22 Φεβ 2009

Μια επώνυμη κλειστή γροθιά

Αυτή είναι η φωτογραφία του κ. Γιάννη Κολεσίδη που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία «Ανθρωποι στις ειδήσεις». Η φωτογραφία έχει ληφθεί στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της νεανικής εξέγερσης του περασμένου Δεκεμβρίου. Ξεφεύγοντας από τις τυπικές σκηνές βίας, η φωτογραφία συμπυκνώνει όλη την ένταση των ημερών σε μια κλειστή γροθιά που μοιάζει να έχει ματώσει από τη δύναμη της πίεσης (RΕUΤΕRS/JΟΗΝ ΚΟLΕSΙDΙS)


Το World Ρress Ρhoto είναι ο πιο έγκυρος φωτογραφικός διαγωνισμός της εποχής μας, με μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός δημοσιογραφικής φωτογραφίας, στoν οποίov συμμετέχουν εικόνες δημοσιευμένες την προηγούμενη χρονιά σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλον τον κόσμο.

Ο εν λόγω θεσμός ξεκίνησε το 1955 στην Ολλανδία από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα World Ρress Ρhoto· σήμερα αποτελεί το σημαντικότερο ανάλογο βραβείο για τον κόσμο της ενημέρωσης. Υπάρχουν συνολικά 18 κατηγορίες φωτορεπορτάζ, ανάμεσά τους επικαιρότητα, αθλητισμός, ειδησεογραφία, φύση και περιβάλλον, επιστήμη, τέχνη, πορτρέτα.

Η έκθεση του World Ρress Ρhoto δεν απευθύνεται μόνον στους λάτρεις της φωτογραφίας και της τέχνης και στους επαγγελματίες των ΜΜΕ, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Η επιτροπή που κρίνει τις φωτογραφίες και βραβεύει τις καλύτερες συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Φεβρουαρίου. Αποτελείται από 13 κριτές, υπευθύνους φωτογραφικών αρχείων, φωτορεπόρτερ και εκπροσώπους ειδησεογραφικών πρακτορείων από διάφορες χώρες. Εφέτος εκλήθη να επιλέξει ανάμεσα σε 96.000 φωτογραφίες.
Φέτος, σε μία από τις 20 κατηγορίες του τιμήθηκε μία ελληνική φωτογραφία από τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο Γιάννης Κολεσίδης πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «Άνθρωποι στα Γεγονότα» και παρ΄ ότι δεν είναι ο πρώτος Έλληνας που τιμάται, είναι η πρώτη φορά που βραβεύεται ελληνικό θέμα. Στο παρελθόν έχουν βραβευθεί ο Γιάννης Μπεχράκης (2000) για φωτογραφίες του από τον εμφύλιο στην Γιουγκοσλαβία και ο Γιάννης Κόντος (2005) για φωτογραφίες από τη Σιέρα Λεόνε. Φέτος οι συμμετοχές στον διαγωνισμό, που διεξάγεται από το 1955, ξεπέρασαν τις 92.000 από 124 χώρες, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του.

Ο 35χρονος φωτογράφος που συνεργάζεται με το πρακτορείο Reuters και όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες, κάλυπτε τα γεγονότα που ξέσπασαν στην Αθήνα αμέσως μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μαζί με δεκάδες άλλους συναδέλφους του, Έλληνες αλλά και ξένους που είχαν σταλεί γι΄ αυτό τον σκοπό στην Ελλάδα. «Στις 9 Δεκεμβρίου», διηγείται ο Γιάννης Κολεσίδης, «ακολουθούσα μια από τις διαδηλώσεις των φοιτητών, οι οποίοι σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου φωνάζοντας συνθήματα. Είχαν φτιάξει αλυσίδα και βρίσκονταν μπροστά από διμοιρίες των ΜΑΤ. Είδα ότι ακριβώς μπροστά από τα παιδιά είχε στηθεί ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος κοίταζε ακίνητος τους αστυνομικούς παρ΄ ότι έπεφταν δακρυγόνα, σαν να ήθελε λες να προστατέψει τους νέους. Μου έκανε εντύπωση το κόκκινο ντοσιέ που κρατούσε και πλησίασα για να το τραβήξω με φόντο τα ΜΑΤ. Μόνο όταν έφθασα πολύ κοντά είδα ότι από το χέρι του έτρεχε αίμα, προφανώς θα είχε τραυματιστεί λίγο νωρίτερα. Αργότερα έμαθα ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν τυχαίος. Ήταν ο 87χρονος αγωνιστής Αντώνης Καρράς, ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Η βράβευση φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία του φωτορεπορτάζ και στη χώρα μας, αλλά και το υψηλό επίπεδο που έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί νέοι φωτογράφοι μπαίνουν με σημαντικά εφόδια σε έναν χώρο πολύ απαιτητικό. Όλοι τους χάρηκαν ιδιαίτερα με τη βράβευση ενός Έλληνα συναδέλφου τους, καθώς οι σκληρές συνθήκες είναι κοινές για όλους. Και ο Γιάννης Κολεσίδης τι λέει για τη βράβευση; «Ήταν άπιαστο όνειρο για μένα. Είναι λυπηρό όμως ότι έγινε με αφορμή τον θάνατο ενός 15χρονου παιδιού».

πηγές: ΒΗΜΑ, Τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: