2 Αυγ 2011

Και στην Ελευθεροτυπία το CineDoc, 4-7 Αυγούστου

Untitled-1

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=298216

 

Τι κοινό έχουν ο μαέστρος Γκουστάβο Ντουνταμέλ, ο ρόκερ Γιάννης Αγγελάκας, τα καμάκια της Ρόδου και δεκαέξι Γάλλοι σεφ; Θα «συναντηθούν» όλοι τους για ένα τετραήμερο στην Αντίπαρο.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ενας τόπος χωρίς ανθρώπους» Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ενας τόπος χωρίς ανθρώπους» Εκεί όπου το «CineDoc» αποφάσισε να μεταφέρει τα πιο αγαπημένα ντοκιμαντέρ, ελληνικά και ξένα, της σεζόν που πέρασε. Και μας καλεί στις 4, 5, 6 και 7 Αυγούστου σε ένα αφιέρωμα που εκτός από τις δύο προβολές κάθε βράδυ περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τοπικούς μεζέδες, κρασί, χειροποίητες πίτες και σπιτικά γλυκά.

Τελικά, χρειάζεται απλώς κέφι και μεράκι για να «στηθεί» μια ενδιαφέρουσα, εναλλακτική θερινή πρόταση. Οι διοργανωτές (CineDoc, Anemon, Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιπάρου Εν πλω και ο θερινός κινηματογράφους Ωλίαρος) επέλεξαν ένα θέμα για κάθε μία βραδιά.

***Η πρώτη (4/8) είναι αφιερωμένη στη μουσική. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. με το περίφημο ντοκιμαντέρ «El sistema» (Το σύστημα) των Πολ Σμασζνί και Μαρίας Στοντμέιερ. Το 1975 η Βενεζουέλα είχε δύο συμφωνικές ορχήστρες και ένα κοινό περίπου 1.000 ατόμων. Τότε σ' ένα υπόγειο γκαράζ στο Καράκας ο οικονομολόγος και ερασιτέχνης μουσικός Jose Antonio Abreu, μερικοί δάσκαλοι εθελοντές και 11 παιδιά μαζεύτηκαν για να φτιάξουν ορχήστρα με την πεποίθηση ότι η κλασική μουσική δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη μόνο στην ανώτερη τάξη. Το φαινόμενο που ακούει στο όνομα «Σύστημα» αγκάλιασε περισσότερα από 250.000 παιδιά, κυρίως φτωχών οικογενειών. Ετσι προέκυψε και η διάσημη σήμερα ορχήστρα νέων Σιμόν Μπολιβάρ που υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου μαέστρου Γκουστάβο Ντουνταμέλ (παιδί κι αυτός του Ελ Σιστέμα) περιοδεύει ανά τον κόσμο (πέρυσι και στο Ηρώδειο).

Θα μεσολαβήσει ζωντανή συναυλία των Empty Pockets, του σχολικού συγκροτήματος της Αντιπάρου και η βραδιά θα κλείσει (στις 23.30) με το ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρα ψυχή» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου, ένα πορτρέτο του μουσικού Γιάννη Αγγελάκα που με τους στίχους και τη μουσική του σημάδεψε την εγχώρια εναλλακτική ροκ σκηνή.

***Η δεύτερη βραδιά (5/8) προσφέρει μάθημα επιβίωσης και παραδοσιακής κτηνοτροφίας στις κορυφές του Ψηλορείτη. «Το κάλεσμα του βουνού» του Στέλιου Αποστολόπουλου αφηγείται την ιστορία του Γιάννη, ο οποίος έφυγε από την Αθήνα και μετακόμισε σε ένα μικρό χωριό στα Λευκά Ορη της Κρήτης. Θ' ακολουθήσει (22.30) εντατικό μάθημα «καμάκι» από τους βετεράνους του είδους ανά την Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ «Colosi of Love» («Τα καμάκια») του Νίκου Μυστριώτη μάς συστήνει τα «καμάκια» της δεκαετίας του '70 και του '80, τις τεχνικές και τα σεξουαλικά ταμπού της εποχής. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τοπικούς μεζέδες, τυριά και τσίπουρο τοπικής παραγωγής.

***Το Σάββατο (6/8) σειρά έχουν το περιβάλλον και η τουριστική «ανάπτυξη» με κάθε κόστος. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ενας τόπος χωρίς ανθρώπους» (Α place without people) του Ανδρέα Αποστολίδη μάς μεταφέρει στην Τανζανία για να περιγράψει πώς εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός για να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στον κόσμο. Αμέσως μετά ο Καναδός Ian Connacher θα αποδείξει ότι είμαστε «Εθισμένοι στο Πλαστικό». Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γυριστεί το ντοκιμαντέρ σε 12 χώρες και 5 ηπείρους. Δύο προβολές που σηκώνουν συζήτηση με κρασί και χειροποίητες πίτες.

***Το τετραήμερο θα κλείσει γλυκά την Κυριακή (7/8) με διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής που κόβει την ανάσα και αναδεικνύει τους καλύτερους ζαχαροπλάστες στον κόσμο. Το «Kings of pastry» των Da Pennebaker και Chris Hegedus παρουσιάζει τον τριήμερο διαγωνισμό 16 Γάλλων σεφ ζαχαροπλαστικής που διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια στη Λιόν. Πρόκειται για τους «Ολυμπιακούς Αγώνες» των ζαχαροπλαστών. Οι νικητές βραβεύονται από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο. Η κάμερα καταγράφει την προσπάθειά τους. Κι επειδή σίγουρα θα έρθει και η λιγούρα, το CineDoc φρόντισε να εξασφαλίσει σπιτικά γλυκά και παγωτά...

***Οι προβολές φιλοξενούνται στο θερινό σινεμά Ωλίαρος (τηλ.: 69748-70862). Είσοδος 6 ευρώ.

POSTER CINEDOC2011 FINAL

Δεν υπάρχουν σχόλια: