1 Ιουν 2009

Το ενδελεχές της Τετάρτης Εξουσίας

robinart_05 Τα φτιασιδώματα της Τετάρτης Εξουσίας - χρωματισμός

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΩΡΑ (όσοι την ξέρετε προσπεράστε την παράγραφο, αν και καλό θα είναι να θυμηθείτε πώς ακριβώς φτάσαμε ως εδώ)

Αρχικά ήταν ένα δελτίο τύπου του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου που κατέγραφε τη συλλογικότητα και υπαινισσόταν κρατική απάθεια. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παριανή Ενημέρωση”.

Σύντομα ακολούθησε ένα ανορθόγραφο δελτίο τύπου από την Κοινότητα Αντιπάρου που αντιπαρέθετε στον όρο “κρατική απάθεια” τα έργα και τις ημέρες των τελευταίων 6 ετών. Αναρτήθηκε στο blog fileleutheros με τον τίτλο “Απάντηση της Κοινότητας Αντιπάρου στο σύλλογο γονέων του Γυμνασίου” και το ίδιο κείμενο δημοσιεύθηκε μετά από λίγο στην οικεία εφημερίδα “Τα Νέα Παρου-Αντιπάρου” με το χαρακτηριστικό τίτλο “Κόντρες για τις χρηματοδοτήσεις”. Στο κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε παράλληλα και ως δήλωση παραίτησης ένα σχόλιο στα τοπικά blogs του κ.Γιάννη Τριαντάφυλλου, αντιπροέδρου και ιθύνοντος νου στο Σύλλογο Γυμνασίου, που δήλωνε την πρόθεση του να παραιτηθεί.

Όλα τα παραπάνω πυροδότησαν νέες εντάσεις στο δημόσιο διάλογο και στην καθημερινότητα του νησιού, που κορυφώθηκαν με τη διεξοδική επίσημη επιστολή του κ.Τριαντάφυλλου προς όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, όπου παρέθετε τα γεγονότα, καυτηρίαζε την κρατική απάθεια και το στρουθοκαμηλισμό και επισημοποίησε την παραίτησή του. Ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί στις τοπικές εφημερίδες, βρήκε όμως το δρόμο της στα τοπικά ιστολόγια, όπου προκάλεσε νέα σχόλια και διάλογο.

Κάπου εκεί παρενέβη υπεύθυνος της εφημερίδας “Τα Νέα Πάρου Αντιπάρου” (με e-mail από την ηλεκτρονική διεύθυνση “Kostas Dragatis asp1@otenet.gr”), ο οποίος κατέθεσε τη δική του ερμηνεία στα παραπάνω γεγονότα. Η επιστολή έχει δημοσιευθεί στα σχόλια της ανάρτησης “το Σχολείο και το Σχόλιο – μια δυναμική επιστολή παραίτησης…”. Επειδή το κείμενο απεστάλη όχι μόνο στον κ.Τριαντάφυλλο, αλλά και στα τοπικά blogs, συμπεριλαμβανομένου και ετούτου εδώ, κρίνουμε σκόπιμο να αποδομήσουμε το κείμενο και να αναδείξουμε τις προθέσεις του, μαζί παράλληλα με τις δικές μας (και πολλών άλλων).

robinart_06

Τα φτιασιδώματα της Τετάρτης Εξουσίας - εξωραϊσμός

"Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Σας αποστέλλουμε το e-mail της Κοινότητας Αντιπάρου, όπως μας κοινοποιήθηκε. Επισυνάπτουμε και την ταυτότητα της αποστολής, στοιχείο που δεν χωρεί αμφισβήτηση."

Πράγματι, δε χωρεί αμφισβήτηση: ένας εκδότης, στενά συνεργαζόμενος με την Κοινότητα, έλαβε ένα mail που δεν έχει δημοσιευθεί ως σήμερα στα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, και μάλιστα από την ηλεκτρονική διεύθυνση kinant@otenet.gr. H επίσημη και ιδιαίτερα επιτυχημένη ιστοσελίδα της Κοινότητας Αντιπάρου έχει ως e-mail το info@antiparos.gr. Πόσο επίσημο στοιχείο μπορεί να είναι λοιπόν αυτό το e-mail της otenet; Είναι πράγματι το e-mail στοιχείο που “δε χωρεί αμφισβήτηση”; Και πώς γίνεται κοινοτικοί σύμβουλοι να μη γνωρίζουν τίποτε σχετικά;

Εμείς λάβαμε από ένα άλλο mail, το kinantip@gmail.com, μία δήλωση ότι όλα αυτά είναι ένα θέατρο σκιών. Κι αυτό την ίδια βαρύτητα δεν έχει τελικά;kinantip

Μας έστειλε και ένα βίντεο επίσης:


"Όπως είχαμε υποχρέωση, δημοσιεύσαμε το δελτίο τύπου της Κοινότητας, όπως πολλές φορές έχουμε δημοσιεύσει κείμενα του κ. Τριαντάφυλλου"

Μια που μιλάμε για υποχρεώσεις δημοσιογραφικού τύπου, είχατε παράλληλα και τη δεοντολογική υποχρέωση, αν όχι να δημοσιεύσετε την αρχική επιστολή που προξένησε την αντίδραση της Κοινότητας, τουλάχιστον να την αναφέρετε. Ο δε τίτλος “Κόντρες για τις χρηματοδοτήσεις” μόνο στα πραγματικά γεγονότα ως τότε δεν ανταποκρίνεται. Επίσης θα μπορούσε κανείς να περιμένει πως θα δημοσιεύατε στο τρέχον φύλλο (που κυκλοφόρησε σήμερα) την πρόσφατη απάντηση-παραίτηση του κ.Τριαντάφυλλου. Όπως όλοι γνωρίζουν, ένα φύλλο μπορεί συνήθως να δεχτεί άρθρα μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν “κλείσει”, η δε επιστολή –παραίτηση έχει αποσταλεί το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 28 Μαΐου. Αλλά πάλι, δεν πειράζει, ίσως δημοσιευθεί στο επόμενο φύλλο, ή πάλι και στο μεθεπόμενο. Προηγούνται άλλα θέματα. Οι εντυπώσεις ωστόσο παραμένουν…


"Έχει συμβεί μόνο η δική μας εφημερίδα να δημοσιεύει κείμενα του κ. Τριαντάφυλλου. Διερωτώμεθα γιατί τότε, ο συμπαθείς κατά τα άλλα κ. Τριαντάφυλλος δεν είχε εκφράσει απορία γιατί τα δημοσιεύουμε μόνον εμείς."

Αλήθεια; Γιατί εμείς εδώ, που ξεφυλλίζουμε κάθε τοπική εφημερίδα, μήπως και έχει κάποιο αρθράκι για το ξεχασμένο μας νησί, θυμόμαστε κι άλλες εφημερίδες που έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν επιστολές του κ.Τριαντάφυλλου με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου. Η δε “Φωνή της Πάρου”, που εξέφρασε μια αιρετική άποψη για το θέμα της αίθουσας Καλουδά, όταν επρόκειτο να μιλήσουν σε αυτήν οι βουλευτές Ρήγας και Ρόβλιας, δημοσίευσε στο αμέσως επόμενο φύλλο και την επιστολή-απάντηση του κ.Τριαντάφυλλου - "Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα (έγινε η Pravda Prada) "

Και μια φιλική παρατήρηση:

συμπαθώ –συμπαθείς -συμπαθεί

Ο συμπαθής- Η συμπαθής -Το συμπαθές

(το ίδιο και με το “αντιπαθείς”)

robinart_04

Τα φτιασιδώματα της Τετάρτης Εξουσίας - ο κόσμος που χάνεται και το μαλλί που χτενίζεται


"Κατά τα λοιπά, η επιστολή του δεν μας αφορά.

Και κάποιες σκέψεις."

Η δεύτερη πρόταση (και οι ακόλουθοι συνειρμοί παρακάτω) αναιρούν τις προθέσεις της πρώτης. Σε βαθμό μάλιστα που να φαίνεται ότι τελικά η επιστολή του σάς αφορά ιδιαιτέρως.

"Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι πρώτα παραιτήθηκε εξ αιτίας προφανώς του δελτίου τύπου της Κοινότητας και ακολούθως, δημοσιοποίησε την αμφισβήτησή για το περιεχόμενο του."

Εμάς δεν μας εξέπληξε, μόνο ένας μνηστήρας της Αυλής ή ένας πολιτικάντης θα ήξερε πως να χειραγωγήσει την ευθιξία του και να εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή. Ασφαλώς ο κ.Τριαντάφυλλος φέρθηκε άχαρα, ίσως και άκομψα. Δεν έπρεπε να βιαστεί να παραιτηθεί και πολλοί έχουν κάνει έκκληση να ανακαλέσει και να παραμείνει αγωνιζόμενος στις επάλξεις της τοπικής κοινωνίας, μαχόμενος και καταγγέλλων την κρατική απάθεια, όπως λεπτομερώς την περιγράφει στην τελευταία του επιστολή. Κι όπως ρωτάτε κι εσείς αμέσως μετά:

"Μπορεί ένας αιρετός να παραιτείται από τις ευθύνες του, μόνο και μόνο επειδή κάποιος εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου και μάλιστα με ένα "κακό" περιεχόμενο, όπως λέει ο κ. Τριαντάφυλλος;"

Μπορεί και παραμπορεί, στην υπόλοιπη Ευρώπη τέτοιοι λόγοι ευθιξίας οδηγούν σε παραιτήσεις πολύ υψηλότερους αξιωματούχους της κρατικής εξουσίας. Στη χοντρόπετση όμως Ψωροκώσταινα, μία παραίτηση με τον τρόπο που εκβιάστηκε και μάλλον τελεσφόρησε, πράγματι φαντάζει γραφική, έως και βλακώδης. Γιατί έτσι έχουμε μάθει.

"Εμείς έχουμε παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του π. προέδρου του συλλόγου γονέων και θεωρούμε ότι έχει προσφέρει πολλά. Όμως η παραίτησή του μας κατέδειξε μία αδυναμία του να μείνει ακλόνητος, σταθερός, στη θέση του. Δεν περιμέναμε να τον αποσταθεροποιήσει ένα κείμενο της Κοινότητας το οποίο μάλιστα, αντικειμενικά δεν έχει και τόση "ισχύ"."

Σωστά, εδώ τόσοι και τόσοι υπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι κ.α. δεν παραιτούνται για σοβαρότερα ζητήματα και, παρά την πίεση της κοινής γνώμης, τυρβάζουν περί άλλων, μόνο ο κ.Τριαντάφυλλος είναι ο εύθικτος γύρω μας; Το σχόλιο ότι “η παραίτηση δείχνει αδυναμία κάποιου να παραμείνει ακλόνητος και σταθερός στη θέση του” είναι το πιο επιγραμματικό και ουσιώδες κείμενο για την πολιτική ζωή της χώρας, με τους καρεκλοκενταύρους που θεωρούν τιμή τους το να μην παραιτούνται ποτέ.

Τουλάχιστον αναφέρεται το μειωμένο κύρος της κοινοτικής επιστολής, η οποία, αφού μας δίδαξε νεώτερη γραμματική, αφού πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις στους κατοίκους, τελικά αποδείχτηκε ότι περιέχει και ανακρίβειες, με αποτέλεσμα ακόμα και ο φίλα διακείμενος κοινοτικός σύμβουλος να δηλώσει πως “μας έκανε ρεζίλι”.

"Στην Αντίπαρο που οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά δεν είναι πολλοί, είναι δυνατόν όσοι υπάρχουν να παραιτούνται μπροστά σε μία μικρή δυσκολία;"

Εδώ θα καταθέσουμε την επίσημη δήλωση του κ.Τριαντάφυλλου:

Μου είναι πλέον αδύνατο και ψυχοφθόρο, να προσπαθώ να συνεργαστώ με μία κοινοτική αρχή, κύριο μέλημα της οποίας είναι τα πανηγύρια, οι κουραμπιέδες και τα τραπεζώματα, η αυτοπροβολή και η στήριξη μόνο των -με τη βούλα - δικών της ανθρώπων.

Είναι μικρή δυσκολία να προσπαθείς να ακουστείς σε ένα ακροατήριο κωφών; Η εσκεμμένη απάθεια της κοινότητας φάνηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες του συμβάντος, οπότε και μετά από πολύ καιρό χρηματοδοτήθηκε ο Σύλλογος και ευοδώθηκε η έναρξη κάποιων έργων για το Σχολείο.

"Μετά από την "υποχώρηση - αποχώρηση" ...
...με τι θάρρος οι Αντιπαριώτες, αν χρειαζόταν, θα εμπιστεύονταν στον κ. Τριαντάφυλλο οποιεσδήποτε μεγαλύτερες ευθύνες;"

Εδώ σηκώνουμε με αγανάκτηση το χέρι και δίνουμε κόκκινη κάρτα (άλλοι θα έδιναν τη γνωστή πολυδάκτυλη χειρονομία). Από πότε ένας εκδότης ή μία εφημερίδα μπορεί να δημαγωγεί και να εκφέρει λαϊκή άποψη κρίνοντας ποιος είναι ικανός και άξιος για τα δημόσια αξιώματα; Μήπως πρέπει ο Τύπος να χειροτονεί απευθείας τους υποψήφιους για τα δημόσια αξιώματα ενός τόπου; Αυτό κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως “στρατευμένη δημοσιογραφία” κι αν είναι έτσι καλό είναι να το ξέρουμε για να περιμένουμε και τα χειρότερα.

Είναι γεγονός ότι “Τα Νέα Πάρου Αντιπάρου” είναι μία εφημερίδα που διαβάζεται πολύ, έχει καταπιαστεί επιτυχημένα κατά το παρελθόν με σοβαρά ζητήματα και έχει δημοσιεύσει ενδελεχέστατα άρθρα. Στα ζητήματα της Αντιπάρου ωστόσο, μοιάζει με αυτή εδώ την άστοχη παρέμβαση, να συγχωνεύεται η Τέταρτη Εξουσία (ΜΜΕ) με τις υπόλοιπες.

