23 Μαρ 2008

Παγκόσμια Ημέρα Νερού-Έρημος Κυκλάδες

Η παγκόσμια ημέρα νερού είναι το άλλοθι για τον πολιτισμό μας να καταχράται αυτό που άλλοι στερούνται. Ο πλανήτης πραγματικά διψάει και οι προβλέψεις για το νερό είναι όλο και πιο δυσοίωνες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την Κοινοτική Οδηγία για τη διαχείριση των υδατίνων πόρων και η ποιότητα του νερού συχνά είναι αμφίβολη και επικίνδυνη (βλ. Ασωπός, ή αλλιώς η επί 30 χρόνια ασέλγεια των βιομηχάνων στο περιβάλλον). Λίγο πιο μακριά, στην Κίνα, δηλητηριάζεται το νερό με βενζόλιο, χημικά και οικιακά απόβλητα λόγω της αλόγιστης ανάπτυξης καθιστώντας το νερό δηλητηριασμένο για 300 εκατομ. κατοίκους.
Κι εδώ; Ποτέ δεν υπήρξε αληθινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σ' ένα νησί που το νερό δεν επαρκεί αρχίζουν να χτίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πισίνες (χωρίς να λειτουργεί ούτε μία σε Πάρο και Αντίπαρο με νόμιμη άδεια) και να παραχωρείται νερό για άρδευση σε γαιοκτήμονες. Αποτέλεσμα οι συχνές διακοπές στο σύστημα ύδρευσης για εξοικονόμηση στο δίκτυο, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού του κοινοτικού δικτύου (ποιος ξεχνάει το θαλασσινό νερό που τρέχει τα καλοκαίρια από τις βρύσες;) και η αμφίβολη (έως ύποπτη) ποιότητα ακόμη και του νερού που παρέχεται προς ύδρευση από τις δύο δημόσιες βρύσες.
Η Ένωση Καταναλωτών (Ε.Κ.Ποι.Ζω.) υπενθυμίζει τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των υδατίνων πόρων.


Το 97,5% του παγκόσμιου νερού είναι αλμυρό. Αν ήταν όλο ένας κουβάς νερό, το πόσιμο θα' ταν
μόλις μία κουταλιά. 1/6 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υγιές νερό. Κάθε ένα λεπτό πεθαίνει ένα άτομο στην Ινδία (και τέσσερα παγκοσμίως) από υδατογενές νόσημα. Ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί 400 λίτρα νερού ημερησίως. Ο μέσος Ευρωπαίος 200 (λίτρα ημερησίως). Ένας κάτοικος της Μοζαμβίκης χρησιμοποιεί μόνο 5 λίτρα ημερησίως. Λίγο λιγότερο από το νερό από ένα καζανάκι στις ΗΠΑ (6 λίτρα).Όσο αυξάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός τόσο μειώνονται τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.


Και μια ελπιδοφόρα εφέυρεση, το LifeStraw ("καλαμάκι ζωής") τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα στους λείψυδρους πληθυσμούς να ξεδιψάνε ακόμα κι από απόβλητα νερά:

"Με 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, το «Καλαμάκι της Ζωής» (Lifestraw) του Τορμπέν Βέστεργκαρντ Φράντσεν είναι ίσως η ευφυέστερη κατασκευή της χρονιάς.

Εν έτει 2008, που είναι Διεθνές Ετος Υγιεινής, η κατασκευή που βραβεύτηκε με το βραβείο Saatchi&Saatchi ως μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί στη στιγμή να μετατρέψει σε πόσιμο ακόμη και το πιο βρώμικο νερό επιφάνειας, που περιέχει μικροοργανισμούς που προκαλούν τύφο, χολέρα και διάρροια.Με μήκος μόλις 30 εκατοστών και βάρος που δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια, το Καλαμάκι της Ζωής είναι ατομικό, φορητό και μπορεί να προλάβει όχι μόνο τους 60.000 σχετικούς θανάτους που σημειώνονται καθημερινά αλλά και να απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια από την κοπιαστική διαδρομή που διανύουν καθημερινά για να βρουν πόσιμο νερό ξοδεύοντας χρόνο και ενέργεια.

Την ίδια στιγμή που κάποιος ρουφάει νερό από το Καλαμάκι της Ζωής, η ρητίνη με βάση το αλογόνο που περιέχει σκοτώνει το 99,9999% των βακτηρίων και το 98,7% των ιών που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Ενα τέτοιο θαυματουργό καλαμάκι έχει μέγιστη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς μπορεί να φιλτράρει έως και 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν περίπου στις ανάγκες ενός έτους.

Το ατομικό φίλτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας σχετικά με την υγιεινή, που περιλαμβάνει τη μείωση στο μισό του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής (2,6 δισεκατομμύρια σήμερα)." (από το "Έθνος")


Δεν υπάρχουν σχόλια: