24 Ιουλ 2009

Η γρίπη των χοίρων και των χείριστων

3539728738_bd8e47f8b2_b

Η γρίπη των χοίρων είναι προ των πυλών, ίσως και εντός των τειχών, μια πραγματικότητα που μας αφορά. Ξέφρενα δελτία ειδήσεων από δημοσιογράφους παντογνώστες σπέρνουν τον ιό του πανικού μέσα από τους δέκτες μας και στην τεράστια απόσταση που αφήνει η πληροφορία ανάμεσα στην αλήθεια και το συμφέρον. Εκεί ακριβώς που κρύβεται ένας πακτωλός χρημάτων από τις μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες-κολοσσούς που θα μας σερβίρουν ως σύγχρονα γκόλουμ το πολυπόθητο εμβόλιο. Μέχρι τότε, άλλος ένας ποταμός χρημάτων θα εισρεύσει στα ταμεία των Roche και GlaxoSmithKline για να προμηθευτούμε τα αντιϊκά τους σκευάσματα (tamiflu, relenza) που περίσσεψαν από τη γρίπη των πουλερικών, εξαργυρώνοντας έτσι τον πανικό και την παραπληροφόρηση.

Απεγνωσμένες μανάδες, μαλθακοί έφηβοι, αγχωμένοι μεσήλικες και αρρωστιάρηδες ηλικιωμένοι τρέμουν όλοι αυτόν τον αόρατο κίνδυνο που απειλεί να αλλάξει τη ζωή μας. Και στα κανάλια οι καθηγητές  της τρομολαγνείας υπερκεράζουν τους ταπεινούς ακαδημαϊκούς γιατρούς και επιδημιολόγους που προσπαθούν μάταια χωρίς πανικό να αμβλύνουν τα πάγια βαθύτερα ερωτήματα του κάθε Καψηκέφαλου παρουσιαστή: Πόσες ώρες μετά τον πυρετό πρέπει να πάμε στα επείγοντα; Να κοινωνήσουμε την Κυριακή ή όχι; Και κυρίως: Πότε επιτέλους θα έχουμε τον πρώτο θάνατο στη χώρα; Χωρίς θάνατο τίποτα δεν πουλάει. Κι επειδή θα συμβούν αρκετοί από τη συγκεκριμένη γρίπη, το θέμα θα παίζει στα κανάλια με την ίδια ένταση και την ίδια διαστρέβλωση για πολύ καιρό ακόμα.

Στο Μεξικό η μάσκα έγινε μόδα, ίσως κι εδώ στα μεσημεριανά έγκυρα τηλεκαφενεδάκια να δούμε και ελληνικές προσπάθειες, πχ μάσκα χοίρος, τσολιάς, βεληγκέκας, καραμανλής ή παπανδρέου, μάσκα τρομοκράτης (να δούμε και τον πρώτο αμυνόμενο κατά της γρίπης να συλλαμβάνεται με τον νέο νόμο του κ. Δένδια) και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πως προσομοιάζει στο πνεύμα των καιρών μας.

Μην ψάχνετε για μέτρα συντονισμένα κατά του νέου ιού. Ο υπουργός Ιδιωτικής Υγείας ακολουθεί τη λογική που τον δικαίωσε και στα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος: πολλά λόγια και βλέπουμε.

Ένα blog που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το pandemicflugr. Αγνώστου πατρός, παρέχει έγκυρη πληροφόρηση χωρίς αλαλαγμούς.

36_021   image-4-for-swine-flu-fashion-gallery-945294463   image-1-for-swine-flu-fashion-gallery-47854817  image-2-for-swine-flu-fashion-gallery-643900025   swine-flu-brings-a-brave-face-mask-fashion-up-again-09  swine-flu-brings-a-brave-face-mask-fashion-up-again-02  swine-flu-brings-a-brave-face-mask-fashion-up-again-05 swine-flu-brings-a-brave-face-mask-fashion-up-again-06 swine-flu-brings-a-brave-face-mask-fashion-up-again-08

 

“…Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός. Η γρίπη αυτή, που προκαλείται από το στέλεχος Η1Ν1, είναι πιο καλοήθης από τη γρίπη που μας επισκέπτεται κάθε χειμώνα και προκαλεί μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες και μηνιγγοεγκεφαλίτιδες. Γιατί λοιπόν αυτή η υπερευαισθησία για τη συγκεκριμένη γρίπη που... θα έλθει το χειμώνα; Θεωρητικά, βέβαια, όλα μπορεί να συμβούν. Ακόμα και ένας κομήτης μπορεί να εμφανιστεί στο Διάστημα και έχει την ίδια χαμηλή πιθανότητα να πέσει πάνω στη Γη και να την καταστρέψει ή ένα αεροπλάνο με το οποίο κάθε μέρα ταξιδεύουμε να μη φθάσει ποτέ στον προορισμό του. Όμως όλα αυτά δεν μας απασχολούν.

Άλλωστε ας θυμηθούμε πριν από λίγα χρόνια την ίδια υστερία που επικράτησε με τη γρίπη των πουλερικών του ιού Sars, του ιού του Χονγκ Κονγκ κλπ. Δισεκατομμύρια κέρδισαν οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων, οι τοπικοί αντιπρόσωποι και οι μεσάζοντες, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη με αυτούς τους ιούς. Γιατί να συμβεί κάτι διαφορετικό με τον συγκεκριμένο ιό;

Ας προβληματιστούν λίγο οι αρμόδιοι για να μην πέφτουν οι ίδιοι θύματα των διαφόρων εμπόρων του κινδύνου.

Όμως τι φταίει ο δυστυχής πολίτης να υφίσταται αυτό το μαρτύριο της κινδυνολογίας;

Συμβουλή μου είναι να παραμείνει ψύχραιμος και απλά να κάνει το εμβόλιο, αφού ούτως ή άλλως η χώρα μας θα το προμηθευθεί και θα το χρυσοπληρώσει.”

(Δημ. Κρεμαστινός, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών - άρθρο στη σημερινή Ελευθεροτυπία)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαρμακευτικές εταιρείες: Πανικός και μπίζνες

ΑΥΓΗ/Κυριακίδης Ν.

Κάπου ανάμεσα στον πανικό, την επιστημονική αλήθεια και την επιδημιολογικές στατιστικές, μία άγνωστη -για τους περισσότερους- μεταβλητή ρυθμίζει καθοριστικά τη ροή του χρήματος προς την έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων φαρμάκων. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες η θεραπεία γνωστών ή νέων ασθενειών είναι όχι μόνον επιστημονικη, αλλά και εμπορική πρόκληση. Τα τέστ “αποτελεσματικότητας” και “παρενεργειών” κάθε φορά που οι ερευνητές προτείνουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η “εμπορικότητα”. Δηλαδή, το πόσο δημοφιλές μπορεί να γίνει ένα φάρμακο στην αγορά, πόσο καλά μπορεί να πάει στις πωλήσεις, αν έχει τις δυνατότητες να “καθιερωθεί” στη συνείδηση της επιστημονικής κοινότητας, αν μπορεί να "κερδίσει" και τους ίδιους τους ασθενείς. Η εμφάνιση του ιού της γρίπης Α, που απειλεί τον πλανήτη με πιθανή πανδημία, αναδεικνύει εκ νέου τη συγκεκριμένη διάσταση του θέματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασική αιτία που «μπλοκάρει» σήμερα την ανάπτυξη φαρμάκων για μία μεγάλη γκάμα ασθενειών και παθήσεων είναι η ντε φάκτο, με τα τρέχοντα δεδομένα, «ασύμφορη» απόσβεση της επένδυσης την οποία θα κληθούν να κάνουν οι φαρμακευτικοί όμιλοι στον τομέα της έρευνας. Μ’ άλλα λόγια οι εταιρείες δεν είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην παρασκευή φαρμάκων τα οποία εκτιμούν ότι, για μία σειρά αιτιών, δεν θα τύχουν σημαντικής ζήτησης στην αγορά. Αρκεί να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: για τις 400 «ενότητες» ασθενειών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και αφορούν το ανθρώπινο είδος, μόνον 50 από αυτές θεωρούνται εμπορικά «ελκυστικές» για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα φάρμακα που θα παρασκευάσουν γι' αυτές τούς εγγυώνται τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσής τους στον τομέα της έρευνας και βεβαίως τους εξασφαλίζουν τα πολυπόθητα κέρδη… Για τις υπόλοιπες 350 «ενότητες», στις οποίες περιλαμβάνονται ασθένειες που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, δεν υπάρχουν, προς το παρόν, πολλές ελπίδες για φάρμακα και ίαση. Εδώ οι προσδοκίες για κέρδη είναι μικρές…

Βάσει των στατιστικών στοιχείων, η κατανάλωση φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες φθάνει σήμερα το αστρονομικό ποσό των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως! Οι εταιρείες βάζουν στον τομέα της έρευνας 49,3 δισ., δηλαδή ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 16,4% του τζίρου τους. Την ίδια στιγμή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη φαρμακευτική έρευνα με άλλα 28 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, λεφτά που, όπως είναι αυτονόητο, καταλήγουν εμμέσως ή κατευθείαν στα ταμεία των πολυεθνικών φαρμακευτικών ομίλων.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το πραγματικό μερίδιο των εταιρειών στα κεφάλαια για την έρευνα για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων περιορίζεται σε μία μάλλον «συμβολική συμμετοχή».

Ίσως αυτά να είχε κατά νου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όταν την περασμένη Δευτέρα, στη συνάντηση του με τους εκπροσώπους 30 μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων, τους καλούσε να προσφέρουν σε χαμηλές τιμές ή και δωρεάν τα αντιϊκά φάρμακά τους στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενόψει του ενδεχόμενου μίας πανδημίας της γρίπης Α. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ακόμα κι αν οι εταιρείες έδειξαν να ανταποκρίνονται στην έκκληση του Μπαν.

Δεν είναι απλά, γιατί το θέμα της παρασκευής του εμβολίου, που είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο, δεν είναι μία αμιγώς επιστημονική υπόθεση. Είναι και μία εμπορική επιχείρηση, για την οποία οι εταιρείες απαιτούν «ανοιχτό πεδίο», ενδεχομένως και κάποια πρόσθετα κεφάλαια για να ξεκινήσουν τις έρευνες και τις κλινικές δοκιμές. Ας μην ξεχνάμε την έκκληση του Μπαν Κι Μουν για αύξηση των «συνδρομητικών τελών» των 190 χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΜΕΗΛ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΥΡΕΩΣ - Υπερβολικό, αλλά ωχριά μποστά στα δελτία ειδήσεων:

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.
Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.

Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.

Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.

Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών.

Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου.

Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!!

Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.

Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.

Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.

Μισό εκατομμύριο έναντι 25.

Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών;

Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας με μεγάλο λειρί.

Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.


Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.


Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια.


Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.

Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.

Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo.


Μόνο για τη γρίπη των χοίρων.


Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»;


Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.
ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.


- Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú;

- Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.

- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες;

- Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.

- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.

Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.
Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.

Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.

Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση.

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΗΣ ΜΑΝΕΤΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΖΟΥΜΕ . ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ! ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ ?