24 Ιουλ 2008

Ο νέος άγιος σερίφης που θα μας σώσει από την ηθική παρακμή

Ο ΝΕΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ




Ένας νέος γραφικός σερίφης περιπολεί στην πόλη. Στη μικρή κοινωνία της Πάρου, με την τεταμένη σκανδάλη του λόγου βουτηγμένη πρώτα στη λάσπη, πυροβολεί αήθης ό,τι κινείται κόντρα στα μικροπολιτικά του πιστεύω και τις ατελέσφορες και αμετροεπείς κομματικές φιλοδοξίες του. Στα λογύδριά του και στις καταγγελίες του συχνά αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μα συνηθέστερα υφέρπει η μισαλλοδοξία και η πολιτική της λάσπης.

Δε θα αναφερόμασταν ποτέ στο διαχειριστή (ή στους διαχειριστές) του συγκεκριμένου μπλογκ, που αυτοαναιρείται αποκαλούμενος "φιλελεύθερος", αν δεν είχε αναφερθεί στα του ιστολογίου μας για δεύτερη φορά, μετά από τις αστείες κατηγορίες για το σχολιασμό μας (εδώ κι εδώ) σχετικά με τον κ. Ραγκούση και το δημοτικό υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου. Και μάλιστα με μία εξωφρενικά κοντόφθαλμη λογική, ριζικά αντίθετη προς την δημοσιογραφική επάρκεια και την επιστημονική κατάρτιση μετά διπλωμάτων που επικαλείται κατά καιρούς: σκαλίζει εξονυχιστικά τα κείμενα, τα βάζει στη δική του ηθικοπολιτική πλάστιγγα και αποφαίνεται αν θα τα εκθέσει στους ομοϊδεάτες (και μη) σχολιαστές ως βορά για να τα κατασπαράξουν.

To άγιο άρθρο του σερίφη εδώ και στην αρχική του μορφή (με τη φωτό που αφαιρέθηκε) εδώ

Θα' ταν πολύ απλό και συνάμα αφελές να λοιδωρήσει κάποιος πολλά από τα γραφόμενα στο μπλογκ fileleutheros. Ακόμα και μια απλή ανάγνωση θα αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς την αμετροέπεια και τη γραφικότητα. Δε θα το κάνουμε όμως. Κι αν, όπως ισχυρίζεται ο κύριος διαχειριστής του fileleutheros, κομψότητα είναι η ηθική του καθενός, αφήνουμε την ασχήμια να επωάζεται ανάμεσα στους αήθεις χαρακτηρισμούς του και στα κακοπροαίρετα κείμενά του, με τα οποία οι πολιτικά συνδαιτημόνες καγχάζουν και όλοι οι υπόλοιποι μειδιούν, αναρωτώμενοι αν ο υπότιτλος "το παλαιότερο μπλογκ της Πάρου" της επικεφαλίδας "Φιλελεύθερος: Πολιτική και Πάρος" επιτρέπει να αποκαλούμε το συγκεκριμένο μπλογκ "το παλιομπλογκ της Πάρου".

Η προσωπική άποψη του καθενός είναι αναφαίρετο δικαίωμα στη σύγχρονη δημοκρατία, και ο διάλογος είναι συστατικό της, ο οχετός, όμως, που εκτοξεύεται από τα σχόλια του συγκεκριμένου ιστολογίου απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί κοινωνός δημοκρατίας, κάτι που έχει πολλάκις σχολιασθεί και στο ίδιο το μπλογκ fileleutheros από σχολιαστές του.


ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ:

Το antiparos-blog δεν φτιάχθηκε για να προσελκύσει ψηφοφόρους, ούτε για να εκφράσει συλλογικές πεποιθήσεις, ούτε για να συνεργασθεί με άλλα blogs, δημοσιογράφους, δημοσιογραφίσκους και δημοσιογραφίζοντες.

Αποτελεί την πρωτοβουλία ελαχίστων που στην πορεία πλήθυναν, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δική τους οπτική από
εικόνες του νησιού τους και του κόσμου γενικότερα, δρώμενα από τις ζωές τις δικές τους και των παραδίπλα και σκέψεις για ζητήματα που μας αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Έτσι, με τη ρομαντική έννοια της επικοινωνίας. Και με μια αίσθηση πως ο κόσμος αλλάζει και εκτός πολιτικών εδράνων και θώκων, αλλάζοντας πρώτα ο καθένας με τη στάση του το μικρόκοσμο όπου ζει και κινείται.

Αυτά μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τους επικριτές και τους αναμοχλευτές της πολιτικής διάρροιας. Όλοι αυτοί, όμως, που αναγνωρίσανε στο antiparos-blog την ποιότητα που του αναλογεί, το συστήσανε (Νέα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή), άλλοι το διαφημίσανε και κάποιοι το έκαναν σύνδεσμό τους (link).

