4 Μαρ 2009

Κλείνει η ΕΠΑΨΥ; Δεν πειράζει, θα κάνουμε αφαίμαξη...


Πριν μερικές μέρες: "Κλείνει η ΕΠΑΨΥ"
"Η παρατεταμένη και δραματική υποχρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας υποχρεώνει την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) να διακόψει την παροχή υπηρεσιών από τις κινητές μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η Εταιρεία στις βορειοανατολικές και τις δυτικές Κυκλάδες."

Photobucket
(ανοίξτε τη φωτό για να διαβάσετε το κείμενο από τη Φωνή της Πάρου)

Και πότε νoιάστηκε το κράτος και ο αψυχολόγητος Υπουργός για τη δική μας ψυχολογία και ψυχική υγεία; Είμαστε ο ουραγός της Ευρώπης στην ψυχιατρική φροντίδα.

Χρόνια τώρα βοούν οι υπεύθυνοι στο χώρο της ψυχικής υγείας ότι ο ψυχικά ασθενής στην Ελλάδα είναι όχι μόνο ασυλοποιημένος-περιθωριοποιημένος, αλλά και επιπλέον β' διαλογής πολίτης, μετανάστης στην πατρίδα του, μια σκιά χωρίς σώμα.
Σα να μην πρόκειται για φορολογούμενο πολίτη. Σα να μη δικαιούται δωρεάν περίθαλψης.

Μήπως ξεχνάμε ότι είναι κι αυτοί μια ομάδα φορολογουμένων πολιτών, και μάλιστα πιο ευαίσθητη από τις άλλες; Και μην σκεφθεί άδολα κανείς ότι αναφερόμαστε σε μια ομάδα ανθρώπων πολύ μακρινή από όλους εμάς. Στατιστικά ο ένας στους δύο γύρω μας θα βιώσει τους δαίμονες της κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του. Άρα δεν ειναι και τόσο απίθανη περίπτωση. Δοκίμασε, λοιπόν, κανένας από τους ψυχικά τρωτούς ιθύνοντες του Υπουργείου Ιδιωτικής Υγείας και Υπερ Αυτών Πρόνοιας να αναζητήσει ψυχιατρική συμβουλή στο Δημόσιο Σύστημα; Να βρει ένα δημόσιο θεραπευτήριο να αποτανθεί προκειμένου να μπορέσει να διώξει από μέσα του αυτό που τον τυραννά;


Επαπειλούμενη διακοπή της ΕΠΑΨΥ λοιπόν. Μεγάλη ζημιά, ανυπολόγιστη, και σίγουρα μεγαλύτερη από το χρέος του υπουργείου προς την ΜΚΟ. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι οι ζωές μερικών αυτοκτονικών καταθλιπτικών αποτιμώνται λιγότερο από τα 1,3 εκατ. ευρώ του χρέους. Εκτός, πάλι, αν θεωρήσουμε ότι οι ψυχιατρικές παθήσεις θεραπεύονται αποκλειστικά με φάρμακα, τυχαίες και μονοσήμαντες δηλαδή χημικές προσεγγίσεις των νοσημάτων που η ψυχιατρική και οι νευροεπιστήμες δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να ερμηνεύσουν.

Οπότε σε αυτήν την τελευταία περίπτωση η ομαδοποιημένη παρέμβαση τύπου ΕΠΑΨΥ (κλιμάκιο ειδικών που αναλαμβάνει σφαιρικά τον ψυχικά ασθενη, όποτε χρειάζεται) περιττεύει. Το πολύ πολύ να έρθει ο ίδιος ο Υπουργός στα μέρη μας, μια που το συνηθίζει τελευταία, ενδεδυμένος με το μανδύα του ψυχοθεραπευτή. Να δει στα γρήγορα μερικούς καταθλιπτικούς και με το χαρακτηριστικό άδειο βλέμμα του να τους ξορκίσει το κακό.

Ή μήπως να κάνουμε καλύτερα αφαίμαξη, όπως στην αρχαιότητα, προκειμένου να διώξουμε από μέσα μας την περίσσεια μέλαινας χολής, αιτία της κατάθλιψης κατά την Ιπποκράτεια αντίληψη; Ξεκινώντας από τους υψηλά ιστάμενους; Αφαίμαξη λοιπόν. Με καλαμάκι. Απάνω τους.

