11 Μαρ 2021

Αποτίμηση της πανδημίας – δύο αξιόπιστες προτάσεις

 

 ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Yuval Noah Harari: Lessons from a year of Covid

 

Clipboard01

 

O διάσημος συγγραφέας παρουσιάζει με την οξυδερκή του ματιά τα συμπεράσματα μετά από ένα πανδημικό χρόνο.Και τα παρουσιάζει έτσι που μοιάζουν σαν αβίαστες σκέψεις, σαν ιδέες που κι εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε σκεφτεί. Αυτό είναι και το χάρισμά του στα βιβλία του ως σήμερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα τρία συμπεράσματα στα οποία συνοψίζει το σκεπτικό του: 1. Η σωτήρια παρουσία του ψηφιακού κόσμου στην πανδημία τον κάνει ταυτόχρονα πιο απαραίτητο από ποτέ να μην καταρρεύσει. 2. Οι πολιτικοί παγκοσμίως απέτυχαν σε όλα: να αντιληφθούν την κρίση, να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, να συνεργαστούν μεταξύ τους. Κυρίως όμως στο να αποδεχτούν πως καμία πανδημία δεν μπορεί να αναχαιτισθεί χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.  3. Παγκόσμια επιτήρηση και συνεργασία στην πρόληψη σε επίπεδο χωρών είναι τα προαπαιτούμενα για ένα ευοίωνο μέλλον.

εδώ το πρωτότυπο κείμενο:

Yuval Noah Harari: Lessons from a year of Covid

 

κι εδώ μία σύνοψη στα ελληνικά:

Γιουβάλ Νώε Χαράρι για τον έναν χρόνο πανδημίας - «Τα εργαλεία ήταν εκεί, αλλά συχνά έλειπε η πολιτική σοφία»

ΔΕΥΤΕΡΗ  ΠΡΟΤΑΣΗ: “ΠΑΡΟΝΤΕΣ”

O Γιώργος Αυγερόπουλος είναι πασίγνωστος στις ηλικίες 30+ για τις εξαιρετικές δουλειές του εδώ και 20 χρόνια με τον Εξάντα και τα AGORA I και ΙΙ. Είναι εντυπωσιακό πόσο άγνωστος είναι στις μικρότερες ηλικίες. Τώρα είναι μια ευκαιρία κάποιοι να τον θυμηθούν κι άλλοι να τον ανακαλύψουν. Αύριο ξεκινάνε οι online προβολές του νέου ντοκιμαντέρ, που επιμελήθηκε εν μέσω πανδημίας και απογυμνώνει τα κλισέ ερωτήματα από την υποκειμενική τους θεώρηση, αποκαθηλώνει τους τηλεοπτικούς ήρωες-ηγέτες και τις πολιτικές τους, και τελικά δίνει τροφή για σκέψη για τη μετα-covid εποχή. Οι προβολές ξεκινούν από αύριο (parontes.imedd.org)

     

Ντοκιμαντέρ “ΠΑΡΟΝΤΕΣ” (Ελλάδα, 2021, 83 min.) σκην. Γιώργος Αυγερόπουλος

Μια αποτύπωση σε βάθος, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, των επιπτώσεων της πανδημίας, με μια καταγραφή άμεση – τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνει, μέσα από πολλές και διαφορετικές αποκλειστικές μαρτυρίες και ιστορίες.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, το iMEdD και η SmallPlanet, παρουσιάζουν τη νέα ταινία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο «Παρόντες». Η ταινία ξεδιπλώνεται με φόντο το δημόσιο σύστημα υγείας, παρατηρώντας σε βάθος χρόνου τους επιφανείς πρωταγωνιστές της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τους αφανείς ήρωές της. Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν καθημερινά το βάρος των επιπτώσεων της νέας κρίσης. Ο Αυγερόπουλος μέσα από την ελληνική εμπειρία, αναδεικνύει μια οικουμενική πραγματικότητα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετα-Covid εποχή που βρίσκεται ήδη εδώ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

12/03/2021
21:00
ONLINE
parontes.imedd.org
Ανοιχτή στο κοινό

13/03/2021
17:00,  20:00 και 23:00 
ONLINE
parontes.imedd.org
Ανοιχτή στο κοινό

(και λοιπές ημέρες)  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος είναι Έλληνας δημιουργός ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Σεράγεβο, την Κροατία, το Κόσσοβο, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Το 2000 δημιούργησε τη σειρά ντοκιμαντέρ Εξάντας που μεταδιδόταν από την ελληνική τηλεόραση για 13 συναπτά έτη. Ντοκιμαντέρ της σειράς προβλήθηκαν από δεκάδες διεθνή δίκτυα και διακρίθηκαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ διαφόρων χωρών.
Σήμερα ο Γιώργος Αυγερόπουλος συνεργάζεται κυρίως με δίκτυα του εξωτερικού. Συνολικά έχει υπογράψει περισσότερα από 100 κοινωνικοπολιτικά ντοκιμαντέρ, γυρισμένα σε περίπου 50 χώρες, και έχει τιμηθεί με δεκάδες διεθνή βραβεία και διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που καθιστά αυτή την ιστορία μοναδική. Πρόκειται για μια χώρα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα, τρίτη κατά σειρά κρίση μετά την οικονομική και το προσφυγικό, χωρίς να έχει προλάβει ακόμα να επουλώσει τις πληγές που της προκάλεσαν 10 χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας.

Έτσι, από αυτή την «τοπική» ιστορία αναδεικνύεται η τεράστια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως και από τα αριστερά και από τα δεξιά: Ότι η νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης που κυριάρχησε στις κοινωνίες μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν λειτουργεί. Ότι η «παντοδύναμη αγορά» δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε τέτοιες κρίσεις. Ότι οι ανισότητες εντάθηκαν με την πανδημία. Ότι ο Βασιλιάς εν τέλει ήταν γυμνός.

Πρέπει να κατανοήσουμε τα μαθήματα που μας δίνει η πανδημία, ώστε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν.

Γιώργος Αυγερόπουλος

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: