8 Ιουν 2009

Η αποχή και η απόχη…

Γιατί τόσο μεγάλη αποχή; Ίσως γιατί τίποτα δεν κάνει ελκυστικό το ψηφίζειν,και κυρίως το εκάστοτε αποτέλεσμα. Περισσότερο απ’ όλους στους νέους. Ακούγεται υπερβολικό;

Tα εκλογικά αποτελέσματα ανέδειξαν πρώτη δύναμη τους αρνησικάλπους απέχοντες, για οποιονδήποτε λόγο, και μεγάλη απογοήτευση τις επιμέρους λεπτομέρειες της κατάταξης.

Όταν τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν μόλις το (18,7% + 16,4% =) 35,1% της προτίμησης των 10 εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών, τρίτη δύναμη είναι μια παλαιολιθική αξία και τέταρτη οι ελληνικότεροι των ελλήνων, όλο το υπόλοιπο μήνυμα των εκλογών περνάει σε δεύτερη μοίρα.

10ατομαελλαδα2

συγκριτικά αποτελέσματα από το dentnews

Ακόμα και η παταγώδης αποτυχία των δημοσκόπων και των ΤρεμοΠρετεντέρηδων, ακόμη και η κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ (που σχετίζεται άμεσα με τους προαναφερθέντες, πάντως δεν υπέστη μείωση σε σχέση με το 2004) περνάνε σε δεύτερη μοίρα όταν σχεδόν πέντε εκατομ. πολίτες απαξιώνουν συνειδητά το σημαντικότερο πολιτικό τους όπλο, την ψήφο τους. Γιατί βαρέθηκαν να βλέπουν πολιτικούς με μακριά χέρια και απόχες.


Κι αν ακόμα ακούγεται υπερβολικό, στη Σουηδία το κόμμα Pirate Party, που πρωτοεμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή στις εθνικές εκλογές της Σουηδίας το 2006, συγκέντρωσε αυτή τη φορά το 7,1% των ψήφων, πρώτευσε στις ηλικίες κάτω των 30, και δικαιωματικά εξέλεξε 2 ευρωβουλευτές. Κομίζοντας μία ζωντανή διαφορετικότητα που επιβραβεύτηκε –τι ειρωνεία!- με το ίδιο ποσοστό που οι έλληνες ψηφοφόροι τίμησαν το ψηφοδέλτιο του καθαρόαιμου ΛΑΟΣ, ανακηρύσσοντας σε θέση ευρωβουλευτή τον λαλίστατο αντιφλώρο καταδρομέα Αθανάσιο Πλεύρη.

Όσο για τη μανταλενική, μετα-μανταλενική και μετα-μεταμανταλενική γενιά:τιμή στον έναν που ψήφισε Ένωση Κεντρώων, στον άλλον έναν που συμμετείχε στην πλάκα ψηφίζοντας Χρυσή Αυγή , στους 8 πλακατζήδες που επέλεξαν το Δημοσθένη Βεργή και βέβαια στους 11 Έλληνες Κυνηγούς που έκαναν προς στιγμή τα αγριοκούνελα να ουρλιάξουν από φόβο

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δεν βλέπω καμιά ανάγκη τιμής ούτε έννοια πλάκας για τον ψηφοφόρο της χρυσής αυγής

Magos Gsisspor είπε...

Ασφαλώς, πρόκειται περί λάθους...

Ο ένας και μοναδικός ψηφοφόρος της χρυσής αυγής μόνο πλάκα δεν αποτελεί.