9 Σεπ 2009

«Μένουμε Ελλάδα»; Όχι

cetrobo

Φιλικό ζευγάρι κίνησε για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Θα σας πω πρώτα πού κατέληξε και μετά θα σας πω από πού ξεκίνησε. Λοιπόν, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Γιώργος και η Μαρία κατέληξαν στις... Μαλδίβες. Μετά από ψάξιμο στο Διαδίκτυο, βρήκαν μια προσφορά για 2 άτομα, ταξίδεψαν με την Emirates και με... υδροπλάνο προκειμένου να αφιχθούν στον τελικό προορισμό, το τοπικό Hilton: βίλες μέσα στο νερό, σε πυλωτές που στηρίζονται με πασσάλους. Ρωτάω τιμές: το φτηνό δωμάτιο κόστιζε 75 ευρώ με πρωινό, οι φίλοι νοίκιασαν ένα δωμάτιο με 110 ευρώ. Δέκα ημέρες έμειναν στον εξωτικό αυτό παράδεισο (συγνώμη για το κλισέ αλλά βλέποντας τις σχετικές φωτογραφίες, περί αυτού πρόκειται). Τελικές εντυπώσεις; «Πήγαμε στους καλύτερους με τους καλύτερους», αποκρίνεται ο Γιώργος κατηγορηματικά. «Άψογος επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα, ευγένεια, χαμόγελο, εξυπηρέτηση με διακριτικότητα και προθυμία. Κι ας πήγαμε στην εποχή των Μουσώνων, που σήμαινε δεκάλεπτα διαλείμματα πυκνής βροχής». Και η σούμα; Περίπου 3.500 ευρώ για δέκα ημέρες.

Φαντάζομαι κάποιους από εσάς να θυμώνουν επειδή διαφημίζουμε πανάκριβες διακοπές λίγων κι εκλεκτών. Ας το ξαναπάρουμε λοιπόν από την αρχή και να πούμε από πού ξεκίνησε αρχικά το ζευγάρι για να πάει διακοπές: από την Ελλάδα. Ω, ναι, προορισμός τους ήταν δύο συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου (όχι η Μύκονος) όπου και θα έμεναν για δώδεκα ημέρες. Μετά από έρευνα στο Ιντερνέτ και πολλά τηλεφωνήματα, βρήκαν δύο συμπαθητικά δωμάτια. Στο ένα νησί, το δωμάτιο κόστιζε 100 ευρώ, στο άλλο 140 - και στα δύο ΔΕΝ συμπεριλαμβανόταν πρωινό. Για να αναχωρήσουν από τον Πειραιά με το πλοίο και να επιστρέψουν σε αυτόν («δύο άτομα συν ένα αυτοκίνητο, ένα 500αράκι»), θα έπρεπε να πληρώσουν γύρω στα 500 ευρώ. Από κει και πέρα, έμενε πόσα θα ξόδευαν για την κάθε μέρα τους: πρωινό (εκτός δωματίου φυσικά), φαγητό, ποτό το βράδυ, όπως το υπολόγισαν, θα ξόδευαν περίπου 120 ευρώ την ημέρα (ο Γιώργος: «Όλοι μου έλεγαν ότι λίγα είχα υπολογίσει»). Η σούμα; Γύρω στα 3.500 ευρώ για δώδεκα ημέρες.

Με τα ίδια χρήματα δηλαδή, και σε πολύ κατώτερα δωμάτια, μπορείς να μείνεις δύο ημέρες πιο πολύ στις Κυκλάδες απ’ ό,τι στο Hilton στις Μαλδίβες. Μάλιστα, σε κάποιο ανιχνευτικό τηλεφώνημα σε ένα από τα κυκλαδίτικα νησιά, η Μαρία βρήκε δωμάτιο με 190 ευρώ χωρίς πρωινό. «Είκοσι μέρες έχουμε για να δουλέψουμε κι εμείς», δικαιολογήθηκε ο ξενοδόχος. «Πολύ καλά», απάντησε η Μαρία, «μόνο που θα δουλέψετε χωρίς εμάς».

Σιχαίνομαι την γκρίνια και τη μιζέρια. Οι Κυκλάδες είναι υπέροχες, η Ελλάδα πολύ όμορφη χώρα και σε πολλά μέρη -και στις Κυκλάδες- συναντάς φιλόξενους ανθρώπους. Όμως φαίνεται ότι κάπου έχει «χαθεί η μπάλα» διότι και μόνον οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το μότο της αφίσας του ΕΟΤ, αν θυμάμαι καλά, λέει: «Μένουμε Ελλάδα». Μένουμε Ελλάδα; Όχι.

Tου Ηλια Μαγκλινη_cetrobo

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές φωτογραφίες, το κείμενο δεν με βρίσκει απολύτα σύμφωνη.
Δεν συγκρίνει τον ίδιο τύπο διακοπών και ειμαι σίγουρη πως ειδικά φέτος η Κρήτη μπορούσε να τ δώσει στο συγκεκριμένο ζευγάρι οικονομικότερες διακοπές απο τις Μαλδίβες.

Βγάζουμε τις παρωπίδες και κοιτάμε και άλλα νησάκια εκτός απο τα ακουσμένα.
Δεν παίρνουμε το αμάξι μας εκεί που δεν είναι απαραίτητο (θα πάρουν και το μήνυμα οι ακτοπλοικές εταιρείες).
Δεν αγοράζουμε VIP εισητήρια στο High Speed αν το συντονίσουμε καλά και φυσικά οργανώνουμε τις διακοπές πολύ νωρίτερα.
Ολα αυτά μειώνουν σημαντικά το κόστος των διακοπών μας.

Δεν αμφισβητώ ότι μπορεί να είναι καλά στις Μαλδίβες και να έχουν καλύτερες παροχές αλλά σίγουρα οι τιμές ήταν και πιο οικονομικές λόγω των Μουσώνων....

V.

Ανώνυμος είπε...

Αντε αγαπητέ φίλε του χρόνου η Αντίπαρος χωρίς τουρίστες ας πάνε όλοι στις Μαλβίδες να μείνουν στο hilton.
Θα σου εξηγήσω όμως κάτι αυτή την εποχή λόγω μουσώνων οι Μαλβίδες δεν έχουν τουρισμό όπως συμβαίνει και στα νησιά μας τον Απρίλιο Μάιο Ιούνιο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο όπου οι τιμές σε εξίσου καλά δωμάτια σε ξενοδοχεία κοστίζουν το ίδιο ή και φθηνότερα. Ίσως η παράμετρος αυτή ξέφυγε από τον συγγραφέα αλλά και από σένα τον ίδιο που σίγουρα δεν ζεις από τον τουρισμό και οι αγωνίες σου δεν είναι ίδιες με όλων των άλλων.
Μην εκτίθεσαι με τέτοιες ανούσιες αντιγραφές, αν θέλεις να θέσεις θέμα για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του τουρισμού κάντο αλλά όχι με παραδείγματα όπως αυτό, όταν συγκρίνεις κάτι συγκρινέ το με το αντίστοιχό του και μην συγκρίνεις τα αυγά με τα καλάθια.

Magos Gsisspor είπε...

Καταρχήν πρόκειται για ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, κι όχι για μία οποιαδήποτε "ανούσια αντιγραφή".

Ασφαλώς η Αντίπαρος δεν είναι το ακριβό νησί που περιγράφεται στο κείμενο, εδώ όλα είναι πάμφθηνα και, εξάλλου, είμαστε όλοι θιασώτες της άποψης "η Αντίπαρος δεν είναι Μύκονος (ακόμη)".

Φαινόμενα υπερκοστολόγησης τιμών ίσως υπήρξαν και φέτος. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ιδιοκτήτης καφετέριας, μπαρ, εστιατορίου ή ακόμα και κάμπιγκ για να μπορεί να κρίνει με εγκυρότητα αν το νησί προσφέρει σε αναλογία αυτά για τα οποία ο επισκέπτης πληρώνει.

Πάντως γενικά το νησί είναι φθηνότερο από άλλα και σίγουρα δεν αναφέρεται στην Αντίπαρο ο συγγραφέας, αν αυτό είναι που μας ενδιαφέρει τελικά... Οπότε και μπορεί πράγματι κάποιος να ταυτίσει τα αυγά με τα καλάθια...

