26 Μαρ 2008

Ολυμπία - Πεκίνο, olympic flame - olympic shame


Τι κι αν το γεγονός προσπάθησε να υποβαθμισθεί από τα κρατικά ΜΜΕ (ή να χρωματιστεί ως αρνητικό από τα κυριότερα ιδιωτικά κανάλια); Κάποιοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με σημαντικότερα ζητήματα από τα συνήθη των ελληνικών media. Με 1,5 εκατομμύρια εξόριστους από το Πεκίνο, βαριά περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και βίαιες καταστολές κάθε διαμαρτυρίας ή εξέγερσης (Θιβέτ), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η λύση δεν είναι το μποϋκοτάζ, αλλά η διαρκής ανάδειξη του προβλήματος. Με κάθε τρόπο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Κινα οντως ειναι μια χωρα στην οποια η κυβερνηση αγνοει κατα κανονα τα ανθρωπινα δικαιωματα.
Η δυση ομως ειναι ανημπορη να βγαλει το χερι της μεσα απο το βαζο με το μελι οσο και αν την ντροπιαζουν οι συνεταιροι της...
Ειναι τοσο ισχυροι πια οι δεσμοι της κινεζικης αγορας με την δυση ωστε το πιθανοτερο ειναι μονο και με την σκεψη ενος εμπαργκο οι ηδη ταλαιπωρημενες τα τελευταια χρονια οικονομιες αμερικης και ευρωπης το πιθανοτερο ειναι να κατερρεαν.
Εκτος αυτου και ας υποθεσουμε οτι η δυση θα ειχε την βουληση(λεμε τωρα...) να αφησει κατα μερος τα οικονομικα θεματα και να λειτουργησει με γνωμονα το ηθικο του πραγματος και αυτο που υπαγορευουν οι διεθνεις κανονες
για τα ανθρωπινα δικαιωματα και η συνειδηση του μεσου ευρωπαιου, πως θα πρεπε να χειριστει την ολη κατασταση?
Αφου δεν εχουμε την δυναμη πια να υποχρεωσουμε αυτην την τεραστια χωρα να αλλαξει την δομη της, τις πρακτικες
και την νοοτροπια του απολυταρχικου καθεστωτος της.(το οποιο κατα την γνωμη μου βρισκεται σε πληρη αρμονια με την νοοτροπια των περισσοτερων πολιτων της)
Τι θα πρεπε να γινει?
Φυσικα τωρα που εχει αρχισει το τρενο δεν σταματαει και εκει που εμοιαζε το νεο γυαλιστερο παιχνιδακι στα χερια του αμερικανικου κ ευρωπαικου κεφαλαιου τωρα πια κανεις δεν ξερει πως θα μπορουσε να σταματησει αν χρειαστει.
Ξεχασατε να βαλετε ενα off στο παιχνιδακι σας κυριοι...
Ας προσεχαμε...
Η απομονωση πια δεν υπαρχει σαν λυση και ειναι σχεδον σιγουρο οτι θα προκαλουσε αλυσιδωτες αντιδρασεις με πιθανοτερη καταληξη εναν 3ο παγκοσμιο και παγκοσμιο οικονομικο κραχ.
Απο την αλλη η αδιαλλαξια και η εθνικη επαρση των κινεζων ολο και δειχνει να φουντωνει.(Θιβετ,Ταιβαν)
Εκτος αυτου φετος ξεπερασε σε εκπομπες ρυπων την αμερικη η οποια ηταν μακραν η πιο ρυπογονος χωρα.
Εκτος λοιπον απο τα εγκληματα στα ανθρωπινα δικαιωματα(εκτελεσεις,βασανιστηρια ανθρωπων και ζωων) των διαρκη αυξανομενο εθνικισμο και ιμπεριαλισμο με τις εθνικες τους αξιωσεις.
Εκτος απο την οικονομικη εισβολη στην ευρωπη και την εξολοθρευση του μικρομεσαιου εμποριου εχουμε να κανουμε και με μια κινα η οποια δεν εχει περασει μεσαιωνα και διαφωτισμο.
Ακομα.
Πολλοι λενε οτι οι ολυμπιακοι του καλοκαιριου θα "μυριζουν" 1936...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Η πλεονεξία της Δύσης επωάζει την μεσαιωνική κινέζικη αυτοκρατορία. Οι Ολυμπιακοί του 2008 όντως θα θυμίζουν Βερολίνο αλλά σε ευρύτερη ένταση. Η φλόγα είναι ακόμα στα πρώτα της χιλιόμετρα και μέχρι το Πεκίνο έχει να βρει πολλά εμπόδια...

Ανώνυμος είπε...

Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ και πολλά χρόνια μας έλεγαν για το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης, για την δημοκρατία τους, για την ελευθερία των πολιτών και τώρα που αναγκαστικά βγήκαν όλα στη φόρα φανταζόμαστε τι ακριβώς θα συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, για μένα ίσως είναι το χειρότερο πολιτικό καθεστώς παγκοσμίως, το οποίο τελευταία κρύβεται πίσω από Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλα τέτοια και όλα αυτά τα ανεχόμαστε (γιατί βγάζουμε τους εαυτούς μας έξω;) μόνο για το χρήμα.

Μεφηστοφελής είπε...

Ας μην ξεχνάμε πως η Κίνα βρίσκεται υπο κομμουνηστικό καθεστός και θα έπρεπε γι 'αυτό να σκευθούμε σοβαρά την νομημοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων . Δε λέω πως πρέπει να τα καταργήσουμε όχι αλλά μια και που ο κομμουνισμός είναι πιο πρόσφορος από την δημοκρατία σε τηρανικά πολιτεύματα θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στην αποδοχή τους . Ναι θα προτιμούσα σοσιαλιστικά κόμματα αλλά πάννω απ' όλλα θα προτιμούσα σωστούς ηγέτες , γιατί ακόμα και στο πιο δημοκρατικό πολίτευμα να είσαι πάλι μπορείς να δημιουργήσεις μια Ωραία δηκτατορία . Προσέχετε ότι βλέπετε Κυρίες και Κύριοι διότη οι ιδεολογίες πολεμούν σιοπηρά

Ευχαριστώ