10 Νοε 2010

Οι ξένοι κι οι παράξενοι

Αναδημοσίευση από το www.menoumeantiparo.wordpress.com

Φυσικά το κείμενο δεν θα βρει σύμφωνους όλους τους αναγνώστες. Ακόμα και η τοπική κοινωνία δεν θα συμφωνήσει. Τουλάχιστον όμως για αυτήν την διαβολοβδομάδα που οι “αλήτες, λαμόγια, ξένοι” γίνανε “καλά παιδιά και δικοί μας άνθρωποι”, δικαιούται η επιστολή να γκρινιάζει για εκείνα τα αυτονόητα που η εκλογική σχιζοφρένεια αφήνει να ξεχαστεί…

Αγαπητοί μου συντοπίτες,

Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές (πρώτος γύρος) και αυτά που θα πω δεν θα θεωρηθούν προεκλογική λάσπη ή οτιδήποτε σχετικό, θα ‘θελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις μου σε μερικούς από όλους εμάς για τη θέση μας απέναντι στους «μη συμπολίτες» μας, στους «μη ντόπιους». Τους «ξένους». Γι αυτούς που, όπως ακούστηκε να λέει με ελαφρότητα κάποιος, «ήρθαν και κατοίκησαν στο νησί μας και λίγδωσε το άντερό τους»…

Έχουμε σκεφτεί άραγε γιατί αυτοί οι «ξένοι» έφυγαν από την κάθε πόλη «κόλαση» είτε μόνοι τους είτε με την οικογένεια τους, είτε ως παντρεμένοι με κάποιον ντόπιο; Γιατί αποφάσισαν να αρχίσουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στο νησί μας, αφήνοντας πίσω δουλειές, φίλους, συνήθειες; Γιατί επέλεξαν να ζήσουν εδώ με τα παιδιά τους, με προβλήματα αποδοχής από την ντόπια κοινωνία, και με όποιες δυσκολίες μπορεί να παρουσιαστούν, τις οποίες δεν έχουν ξαναζήσει;

Όχι βέβαια…

Ήρθαν δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, εργάτες, μαγαζάτορες,  βιβλιοπώλες, δύτες, και αρκετοί ακόμη. Νοίκιασαν τα μαγαζιά μας, τα σπίτια μας, αναβάθμισαν το νησί μας, έστησαν ωραία μαγαζιά. Κάποιοι από αυτούς είναι στο πλευρό μας, ξενυχτάνε στην αρρώστια και στη χαρά μας, δέχονται την κάθε είδους παραξενιά μας. Άνθρωποι που έκαναν έργο την ευαισθησία τους για τα πολιτιστικά, κοινωνικά, οικολογικά. Άνθρωποι που μετέδωσαν το μεράκι τους για το σινεμά, τη μουσική και τον αθλητισμό σε πολλούς από εμάς. Είναι δίπλα μας, μας αγαπάνε, μας καλημερίζουν, μας στηρίζουν σε ό,τι αποφασίζουμε για το καλό του νησιού μας. Κι ότι δημιούργησαν έγινε πολλές φορές σημείο αναφοράς για πολλούς επισκέπτες/τουρίστες και πόλος έλξης για να ξαναέρθουν στο νησί. Τυχαίο; Όχι. Τύχη για εμάς; Ναι.

Κι εμείς αντί να τους αγκαλιάσουμε, να τους ακούσουμε, ή, αν θέλετε, να τους δεχτούμε σαν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, τους στήνουμε στον τοίχο.

Έχετε μήπως σκεφτεί γιατί αυτοί οι ξένοι αποφάσισαν να ζήσουν εδώ, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να σταδιοδρομήσουν; Όχι βέβαια. Ποιος θ ασχοληθεί με άλλες παραμέτρους… Εμάς άλλα πράγματα μας νοιάζουν και πιο πολύ η τσέπη μας και η παρωχημένη οικογενειοκρατική πολιτική μας αντίληψη. Τι άσχημα αλήθεια γι αυτούς τους ανθρώπους να νιώθουν αφιλόξενοι μετανάστες στον τόπο που επέλεξαν… Απάνθρωπο.

Αν λοιπόν δεν τους θέλουμε άλλο, ας σπουδάσουμε τα παιδιά μας για να πάρουν κάποια μέρα τη θέση τους. Ας γίνουμε εμείς όλοι αυτοί να τους πνίξουμε. Μπορούμε αλήθεια; Γιατί αν μπορούσαμε θα το ‘χαμε κάνει εδώ και χρόνια.