Παράκληση κύριε Υπουργέ Ιδιωτικής Υγείας και Υπερ Αυτών Πρόνοιας, ανάμεσα στα ταξίδια σας για τα εγκαίνια των νέων μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων εδώ και εις την αλλοδαπήν παρακαλούμε μεριμνήστε για την υγεία των ψυχικά ευάλωτων, προτού όλης της ελληνικής γης οι κολασμένοι στραφούν εναντίον εσάς και κάθε υπ/αν-εύθυνου.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι τελικά το Υπουργείο Ιδιωτικής Υγείας ξύπνησε από το λήθαργο και θα πληρώσει τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΕΠΑΨΥ. Έπρεπε δηλαδή να γεμίσει ο τύπος άρθρα αποδοκιμαστικά για τον υπουργό για να συμβεί το αυτονόητο. Έτσι αυτή η κίνηση που μοιάζει θετική δεν αφαιρεί ούτε σπιθαμή από την ευθύνη που έχει ο παρών Υπουργός και το επιτελείο του για την απαξίωση του συστήματος ψυχικής υγείας (και υγείας γενικότερα).
Να εξηγούμαστε: του δημοσίου συστήματος, έτσι; Το ιδιωτικό πηγαίνει μια χαρά, δεύτεροι στον κόσμο είμαστε...

Επισκεφθείτε το http://diktyoargos.blogspot.com/ για καθημερινή ενημέρωση στο ζήτημα.


22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://prezatv.blogspot.com/2009/03/blog-post_4016.html

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/03/blog-post_1174.html

ωλιαρος είπε...

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το ζητημα εδω και ενα άλλο για τον μορφονιό υπουργό ανάπτυξης της ιδιωτικής υγείας εδω

Ibis είπε...

Avramo κάνε μας τρελούς!!

Αμφιβάλω αν γνωρίζει την ύπαρξη της ΕΠΑΨΥ.Τώρα όμως που το σκέφτομαι καλύτερα, πρέπει να κάνω λάθος....
Δεν είχαν εγκαίνια τα τελευταία χρόνια....Δεν είχαν προνοήσει να εγκαινιάσουν μια "βιτρίνα",ένα όχημα, μία ρόδα βρε αδελφέ....

Δώστε κορδέλα στον (S)Avramo μπας και σωθεί ο φορέας...

Magos Gsisspor είπε...

Ανάλγητος υπουργός σε ανάλγητη κυβέρνηση. Εμείς εδώ όμως είμαστε ΟΚ, θα έχουμε νοσοκομείο σε λίγο καιρό. Το έγραψε και ο αντι-καζαμίας (Απρίλιος).

Magos Gsisspor είπε...

«Ξέχασαν» τις μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες
(από τη σημερινή ελευθεροτυπία)

«Η ανέξοδη επικοινωνιακή σας πολιτική και η έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου αποδείχτηκαν καταστροφικές για την υγεία στα νησιά μας. Βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά μας, έλλειψη στελέχωσης, ανύπαρκτες προμήθειες φαρμακευτικού υλικού στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικοί εθελοντικοί σύλλογοι στήριξης των μονάδων αυτών, οι οποίοι έχουν υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας».


Σήμα κινδύνου από την έπαρχο Μήλου Νότα Καλογεράκη, η οποία ζητεί από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να μη σταματήσει η λειτουργία των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας Δυτικών και Βορειοανατολικών Κυκλάδων, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Τους τελευταίους 7 μήνες η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους, στους ασφαλιστικούς φορείς, Δημόσιο, σε προμηθευτές και εκμισθωτές. Παραιτήσεις εκπαιδευόμενου και έμπειρου προσωπικού, αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων, αδυναμία πραγματοποίησης επισκέψεων στα νησιά κ.ά.».

Η ίδια επικαλείται τη γεωφυσική ιδιαιτερότητα του νομού με τα 24 κατοικημένα νησιά, την έντονη τουριστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και την ουσιαστική απομόνωσή τους τον χειμώνα, που καθιστούν σημαντική τη λειτουργία των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας.

Η ΕΠΑΨΥ, αυτή τη στιγμή απασχολεί 160 εργαζομένους και παρέχει φροντίδα σε 100 ενοίκους σε κλειστές δομές (οικοτροφεία και ξενώνες), σε 15 νέους ψυχωτικούς ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας και σε χιλιάδες ακόμα χρήστες των υπηρεσιών των δύο Κινητών Μονάδων στις Βορειοανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες.

Και η κ. Καλογεράκη καταλήγει: «Κύριε Αβραμόπουλε, πείτε επιτέλους την αλήθεια. Οτι δεν υπάρχει δημόσια υγεία, μας τελείωσε. Δυστυχώς, όμως, στα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα νησιά μας δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα αντιμετώπισης της υγείας από ιδιώτες γιατρούς. Την ύστατη αυτή στιγμή ζητάμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση για τη διατήρηση της λειτουργίας αυτών των δομών υγείας».

