4 Μαΐ 2009

Άκουσον μεν, υπέχω-δε: Οπισθοχώρηση στο Χωροταξικό του Τουρισμού


Photobucket

ΤΟ ΞΟΡΚΙ ΕΠΙΑΣΕ:

Σουφλιάδες και γιουσουφλάκια
αποτελειώστε μας.
Κάντε μας να σιχαθούμε τα νησιά που αγάπησαν
οι ντόπιοι, οι επισκέπτες, οι ποιητές και τόσοι άλλοι.
Κάντε τα σαν τα μούτρα σας,
σαν τα τιποτένια σας οράματα, σαν τους δικούς μας εφιάλτες.
Και μην ακούτε κανέναν.
Ο διάλογος θα αποσυντονίσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο σας.
Οικολόγοι, ΜΚΟ, κόμματα
ζούνε σε άλλες εποχές,
τυφλωμένοι από τη new age αισθητική τους.
Εσείς, οι νεοσουφλιάδες του τόπου θα μας σώσετε.
Και θα μας υποδεικνύετε ως αυταπόδεικτο της ματαιοδοξίας
ότι real state και real estate είναι συνώνυμα.

State of the art.
Αμήν.



Ο μέγας άσπιλος χωροτάκτης Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (Πανωσήκωμα Εξοχικών ΧΩρίς Δράμι Ευθιξίας) υποχώρησε. Αντί να προωθήσει απτόητος και πάλι το μεγαλοφυές του Σχέδιο, άφησε να τον επηρεάσουν οι σκόρπιες φωνές των ασήμαντων καιροσκόπων (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κυκλάδων, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΣΑΔΑΣ, ΑΣΙΧΤΗΡ, ΓΕΩΤΕΕ, Μεσόγειος SOS, Greenpeace, WWF, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Mom, Εταιρεία Μελέτης Μεσογειακής Φώκιας, η μεσογειακή φώκια, βουλευτές, απλοί πολίτες, πέτρες, φύκια, γλάροι, ψάρια, κατσαρίδες, και γενικώς όλη η πανιδοχλωρίδα του Αιγαίου).

Περισσότερα στο μήνυμα του
Κρίτωνα Αρσένη (Υπεύθυνου Προγράμματος και Δικτύου "ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ" της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού):

Μετά τη μαζική αντίδραση των πολιτών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των εκπροσώπων των εργαζομένων και εργοδοτών όλων των κλάδων της οικονομίας το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγκάστηκε τελικά να κάνει άτακτη οπισθοχώρηση στις κρίσιμες διατάξεις του Χωροταξικού του Τουρισμού. Μείωσε στο 20% το ποσοστό των ξενοδοχείων που μπορούν να πωλούνται σαν παραθεριστικές κατοικίες έναντι του 70% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Αυτό φαίνεται να μην επιτρέπει πλέον σε κτηματομεσιτικές και κατασκευαστικές εταιρίες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες επιδοτήσεις.

Επίσης στους ορεινούς οικισμούς ενώ πρότεινε αρχικά να κτίζονται ξενοδοχεία σε μια ζώνη 500 μέτρων γύρω από τα όριά τους με συντελεστή δόμησης 0,3 (έναντι το 0,2 που ισχύει σήμερα) και με αρτιότητα τα 2 στρέμματα (έναντι των 4 που ισχύουν σήμερα), αυτό περιορίζεται σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων και εξαιρούνται οι διατηρητέοι. Όσο απαράδεκτο και αν συνεχίζει να είναι το μέτρο αυτό, εξαιρούνται πλέον τα φιλέτα του ορεινού όγκου από την ακραία αύξηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Το Χωροταξικό του Τουρισμού συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει πολλές κακές ρυθμίσεις και πολλές άστοχες κατευθύνσεις. Το αίτημα της απόσυρσης συνεχίζει να είναι επίκαιρο.

Αν και φαίνεται τα χειρότερα να πέρασαν, δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες θα κληθούν σύντομα να δώσουν νέες μάχες. Λόγω των εξαγγελιών για προνομιακές ρυθμίσεις για τα κτηματομεσιτικά και κατασκευαστικά συμφέροντα αγοράστηκαν τεράστια κομμάτια γης σε ακτές και νησιά. Οι εταιρίες αυτές φαίνεται να μην μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν τις διατάξεις του χωροταξικού αλλά αναμένεται να επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους με κάθε δυνατό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του Χωροταξικού θα ταλανίζουν πολλές περιοχές ακόμη και αν τελικά οι εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν.


Διαβάστε και το θέμα στον αντιπάριο, όπου εξηγεί "γιατί χρυσώνεται το χάπι"

Το antiparos-blog είναι γεμάτο από τα ανδραγαθήματα των χωροτακτών νεοσουφλιάδων. Στo tag "χωροΑταξία"...

Ιδού και το βίντεο της αντιπάριας φωνής, ερασιτεχνικό μεν, όπως και το σουφλοσχέδιο, αρραγές δε, σε αντίθεση με το τελευταίο, που μπάζει από παντού:




2 σχόλια:

Tasos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Tasos είπε...

Ρε παιδιά τι να πω! Επιτέλους αφήστε τα νησιά και την ελληνική επαρχία ήσυχη! Η μόνη λύση είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και σίγουρα αυτό που κάνουν κάποιοι δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά "αργός θάνατος"...