Ας νικήσει λοιπόν ο μη σεβασμός στο συνάνθρωπό μας, ο μικροφασισμός μας και η στείρα ματιά μας για κάποιους. Ας παραμείνουμε στη μιζέρια μας και ας κλείσουμε τα μάτια μας στη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Ας παραμείνουμε στη δεκαετία του 70. Ας αφήσουμε λοιπόν τα παιδιά μας να μεγαλώνουν με όλες αυτές τις μεσαιωνικές αντιλήψεις. Πιθανόν να μας αξίζει.

Μια Αντιπαριώτισσα που επέλεξε για σύντροφο της ζωής της και πατέρα των παιδιών της έναν «ξένο» και νιώθει περήφανη γι αυτόν.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αν λοιπόν δεν τους θέλουμε άλλο, ας σπουδάσουμε τα παιδιά μας για να πάρουν κάποια μέρα τη θέση τους."
Αγράμματοι!!! απεφάνθη η κυρία, εδώ λοιπόν βρίσκει ο "μικροφασισμός" την απόλυτη θέση του!!!
Ότι λένε οι άλλοι για σας λέτε εσείς γι' αυτούς, οι άλλοι ξένοι εσείς αγράμματοι!!!
Μπράβο, σας συμβουλεύω μαζί με το σηματακι του συνδυασμού σας να κολλήσετε και τη σβάστικα δίπλα του θα πηγαίνει απόλυτα.

ένας ξενιτεμένος είπε...

Εμάς άλλα πράγματα μας νοιάζουν και πιο πολύ η τσέπη μας

Μεγάλες αλήθειες που πονάνε

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (ΣΚΕΨΗ).ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΟΣΗ ΚΑΚΙΑΣ.ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ (ΝΤΟΠΙΟΥΣ)ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΛΑΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ?ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΗΤΑΝ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΞΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ?ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.ΗΡΘΑΜΕ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙ ΑΥΤΟ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ.ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΝΑ ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ.

ΕΝΑΣ (ΞΕΝΟΣ) ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΓΡΗΓΟΡΙΑ είπε...

ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΙΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ! ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΚΛΗΚΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΑΝ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΙΟΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΟΔΗΓΙΣΕ ΣΤΗΝ ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΑΛΛΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει λένε... πως το έφερες από δω, πως από κει, το γύρισες το παιχνίδι και πας να βγάλεις τη ρετσινιά από πάνω σου και να τη ρίξεις αλλού.

Ψάχνοντας το δέντρο έχασες το δάσος.

νορβηγος είπε...

Παρακαλω ενημερωστε με για την νεα διευθυνση του αντιπαριωτικου προξενειου
στην Αθηνα οπως επισης για τις προυποθεσεις και το ποσο που απαιτηται για εκδοση βιζας.

Ανώνυμος είπε...

θα ήθελα να παραθέσω μερικές σκέψεις μου στην επιστολή που διάβασα. Πραγματικά είναι λυπηρό κάποιοι άνθρωποι να αισθάνονονται μη αποδεκτοί στον τόπο που διαβιούν.Οι διαπροσωπικές σχέσεις όμως σε μεγάλο βαθμό αρχίζουν, εξελίσσονται και θεμελιώνονται εκεί που τελειώνουν οι προσωπικοί, ηθικοί και κοινωνικοί φραγμοί του καθενός από εμάς. Εξίσου αναγκαία και σημαντική είναι η υποκειμενική θεώρηση του κοινωνικού γίγνεσθαι που καλείται σε αυτή την περίπτωση εκ των πραγμάτων να συμπορευτεί με την παραδοσιακή ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη κοινωνική ενσωμάτωση.Πράγματι υπάρχουν χιλιάδες παράγοντες που παίζουν ρόλο άλλα μία αιτία σοβαρή και καθοριστική:η βουλησή μας.Αναμφισβήτητα κάθε κοινωνία ανθρώπων έχει τους δικούς της κανόνες συμπεριφοράς και κώδικες επικοινωνίας και είναι επιφυλακτική στο νέο και το διαφορετικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει και μη αποδοχή.Και αν κοιτάξουμε τι γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο θα καταλάβουμε ότι στην περίπτωση του νησιού μας αντικειμενικά κανένας μας δεν πρέπει να αισθάνεται ως μη αποδεκτός αφού μεταξύ μας δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφοροποίση- ανισότητα, κοινωνική, οικονομική και ποιοτική.