Ανώνυμος είπε...

εξ οφίτσιο δεν μπορείς να θεωρείς ότι μια εφημερίδα είναι έγκυρη γιατί από έγκυρες εφημερίδες τελευταία έχουμε διαβάσει να γράφουν ειδήσεις και γεγονότα που ποτέ δεν έγιναν (ΒΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΕΘΝΟΣ) όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις θα έπρεπε με σχόλιό σου να τα συμπεριλάβεις στο κείμενο αν ήθελες να αποδώσεις "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι". Όσο για το που αναφερόταν ο συγγραφέας σίγουρα δεν μπορείς να το γνωρίζεις (όπως και εγώ) επομένως αυτό που γράφεις ότι δεν αναφερόταν και στην Αντίπαρο είναι αυθαίρετο όπως αυθαίρετο και κακόβουλο είναι όλο το κείμενό του γιατί ναι μεν αναφέρεται στην ιστορία κάποιου φίλου του δεν μας διευκρινίζει όμως και σε ποιο νησί συνέβησαν αυτά σε αντίθεση με τις Μαλβίδες.
ΥΓ: Δεν γράφω γιατί με ενδιαφέρει ο τουρισμός της Αντιπάρου (άλλωστε ουδεμία σχέση έχω με το νησί σας) αλλά γιατί με ενδιαφέρει η χώρα μου.
Καληνύχτα...

Magos Gsisspor είπε...

Καλή σας νύχτα κι εσάς.Κι αν το νησί σας έχει κουνούπια μη φοβάστε, αφού τα διυλίζουμε με τέχνη.

Ανώνυμος είπε...

pros anonimo 12.08
to keimeno ap'oti katalaba to dimosieuse o diaxiristis oxi gia kapoio sigkekrimeno meros alla genika gia tin ellada ... giati opos oloi kseroume eimaste mia apo tis akriboteres xwres!
aa kai signomi an sou thiksame tin xwra.

P.

Ανώνυμος είπε...

Προτείνω στους διαχειριστές να γράψουν ένα κείμενο διόρθωσης που να γράφει "απεταξάμην το ποστ" και να ζητάνε ταπεινά συγνώμη από όλους αυτούς που πληγωθηκε η χώρα στα μάτια τους από την άνανδρη επίθεση στο νησιωτικο τουρισμό μας, που ως γνωστόν είναι και φθηνός και εκσυγχρονισμένος...

Antipariafwni είπε...

Sintasome apolita me to sxolio tou sxoliasth V.

Kai kalo einai na doume kai ton antipoda tou ellinikou tourismou...

Mesa sto prwto dekaimero tou oktomvriou tha sfragisoune hiliades epitages kai tha skasoune ta prwta kanonia apo ta pio megala diethni touristika grafia kai tote klene...

kai sthn telikh an thelei na kanei kanis diakopes sta ellinika nisia as kanei twra, me koinoniko tourismo den tha tou stixisei parapanw apo 7 evro to dwmatio, 7 evro tetia epoxh stis maldives stixizoun 15 lepta gia na sindetheis me to lap top sou sto wireless tou xenodoxeiou. Milaw panta me prosopikh empiria oxi sto hilton island ala se ena metrias dinamikhs xenodoxeio stis maldives to sun island.

Magos Gsisspor είπε...

Πάντως η ετικέτα στο post δεν γράφει "τα εν οίκω" αλλά σκέτα "αναδημοσίευση", αν αυτό λέει κάτι σε όσους προσωποποίησαν την καταγραφή του δημοσιογράφου με το νησί μας, τουλάχιστον για την πρόθεση της ανάρτησης.

Ας το κάνουμε όμως προσωπικό, αφού όλοι οι σχολιαστές κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση:

Ασφαλώς αν συγκρίνουμε την Αντίπαρο του Σεπτέμβρη με τις Μαλβίδες είναι ξεκάθαρο πού είναι συμφερότερο να εκδράμει κανείς, ωστόσο τον Αύγουστο, όπου αναφέρεται και το άρθρο, το νησί είναι μεταλλαγμένο. Κι αυτή η αποπνικτική μετάλλαξη του Αυγούστου σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις τιμές της περιόδου εκείνης.

