21 Απρ 2009

"Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία"



Τα θαλασσόδεντρα της παραλίας του Αγίου Σπυρίδωνα (αλήθεια, εκείνες οι πινακίδες με τα τοπωνύμια στις παραλίες πότε θα μπούνε;) ήταν εκεί πριν από πολλούς από εμάς. Τα σεβάστηκε για δεκαετίες ο τραχύς βοριάς, τα σεβάστηκε ο δρόμος που ανοίχτηκε στην περιοχή, τα σεβάστηκαν όλοι όσοι ζούνε στον τόπο και για τον τόπο. Κι έπρεπε να έρθει ένας στενοκέφαλος αρπακολλατζής επιχειρηματίας για να μας θυμίσει ότι η ασύδοτη εργολαβία δε σέβεται ούτε θεούς ούτε δέντρα ούτε ανθρώπους.

«Κόπηκαν τέσσερα θαλασσόδεντρα» κυκλοφόρησε αστραπιαία η είδηση. Άφαντοι οι δράστες, μόνο κάποιοι είδαν κάποιους τις μέρες πριν και μετά στην περιοχή, να βγάζουν φωτογραφίες, να μετακινούν τα κομμένα δέντρα, να μετρούν το χώρο και να περιεργάζονται τη θέα, σα να εκτιμούσανε την αυξημένη τιμή που θα επιτύχουνε τώρα που η θέα στο γιαλό είναι άπλετη και ανεμπόδιστη. Σύντομα οι παχυλές κιτς διαφημίσεις του αρπακολλατζή, κιτς σύμφωνα και με την αισθητική του, θα συμπληρώσουν στην καρφωμένη πινακίδα: «Πωλούνται κατοικίες με άπλετη ανεμπόδιστη θέα στο γιαλό, 50μ. από τη θάλασσα». Ο νοσηρός εγκέφαλος που τόλμησε να κόψει τα θαλασσόδεντρα για να προσδώσει στο κτίσμα του άπλετη θέα προς τη θάλασσα δεν γεννήθηκε εδώ. Ουρανοκατέβατος απατεωνίσκος θα είναι, που νόμισε πως τα θαλασσόδεντρα είναι άχρηστοι θάμνοι που φυτρώνουν μέσα σε μια νύχτα. Πως γιαλός με θαλασσόδεντρα -και δέντρα γενικώς- είναι κόντρα στη σύγχρονη αισθητική. Αυτήν που επιτάσσει την οπτική άπλετη απόλαυση της θάλασσας τόσο από το μπαλκόνι με το φρέντο του λιγούρη όσο και από τις βίλες των χορτασμένων που οι πισίνες στην άκρη τους ενώνονται προοπτικά με τη θάλασσα, θέλοντας έτσι να δώσουν μία πλατύτητα στην στενή έννοια της ευζωίας τους.

Το antiparos-blog δεν κατηγορεί κανέναν, απλά έχει υποψίες, όπως και τόσοι άλλοι που έζησαν το συμβάν από κοντά. Έτσι, στις παρακάτω φωτογραφίες δεν διαπομπεύουμε τον φερόμενο ως αρπακολλατζή επιχειρηματία, αντίθετα σας παρουσιάζουμε μία έξυπνη επενδυτική επιλογή με «άπλετη θέα στη βλακεία».

Θυμίζοντας ότι αυτός που αγάπησε το χρήμα εξ' ορισμού σχεδόν δεν αγάπησε τη φύση...

11 σχόλια:

apneagr είπε...

Κρίμα...

apneagr είπε...

"Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία""Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία""Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία""Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία""Πωλούνται κατοικίες με άπλετη θέα στη βλακεία"

Magos Gsisspor είπε...

Φίλε apnea ευχαριστούμε για τη συνέργεια στην αν'αδειξη του ζητήματος. Ένα μερος της δημοφιλίας του μπλογκ αυτού οφείλεται και σε σένα. Ευχαριστούμε και για την δεοντολογική ανάρτηση του άρθρου στα διάφορα sites με αναφορά της πρωτότυπης πηγής.

Γενικώς THANK YOU

αφιερωμένο:
http://axonnsd.org/WebData/FlashFun/flash/thankyou.swf

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να αγοράσω μια τετοια κατοικία,για να φυτέψω ΠΟΛΛΑ δένδρα.
V.

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο γεγονός συνέβη και πέρσι στην 3η ψαραλυκή (Παναγιά)μπροστά απο την έξοδο του τελευταίου οικήματος.Σκεπάστηκε επιμελώς το κόψιμο με διάφορα ξερά χορτάρια.

Μας ενοχλούν τα δέντρα επειδή κόβουν την θέα,γιατί λερώνουν με τα φύλλα τους, γιατί πάνε και αυτα τα "παλιόπουλα" και κουτσουλάνε....

Ολοι λοιπόν βγείτε με τα πριόνια, κόψτε και ξεριζώστε ότι φυτέψαν με λαχτάρα τα παιδιά του σχολείου,και οι παλαιότεροι.
V.

Ibis είπε...

Σημαντικό post για την ανάδειξη του συγκεκριμένου προβλήματος αλλά και όλων το θεμάτων που αφορούν στην τοπική κοινωνία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διαχειριστές αλλά και στα υπόλοιπα blog που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ουσιαστικό blogging.

Η ανάδειξη έγινε. Από εδώ και πέρα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα και για να περιοριστεί ο ετερογενής "επισκέπτης" αλλά και άλλοι "καλοθελητές" που θα προσπαθήσουν να το μιμηθούν.

Ας ελπίσουμε ότι οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και η κοινότητα θα πράξουν όπως πρέπει(?).

Keep Blogging Anti-Environmental Issues

ωλιαρος είπε...

Κανένα δέντρο κομμένο
Όταν το περιβάλλον και η οικιστική ανάπτυξη της Αντιπάρου αλλά και άλλων νησιών αφήνονται έρμαια στα χέρια των σπεκουλαδόρων της γης τα αποτελέσματα θα είναι αυτά και χειρότερα.
Θέα απέραντη στη βλακεία
Κτίρια άριστα για κονόμα
Τοπίο ?????

Antipariafwni είπε...

axizei na simiothei oti sthn ipothesi o drastis gia na glitosei to aftoforo diefige me kano, me katefthinsi thn paro.

Kourounas.wordpress.com είπε...

Η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο.
Συνχαρητήρια στο Αντίπαρος-blog για την ανάδειξη του προβλήματος.

L.A. WOMAN είπε...

ντροπή.. σε όλους μας

Unknown είπε...

Συνεχίστε,προσοχή σ'αυτό που παει να γίνει στη ΣΥΡΟ