Είναι δε τέτοιο το παραλήρημα, που κατηγορούνται άλλα μπλογκς ότι βάλανε το antiparos-blog σε "περίοπτη θέση", απλά και μόνο επειδή τηρήθηκε αλφαβητική ταξινόμηση...Ήδη η επισκεψιμότητα του ιστολογίου έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αυτό φαίνεται πως δημιουργεί προσεταιριστικές διαθέσεις ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, διαθέσεις κανιβαλλισμού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Και μια που κομψότητα είπαμε/είπατε πως είναι η ηθική του καθενός ας αφήσουν όλοι τα φληναφήματα, τις απειλές και τις ψευδοεπάρσεις. Οι κοινωνίες των νησιών είναι πολύ μικρές και παρά την εξαντλήσιμη δυναμική τους κρίνουν τα πρόσωπα καλύτερα από τον καθένα για το πόσο κομψός είναι. Ή το πόσο γραφικός.


Σχετικά με την εκκλησιαστική ευθιξία όσων αντιδρούν στην επίμαχη καταχώρηση με τις οιμωγές που φέρουν τίτλο "ιερή αγανάκτηση", θα περίμενε κανείς τουλάχιστον ανεκτικότητα, καθώς είναι φανερή η σκωπτική διάθεση του κειμένου, που ωστόσο καθρεφτίζει την υπερβολικά προκλητική θρησκευτική περιβολή της πολιτικής, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Για έλλειψη χιούμορ στους επικριτές μπορεί κάποιος να κάνει δικαιολογημένη αναφορά, αφού οι νεοχριστιανοί και οι ακροδεξιοί δε φημίζονται για αυτό (εκτός αν τα σχόλιο για τον Κάραζιτς ή την ομοφυλοφιλία των αριστερών εκληφθούν ως χιουμοριστικά). Για έλλειψη φαντασίας, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει το blog fileleutheros, αφού αναγνωρίζει πίσω από τα γραφόμενα τον Σόρος, τον Ομπάμα, τους αντιεξουσιαστές, τους αντιπάλους του Ραγκούση, της Μαννέτα και του Λεβεντάκη, του Καρατζαφέρη, του Βορίδη, του Μπάτμαν, των Jedi και του Ντόναλντ Ντακ. (Παρεπιπτόντως, το naxios.blogspot αντιγράφει σήμερα κάτι για εξωγήινους στη Νάξο, - να αναμένουμε και νέα ιερή αγανάκτηση προς το εν λόγω άρθρο που αμφισβητεί την ελληνικότητα του αστρικού γαλαξία;)

Ελπίζουμε να μην ξαναχρειασθεί να κυλίσουμε σε τέτοιας μορφής συνδιάλεξη με το γειτονικό αλλά τοσο μακρινό blog. Ούτε μας απασχολεί αν θα μας βάλει ποτέ στα παροιμιώδη links του ο fileleutheros, αφού κάτι τέτοιο θα σημαίνει και την ποιοτική απαξίωση του ιστολογίου μας. Αν θέλαμε, επίσης, θα τον είχαμε βάλει και εμείς links στα δεξιά μας.

Ή μήπως στα αριστερά μας; Ας αποφασίσει ερήμην ο Άγιος Φιλελεύθερος...

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΥΠΤΟΦΑΣΙΣΤΩΝ,
ΕΝΩ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΛΙΝΤΖΑΚΗ ΣΕΡΙΦΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Κάνετε λάθος... Πουθενά δεν αναφέρεται στο άρθρο ούτε το όνομα ούτε το ψευδώνυμο του διαχειριστή του fileleutheros και πουθενά δεν αποδόθηκε χαρακτηρισμός που ο ίδιος δεν έχει από μόνος του ενδυθεί.

Απ' όλα δηλαδή αυτό σας πείραξε;

Ανώνυμος είπε...

ο ερπων φιλος της ελευθεριας εμπλεος ιερας αγανακτησης απειλει με καψιμο στη πυρα τα blogs που δεν συμφωνουν
με την αγια ιδεολογια του συστηματος που υπηρετει γονυπετης
φοβηθηκαμε και εδω ειμαστε

Ανώνυμος είπε...

An lavoume ipopsi mas oti stous nomous twn forums opios grafei me kefalaia einai sa na fonazei, tote to sholio sas kirie anwnime einai elipsi epihirimatwn.

To epomeno kommati afieromenw me agapi...No comment


Πλέκω στιχάκια κι έχω ένα φόβο
να μη χτυπήσει το τηλέφωνο
κι είναι ο τύπος απ' το κράτος που ελέγχει
αν υπακούει το φερέφωνο

Έχουμε πόλεμο, μην το γελάς, μωρό μου
να μην αφήνεις το παράθυρο ανοιχτό
Κοίτα πώς κρέμονται οι αυτόχειρες φαντάροι
με τις θηλιές απ' της σημαίας τον ιστό

Οι παλιοί μας φίλοι για πάντα φύγαν
κουνώντας μαντηλάκι καλαματιανό
Παίζουμε μόνοι μας στο θέατρο μωρό μου
κι οι θεατές θα βλέπουν κάποιο τελικό

Μα όσο υπάρχουν απλωμένα στα μπαλκόνια
των πολυκατοικιών άσπρα σεντόνια, δε φοβάμαι
Άραγε, μέχρι πότε αλήθεια θα κρατήσει
αυτή η ανακωχή μεταξύ των ενοίκων

Ανώνυμος είπε...

ως πνευματικα αρρωστος ανθρωπος επηρεασμενος απο τον πνευματικο πλουτο της αριστερας διαβαζοντας ειδησεις ποτε ποτε απο indy.gr
και χρηματοδοτουμενος απο ανθελληνες
σκοπιανους καταδικαζω μετα βδελυγμιας
τον ερπων φασισμο του φιλου της ελευθεριας και ζητω απο τα γυρω blog
να τον κρεμασουν στο μεσαιο καταρτι τους

Ανώνυμος είπε...

oi nostalgoi tis hountas anevasan fotografia tis hrisis avgis sto blog toys kai lene oti eimaste emeis...katadikazoume kathe morfi vias, kai eseis eitsai aftoi poy grafete oti tha spasete merika kefalia,i elftheria tou logoy kirioi einai dikaioma,

i alithia einai oti gia profile picture, sas paei poly.
Υπουργός με σκουλαρίκι και να μπέης λίγο ψευδός
κι από πίσω αλαλάζων ο φιλήσυχος λαός
Με τζιν και με κουκούλες αρπάζουνε τους πανκ
τους καίνε στη πλατεία Αθηναίοι κου κλουξ κλαν

Ιστορίες σε replay απ' τη Παλιά Διαθήκη...

Σε γιγαντοαφίσες κορούλα αριστερή
με πλαστικά λουλούδια και γαλλικό κλειδί
μέχρι το 2000 χρυσή μεταγραφή
κι εμείς όλοι στο πάγκο να παίζουμε αλλαγή

Ιστορίες σε replay απ' τη Παλιά Διαθήκη...

Magos Gsisspor είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν υγιείς φωνές τριγύρω που δεν προσκυνούν τον κάθε άγιο φιλελεύθερο.

Το antiparos-blog ό,τι είχε να γράψει το έγραψε και δε χρειάζεται να επανέλθει.

Για όποιον έχει απορίες για το τι ακριβώς πρεσβεύει το μπλογκ αυτό ας διαβάσει προσεκτικά το τελευταίο ποστ.

Αυτό που θλίβει περισσότερο είναι η δυσπραξία μες στην οποία ζουν και αναπνέουν άνθρωποι δυνητικά σκεπτόμενοι, καθώς απεργάζονται συστηματικά μεθόδους συκοφάντησης, παραπληροφόρησης και διαπόμπευσης εξυπηρετώντας και εξυπηρετούμενοι.

"Για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα του Ίντερνετ, χωρίς να εμποδίζεται η ελευθερία της σκέψης και του λόγου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τη δυνατότητα όλων να έχουν δικαίωμα χρήσης του" γράφει ο πανεπιστημιακός Β. Κρεμμυδάς σήμερα στο άρθρο του στα ΝΕΑ με τίτλο "Η «πατριωτική» προπαγάνδα στο Ίντερνετ":
http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080724&nid=9291917&sn=&spid=876

Ανώνυμος είπε...

Εγώ να σας ευχαριστήσω για το σχόλιο και το post σας όσον αφορά τους ρασοφόρους...σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια επιδή με ξέρετε. νάστε καλά παιδιά. και αφού είμαστε όπως λέτε κάτι θα ξέρετε. κρίμα. αλλά σας ευχαριστούμε. όσο μας χυδαιολογείτε τόσο καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουμε. Ένας παλιός σας φίλος που μάλλον για σας δεν είμαι πλέον από την χορεία όπως την αναφέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Το post δεν αφορά όλο τον κλήρο, αλλά τους ρασοφόρους που πολιτικολογούν και τους πολιτικούς που θρησκολήπτονται. Ασφαλώς υπάρχουν κληρικοί που λάμπρυναν την κοινωνία της Πάρου και της Αντιπάρου, ιδιαίτερα με τις μη εκκλησιαστικές δραστηριότητές τους.
Οφείλουμε προσωπικά μια συγνώμη στον Πάτερ 13 αν και το σχόλιο ασφαλώς δεν περιλαμβάνει αυτόν, πράγμα που όφειλε να αντιληφθεί εξ' αρχής.

Ανώνυμος είπε...

επειδή το πληροφορήθηκα από τρίτο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν είχα μπει να δω...μπορεί να μην με εκφράζει το κείμενο αλλά δεν έστειλα κάποιο σχόλιο. πιθανόν παρερμηνεύθηκαν. σας εκτιμώ και το ξέρετε άσχετα αν μπορεί να διαφωνούσαμε και σε όλα τα θέματα ακόμα. μία επισήμανση μόνο, ο νέος μητροπολίτης ξέρει τι πάει να πει μοναχός και είναι πολύ ταπεινός και θα το αντιληφθείτε σύντομα. επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαι...δεν είχα μπει στη διαδικασία που προείπατε....έχουμε μεταγγραφές βλέπεις τώρα στην ομάδα. καλό βράδυ παιδιά και να είστε καλά.