29 Νοε 2010

Ο πεζόδρομος είναι ένα μέτρο της παιδείας μας

016 [800x600] (2)
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΤΕΙ ΑΣ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
Για μια ακόμα φορά η διέλευση από τον κεντρικό δρόμο και τους παραδρόμους του αποτελεί πηγή κινδύνου για τους φιλήσυχους και ευκαιρία ψευτομαγκιάς από τους “ανήσυχους” (Σάββατο βράδυ ίσως χρειαζόμαστε  παρκαδόρο και τροχονόμο έξω από τα νυχτερινά στέκια του πεζοδρόμου). Η (επεξεργασμένη ώστε να μη σοκάρει) φωτογραφία με τη νεκρή –εγκυμονούσα- γάτα, πατημένη και παρατημένη από έναν από εμάς μεσημέρι Κυριακής, εστάλη στο blog με τον τίτλο “ως πότε πια;” και αυτό είναι που πρέπει να ρωτήσουμε με τη σειρά μας σε όσους μας εμπαίζουν καθημερινά, εποχούμενους και διοικούντες.
Ως πότε πια;
Δεκαπέντε χρόνια σχεδόν ο δρόμος δηλώνεται ότι πρέπει να γίνει πεζόδρομος, πέρυσι συγκεντρωθήκανε σχεδόν 150 υπογραφές και η Κοινότητα πήρε για ακόμη μια φορά απόφαση υπέρ της προστασίας του πεζοδρόμου, φέτος μάλιστα γίναμε μάρτυρες των περίφημων διακηρύξεων από όλους τους υποψηφίους δημάρχους για άμεση απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επειδή τίποτα δεν είναι πιο άμεσο από το θάνατο καλό είναι να βιαστούμε λίγο, καθώς αύριο μπορεί να είναι αργά. Κι αντί για γάτα να συζητάμε για κάποιο Untitled-2παιδί. Απίθανο; Μάλλον ζείτε σε άλλο νησί.
Από το μπλογκ αυτό ξεκίνησε πριν δυο χρόνια μία διαπόμπευση όσων περνάνε προκλητικά.
Το αποτέλεσμα πενιχρότατο.
Το γυρίσαμε στα χιουμοριστικά ποιηματάκια. 
Το αποτέλεσμα μηδενικό.
Ίσως λοιπόν θέλει πιο δυναμική στάση. Αυτοκόλλητα, φυσικά εμπόδια, εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Η απερχόμενη Κοινοτάρχισσα με το νυν Κοινοτικό Συμβούλιο (ένας μήνας έμεινε, δεν τελείωσε η θητεία, όπως θα νομίσει κάποιος που θα επισκεφθεί αυτές τις μέρες το Κοινοτικό Κατάστημα για να θέσει κάποιο ζήτημά του) και ο μέλλων Δήμαρχος καλούνται να δείξουν το δρόμο.
Ή πιο σωστά να δείξουν τον πεζόδρομο.

BLOGS ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ;
Ας το δείξουμε έμπρακτα, κι αυτό αποτελεί κάλεσμα σε όλους όσους έχουν βήμα. Αντίπαρος δεν σημαίνει μόνο πολιτικό ρεπορτάζ ή υποκειμενικό σχολιασμό.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι μητέρα 3 παιδιών και έχω λογομαχήσει πολλές φορές με οδηγούς-βλάκες που τρέχουν μπροστά από το σχολείο, αλλά και το βράδυ που τα παιδιά βγαίνουν να παίξουν.Η γάτα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κυκλοφορίας οχημάτων στο χωριό, αλλά και της κυκλοφορίας κομπλεξικών ατόμων που πουλάνε τζάμπα μαγκιά σε ότι ανυπεράσπιστο πλάσμα βρούνε μπροστά τους. ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΛΗ με την εικόνα αυτή και την ''εικόνα''του ήθους μιας κοινωνίας που κοιτάει ποιος θα κάτσει στη καρέκλα πρώτος και ποιος θα φανεί ποιο άξιος.
Ντροπή στην νυν αρχή που δεν μπορεί να επιβληθεί σε κάτι τόσο σοβαρό όσο είναι η ασφάλεια των παιδιών μας,στην αστυνομία που δίνει το παρών μόνο σε εκδηλώσεις και καταθέσεις στεφάνων και σ'εμάς που ακόμα δεν ξεσηκωθήκαμε ποιο δυναμικά. Η υπογραφή μου είναι μία από τις 150 σε αυτό το αίτημα, που τελικά δεν έγινε τίποτα.
Ελπίζω να ανεβάσεις το σχόλειό μου μάγε Γίσσπορ αν πραγματικά σε ενδιαφέρει, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες.