Antipariafwni είπε...

Kai ena neo, na xerete oti apo egirotati pigi, o avramo serfarei pou kai pou stin antiparia blogosfera!
Pragmatika foveri i episinapsi tou antikazamia antiparos blog!!ESY KAI O LIAKO!!!!!!ZITO O PUTIN!!!!!!!!

Magos Gsisspor είπε...

http://www.tvxs.gr/v6647

«Πυροτέχνημα» με στόχο τον πολιτικό εντυπωσιασμό, χαρακτηρίζει στο tvxs, την έκτακτη χρηματοδότηση των 15 εκ. ευρώ του υπουργού Υγείας, για κάλυψη των δεδουλεμένων των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) Στέλιος Στυλιανίδης. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από το πρωί σήμερα διαμαρτυρία στην οδό Αριστοτέλους, ενώ αντίσκηνα έχουν στηθεί στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας ψυχικής υγείας είναι η υποχρηματοδότηση των προγραμμάτων και των μονάδων του. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, οι μονάδες κλείνουν και το υπουργείο προσπαθεί να καταφύγει σε μια «πυροσβεστική κίνηση», κίνηση στην οποία έχει προσφύγει και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έξι χρόνια τώρα η Κομισιόν επισημαίνει στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό. Αποφάσισε, δε, μέχρι να διευθετηθεί το πρόβλημα, να διακόψει τη χρηματοδότησή της. Αυτή την περίοδο έχουν σταματήσει, προσωρινά τουλάχιστον, τη λειτουργία τους 6 μονάδες. Πρόκειται για ένα ντόμινο αποδόμησης του έργου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Την Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τις Κοινωνικές Υποθέσεις της Κομισιόν, με σκοπό την αξιολόγηση του έργου που έχει διετελεστεί μέχρι τώρα, του σημείου που βρίσκονται οι καταγγελίες και το επίπεδο αποδόμησης των υπηρεσιών και του όλου έργου.

Οι δράσεις θα συνεχίσουν και θα ενταθούν, προειδοποιεί ο κ. Στυλιανίδης. Αύριο Πέμπτη στις 12:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει την ηγεσία του ψυχιατρικού χώρου στην Ελλάδα, μετά από αίτημά τους, για να ενημερωθεί από κοντά για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συναυλία συμπαράστασης στους διαμαρτυρόμενους στα Προπύλαια.

Πρόταση του προέδρου της ΕΠΑΨΥ για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου, αποτελεί η σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν της με τεχνογνωσία πολύ υψηλή, αλλά και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης και των επιστημονικών φορέων της χώρας, η οποία θα προχωρήσει στη θέσπιση κριτηρίων λειτουργίας των φορέων του δημοσίου, των ΜΚΟ αλλά του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλίζεται μέσα από την τήρηση των κριτηρίων η ποιότητα της φροντίδας και της ζωής των ασθενών.

Post.Scriptum.Inter-Action. είπε...

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ. Θααα πάρουν στην καλύτερη περίπτωση (αν δοθούν τα χρήματα που υποσχέθηκε ο υπουργός) τα μισά δεδουλευμένα τους!

Μπράβο για την ανάδειξη του θέματος.
Εκτός από το νησί σας, του οποίου είμαστε fans εδώ και πολλά χρόνια, θα επισκεπτόμαστε και το blog σας (τώρα που το ανακαλύψαμε).

Ανώνυμος είπε...

as kleisei re paidia...o kathe anthropos mporei na lisei ta problimata tou monos tou kai oxi na pigenei se kapoion pou tha ton plakosei sta farmaka, tha to fakelosei kai na exei tin pseudestisi oti ginete kala!
kai an diabasate stin efimerida leei oti se paro kai antiparo oi asthenis einai pano apo 1000 atoma kai auksanonte sinexos,gia na sinexisei na leitourgei i psixiatriki monada kai na min xasoun tin douleia tous kapoioi tha mas bgaloun olous trelous!

Ανώνυμος είπε...

les kai prin leitourgisei auti i monada autoktonousan sinexos kai tora pou leitourgise meiothikan oi autoktonies.

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΑΝ, ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ
ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ, ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ
ΚΑΙ ΣΙΓΑΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΠΑΡΙΑΝΟΙ
ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΤΕΙ ΣΤΑΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

pros anonimo 8.19

kai toys anthrwpoys me provlimata na toys rihnoyn ston Keada!

ti na pw? anarwtieme an exoyme katholou synaisthima.
ta panta gyrw apo to xrima kinoynte gia sena? ayto einai i eytyhia?
apo tin kardia mou, soy eyhomai na min symvei se anthrwpo sou kamia tetoia periptwsi.Ma oute kai se sena.
P.s.Oso gia ton 1.52
aytos den exei anagi, tha ta lysei monos toy paromoia provlimata.

