16 Μαΐ 2010

Το ουτοπικό ενιαίο είναι ουτοπικό μόνο για τους ιδιοτελείς και τους διαπλεκόμενους δεινόσαυρους

image

Επειδή κάποια έντυπα και συμπολίτες μας κρίνουν την ιδέα του ενιαίου ψηφοδελτίου σαν γραφική, ουτοπική, φασιστική, αδιέξοδη, κλπ κλπ, τους παραθέτουμε ευγενώς το κείμενο ενός αιρετού κάποιου άλλου μέρους της Ελλάδας, πέρα από Αντίπαρο, Πάρο και Νάξο που διαπιστωμένα εγείρεται θέμα ενιαίου ψηφοδελτίου. Φαίνεται πως οι γραφικοί είναι περισσότεροι και διάσπαρτοι…

Η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με τον «Καλλικράτη» είναι μία ανατροπή που θα μας οδηγήσει σε άλλη εποχή. Επιτέλους πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η εκλογή της δημοτικής αρχής είναι πράξη πολιτική και όχι κομματική.

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη δημοτική εξουσία. Και όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι δημοτικές εκλογές χρησιμοποιούνται έμμεσα από τα κόμματα ως μέσο εξαγωγής συμπερασμάτων για τη σημερινή δήθεν πολιτική δύναμη του κάθε κόμματος.

Πρόκειται για μία ακόμη επιχείρηση νόθευσης ενός θεσμού ο οποίος ποτέ σχεδόν δεν αφέθηκε ελεύθερος από τα κόμματα να αναπτυχθεί μέσα στο κλίμα της πολιτικής ανεξαρτησίας που απαιτεί και προϋποθέτει η αποστολή του.

Είναι εμπαιγμός του λαού και περιφρόνηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τη μια μεριά οι ηγεσίες των κομμάτων να δίνουν χρίσματα σε υποψηφίους δημάρχους και από την άλλη να κόπτονται για την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του θεσμού.

Για να δικαιολογήσουν αλλά και για να πετύχουν τα κόμματα αυτό το θανάσιμο εναγκαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους μηχανισμούς τους, εφευρίσκουν νέα εκλογικά συστήματα.

Στις συζητήσεις και στις συσκέψεις για τον «Καλλικράτη» δίδεται κυρίως έμφαση στο χωροταξικό της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης και όχι όσο θα έπρεπε στον τρόπο επιλογής και ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων για τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Εδώ και αρκετούς μήνες διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Παρελθόν το 42%, θα καταργηθεί το 42% που ίσχυε μέχρι σήμερα και θα επανέλθει η πρόβλεψη του 50% +1. Τα 3/5 των εδρών θα κατανέμονται στον επιτυχόντα συνδυασμό και τα 2/5 στους επιλαχόντες. Θέλω να πιστεύω πως ο υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση θα επιδιώξουν αναλογικότερες, πιο δημοκρατικές και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες για την εκλογή της δημοτικής αρχής.

Άποψη μου είναι ότι η εκλογή δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με 42% θα κάνει καλό, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα υπάρξει οικονομικό όφελος και λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών και τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο αξιοκρατικά.

Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται τη δεύτερη Κυριακή: συναλλαγές, εκβιαστικές πιέσεις και συμμαχίες ετερόκλητων συνδυασμών, που φθείρουν τη δημόσια ζωή.

Πιστεύω ότι την πρώτη Κυριακή, στον πρώτο γύρο, αν υπάρξουν συμμαχίες θα είναι πιο καθαρές.

Το πρόβλημα όμως πιστεύω ότι δεν είναι αυτό της εκλογής της δημοτικής αρχής από την πρώτη Κυριακή.

Το πρόβλημα είναι ο τρόπος εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Αυτό είναι το ουσιώδες κατά τη γνώμη μου. Για μένα προσωπικά και την πρότασή μου αυτή έχω καταθέσει παλαιότερα σε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, είναι δίκαιο και αποτελεσματικό για την καλή λειτουργία του θεσμού να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των μελών του δημοτικού συμβουλίου, ιδιαίτερα τώρα με τις συνενώσεις των δήμων. «Να μη χαθεί η ευκαιρία του Καλλικράτη!».

Η πρότασή μου ήταν και είναι να καθιερωθούν χωριστά ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχου, δύο, τρία, όσοι είναι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι. Οπωσδήποτε όμως χωριστό, ένα και ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας, με βάση τον αριθμό ψήφων που θα έχουν συγκεντρώσει. Δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται αυτοί τους οποίους τίμησε η τοπική κοινωνία, και όχι αυτοί που έτυχε να βρεθούν στον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό. Το σύστημα αυτό είναι αναλογικότερο και δικαιότερο. Θα υπάρχει αξιοκρατία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα έχουν κατά σειρά συγκεντρώσει, προσωπικά, τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης θα συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.

