31 Μαρ 2019

Συνυπεύθυνοι, αλλά όχι συνένοχοι–ΟΧΙ στην ΩΡΑ της ΓΗΣ

Κοιτώντας παλιά κείμενα μέσα από το blog αυτό δίνεται η ευκαιρία, χρόνια μετά, να ξεδιαλύνεις τι είναι ακόμα επίκαιρο και τι όχι, τι έχει αλλάξει σε αυτά που πίστευες και σε αυτά που πίστευαν οι άλλοι και τι  κοινοποιείται ακόμα και σήμερα από τον έναν στον άλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θέματα όπως η Ημέρα της Γης.

Κλείσε για μία ώρα τους διακόπτες: το μήνυμα για να αλλάξει ο πλανήτης...

Έχουμε τρόπους στο νησί μας να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό, δεν χρειάζεται η υποκρισία να πάρει θεσμική μορφή, δηλαδή ο δήμαρχος να ανακηρύξει και στην Αντίπαρο την ώρα της γης... Όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει να μαζεύει τα μπουκαλια του νερού και να τα αποθέσει στα πέντε σημεία που έχει ορίσει πρόσφατα η Επιτροπή Ανακύκλωσης του Δήμου.Την άλλη εβδομάδα ας έρθει όποιος έχει ανησυχίες που διαρκούν πέρα από μια ώρα και στον καθαρισμό του Let's do it. Υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις, ατομικές και συλλλογικές.

Αν σήμερα κανείς ανοίξει η κλείσει τους διακόπτες, τις βρύσες, τα βλέφαρά του ή οτιδήποτε άλλο ανώδυνο υπάρχει μες στο σπίτι του, δεν θα προσφέρει παρά σε μία οικουμενική αποενοχοποίηση.

-τροποποιημένο- έργο του Διαμαντή Αϊδίνη για την Α.V.-


Ακολουθεί το κείμενο του 2009:

Για άλλη μια φορά γινόμαστε όλοι μαζί θεατές μιας πανεθνικής παράκρουσης, καθώς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και απλοί πολίτες πανηγυρίζουν για την παγκόσμια πρωτιά μας. Πρώτοι στην παγκόσμια καμπάνια για το κλείσιμο των φώτων αύριο, τελευταίοι σε περιβαλλοντική ευαισθησία τις υπόλοιπες (365x24 μείον μία ώρα =) 8759 ώρες του χρόνου.
Αλήθεια, δεν έβαλε σε υποψίες κανέναν το ότι πολλοί δημόσιοι άνδρες που φέρουν κατάσαρκα το έμβλημα της περιβαλλοντικής αναιθησίας, τάχθηκαν απερίφραστα και αναφανδόν υπέρ της παγκόσμιας σαχλαμάρας; Της ώρας της υποτα-γής;
Υποκρισία; μάλλον ομαδική πλύση εγκεφάλου, που αντί να μας κάνει συμμέτοχους στο ζήτημα της περιβαλλοντικής εγρήγορσης, προσπαθεί να μας κάνει συνένοχους για την κρίση του πλανήτη. Στην ίδια ζυγαριά εμείς, οι απλές μονάδες, με τους κτηνώδεις βιομηχάνους, τους απάνθρωπους πλανητάρχες και τους οπισθοδρόμους της τεχνολογίας. Η τεχνογνωσία για την επίλυση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος υπάρχει χρόνια τώρα, τα συμφέροντα όμως για τη συντήρηση της παρούσας κατάστασης είναι ανυπέρβλητα.

Η WWF που ευλογεί αυτήν την παγκόσμια κίνηση είναι μία αξιόπιστη, δυναμική οργάνωση. Αντί να κλείσουμε ανώδυνα τα φώτα μας και να βγούμε στα μπαλκόνια μας να θαυμάσουμε τις σκοτεινές πόλεις και τον έναστρο ουρανό για μία ώρα, μήπως θα ήταν καλύτερα να οργανώνονταν σοβαρές παγκόσμιες ακτιβιστικές δραστηριότητες, πχ να σταματάγανε μέσω του παλμού των συμμετεχόντων όλες οι βιομηχανίες τη λειτουργία τους για εξήντα λεπτά; Τα αυτοκίνητα να μην κινούνταν για μία ώρα; Να έκλεινε το www; Να μην υπήρχε ούτε μία σπίθα ενέργειας που παράγει ρύπους;
Δύσκολο; Εντάξει, ας γίνει το εύκολο και ας νιώσουμε για λίγο πως αποενοχοποιούμαστε για κάτι για το οποίο δεν είμαστε οι ένοχοι.
Η κίνηση αυτή, να κλείσουν συμβολικά τα φώτα, θα είχε νόημα μόνο σε σχολεία. Εκεί που οι μαθητές δεν είναι ακόμα οι ένοχοι του παγκόσμιου συστήματος, αλλά οι συμμέτοχοι σε ένα καλύτερο αύριο. Ανύποπτοι πολίτες και άλλοι, υποκριτές λιπαροί ψηφοφόροι, που ακολουθούν ακόμα πιο λιγδωμένους και ασυνείδητους πολιτικούς, δεν αποτελούν τιμή για τη χώρα. Κι ας είναι αυτή άλλη μια παγκόσμια πρωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: