15 Δεκ 2010

Ληστές και τότε και τώρα σε μια κατευθυνόμενα ενοχική κοινωνία


"The Shock Doctrine": του Michael Winterbottom, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Naomi Klein. Το ντοκυμαντέρ προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» στην Αμερική έχουν σταδιακά κυριεύσει τον κόσμο μέσω της εκμετάλλευσης συγκλονισμένων από την καταστροφή ανθρώπων και χωρών. (Δίδυμοι Πύργοι, Νέα Ορλεάνη, Ιράκ, Υπερθέρμανση πλανήτη, Ευρωπαϊκή Κρίση, κλπ κλπ). Τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους για να επιβάλουν ριζοσπαστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς. Μεταξύ Κισμέτ, reality shows, Τζούλιας και μπάλας, στην -καθόλου τυχαία- χειρότερη ποιοτικά τηλεοπτική σεζόν, αξίζει να δούμε "σφήνα" και κάτι χρήσιμο. Κι αν απομένει και λίγος χρόνος ας διαβάσουμε και τα παρακάτω διαφωτιστικά:

-Το πείραμα της ευρωπαϊκής μπανανίας (του Στ. Κούλογλου)

-Τα χρέη (τους) είναι το πρόσχημα (του Ν. Μπογιόπουλου)

-Συμμορία ληστών του ΠΑΣΟΚ (του Γ. Δελαστίκ)

-Ο τεράστιος μύθος του Μνημονίου...

καυστικός Τζίμης Πανούσης,  για τους ανίκανους και την έλλειψη δημοκρατίας

-Σκηνές από τη σημερινή απεργία στον αντιπάριο (που συνέπεσε για άλλη μια φορά με την εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ, που συντάσσονται δήθεν με τους εργαζόμενους αλλά μεταδίδουν επιλεκτικά τα γεγονότα). Άλλο ρεπορτάζ εδώ.

-Υπάρχουν παρόμοιες φωνές στη χώρα μας; Ο Κον Μπεντίτ πριν από 7 μήνες απευθύνθηκε σε μικρόνοες πολιτικούς του Ευρωκοινοβουλίου με απόλυτα λογικά επιχειρήματα. Μάταια.

-Και ας δούμε, πριν ξαμοληθούμε όλοι στη μέθεξη της Χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής αυθυποβολής, το εξαιρετικό αφιέρωμα του Εξάντα για τη Γουατεμάλα, άλλη μια χώρα (μετά την Αργεντινή, που περάσαμε και δεν ακουμπήσαμε) που όλο και συχνότερα αναφέρεται και συγκρίνεται με τη δική μας:




το ντοκυμαντέρ μπορείτε να το δείτε κι εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://pitsirikos.net/2010/12/%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82/

GIATI I ASFALITES THELOUN XEBROSTIASMA