Με το υπάρχον σύστημα έχουμε δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται και απαρτίζουν τη διοίκηση του δήμου με λιγότερους σταυρούς προτίμησης από άλλους συνυποψήφιους που συγκέντρωσαν περισσότερους σταυρούς, αλλά βρέθηκαν σε ψηφοδέλτια συνδυασμών που ήλθαν δεύτεροι ή τρίτοι κατά σειρά. Δεν θα υπάρχουν δυο – τρεις ή περισσότεροι συνδυασμοί. Παύουν οι αντιπαλότητες στις κοινωνίες μας, στις πόλεις μας, που δυστυχώς παρουσιάζονται στις δημοτικές εκλογές.

Μας χωρίζουν τα κόμματα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μας χωρίζουν και οι περισσότεροι του ενός συνδυασμοί υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στις δημοτικές εκλογές;

Όλοι μαζί ενωμένοι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με αντίπαλο τα προβλήματα του νέου δήμου μας, και όχι με αντίπαλους τους συναδέλφους μας, συμπολίτες μας, γείτονές μας, του άλλου συνδυασμού.

Με αυτόν τον τρόπο εκλογής οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τον πλειοψηφήσαντα δήμαρχο προχωρούν σε τολμηρές αποφάσεις, πρωτοβουλίες που έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση χωρίς υπαγορεύσεις, χωρίς αγκυλώσεις.

Ο τρόπος αυτός εκλογής των δημοτικών συμβούλων θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Όλοι μαζί ενωμένοι, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς συνδυασμούς, χωρίς αντιπαλότητες και εγωισμούς.

Αυτοί λοιπόν που θέλουν πραγματικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη, αδέσμευτη και κυρίως αποτελεσματική, ας πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ είναι πρώην δήμαρχος Πανοράματος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι"
ποιοι ηταν αυτοι που τοσα χρονια κινουσαν τα νηματα στην Αντιπαρο? ποιοι εξυπηρετουσαν προσωπικα τουs σκοτεινα συμφεροντα και ανεβαζαν κοινοταρχεs μαριονετεs?ποιοι ειναι αυτοι οι ρουσφετολογοι που για μια οικοδομικη αδεια,μια φιεστα στο χωρο τουs,η ακομη για μια γεωτρηση και για το πολυτιμο νερο μαs,χαριζαν την ψηφο τουs και την ψηφο τηs οικογενειαs τουs?
οι [εντιμοι] ανθρωποι,οι πονηροι, που εφαγαν λεφτα απο τον τοπο μαs,που εκαναν κακο στο νησι μαs, στον εαυτο τουs και ακομη χειροτερα γαλουχησαν τα παιδια τουs και τα εκαναν να εχουν τα ιδια πιστευω και τιs ιδιεs φασιστικεs αντιληψειs με αυτουs.
Ομωs δεν μπορουν να κρυφτουν πουθενα,ολοι τουs ξερουμε,γιατι ο λαοs δεν ξεχνα,μπορει να σιωπα, αλλα δεν ξεχνα..
απειρα συγχαρητηρια στη νεολαια και ακομη πιο πολυ στην αντιπαρια φωνη που επεισε ακομη και τουs φτωχουs στο πνευμα για το εννιαιο ψηφοδελτιο
.οσο για τουs πλουσιουπονηρουs τουs ευχομαι να εμπλουτισουν το αδειο τουs κεφαλι και να νοιαστουν σε μεγαλυτερο βαθμο για τον τοπο τουs παρα για τον [παρα] τουs!

Ξ.Μ.Β.

ενεργός πολίτης είπε...

ο τόπος μας ανήκει. Τώρα που οι εκλογές είναι στο κατόπι της πόρτας του σχολείου όλοι μας σκεφτόμαστε να βρούμε τον τρόπο και τη θέληση να κάνουμε κάτι και να πάμε ένα βλήμα μπροστά. Μπορεί να είναι και πίσω. Αρκεί κάτι να κάνουμε...

Κοιτάζοντας το παρελθόν μόνο χαμένους βλέπεις ανθρώπους Αντιπαριώτες που στον αγώνα της ζωής του χάσαν το νόημα, δεν βρήκαν ποτέ πόρτα κλειστή αλλά τη δικια τους την πόρτα την είχαν κλειδωμένη. Ποτέ όσο άλλοτε δεν αιωρείται το συναίσθημα να ενωθούμε σαν μία γροθιά, να κάνουμε κάτι μαζί να μην κρεμόμαστε από τους άλλους. Να μην βρίσκουμε συνέχεια άλλοθι και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ καλή πρόταση. Αυτό μάλιστα.
Τ.Φ.

κρασομπανιέρας είπε...

Εφόσον συμφωνεί κι ο φίλος ΤΦ, μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος.

Το ενιαίο πέθανε, το ενιαίο ζει...