδευτικού συστήματος εντελώς λάθος προσανατολισμένου και χωρίς ένα χώρο δικό τους, των νέων δηλαδή, κατάφεραν δυσανάλογα πολλά. Σήμερα, οι ίδιοι αναπολούν τη συναυλία και δικαιούνται να ελπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες (και δικά τους ίσως τραγούδια), πολλοί άλλοι νεολαίοι ίσως αναζητούν παρόμοιες καλλιτεχνικές διεξόδους (υπάρχει ήδη άλλη μία μπάντα στο νησί, συγκοινωνούν δοχείο της χτεσινής), και όλοι ελπίζουν πως αυτή η γενιά που έρχεται θα είναι αξιότερη και περισσότερο προσηλωμένη στις άφθαρτες αξίες που  οι μεγαλύτεροι –χωρίς παρεξήγηση για όσους δεν είναι έτσι- απεμπόλησαν στην πορεία. Σίγουρα οι προβληματισμοί και οι επιθυμίες αυτών των παιδιών αξίζουν της προσοχής μας. Τους ρωτάμε όμως ποτέ;

Απολαύστε τους:

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη των Empty Pockets στο Αυγουστιάτικο τεύχος του Ωφλίαρου (σελίδα 6)

πηγή φωτό-βίντεο: optiko

6 Νοε 2011

οι τρεις δημοτικοί συνδυασμοί του νησιού στον ΗΧΩ FM (UPDATE)


UPDATE

Χωρίς κανένα περαιτέρω εισαγωγικό σχόλιο, παραθέτουμε τις πρόσφατες συνεντεύξεις στον ΗΧΩ FM (102,1) (στην εκπομπή των Γεωργίας Παττέ-Καραγιαννιώτη και Δημήτρη Αρκουλή) των δύο δημοτικών παρατάξεων του νησιού μας (εκκρεμεί η τρίτη, της Ενωτικής Κίνησης Προόδου, πιθανότατα εντός της εβδομάδας)
Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του δημάρχου που προηγήθηκε χρονικά είναι πρώτη. Έγινε στις 24/10 και πολλά από αυτά που αναφέρονται τότε θίγονται και κρίνονται/απαντώνται στη δεύτερη, εξίσου διαφωτιστική, συνέντευξη (έγινε την 1/11) του συνδυασμού “Μένουμε Αντίπαρο” που ακολουθεί.

  Y.leventakis-pan.faroupos- 24-10-2011 ston hxw by Magos Gisspor

HxwFM-menoume antiparo-1Noe2011 by menoumeantiparo


Τρίτη χρονικά η συνέντευξη του συνδυασμού "Ενωτική Κίνηση Προόδου" που έγινε πριν δύο μέρες.
Hxw-enwtiki kinsi proodou-8noe2011



Φυσικά τα σχόλια οφείλουν να είναι στο κλίμα που κάθε φορά θεωρείται ως απαιτούμενο του διαλόγου εδώ. Αλλιώς δεν θα τα δείτε δημοσιευμένα…

4 Νοε 2011

Χρίστος Τσολάκης: μια συνέντευξη κόντρα στον καιρό

Ο Χρίστος Τσολάκης, γλωσσολόγος και καθηγητής στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αλλά κυρίως δάσκαλος με  την ευρύτερη έννοια του όρου, μίλησε στην εκπομπή Στα Άκρα πριν λίγους μόλις μήνες. Θίγει το ζήτημα της στρεβλής εκπαίδευσης, της -προσανατολισμένης στην αγορά εργασίας- μάθησης, της γλώσσας, μέχρι και της λανθασμένης τομής που επιχειρήθηκε από τη νυν (και όχι για πολύ) υπουργό Παιδείας και διαχωρίζει με σαφήνεια την παιδεία από την εκπαίδευση- αυτό ας το δουν όσοι λανθασμένα χρησιμοποιούν στο νησί μας τον όρο “παιδεία” για ζητήματα που δεν αρμόζει.

Αξίζει να τη δείτε, σταγόνα σοφίας σε μία εποχή που περισσότερο αλλάζει τις επιθυμίες μας παρά τη διάθεσή μας να ζήσουμε το ευ.

Συγγράμματα και βιβλία του Χρ. Τσολάκη εδώ