Κατά τ' άλλα η πολυφωνία των απόψεων ίσως βοηθήσει τον καθένα να σκεφτεί και λίγο διαφορετικά.

Antipariafwni είπε...

Blogger monaxa o 12.08 prosopopiise to post me antiparo
kanenas alos sxoliastis.

Magos Gsisspor είπε...

@ Α/Φωνή: Σωστό, αν η προσωποποίηση αφορά απλά την Αντίπαρο. Ως προσωποποίηση ας θεωρήσουμε καλύτερα την αντιστοίχιση αυτών που περιγράφει το άρθρο με αυτά που συμβαίνουν στο χώρο του καθενός από εμάς, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει τις ίδιες παραστάσεις και εντυπώσεις με τους άλλους. Υπό αυτή την έννοια προσωποποίηση δεν είναι μόνο η Αντίπαρος, αλλά η κατάθεση προσωπικών εμπειριών που παρατίθενται δίπλα στην αρχική βιωματική ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ ΑΚΡΙΒΩΤΕΡΑ SUPER MΑRKET ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ? ΔΕΝ ΝΟΙΚΙΑΣΤΗΚΕ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΑΠΑΝΤΗΜΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 180 ΕΥΡΩ?

Ανώνυμος είπε...

Μπα,η ιδέα σας είναι. Είστε κακεντρεχής... Μιλάτε για άλλο νησί, πιθανώς με τα ίδια τοπωνύμια με αυτό.Σε λίγο θα μας πείτε ότι δωμάτια χωρίς θέα σε ξενοδοχεία τον Αύγουστο είχαν 70 ευρώ κι ότι για να φας πρωινό ήθελες ένα δεκάρικο. Και σίγουρα στα σούπερ μάρκετ, θα τα βρίσκετε όλα λίγο τσιμπημένα λόγω, λέει, "μεταφορικής", αν και πληρώνουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Και στα κυριλέ μπαράκια για να κάνεις κεφάλι καλύτερο είναι να στρίψεις ένα πενηντάευρο και να το καπνίσεις παρά να περιμένεις να το ξοδέψεις σε ποτά και να σου φτάσουν.
Για άλλο νησί μιλάτε ασφαλώς...

Ibis είπε...

θα συμφωνήσω με αναγνώστη V. και antipariafwni...Αν ψάξεις λίγο παραπάνω και στο σωστό χρονικό διάστημα μπορείς να βρεις φτηνές και αξιόλογες διακοπές ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Φυσικά δεν μιλάμε για Μύκονο Σαντορίνη και τα σχετικά.

Όσο για τον αναγνώστη 8:47 μμ είναι προφανές ότι είναι προκατειλημμένος και ενοχλημένος. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο αλλά και την επιχειρηματολογία του. Ίσως φταίει η πέννα των διαχειριστών(δεν αναφέρομαι στο παρόν post)

Τέλος προς τον αναγνώστη 10:10 μμ (μάλλον είναι ο 8:47 μμ)ενημερώνω ότι κάποιοι έμειναν σε δωμάτιο(χωρίς θέα) με 35 ευρώ και μάλιστα έκαναν κεφάλι στην πλατεία με ρακομελά.

Οι ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να προσπαθούμε να τις βρούμε.

Keep Breezing in Cyclades

L.A. woman είπε...

Συμφωνώ με τον συμπάσχοντα 10.10!!
70 ευρώ φιλικά, χωρίς θέα και ΟΧΙ την εβδομάδα του 15Αύγουστου, παρακαλώ!! και που'σαι ακόμα..

Αντε και του χρόνου, καλά να 'μαστε να πάμε Καραιβική- έστω και Μαλδίβες, που όπως κατάλαβα απ'τα σχόλια έχουν πάει όλοι, εκτος από μένα που πάω κάθε χρόνο Αντίπαρο!! H ανόητη..

Ανώνυμος είπε...

pros l.a woman:
Den nomizo na se piezei kaneis na erxese antiparo kathe xrono dikia sou epilogi einai...
Ki an niotheis anoiti toso poli min ksana ertheis...