8 Αυγ 2009

Απλές συμβουλές για τη γρίπη του πανικού

3539728738_bd8e47f8b2_b[4]

  1. Τηρούμε τους γενικούς κανόνες υγιεινής. Δε βήχουμε και δε φταρνιζόμαστε μπροστά στον κόσμο, καλύπτουμε πρώτα τη μύτη και το στόμα μας με χαρτομάντιλο ή προσεκτικά με το βραχίονά μας (φταρνιζόμαστε στον κόρφο μας δηλαδή). Πλένουμε τακτικά και συχνά τα χέρια μας, είτε με σαπούνι και νερό είτε με μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα τα οποία μπορούμε να έχουμε μαζί μας. Δεν αγγίζουμε τα μάτια ή το στόμα μας, ούτε χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να φάμε, προτού τα πλύνουμε. Αποφεύγουμε τους στενούς εναγκαλισμούς ιδιαίτερα με άρρωστα άτομα.
  2. Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα μέσα συγκοινωνίας (π.χ. Μετρό και ΗΣΑΠ) όπου τις ώρες αιχμής παρατηρείται κοσμοσυρροή. Προσπαθούμε να κινούμαστε σε χώρους ευρύχωρους και καλά αεριζόμενους (π.χ. τέρμα το clubbing για τους νέους), ώστε να μην ερχόμαστε σε στενή επαφή (απόσταση κάτω του 1 μέτρου) με άλλα άτομα, ιδίως εφόσον είναι άρρωστα

  3. Θυμόμαστε ότι ο ιός επιζεί και σε μολυσμένες επιφάνειες, π.χ. το χερούλι στο λεωφορείο από το οποίο κρατιέστε μπορεί να έχει πάνω του σωματίδια του ιού, τα οποία όταν στη συνέχεια αγγίξετε τη μύτη ή το στόμα σας να εισέλθουν στον οργανισμό σας. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στα πολύ μικρά παιδιά και τα βρέφη, καθώς και σε όσα άτομα έχουν νοσήματα που εξασθενίζουν το ανοσοποιητικό. Δεν αφήνουμε όποιον να’ ναι να πλησιάζει το μωρό (…οι γιαγιάδες είναι ΟΚ!), ιδιαίτερα αν είναι άρρωστοι με βήχα και πυρετό. Κρατάμε το μωρό σε χώρους καθαρούς και καλά αεριζόμενους, και αποφεύγουμε να το βγάζουμε βόλτα σε κλειστά μέρη με πάρα πολύ κόσμο.
  5. Αν αρρωστήσουμε με βήχα και πυρετό, είναι πιθανό να έχουμε τη γρίπη. Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μείνουμε σπίτι, όσο βέβαια είναι αυτό δυνατό, προκειμένου να μη κολλήσουμε άλλα άτομα. Μένουμε σπίτι και αντιμετωπίζουμε τη γρίπη με ανάπαυση, καλή διατροφή, άφθονη λήψη υγρών και αντιπυρετικά φάρμακα (προσοχή – όχι ασπιρίνη σε παιδιά). Ακόμη θα πρέπει να απουσιάσουμε από τη δουλειά μας -και ο εργοδότης έχει ευθύνη λόγω της πανδημίας να το διευκολύνει αυτό- για όσο χρονικό διάστημα έχουμε συμπτώματα, μέχρι 24 ώρες αφού απυρετήσουμε.
  6. Σε καμία περίπτωση δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία, εκτός αν έχουμε πολύ βαριά συμπτώματα, ή ανήκουμε σε ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το νοσοκομείο δεν έχει να μας προσφέρει κάτι, και συρρέοντας όλοι εκεί μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουμε στους πάσχοντες από άλλα νοσήματα που χρειάζονται τη νοσηλεία.
  7. Θυμόμαστε ότι, σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, ΔΕ χρειάζεται εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι έχουμε τη νέα γρίπη. Η διάγνωση της γρίπης γίνεται κλινικά, με βάση τα συμπτώματα. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι χρονοβόρος, δαπανηρός, οργανωτικά απαιτητικός (γιατί μόνο λίγα εργαστήρια στη χώρα μπορούν να τον κάνουν), αλλά το κυριότερο, ΔΕΝ προσθέτει η αφαιρεί κάτι στην αντιμετώπιση του περιστατικού (=παραμονή στο σπίτι, ανάπαυση, αντιπυρετικά). Εργαστηριακά ελέγχονται ΜΟΝΟ τα βαριά περιστατικά, που απαιτούν νοσηλεία.
  8. Δε χρειάζεται να κυκλοφορούμε έξω με χειρουργική μάσκα για να προστατευθούμε. Η αποτελεσματικότητά της για προστασία από τη γρίπη δεν έχει τεκμηριωθεί και αμφισβητείται. Ούτως ή άλλως μόλις μουσκευθεί δεν παρέχει καμία προστασία. Πιο αποτελεσματική θεωρείται η χρήση της μάσκας όταν τη φορούν άτομα που έχουν γρίπη, προκειμένου να μη κολλήσουν τους διπλανούς τους!
  9. Δε χρειάζεται να “στοκάρουμε” χαπάκια tamiflu, τώρα που επιστρέφουν στα φαρμακεία. Η κλινική αποτελεσματικότητα του είναι περιορισμένη: βραχύνει τα συμπτώματα της γρίπης κατά μία ημέρα, και μόνο όταν ληφθεί πολύ κοντά στην έναρξη των συμπτωμάτων. Γι’ αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά η χρήση τους να γίνεται μόνο με εντολή ιατρού, και μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο.
  10. Φροντίζουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι, που σημαίνει να μην ακούμε τις ανοησίες των καναλιών. Φροντίζουμε να είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς φόβο και πανικό, και περιμένουμε τους επιστήμονες να μιλήσουν συγκεκριμένα όταν θα έχουν κάτι πιο χειροπιαστό να μας πουν. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα του εμβολιασμού, που θα εκτιμηθούν στην πορεία με βάση τα νέα δεδομένα.
  11. Θυμόμαστε ότι η γρίπη είναι γρίπη, και κάποια στιγμή θα την κολλήσουμε όλοι. Είτε φέτος, είτε του χρόνου, είτε αργότερα. Οι περισσότεροι από εμάς θα την περάσουμε, θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει. Η ζωή θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία, και η σημερινή γρίπη των χοίρων τα επόμενα χρόνια θα είναι… εποχική γρίπη!

Μην ανησυχείτε επομένως, ακόμη κι αν αρρωστήσετε. Μη φοβάστε. Ακολουθείστε αυτούς τους απλούς κανόνες, και “απολαύστε” (για να χαλαρώσουμε και λίγο) την πρώτη σας πανδημία γρίπης (αν είστε μέχρι 40 ετών, καθώς η τελευταία πανδημία έγινε το 1968)…

 

από το http://pandemicflugr.wordpress.com,  ένα έγκυρο ενημερωτικό blog ενός ανώνυμου ειδικού που κατευθύνει χωρίς να τρομοκρατεί.

κι εδώ: Πλένετε τα χέρια σας και αφήστε το Tamiflu

Δεν υπάρχουν σχόλια: