20 Μαρ 2009

Tα μπλογκς είναι η φωνή του σύγχρονου πολίτη



ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ -

ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ


1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

από το nylon

(αναπαραχθέν και στον αντιπάριο και την αντιπ. φωνή)

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΑ
ΠΟΥ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΣΑΜΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ,
ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΑΜΕ ΟΤΙ
Η ΚΟΙΝΗ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ
ΥΠΕΡΝΙΚΑ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Κάποιοι από την τοπική κοινωνία αναρωτιώνται όλο και συχνότερα τι ακριβώς ρόλο παίζουνε αυτά τα καταραμένα μπλογκς στη γειτονιά μας. Αυτή είναι μια υγιής σκέψη, στο βαθμό που ο καθένας έχει μια προσωπική άποψη την οποία και δικαιούται να εκφράζει (όπως κι εμείς εδώ).

Τα μπλογκς, ως προσωπικά ημερολόγια εκφράζουν προσωπικές απόψεις και μόνο. Κάποιοι τα διαβάζουν τακτικά συμφωνώντας ή μη. Άρα πότε πότε είναι και μια μορφή διαλόγου. Στη βάση τους όμως είναι μια προσωπική σελίδα κατάθεσης προσωπικών απόψεων. Δεν είναι δημοσιογραφικές πύλες. Αν ήταν θα γράφαμε επώνυμα.

Όλοι όσοι καταφέρονται εναντίον των τοπικών ιστολογίων ας αναρωτηθούν αν στις κοινωνικές τους συναναστροφές (στα καφενεία, τις καφετέριες, τα κομμωτήρια, τις εορταστικές επισκέψεις, κλπ) ακούγονται υψηλότερου περιεχομένου ζητήματα από αυτά που παρουσιάζονται εδώ.

Και για τελευταία φορά όποιος πιπιλά προκλητικά την καραμέλα της δυσφήμισης του νησιού από τα μπλογκς ας την καταπιεί αμάσητη και για πάντα. Δυσφήμιση είναι όλα αυτά που σε αυτό το ιστολόγιο (και στα γειτονικά) παρουσιάζονται κατά καιρούς ως πλήγμα για την ζωή στο νησί.
Όχι γιατί παρουσιάζονται εδώ στα blogs, όμως, αλλά γιατί υπάρχουν. Δυσφήμιση δεν είναι η ανάδειξη των ζητημάτων αλλά τα ίδια τα ζητήματα. Ή μήπως η κεραία στον προφήτη Ηλία υπήρχε μόνο αφού την ανακαλύψαμε εμείς οι ρημαδομπλόγκερς; Ή το ρυπαρό λιμάνι βρώμισε από εμάς; Ή μήπως η καύση της χωματερής δεν θα μας είχε μολύνει αν δεν την είχαμε στηλιτεύσει όλοι οι bloggers; Και τόσα άλλα...

Από την άλλη αν κάποιος δεν μπορεί να δει τι υπηρεσία προσφέρουν τα τρία μπλογκς μάλλον εθελοτυφλεί. Ή δεν γνωρίζει. Καλείται λοιπόν στην ετικέτα "περιήγηση" να διαπιστώσει την εικόνα που αντικρύζει για το νησί ο επισκέπτης του antiparos-blog και μετά να τη συγκρίνει με αυτήν του επισήμου site (www.antiparos.gr).

Κι αν πάλι κάποιοι δυσανασχετούν και διαφωνούν με τη θεματολογία και τον τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων, τότε δεν έχουν παρά να μας ακυρώσουν σταδιακά, μη επισκεπτόμενοί μας. Κάποια στιγμή που δεν θα μας διαβάζει κανένας θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε. Επειδή όμως μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει (
170ο μπλογκ ανάμεσα σε 40000 στην Ελλάδα-βάσει συνδέσμων-, 200-400 επισκέψεις ημερησίως, εύσημα από όλο και περισσότερους), καλούμε όλους τους αντιρρησίες να συμπράξουν κι αυτοί σε ένα νέο μπλογκ, προσπαθώντας να εκφέρουν άποψη, να τηρούν τα προσχήματα, να είναι ειλικρινείς, να αυτοψυχοθεραπεύονται μέσω των κειμένων τους, να προάγουν το διάλογο και παράλληλα να είναι και ποιοτικοί -κατά το δοκούν. Δύσκολο έτσι;

(Λίγο ακόμα και θα αφήσουμε τα μπλογκ και θα αρχίσουμε να γράφουμε σε ημερολόγιο... Και μετά θα βγαίνουμε να το διαβάζουμε δυνατά στο δρόμο...)

5 σχόλια:

ωλιαρος είπε...

Αν θες να προκόψεις, κόψε τις απόψεις

Ανώνυμος είπε...