Και το “ενδελεχές της Τετάρτης Εξουσίας” να χάνει το –ενδελε- του.

Τα φτιασιδώματα της Τετάρτης Εξουσίας - η πληθωρική γοητεία της προ-προεκλογικής περιόδου.

Δώστε προσοχή στο ανδρείκελο, πάντα τέτοια εποχή εμφανίζονται


φωτό: http://yangge.com/

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ(ΑΠΟΧΑΥΝΩΣΗΣ)
βλέπε ΛΑΜΠΡΑΚΗ.ΜΠΟΜΠΟΛΑ,ΚΟΥΡΗ,ΑΛΑΦΟΥΖΟ,ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ,ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ,ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ........ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΤΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΤΗΣ βλέπε ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΔΟΤΕΣ-ΗΓΕΤΕΣ...
Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣ ΧΟΝΤΡΗ ΦΤΙΑΣΙΔΩΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕ, ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ???

Ανώνυμος είπε...

θα μπορουσε μηπως η κοινοτητα και η κετπα να μας ενημερωσουν ποσα χρηματα εχει παρει τα τελευταια χρονια ο ΔΡΑΓΑΤΗΣ για τα διαφορα εντυπα της κοινοτητας.
ας κανει καποιος μια αιτηση να τα ζητησει.
ισως θα μπορουσε να το κανει η αντιπολιτευση....αν υπαρχει.
εχει παρει θεση καποιος απο την αντιπολιτευση για ολο αυτο το θεμα με τους συλλογους????????????
να δουμε και τελικα αν αξιζει ο κοπος να υποστηριζει καποιος εκδοτης την καθε μανετα!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα σε όλους και καλό καλοκαίρι.
Σαφέστατο και κατατοπιστικότατο πόστ,για όσους δεν το ήξεραν.
Πολύ χρήσιμη αποδόμηση, για να δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Πρός 3,41
Οσο για τον Τριαντάφυλλο, ποιός απο τους σύλλογους έκανε αποδεκτή την παραιτησή του?

V.

Ανώνυμος είπε...

Και μια που μπάινει το όνομα του συγκεκριμένου εκδότη στη συζήτηση, μήπως ήρθε η ωρα να μας εξηγήσει γιατί το κοινοτικό site έχει μείνει στην εποχή του λίθου? Εϊναι ή δεν είναι αυτός ο υπεύθυνος του site? Γιατί στη συνάντση των επαγγελματιών η κ.Μανέτα δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος κύριος έχει την επίβλεψη της ιστοσελίδας.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπήρχε λίγη αξιοπρέπεια και διαφάνεια θα έπρεπε η επιστολή του Γιάννη να είναι πρωτοσέλιδη στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Αλλα΄σκοπός των διαπλεκόμενων εντύπων είναι να προσπαθούν να αναδείξουν τους δικούς τους ανθρώπους, τα ¨ανδρείκελα". Για κάθε Γιάννη Τριαντάφυλλο που προσπαθούν να εξαφανισουν υπάρχει ένα ανδρείκελο που εμφανίζεται.

Όσο για το κοινοτικό site, να το χαίροται αυτοί που το έχουν καταντήσει τη χειρότερη δυσφήμιση για το νησί μας. Αλλά δε φταίνει μόνο αυτοί, όλοι εμείς φταίμε, που δεν πηγαμε σε ένα κοινοτικό συμβούλιο να τους το κάψουμε το μαγαζάκι...

Antipariafwni είπε...

To na kanoume ton patrona twn aftistikwn katantaei grafiko ews aidiastiko, krima gia ta nea-paroy antiparou, pou sthn prokimenh periptosh evalan zahari sta skata kai prospathisan na ta poulisoun gia loukoumades!
Toulahiston sthn antiparo paidia pou einai ena mikro nisi borite eseis oi free-press ekdotes borite na dosete ena ipodigmatiko tono apo ta na oxinete katastaseis!

Kai ena minima me polous roufianous apodektes:
De tha ithela na eimai sthn thesi aftou pou tha anige anihto metopo me ta topika istologia!
Akomh den ehoume kanei epidixh dinamhs, kanoniste giati i ipomonh ehei kai ta wria ths!

Ibis είπε...

Τα πάντα όλα σε ένα post!

Nice Photos antiparos-blog

Keep Working For Anti-Island Share Your Thoughts

Ανώνυμος είπε...

το πιο σύντομο ανέκδοτο δημοσιογραφική δεοντολογία νέα της πάρου αντίπαρος