Ανώνυμος είπε...

pros anonimo 8:39
an se boithaei perissotero enas psixologos para oi dikoi sou anthropoi pou kai stin teliki o psixologos tin douleia tou kanei, xestike gia sena ... ti na sou po?!

Antipariafwni είπε...

ti les re abale pou paizei deftero thema to post kai den ehei vrethei kanenas tosi wra na se parei me tis domates. Milame gia thn mastiga tou aiwna, kai mi to sinehiseis giati tha anevasw to sholio sou se post!!

Ανώνυμος είπε...

auti einai gia sena i mastiga tou aiwna ? iparxoun kai pio sobara problimata ston planiti mas!den exete tipota pio sobaro na asxolithite? to kanate kai thema!

Magos Gsisspor είπε...

Η κατάθλιψη είναι όντως μαστιγα. Δεν το λέμε εμείς οι ανώνυμοι τυχάρπαστοι, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η κατάθλιψη δεν είναι μόνο νόσημα, είναι και σύμπτωμα. Ως τέτοιο οφείλει την ύπαρξή της σε μεγάλο βαθμό και στον άχαρο τρόπο που ζούμε και διαχειριζόμαστε τα όνειρά μας και το χρόνο μας.

Όποιος δεν γνωρίζει από κοντά το έργο που επιτελεί η μονάδα ψυχικής υγείας στα νησιά μας είναι αστοιχείωτος. Ή προκατειλλημένος. Ή αβραμοπουλικός.

Κατά τ' άλλα, κανείς δεν είπε ότι η συγχρονη ψυχιατρική έχει λύσεις σε όλα τα ζητήματα της ανθρωπινης ψυχής, αρκετοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν αποτελεί πραγματικό κλάδο της ιατρικής.

Άλλο αυτό , όμως, κι άλλο να λέμε ότι όποιος ζει άνετα έχει και την ψυχή του ισορροπημένη. Το αντίθετο μάλιστα.

Για περισσότερα:
Κατάθλιψη κι άλλα δεινά του επιπολιτισμού

Ανώνυμος είπε...

Peste ta ston typo-typisa, mpas kai dei kai kamia alli opsi.
I moni dikaiologia tou/tis einai na einai poli mikros/mikri ilikiaka.

8:39

Ανώνυμος είπε...

edo kala kala den iparxoun giatroi ...oi psixoligoi sas maranan!kseroume kirie/kiria ti einai i katathlipsi ! apla prospatho na sas po oti mas exoun bgalei olous trelous gia na min klisei i epapsy... ki eseis pou den thelete na klisei ti kanete gia auto? katheste apla kalodiomenoi sto internet ekferete ti gnomi sas xoris na kanete kati !nomizete oti mesa apo edo tha kataferete kati?????????

Ανώνυμος είπε...

http://psi-action.blogspot.com/

Pros apantisi an mesw diadiktyou yparhei lysi

Ανώνυμος είπε...

Afou eiste se diadikasia dialogou, tha sas pw, oti den antilegw oti yparhoyn kai alla sovara themata na asholithoume.Alla kai ayto einai sovarotato, kai an nomizete oti den einai tipota gia sas, oti tha kleisei to ΕΠΑΨΥ dikaioma sas.
Twra to an eimaste kalwdiomenoi kai ti tha petixoyme apo ayto, einai diko mas dikaiwma.
Eseis me poion tropo ayti ti stigmi ekferete tin apopsi sas? me simata kapnou?
kai seis thelete na mas peite kati...
8.39

ωλιαρος είπε...

((Οι ανθρώπινες κοινωνίες ότι φοβούνται το γελοιοποιούν και το περιθωριοποιούν (π.χ. ο τρελός του χωριού) κι έτσι ο αποκλίνων, από παράγοντας που απειλεί τη συνοχή μιας ομάδας γίνεται παράγοντας που ενισχύει την συσπείρωσή της. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες φτιάχνεται το απλοϊκό και εν μέρει αυθαίρετο δίπολο εμείς οι λογικοί, οι φυσιολογικοί και οι άλλοι οι τρελοί, οι ψυχοπαθείς.))
περισσότερα http://e-psychology.gr/content/view/206/84/

Ανώνυμος είπε...

Ξεκινάμε πάλι από Απρίλιο να ερχόμαστε κανονικά στον νησί...Θα σταλεί και δελτίο τύπου.

Στέλλα Παντελίδου
Υπεύθυνη Κινητής Μονάδας ΒΑ Κύκλάδων