Magos Gsisspor είπε...

Οι περισσότεροι οδηγοί δεν είναι βλάκες, απλά ακολουθούν τους άλλους, δήθεν "έξυπνους". Κι ο ένας φέρνει τον άλλο.
Είναι απορίας άξιο πως δεν έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα κάποιος από τους εκλεγμένους (και τώρα και παλιότερα) για ένα θέμα που δεν είναι μόνο αισθητικό.
Η ευθύνη ασφαλώς ανήκει και σε εμάς, που δεν κινητοποιηθήκαμε πιο δυναμικά όπως λέτε. Ήδη σημειώθηκαν κάποιοι τρόποι στο άρθρο. Κάποιος άλλος τηλεφώνησε και πρότεινε να οργανωθεί από σήμερα κιόλας μία ημέρα κινητοποίησης, όπου ο δρόμος θα κλείσει για όλους, θα οργανωθούν δραστηριότητες με παιδιά και μεγάλους καταμεσής του πεζοδρόμου και θα δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός.
Η Αστυνομία θέλει αλλά δεν μπορεί, η Κοινότητα μπορεί αλλά δεν θέλει, τουλάχιστον ας μαζευτούμε όσοι και θέλουμε και μπορούμε να δούμε για μια ακόμα φορά τι θα κάνουμε.

Πάντως, δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει πεζόδρομος, ίσως στην αρχή να υπάρξουν δυσκολίες εφαρμογής και εμπέδωσης στον κόσμο, με το που θα αποκτήσει τη γοητεία του όμως ως πεζόδρομος κανείς δεν θα διανοείται να περάσει. Αυτή βέβαια είναι μία αισιόδοξη άποψη. Η άλλη είναι αυτή που βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Και βέβαια στο άρθρο τονίστηκε και κάτι ακόμα, η ασυδοσία της νυχτερινής κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο και την πλατεία (η κατάσταση στην τελευταία έχει βελτιωθεί πολύ τελευταία, χάρη ίσως στους σώφρονες περιοίκους της).

Κάθε σχόλιο δεκτό, ακόμα και από θιασώτες της αντίθετης άποψης. Αλήθεια, υπάρχουν;

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, δεν μπορεί κανείς να κόψει αυτό το κακό ελλάτωμα να περνάει με οποιοδήποτε όχημά του μέσα από το χωριό...Στην είσοδο του χωριού κοντά στο κεπ υπάρχει απαγορευτικό σήμα, το ίδιο και στον πεζόδρομο που ξεκινάει από το λιμάνι κοντά στον γρηγόρη...Για μένα φταίει η αστυνομία. Το καλοκαίρι είναι διακοσμητική επειδή είναι λίγα άτομα και ''φοβούνται''τους πολλούς ξένους...Τώρα τι κάνουν;;;Κάθονται...Και τέλος το καλοκαίρι που υπάρχουν μαγαζιά ανοιχτά στον κεντρικό κάνεις δεν τολμάει να περάσει και πηγαίνουν από αλλού.Ας κάνουμε το ίδιο και τώρα.

ΜΠΑΡΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΤΟΥ....

ωλιαρος είπε...

O περίπου πεζόδρομος
Μήπως τελικά ανήκουμε στην Άγρια Δύση
Οι συνεχείς παραβιάσεις του πεζόδρομου από τους Έξυπνους-Κρετίνους από τους πειρατές επισκέπτες και την γυναίκα του Καίσαρα οδηγούν στην ανάγκη κινητοποίησης και άσκηση πίεσης σε όλους στους αρμόδιους(είναι ευκαιρία στο σημερινό άτυπο Δημοτικό να τεθεί το θέμα)
Πρέπει η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή να θέσει το ζήτημα στις άμεσες προτεραιότητες της
Να γίνει μελέτη από την Τεχνική υπηρεσία
Να παρθεί σοβαρή κανονιστική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας και τα πρόστιμα
Να πληροφορηθούν οι δημότες ώστε να προστατεύουν οι ίδιοι την απόφαση
Να γίνει σωστή σήμανση με προδιαγραφές ΚΟΚ
Να τοποθετηθούν κινητές μπάρες (αν προβλέπεται από την μελέτη και αν συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο ) στις εισόδους
Αλλιώς ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ μπάρες και σημάνσεις παντού γιατί θα κάνουμε ντου με την Ντουντου ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 12:48 είμαι σίγουρος 100% ότι και εσύ περνάς μέσα από τον πεζόδρομο.Αν σε έγραφε η αστυνομία θα είχες άλλη άποψη και θα έλεγες όχι εγώ.... οι άλλοι.Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν ένα χωροφύλακα για να ζούμε αρμονισμένα.Παιδεία χρειαζόμαστε.Συμφωνώ ότι το καλοκαίρι (που ρέει το χρήμα)και καλά είμαστε 'συνειδητοποιημένοι κάτοικοι' και 'σεβόμαστε τους πεζούς'την τσέπη μας σεβόμαστε.Πολύ σωστά επισημαίνει ο μάγος ότι η κοινότητα μπορεί, αλλά δεν θέλει γιατί υπάρχουν και συμφέροντα!!!Αναμένουμε λοιπόν την νέα δημοτική αρχή τι στάση θα ακολουθήσει.

Magos Gsisspor είπε...

Δεν αναμένουμε. Θα απαιτήσουμε πρώτα εμείς (απόψε κιόλας αν γίνεται, στο άτυπο συμβούλιο νυν και μελλοντικών αιρετών) για τις προθέσεις και επιθυμίες των πολιτών. Δυστυχώς πρέπει να κρατήσουμε από όλο αυτό το μόττο:

Η Αστυνομία θέλει αλλά δεν μπορεί, η Κοινότητα μπορεί αλλά δεν θέλει, τουλάχιστον ας μαζευτούμε όσοι και θέλουμε και μπορούμε να δούμε για μια ακόμα φορά τι θα κάνουμε.

ΖΑΡΚΟ είπε...

Πολύ φοβάμαι ότι πάλι όλα θα ξεκινήσουν από ευχολόγια και θα καταλήξουν σε πράγματα που ΔΕΝ έγιναν, σε αποφάσεις που ΔΕΝ υλοποιήθηκαν και κάποτε δε θα φταίει η κακιά στιγμή, αλλά μόνο ΕΜΕΙΣ...

Χριστινα είπε...

Οσο θα σταματησουν τα νερα αλλο τοσο θα κλεισει και ο δρομος .Και πολλοι απο αυτους που θελουν να κλεισει ο δρομος , ριχνουν και τα νερα στον δρομο ! Για τα νερα δεν ειδα να κανετε καποιο ποστ . Που στο φιναλε ειναι θεμα ΥΓΕΙΑΣ ! Εξω απο το σχολειο πιο πολλες φορες εχει νερα απο πλυντηρια , βοθρους και απο οτι αλλο μπορει κανεις να φανταστει παρα αυτοκινητα ! Και το σπιτι μου ειναι στο πλαι του Σχολειου !

Magos Gsisspor είπε...

Ίσως δεν έχουμε κάνει κάποιο ποστ για τα σαπουνόνερα και τα βοθρόνερα όταν βρέχει γιατί εσείς και άλλοι δεν μας στείλατε καποια φωτογραφία ή κείμενο.

Το θέμα των νερών είναι χρόνιο, αφορά την περιβαλλοντική παιδεία της συγκεκριμένης γειτονιάς, αφορά την πλημμελή αστυνόμευση (γιατί έτσι συμβαίνει εδώ, όταν δεν θέλουμε να θίξουμε πρόσωπα και οικογένειες), αφορά την κοινοτική αδιαφορία, αφορά υποψηφίους που δεν το ανέφεραν προεκλογικά.

Αν δεν γίνει κανονισμός καθαριότητας και δεν εφαρμοστεί, σας προτείνω να μαζεύετε κάθε μέρα τα σαπουνόνερα (που δεν είναι μόνο στη θέση "βουναλάκι", αλλά και σε άλλες περιοχές, προχτές ήταν και σε δρόμο κοντά στην Κοινότητα) και να τα αποθέτετε μπροστά από το νέο Δήμο ή την Αστυνομία. Καλοπροαίρετα φυσικά, αλλά από το να γίνεστε ρουφιάνος ίσως είναι καλύτερα έτσι.

Ελενη Κρητικου είπε...

Αγαπητε Μαγε . Εγω προσωπικα εχω παει τις φωτογραφιες στην κοινοτητα ,στην Αστυνομια και στο Ιατρειο , οταν ηθελα να μου κανουν οι γιατροι μια εκθεση για να την παω στο Επαρχειο στην υπηρεσια του Υγειονομικου . Δεν εγινε Τιποτα .
Ο Αντρας μου και εγω ειμαστε οι μονοι που φωναζουμε αλλα .............! Τα νερα καταληγουν στο χαντακι που μενουν οι γονεις μου και υπαρχει εντονη μυρωδια και το σπιτι τους οποιος περασει απο το στενο βλεπει οτι ειναι μεσα στην υγρασια .
Αυτα τα ολιγα . Αντε Καλες γιορτες !

Magos Gsisspor είπε...

Ήδη Ελένη σου πρότεινα μια λύση. Απόθεση εκεί που πρέπει. Όσο για το Επαρχείο ας μην σχολιαστεί καλύτερα αναλυτικά, απλά ένας κουβάς σαπουνόνερα θα άξιζε να πάει κι εκεί.

Ελένη Κρητικού είπε...

Την Λυση Αγαπητε Μαγε δεν την προτεινες σε μενα αλλα σε καποια Χριστινα . Αν νομιζεις οτι η Λυση ειναι Να κανω τον επιθεωρητη και να βλεπω απο που ερχονται τα νερα και να τα μαζευω και να τα ριχνω στην πορτα τους , λυπαμαι Αλλα δεν θα παρω . Δεν ειναι δουλεια μου αυτο . Οπως εγω ριχνω Ολα τα νερα στον βοθρο μου ετσι να κανουν και οι αλλοι . Απλα αναρωτιεμαι πιο πολυ σας νοιαζουν τα αυτοκινητα απο τα βρωμικα νερα που πατουν τα παιδια σας ? Και στο φιναλε ΟΛΟΙ ξερουμε ποιοι ειναι αυτοι που περνανε μεσα στο χωριο και το κανουν και επιδεικτικα !

Magos Gsisspor είπε...

Αγαπητή Ελένη, για να κλείσει ο διάλογος για το θέμα εδώ και ίσως να ανοίξει στην πραγματική μας ζωή:

Όλα μας νοιάζουν. Και τα νερά, και τα σκουπίδια, και ο πεζοδρομος, και οι παρανομίες και οι βόθροι και πολλά άλλα.

Γράφτηκε ήδη ότι το θέμα των νερών αφορά την περιβαλλοντική παιδεία των κατοίκων, αφορά την πλημμελή αστυνόμευση, αφορά την κοινοτική αδιαφορία, αφορά υποψηφίους που δεν το ανέφεραν προεκλογικά. Αφορά και το νέο Δήμαρχο που περισσότερο από όλους ισχυρίστηκε με στόμφο προεκλογικά ότι "το χωριό θα λάμπει". Μακάρι να βγει αληθινός. Θέλει και τη βοήθεια μας όμως. Κι έναν αυστηρό και λεπτομερη κανονισμό καθαριότητας.