26 Μαρ 2011

ΝΟΑ και εμπειρία, Τουριστική Επιτροπή και αξιοκρατία, ΚΕΤΠΑΑ και ατιμωρησία

 

omilia0 (46)

-Με αφορμή το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και την σπουδή να αμφισβητηθούν και πάλι κάποιοι ως χειρότεροι κάποιων άλλων ίσως θα είναι καλύτερα να σχολιαστεί η θέληση του καλλικράτειου νομοθέτη να δώσει στο δήμαρχο την απόλυτη δικαιοδοσία και δυνατότητα να αποφασίζει ο ίδιος για τα άτομα που θα στελεχώσουν επιτροπές που θα συσταθούν. Από τη στιγμή που ισχύει αυτό, ο δήμαρχος οφείλει να επιλέξει άτομα που έχουν δηλώσει τη σαφή τους πρόθεση να συμμετέχουν ενεργά στα δημοτικά δρώμενα. Αναζητήστε τέτοια άτομα στις λίστες των υποψηφίων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών, πολίτες που αρχικά οι ίδιοι οι αρχηγοί τους ενέκριναν να τους πλαισιώσουν και στη συνέχεια διεκδίκησαν και την ψήφο των συμπολιτών, κάνοντας με αυτό τον τρόπο φανερή την πρόθεση μετεκλογικής ενεργοποίησης. Και μετά κάντε τη σύγκριση και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Προσωπική άποψη: ακόμα κι αν μπορούσε ο δήμαρχος να επιλέξει καλύτερα και διαυγέστερα, κανείς δεν ακυρώνεται από την τοποθέτησή του και μόνο. Και επιπλέον: κάποιοι θα γκρίνιαζαν έτσι κι αλλιώς, πρόκειται για ένα συχνά ανεδαφικό έργο που επαναλαμβάνεται διαρκώς.

-Πέρα από τα παραπάνω, ωστόσο, είναι τουλάχιστον πλημμελής ερμηνεία των πεπραγμένων να παραβλέπουμε την απουσία εκπροσώπου από το μοναδικό αθλητικό σύλλογο του νησιού, το Ναυτικό Όμιλο, που ήταν παρών, και έθεσε το θέμα, αλλά εις μάτην. Είτε 11 είτε 7 είτε ακόμα και 5 μέλη να χωράγανε στην Τουριστική Επιτροπή, ο ΝΟΑ δεν έπρεπε να μείνει απέξω. Έχει και την εμπειρία και τα εχέγγυα που αναζητούνται. Το ζήτημα της εκπροσώπησης βέβαια είναι υποκειμενικό και ατελείωτο, ίσως μάλιστα να είναι και δευτερεύον εφόσον συσταθεί η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αντιπάρου (πρώην ΚΕΤΠΑΑ). Κι όπως και να ‘χει, ο δήμαρχος έχει και το δημοτικό καρπούζι και το καλλικράτειο μαχαίρι, το πολύ πολύ κόβοντάς το δυσανάλογα κινδυνεύει κάθε φορά να κοπεί λιγάκι κι αυτός. Θα ήταν επίσης υποκριτικό να μην αναφερθεί η σχετική ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση χρήσης γης για μετεγκατάσταση του ΝΟΑ και δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών και εγκαταστάσεων στη θέση Γαλανταριές, ίσως θέμα σημαντικότερο από το προηγούμενο. Ακριβώς αυτή η θετικότατη στάση του δήμου προς το ΝΟΑ δεν συμβαδίζει με τον αποκλεισμό του από την τουριστική επιτροπή.

-Ο δήμαρχος για άλλη μία φορά πιπίλισε μία καραμέλα-κατηγορία που δήθεν εκτοξεύτηκε από εδώ, σχετικά με την ικανότητα των στελεχών του. Για όσους δεν το διάβασαν λοιπόν, κι ένας από αυτούς μάλλον είναι -λόγω υποχρεώσεων;- και ο δήμαρχος, εδώ είναι τα σχετικά, ώστε την άλλη φορά να μην έχουμε πάλι τα ίδια. Η «αόριστη» επίθεση έγινε μάλιστα χωρίς λόγο, αφού ο δήμαρχος αναφερόταν στην άριστη συνεργασία του με τον κ Μαριάνο στην πρώτη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου (ας μη φανταστούμε καν τι θα γραφόταν στο διαδίκτυο αν τολμούσε στη θέση του κ. Μαριάνου να ήταν ο κ. Σφαλαγκάκος -ανίερες συμμαχίες, ιουδαϊσμοί και άλλα μπουροειδή). Μπράβο στη συνεργασία, που πράγματι κάνει θαύματα (ίσως αν είχε γίνει και το ενιαίο να είχαμε κι άλλα θαύματα…) και απόδειξη όλων είναι όντως η εξασφάλιση σημαντικού ποσού από το ΛΤ. Είναι από τα αυτονόητα που εξαιτίας των προκατόχων ανάγονται σε επιτυχίες.