Magos Gsisspor είπε...

Πολύ εύκολα κολλάει ο ανώνυμος Νο1 τη σβάστικα σε ένα κείμενο που δεν λέει ψέμματα και γι αυτό ενοχλεί.

Δεν είναι όλοι οι ξένοι "ξένοι", ούτε όλοι οι ντόπιοι "τοπικιστές". Τη σβάστικά σου μπορείς να την φυλάξεις για μουσειακή χρήση. Δωρίζουμε και πηλίκια άμα θέλεις.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΚΟΥΓΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕς ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΑ ΗΤΑΝΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΞΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΡΟΦΑΝΟΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ βρισκεται στο νησι και ΤΟΝ ΡΩΤΑΝΕ "ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ?" ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΛΕΓΩΝΤΑΣ
"ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ" .

ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ.

Ο Μ Ο Ν Ο Ι Α


CIAO CIAO CIAO

Ανώνυμος είπε...

'ksenoi' dio tris agrammatoi malakes to eipan auto k eseis akoma to sizitate! min skalonete!
exete kanei polla gia to nisi kai to kseroun oloi !

etsi k alliws oloi ksenoi eimaste!

den nomizw oti xreiazotan na dimosieusete auto to keimeno, den xreiazete na apodeiksete kati kai mono pou menete stin antiparo monima auto leei polla...

Magos Gsisspor είπε...

Απλά όταν ακούγεται κάτι τέτοιο απο υποψηφίους συμβούλους και συγγενείς τους αναρωτιέσαι για το τι μοίρα αξίζει σε ένα νησί που πριμοδοτεί τους διπρόσωπους. Προσωπική άποψη, που προφανώς εκφράζει και άλλους, όπως την συγγραφέα της επιστολής, για το περιεχόμενο της οποίας δεν ακούστηκαν και ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρήματα, πέρα απο την απομόνωση κάποιων φράσεων.

Συγνώμη τώρα, πάω να βρω τη σβάστικα του ανεγκέφαλου ανώνυμου #1.

Ανώνυμος είπε...

sebasti i apopsi sas ! k egw mazi sas !
autoi pou sas eipan ksenous profanos sas fobithikan, giati stin antiparo oloi psifizoun me basi ta sogia kai oxi me tis prosopikotites

Ανώνυμος είπε...

Άδεια η πόλη το βαρόμετρο γεμάτο
στην Ασωμάτων τριγυρίζω δίχως σώμα.
Με πήρε πάλι η απουσία σου από κάτω.
όπως το χώμα τη βροχή σε θέλω ακόμα.

Άλλη αγάπη έχει ο καθένας στο μυαλό του,
σε άλλα μάτια όταν ψάχνει το είδωλό του.
Δεν είμ’ αυτός που φανταζόσουνα το ξέρω,
ένα κορμί χαμένο απόψε σου προσφέρω.

Σε μια οθόνη οι τίτλοι πέφτουνε του τέλους,
στο δρόμο βγαίνουνε οι τελευταίοι πελάτες.
Η νύχτα ενώνει λωποδύτες και αγγέλους,
στο τοίχο γράφει “είμαστε όλοι μετανάστες”.

Τ.Φ.

Ανώνυμος είπε...

1 απο 2 (1/2)

Καλημέρα σας από την Αντίπαρο
Θα ήθελα να σχολιάσω με την σειρά μου μερικά σημεία της επιστολής που σας εσταλει. Θα είμαι σύντομος ώστε να μην κουράσω όποτε αυτά που θα δείτε παρακάτω είναι ερωτήματα απαντήσεις ανά παραγράφου της επιστολής
Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά σε ποιον τοίχο στηθήκαν? Ακουστήκαν από μια μειοψηφία διάφορες κουταμάρες λόγο των εκλογών όχι τίποτα άλλο και εσείς το γενικεύετε, γιατί αυτή η κακία τελικά? Ο κόσμος εδώ ο Αντιπαριώτικος κόσμος , σας έχει αγκαλιάσει με το παραπάνω εδώ (αφορα τους ¨ξενους¨)
Υπάρχουν παραδείγματα τρανταχτά για να αποδείξουμε την φιλοξενία του Αντιπαριώτη προς την πλειοψηφία των ¨¨ξένων¨¨ μέχρι και τώρα που γράφω ,αν υπάρχουν εξαιρέσεις μήπως το δούμε αναλυτικά και από τις 2 πλευρές μήπως φταίει κάτι.
Θα συμφωνήσω με την Τσέπη αλλά είναι δικαίωμα του καθενός να αφήσει πίσω την καριέρα , ζωή του και να εγκατασταθεί σε ένα νέο τόπο
Και θα μας έρθουν βοσκοί , οικοδόμοι , αγρότες , ψαράδες , και αγράμματοι από την επαρχία που λέγεται Αθήνα ή Θεσσαλονίκη? Ας σοβαρευτούμε.
Δόξα το Θεό στην παρέλαση της 28ης βραβεύτηκαν νέα παιδιά τις Αντιπάρου για την επιτυχία στην εισαγωγή τους σε σχολές και πανεπιστήμια τα οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν στο μέλλων για εμάς .

Συνεχίζεται.... στο επόμενο ποστ

Ευχαριστώ
Ο Γνωστός Άγνωστος

Ανώνυμος είπε...

2 απο 2 (2/2)

Συνέχεια του προηγούμενου...

Δόξα το Θεό στην παρέλαση της 28ης βραβεύτηκαν νέα παιδιά τις Αντιπάρου για την επιτυχία στην εισαγωγή τους σε σχολές και πανεπιστήμια τα οποία θα μπορούσαν να αποφασίσουν στο μέλλων για εμάς .
Δεν βλέπω κανέναν φασισμό εκτός αν είμαι τυφλός , όπως προανέφερα μερικοί από αυτούς τους ¨ξένους¨ μέχρι και σήμερα νιώθουν όλοι την έννοια της φιλοξενίας ας μην το παρατραβάμε λοιπόν.
Η καλημέρα το πρωί είναι πολιτισμός και προδιαθέτει αρχές η απάρνηση της προς τον άλλο είναι κοπλεξικισμός ιδίως όταν ο άλλος δεν σου έχει κάνει τίποτε αλλά πολύ απλά δεν σου αρέσει η φάτσα του δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο.
Δυστυχώς αν τα διαβάσει ένας παππούλης όλα αυτά που γράφονται σε διάφορα blog μπορεί να μείνει και από ανακοπή από την στενοχώρια του.

Τελικά αυτό που λείπει είναι μια τοπική εφημερίδα και ραδιόφωνο ώστε να ακούγονται προς τα έξω όλα αυτά και να μην διαβάζονται και να απαντιούνται από τους ιδίους και τους ιδίους.

Ευχαριστώ
Ο Γνωστός Άγνωστος

Magos Gsisspor είπε...

Θέτετε τα πράγματα σε σωστή βάση, όσο κι αν υπάρχουν μικρές διαφωνιες. Η επιστολή είναι πραγματική, όχι αποκύημα της φαντασίας, και βέβαια, παρότι ενδεχομένως σκληρή, δεν ανταποδίδει το υβρεολόγιο που αναφέρει και δεν εκφράζεται με τη μισαλλοδοξία που καυτηριάζει, ούτε φυσικά βγάζει κομπλεξισμό.

Υπάρχουν παραδείγματα με "ξένους" και "ντόπιους" πολλά που μπορεί κανείς να επικαλεστεί, τόσο ως ιστορίες επαίνου, όσο και ως ελεεινά "ανδραγαθήματα". Ας μην τα μηδενίσουμε όλα. Όταν η συγκεκριμένη επιστολογράφος φτάνει στο σημείο να εκθέτει τον προβληματισμό της για ένα τέτοιο γεγονός, προφανώς δεν αναφερεται σε ένα μόνο μεμονωμένο περιστατικό, ούτε όμως στο σύνολο του πληθυσμού. Ακούστηκαν αυτές τις μέρες πολλα, από ύμνους για Αντιπαριώτες υποψηφίους μέχρι ύβρεις για τους Άλλους.

Όλα θα ατονήσουν σε λίγες μέρες, εκτός από την πικρία καποιων και πιθανώς τη μεταμέλεια κάποιων άλλων.

ΕΞάλλου δεν είμαστε δικαστές για να κρίνουμε κανένα, απλά σχολιάζουμε -συνήθως άνευ σβάστικας και άλλων εξαρτημάτων-, και αναζητούμε λύσεις. Και σατιρίζουμε, όπως επιτυχημένα έκανε ο Νορβηγός με το αντιπαριώτικο προξενείο.

Ίσως η επιστολή να είναι λάθος, περιγράφει όμως πτυχες μιας πραγματικότητας που καλό είναι να μην την ξεχνάμε.