4 Ιουν 2009

Πανευρωπαϊκό βραβείο για την εκστρατεία «Αειφόρο Αιγαίο»


από το in.gr

Eυχαριστούμε τη φίλη V.

 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Aπό την ταινία «Φωνή Αιγαίου».

 

Έπειτα από αρκετές αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας σε θέματα Περιβάλλοντος, ορίστε και μια θετική: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η ΕΕ βραβεύει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Αειφόρο Αιγαίο» για ένα πράσινο μέλλον στα νησιά.

Το Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού είναι μία από τις 28 υποψηφιότητες που θα βραβευτούν στην Ταορμίνα της Σικελίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πανευρωπαϊκή ομοσπονδία Europa Nostra. Φέτος διαγωνίστηκαν συνολικά 140 υποψηφιότητες από 24 χώρες.

Το Αειφόρο Αιγαίο εμπλέκει τους νέους και τα παιδιά των νησιών σε μια διαδικασία «επιλογής» για το μέλλον των νησιών τους: τι τους αρέσει, τι θέλουν να διατηρηθεί και τι θέλουν να αλλάξει για το μέλλον των νησιών.

Έμπνευση αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία “Φωνή Αιγαίου” της Λυδίας Καρρά που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα και στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και άναρχη ανάπτυξη.

Μέσα από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα egaio.gr παρέχονται κοινό εργαλεία για νομική υποστήριξη και χρηματοδότηση πρωτοβουλιών αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και οδηγοί για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Διασυνδέονται επίσης δημοτικές αρχές, επαγγελματίες, επιστήμονες και όλοι όσοι έχουν αναπτύξει δράση για την αειφορία στο Αιγαίο.

Στον πυρήνα του προγράμματος συμμετείχαν 78 σχολεία και 17 νησιά (Αγαθονήσι, Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νάξος, Πάρος, Πάτμος, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Σύρος).

Europa Nostra

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  europanostra.jpg Εμφανίσεις:  17 Μέγεθος:  223,8 KB

Το «Βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Europa Nostra» θεσμοθετήθηκε το 2002, με σκοπό την προβολή σημαντικών πρωτοβουλιών στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς που καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: αναπαλαίωση κτηρίων και προσαρμογή τους σε νέες χρήσεις, αναβάθμιση αστικού και αγροτικού τοπίου, ερμηνεία των αρχαιολογικών χώρων και μέριμνα για συλλογές έργων τέχνης. Απονέμονται επίσης βραβεία για έργα στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και για έργα ευαισθητοποίησης, που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, και για ειδικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη της κληρονομιάς από φυσικά πρόσωπα ή οργανώσεις.


Τα βραβεία χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος της ΕΕ «Πολιτισμός», το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της διασυνοριακής κινητικότητας στον τομέα του πολιτισμού, στην ενθάρρυνση της διακρατικής κυκλοφορίας των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων και προϊόντων, και στην ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 138 υποψηφιότητες και προτάσεις, από 24 χώρες, για διάφορες κατηγορίες και αξιολογήθηκαν επιτόπου από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. Οι καλύτερες από αυτές επελέγησαν από μία από τις τέσσερις επιτροπές των βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

Ιθύνων νους στο “Αειφόρο Αιγαίο” είναι αυτός εδώ:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διάκριση για το «Αειφόρο Αιγαίο»

Μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για μια αξιόλογη πρωτοβουλία. Το Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού βραβεύεται αύριο στη Σικελία ως μία από τις καλύτερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για θέματα περιβάλλοντος στην Ευρώπη.

Το Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο είναι μία από τις 28 περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που βραβεύτηκαν ανάμεσα σε 140 υποψηφιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra. Εμπνευση για τη δημιουργία του προγράμματος αποτέλεσε η βραβευμένη ταινία Φωνή Αιγαίου της Λυδίας Καρρά που χρησιμοποιείται στο πρόγραμμα και στην οποία καταγράφεται η μοναδική ομορφιά του Αιγαίου που κινδυνεύει ανεπιστρεπτί από την ανεξέλεγκτη δόμηση και την άναρχη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους νέους και τα παιδιά των νησιών, ωθώντας τα σε μια διαδικασία επιλογής για το μέλλον του τόπου τους μέσα από δράσεις όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, προβολές και συζητήσεις. Ηδη το πρόγραμμα έχει επισκεφθεί συνολικά 78 σχολεία σε 17 νησιά. «Η βράβευση αποτελεί μια αναγνώριση της συμβολής της Ελληνικής Εταιρείας στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου», λέει στην «Κ» η «ψυχή» του προγράμματος -και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- κ. Κρ. Αρσένης. «Η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στα νησιά του Αιγαίου και η ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών είναι προϋπόθεση για έναν τουρισμό με μέλλον».