-Ο ρόλος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν είναι μόνο να συμφωνούν με τις προτάσεις του δημάρχου, αλλά και να παραθέτουν αντίλογο καθώς και να φέρνουν προτάσεις και θέματα στο συμβούλιο. Το έκανε η Ενωτική Κίνηση και διαμαρτύρεται. Το έκανε η παράταξη «Μένουμε Αντίπαρο» και εισέπραξε άρνηση για δύο ζητήματα σοβαρότατα (βυτιοφόρο και σχολική στέγη). Είναι πιο βιαστικό το αίτημα της Εθνικής Τράπεζας για στάθμευση (λογικότατα απορριφθέν, αρκεί να δούμε την ίδια προθυμία για τη γενικότερη νομιμότητα στον πεζόδρομο και στην πράξη) ή του αιτήματος του κυνηγετικού Συλλόγου για την παραχώρηση Δημοτικής έκτασης 150-200 τετραγωνικών μέτρων (που, γενόμενο δεκτό, πρέπει να ανοίξει και το διάλογο για ζητήματα σχετικά με το κυνήγι: κυνηγετική περίοδος τον Αύγουστο, καταμέτρηση κυνηγετικών σκυλιών, κ.ά); Κάθε σοβαρή απάντηση δεκτή.

-Από τη στιγμή που παρουσιάζεται η απελθούσα Αρχή ως υπαίτια τόσο για την διάλυση της ΚΕΤΠΑΑ με τις συνέπειες που αυτό έχει για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, όσο και για την πλασματική εικόνα που παρουσιάστηκε κατά τον οικονομικό απολογισμό λίγο πριν τη λήξη της θητείας (εκεί που κανείς δεν παρενέβη για να αμφισβητήσει τα νούμερα), η υιοθέτηση ενός δόγματος «περασμένα ξεχασμένα» από μία δημοτική αρχή που στηλίτευσε την πρώην κοινοτική αρχή και σχεδόν θήτευσε στα δικαστικά έδρανα τα περασμένα χρόνια για ζητήματα σημαντικά (και μη), προκαλεί απορία. Το συναινετικό κλίμα είναι προς όφελος όλων, η ατιμωρησία όμως σε σημαντικά ζητήματα είναι κάτι που βαρύνει στη συνείδηση πολλών σκεπτόμενων πολιτών και, κυρίως, δημιουργεί το υπέδαφος για διαιώνιση αυτής της ατιμωρησίας χάριν κάποιας κάθε φορά μεγαλόψυχης συναίνεσης. Κι όσοι θεωρήσουν αυστηρή αυτήν την προσέγγιση ας επικυρώσουν -εφόσον διαθέτουν σχετική μνήμη- την φερόμενη ως αξιόλογη ΚΕΤΠΑΑ της περασμένης δεκαετίας (με Ηλία Κανετούνη, κλπ), που έφτασε στο 2011 λαχανιασμένη και χρεωμένη.

-Ακόμα και η πολιτισμένη τελευταία συνεδρίαση έκανε σαφή την ανάγκη εφαρμογής με αυστηρότητα του Κανονισμού Λειτουργίας, ώστε να αποφεύγονται αντεγκλήσεις, παληκαρισμοί, ιστορικές παρεκβάσεις, διάλογοι συμβούλων με πολίτες, επιθεωρησιακές ατάκες και άλλα απορρυθμιστικά που κατά καιρούς έχουν συμβεί.

-Από τη στιγμή που τα προ ημερησίας έχουν –ορθώς- περιοριστεί και άλλα θέματα που πρωτοκολλούνται δεν φτάνουν μέχρι το δημοτικό συμβούλιο, πώς μπορούν οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι αλλά και εμείς να μάθουμε τι έχει γίνει με ζητήματα που έχουν ήδη συζητηθεί; περιφερειακός δρόμος, πεζόδρομος, απεντόμωση, δειγματοληψία ύδατος, δημοτική ιστοσελίδα, ανακύκλωση, εργολαβία καθαριότητας, εθελοντές, κλπ κλπ; Ειδικά τώρα που ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε: άλλο ένα εύσημο για το αυτονόητο. Τώρα ο Δήμος μπαίνει στην κύρια φάση του, μαζί και τα πολυαγαπημένα εύσημα αλλά και η κριτική.

ΥΓ: Σύμφωνα με το googlerank, το πιο αξιόπιστο εργαλείο μέτρησης της επισκεψιμότητας ενός ιστοτόπου, το blog αυτό είναι εδώ και καιρό στα 3/10, βαθμός υψηλότερος πολλών τοπικών ιστοσελίδων και ιστολογίων (ενδεικτικά: parosweb 5/10, antiparos-isl 4/10, antiapriafwni 3/10, φιλελεύθερος 2/10, αντιπάριος 2/10, parospress 2/10,  antiparos.gr 2/10, μένουμε αντίπαρο 0/10, ενωτική κίνηση 0/10, μπουρού 0/10 κλπ). Αυτό για να μη μπερδεύουμε το Alexa με την αξιοπιστία της τοπικής πανίδας του γνωστού αγνώστου μπλόγκερ.

4 σχόλια:

Magos Gsisspor είπε...

Και μια υποσημείωση: το pagerank δεν αφορά δημοτικότητα αλλά αξιοπιστία κυρίως. Που είναι και για το ζητούμενο για ένα μη επιχειρηματικό μπλογκ.

Τέλος, κάθε επίσκεψη που παίρνει το μπλογκ είναι και ιδιαίτερης αξίας, αφού δεν προέρχεται από rss (σύντομα κείμενα από νέες αναρτησεις) σε άλλα μπλογκς, αφού μόνο σε δύο ιστολόγια της περιοχής αναφέρεται το antiparos-blog) ενώ δεν φιλοξενεί και συνδέσμους ή rss άλλων σελίδων, που αποτελεί συχνό λόγο επίσκεψης.

Magos Gsisspor είπε...

Παρόλα αυτά κι επειδή ο "άγνωστος" μπλόγκερ της τοπικης πανίδας επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του δημοφιλή, ίσως και επομένως φερέγγυο, ας δεχτούμε ότι δεν είναι ένας τυχάρπαστος διπρόσωπος αποτυχημένος ανενεργός πολιτης, άρα το καλύτερο και δημοφιλέστερο και εγκυρότερο πόρταλ του νησιού, αν θέλετε και των Κυκλάδων. Μας αξίζει; σύμφωνα με τον ίδιο που σχολιάζει δεκαπέντε φορές και κάτι λίγο διαφορετικό, ναι.

Απ' το Alexa προτιμότερο το αλεξίσφαιρο. Είναι και της μόδας.

Κατά τ' άλλα, είναι φανερό ότι κανείς δεν θέλει να καταθέσει επώνυμα αντιρρήσεις ή απόψεις, προτιμά την ανωνυμολαγνεία που ίσχυε ως τώρα. Καλύτερα, έχει και πραγματική αντιστοίχηση με την αληθινή ζωή κι επιβεβαιώνει ότι ένας μόνο γράφει καθε φορά ως άλλος ανώνυμος.

Antipariafwni είπε...

..Η Google χρησιμοποιεί το PageRank™ για να εξετάσει ολόκληρη τη δομή συνδέσεων του Παγκόσμιου Ιστού και καθορίζει ποιες σελίδες είναι οι πιο σημαντικές. Στη συνέχεια, διενεργεί μια ανάλυση αντιστοίχισης υπερ-κειμένου, για να καθορίσει ποιες σελίδες είναι συναφείς με τη συγκεκριμένη αναζήτηση. Συνδυάζοντας τη συνολική σπουδαιότητα και τη συνάφεια για το συγκεκριμένο ερώτημα, η Google μπορεί να κατατάξει στις πρώτες θέσεις τα πιο συναφή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

* Τεχνολογία PageRank: Η τεχνολογία PageRank πραγματοποιεί αντικειμενική μέτρηση της σπουδαιότητας ιστοσελίδων, λύνοντας μια εξίσωση με περισσότερες από 500 εκατομμύρια μεταβλητές και 2 εκατομμύρια όρους. Αντί να μετράει τις άμεσες συνδέσεις, το PageRank ερμηνεύει μια σύνδεση από τη Σελίδα A στη Σελίδα B ως ψήφο για τη Σελίδα B από τη Σελίδα A. Το PageRank αξιολογεί τη σπουδαιότητα μιας σελίδας ανάλογα με τον αριθμό ψήφων που λαμβάνει.

Το PageRank λαμβάνει επίσης υπόψη τη σπουδαιότητα κάθε σελίδας που ψηφίζει, καθώς οι ψήφοι από ορισμένες σελίδες θεωρούνται ότι έχουν περισσότερη αξία, και έτσι προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στη συνδεδεμένη σελίδα. Οι σημαντικές σελίδες λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία PageRank και εμφανίζονται στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης...»


αξιολογεί τη σπουδαιότητα μιας σελίδας
καθορίζει ποιες σελίδες είναι οι πιο σημαντικές
πραγματοποιεί αντικειμενική μέτρηση της σπουδαιότητας ιστοσελίδων

και οι
σημαντικές σελίδες λαμβάνουν υψηλότερη βαθμολογία

Magos Gsisspor είπε...

Μα τι λες τώρα; ποιος νοιάζεται για αξιοπιστία αγαπητέ μπλογκερ; Άκυρο το google rank, έγκυρο το alexa, ακόμα εγκυρότερα τα πολλά σχόλια ως μέτρο ποιότητας και ότι άλλο θέλει η τοπική πανίδα.