22 Ιαν 2011

Υγεία τέλος - Πόθος και το πυρ το εξώδικον

 Τι μας απομένει; Μόνες τους οι κοινωνίες να προσπαθήσουν να αυτοοργανωθούν για τα αυτονόητα που θα' πρεπε να παρέχει το κράτος. Και να έχουν το νου τους πότε θα βγει ο πρώτος στο δρόμο να τον ακολουθήσουν.  Τώρα χάνεται η δωρεάν υγεία, σε λίγο η δωρεάν παιδεία, και βλέπουμε.  Φως στο τούνελ; Μόνο αυτό το προθανάτιο που βλέπουνε οι ετοιμοθάνατοι και περιγράφει τόσο καλά ο Κλιντ Ήστγουντ στη νέα του ταινία "Hereafter".


Αντιγραφή από το ygeianet.gr:


Η κραυγή αγωνίας που υψώνεται από τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών (Σύρου, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ρόδου, Δυτικής Μακεδονίας, Ξάνθης, Κιλκίς, Αιτωλοακαρνανίας, Νίκαιας, Δυτ. Αττικής, Τρικάλων, Ρεθύμνου, Χανίων, Χαλκιδικής, Λακωνίας, Μαγνησίας, Λάρισας….) για τις επικίνδυνες καταστάσεις που προκαλούνται από το εφημεριακό κραχ, δεν φαίνεται να συγκινεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Το περιβόητο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο για τις επονομαζόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία…» κατατέθηκε  στη Βουλή με προκλητική αδιαφορία για τα οξύτατα προβλήματα των εφημεριών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα στα υποστελεχωμένα Τμήματα.
Κι όμως, τόσο ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος όσο και ο Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης, διαβεβαίωναν ότι θα περιλάμβανε διατάξεις που θα καταργούσαν το αυθαίρετο πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες και θα τροποποιούσαν τις άδικες, ισοπεδωτικές ρυθμίσεις του Ν.3868/10, καθιερώνοντας αρχές ασφαλούς και ποιοτικής εφημέρευσης. Η μοναδική αναφορά που γίνεται είναι στις ζώνες εφημερίας, κι αυτή γίνεται με μοναδικό στόχο να προωθήσουν ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Υγείας (σσ. μην ξεγελάνε κανένα τα δελτία τύπου των βουλευτών μας, πανηγυρίζουν για την επαναφορά στο σύνηθες που και πάλι είναι λίγο) και τα  Νοσοκομεία ορισμένων περιοχών.
Ανικανότητα, εμπαιγμός ή τυφλή υποταγή στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την Υγεία;
Κατόπιν τούτων, η αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καθίσταται μηδενική για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για  το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

----------------------------------------------------------

Ο Δήμος Πάρου αποφάσισε να κινητοποιηθεί, έστω κι αν δεν αποτελεί λύτη αλλά μόνο αποδέκτη του προβληματικού ΕΣΥ των δύο νησιών. Τα υπόλοιπα θα τα μάθετε από τον τοπικό τύπο.

Ακολουθεί το εξώδικο της Ένωσης Γιατρών Σύρου προς τον Ντ' Αρτανιάν του Νοσοκομείου Σύρου κ. Νικ. Πόθο, που σφυρίζει αμέριμνα εδώ και καιρό, μην τυχόν και στεναχωρηθεί ο λογιστής προϊστάμενός του. Διαβάστε τη, αποτελεί κάτι, αλλά για την ώρα αποτελεί μόνο μουσειακό είδος, αφού είναι η πρώτη φορά που οι συνδικαλιστές ιατροί της Σύρου ορθώνουν το λόγο τους. Και στο μεταξύ προσευχηθείτε προς τους πολιούχους αγίους των δύο νησιών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Αυτοί είναι οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.
Όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία μένουν χωρίς εφημερεύοντες και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες. Πως το χειρίζονται λοιπόν οι υπεύθυνοι;
Πάνε βόλτα στο υπουργείο υγείας να βαθμολογηθούν από τον υπουργό για το ποιος πέτυχε την μεγαλύτερη περικοπή δαπανών στην υγεία.
Ο υπουργός, τούς παραδίδει νέο μνημόνιο , τα κλειδιά της σωτηρίας του έθνους και επιστρέφουν πίσω με πιο άγριες διαθέσεις περικοπών.
Συγχρόνως ένα – ένα τα νοσοκομεία απομένουν χωρίς εφημερεύοντες και δεν γίνεται ούτε μία δήλωση ανησυχίας από μέρους είτε των διοικητών είτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Δεν με ενδιαφέρει αν κλείσουν, δήλωσε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ, για τα νοσοκομεία, προ ημερών ο κ. Λοβέρδος.
Τι τον ενδιαφέρει τότε;
Η ''ποιότητα'' κατ΄ όνομα και η μείωση λειτουργικών εξόδων σε κλειστά νοσοκομεία;
Τι είναι ένα νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και χωρίς εφημερία;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σοκαριστεί από το μέγεθος της θρασύτητας και της αδιαφορίας που επιδεικνύουν για την δημόσια υγεία, όσοι έχουν εμπλακεί στα διοικητικά ζητήματα της υγείας σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.
Απευθυνόμεθα λοιπόν στον πρωθυπουργό, μ΄ αυτήν την επιστολή.
Ας ρίξει μια ματιά στην προχειρότητα πού χειρίζονται τα θέματα της υγείας. Να δει τις διορθωτικές των διορθωτικών διατάξεων, που ανά μήνα εξέρχονται από το υπουργείο υγείας. Να δει το πολυνομοσχέδιο που ξεκίνησε με 40 άρθρα και κατέληξε με διπλάσια. Τον πανικό μέσα στον οποίο ''εργάζονται'' οι διοικητές των νοσοκομείων στον αγώνα δρόμου για όλο και μεγαλύτερες περικοπές χωρίς ορθολογισμό και συναίσθηση ευθύνης.
Ποιος αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη, την πολιτική ευθύνη, αλλά και την νομική που το νοσοκομείο Ρεθύμνου χθες δεν είχε ορθοπεδικό και αύριο δεν έχει ακτινολόγο για υπερηχογράφημα και αξονική;
Γιατί οι αιμοκαθαιρόμενοι να ξαπλώνουν πάνω στο στρώμα χωρίς σεντόνι;
Γιατί δεν ελέγχονται τα αντίγραφα φάρμακα που έχουν γεμίσει τα ράφια των κλινικών;
Γιατί βάζουμε σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών αλλάζοντας του κάθε τρεις ημέρες το σκεύασμα ηπαρίνης;
Γιατί συνεχώς κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο;
Γιατί αφήνουν το χειρουργείο χωρίς επαρκή σε αριθμό χειρουργικά πεδία;
Γιατί ο γιατρός να κάνει και τον τραυματιοφορέα;
Γιατί δεν έχουμε χαρτί να σκουπίσουμε τα χέρια μας και τα τινάζουμε;
Γιατί πρέπει να τριπλοπληρώνει ο ασθενής μια υπηρεσία υγείας πιο υποβαθμισμένη από ποτέ άλλοτε;

ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;

ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ
Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΩΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