Άλλο απόψεις, άλλο κριτική και άλλο ψέμματα, γιατί αν δεν ήταν ψέμματα αυτά που έγραψες, σίγουρα δεν θα ανασκεύαζες τίποτα απ' όσα είχες γράψει.
Δυστυχώς όμως είναι λυπηρό όταν γράφεις αναλήθειες.

ωλιαρος είπε...

δεν μας εξηγείτε και εμάς τι γράφτηκε και τι ανασκευάστηκε εσείς που κατέχετε τις αλήθειες

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τις θέσεις των μπλόγκς,και αν κάποιος διαφωνεί μπορεί να εκφέρει την γνώμη του και να την τεκμηριώσει.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ώριμο διάλογο.
Αν κάποιος πάλι, τις θεωρεί ψευδείς, δεν έχει άλλο δρόμο απο το να προσπεράσει.
Ευτυχώς στην εποχή μας, εχουμε πάρα πολλές επιλογές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

V.

Magos Gsisspor είπε...

Άρχισαν πάλι οι κοπτοραπτουδες των ιστολογίων να βάζουν φωτιά με αοριστες κατηγορίες για ανασκεύαση και δήθεν ψέματα.

Δεν χρειάζεται να κάτσει κανείς να εξηγησει σε κάποιον που δεν έχει μάθει να ακούει, να συνδιαλέγεται ή να εκτιμά πως υπάρχει κι άλλη άποψη, πάρα μόνο ξέρει, τι ακριβώς ήθελε το σχόλιο για την κοινότητα και το λεωφορείο να καταδείξει και τι όχι.

Νομίζω ότι αυτοί που ήταν εκεί έχουν καλύτερη άποψη από όλους όσους ασκούν κριτική εκ του ασφαλούς.

Το μπλογκ του δημοτικού ασφαλώς και ευχαριστει τους πάντες που βοήθησαν, και καλώς πράττει, αφού εκφράζει και μια επίσημη άποψη. Όποιος ξέρει την ανεπίσημη, ωστόσο, θα διαπιστώσει ότι δεν απέχει και τόσο από αυτήν που εκφράστηκε εδώ, η οποία μάλιστα ήταν ήπια: δεν στοχοποίησε ανθρώπους, αν και θα μπορούσε, αφού δεν ήταν αορίστως η "κοινότητα" απούσα, αλλά συγκεκριμένα άτομα που επιφορτίσθηκαν με κάποια αρμοδιότητα και άλλα που κόπτονται για το περιβάλλον, αλλά δεν τίμησαν έστω και τυπικά τη δενδροφύτευση. Αν πάλι θεωρήσουμε ότι η έκφραση "η Κοινότητα ήταν απούσα" αναφέρεται σε όλη την κοινότητα, γιατί αντέδρασαν μόνο οι της πλειοψηφίας; Οι υπόλοιποι είναι αμέτοχοι; Γιατί κι αυτοί απόντες ήταν. Γιατί τόση αντίδραση λοιπόν από τη μία μόνο πλευρά;

Ανακρίβειες στο μπλογκ αυτό και τα τριγύρω μπορεί και να δείτε κάποτε, ούτε δημοσιογράφοι γράφουν στα μπλογκς, ούτε γκουρού. Ψέματα ωστόσο δεν θα δείτε, παρά μόνο σε μπλογκς που είναι εξ αρχής στημένα εκ του πονηρού. Εδώ τα πάντα ξεκίνησαν χωρίς καμία πρόθεση κατάθεσης ψευδών, και ακόμα έτσι συνεχίζονται. Ας ψάξει όποιος εχει τόσο ζήλο να αποδομήσει την ποιότητα του antiparos-blog να βρει τα ψεύδη που έχουν τυχόν γραφτεί και ας μας τα υποδείξει.

Ας μείνουμε στο ότι τα μπλογκς ήρθαν εδώ για να μείνουν και καλό είναι να τα συνηθίσετε. Για κάθε ένα που θα κλείνει, εξάλλου, θα ανοίγουν τρία, οπότε απειλές, ύβρεις και συκοφαντίες δεν εχουν αποτέλεσμα.

Και πάλι ας κλείσει το θέμα εδώ, έτσι κι αλλιώς σημασία δεν έχει η άποψη ενός για το τι συνέβη: ούτε η δική μου, ούτε του κοπτορράπτη που σχολίασε, ούτε κανενός αιρετού.

Μόνο η αλήθεια, κι αυτή σπανίως είναι πάνω από μία...

Τη επόμενη φορά ας είναι όλοι εντάξει και μακάρι να μη μας ενοχλήσει τίποτα, οπότε θα πούμε μόνο μπράβο, όπως κι άλλες φορές εξάλλου.

Μέχρι την επόμενη, ψυχραιμία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ - ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ.