Κοιτώντας παλιά κείμενα μέσα από το blog αυτό δίνεται η ευκαιρία, χρόνια μετά, να ξεδιαλύνεις τι είναι ακόμα επίκαιρο και τι όχι, τι έχει αλλάξει σε αυτά που πίστευες και σε αυτά που πίστευαν οι άλλοι και τι κοινοποιείται ακόμα και σήμερα από τον έναν στον άλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θέματα όπως η Ημέρα της Γης. Κλείσε για μία ώρα τους διακόπτες: το μήνυμα για να αλλάξει ο πλανήτης...
Έχουμε τρόπους στο νησί μας να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτό, δεν χρειάζεται η υποκρισία να πάρει θεσμική μορφή, δηλαδή ο δήμαρχος να ανακηρύξει και στην Αντίπαρο την ώρα της γης... Όποιος θέλει μπορεί να ξεκινήσει να μαζεύει τα μπουκαλια του νερού και να τα αποθέσει στα πέντε σημεία που έχει ορίσει πρόσφατα η Επιτροπή Ανακύκλωσης του Δήμου.Την άλλη εβδομάδα ας έρθει όποιος έχει ανησυχίες που διαρκούν πέρα από μια ώρα και στον καθαρισμό του Let's do it. Υπάρχουν πολλές άλλες δράσεις, ατομικές και συλλλογικές.
Αν σήμερα κανείς ανοίξει η κλείσει τους διακόπτες, τις βρύσες, τα βλέφαρά του ή οτιδήποτε άλλο ανώδυνο υπάρχει μες στο σπίτι του, δεν θα προσφέρει παρά σε μία οικουμενική αποενοχοποίηση.
Για άλλη μια φορά γινόμαστε όλοι μαζί θεατές μιας πανεθνικής παράκρουσης, καθώς πολιτικοί, δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και απλοί πολίτες πανηγυρίζουν για την παγκόσμια πρωτιά μας. Πρώτοι στην παγκόσμια καμπάνια για το κλείσιμο των φώτων αύριο, τελευταίοι σε περιβαλλοντική ευαισθησία τις υπόλοιπες (365x24 μείον μία ώρα =) 8759 ώρες του χρόνου.
Αλήθεια, δεν έβαλε σε υποψίες κανέναν το ότι πολλοί δημόσιοι άνδρες που φέρουν κατάσαρκα το έμβλημα της περιβαλλοντικής αναιθησίας, τάχθηκαν απερίφραστα και αναφανδόν υπέρ της παγκόσμιας σαχλαμάρας; Της ώρας της υποτα-γής;
Υποκρισία; μάλλον ομαδική πλύση εγκεφάλου, που αντί να μας κάνει συμμέτοχους στο ζήτημα της περιβαλλοντικής εγρήγορσης, προσπαθεί να μας κάνει συνένοχους για την κρίση του πλανήτη. Στην ίδια ζυγαριά εμείς, οι απλές μονάδες, με τους κτηνώδεις βιομηχάνους, τους απάνθρωπους πλανητάρχες και τους οπισθοδρόμους της τεχνολογίας. Η τεχνογνωσία για την επίλυση του παγκόσμιου ενεργειακού προβλήματος υπάρχει χρόνια τώρα, τα συμφέροντα όμως για τη συντήρηση της παρούσας κατάστασης είναι ανυπέρβλητα.
Η WWF που ευλογεί αυτήν την παγκόσμια κίνηση είναι μία αξιόπιστη, δυναμική οργάνωση. Αντί να κλείσουμε ανώδυνα τα φώτα μας και να βγούμε στα μπαλκόνια μας να θαυμάσουμε τις σκοτεινές πόλεις και τον έναστρο ουρανό για μία ώρα, μήπως θα ήταν καλύτερα να οργανώνονταν σοβαρές παγκόσμιες ακτιβιστικές δραστηριότητες, πχ να σταματάγανε μέσω του παλμού των συμμετεχόντων όλες οι βιομηχανίες τη λειτουργία τους για εξήντα λεπτά; Τα αυτοκίνητα να μην κινούνταν για μία ώρα; Να έκλεινε το www; Να μην υπήρχε ούτε μία σπίθα ενέργειας που παράγει ρύπους;
Δύσκολο; Εντάξει, ας γίνει το εύκολο και ας νιώσουμε για λίγο πως αποενοχοποιούμαστε για κάτι για το οποίο δεν είμαστε οι ένοχοι.
Η κίνηση αυτή, να κλείσουν συμβολικά τα φώτα, θα είχε νόημα μόνο σε σχολεία. Εκεί που οι μαθητές δεν είναι ακόμα οι ένοχοι του παγκόσμιου συστήματος, αλλά οι συμμέτοχοι σε ένα καλύτερο αύριο. Ανύποπτοι πολίτες και άλλοι, υποκριτές λιπαροί ψηφοφόροι, που ακολουθούν ακόμα πιο λιγδωμένους και ασυνείδητους πολιτικούς, δεν αποτελούν τιμή για τη χώρα. Κι ας είναι αυτή άλλη μια παγκόσμια πρωτιά.
16 σχόλια:
καλα για την πρωτια..
της πλακας επιεικως
ας σβησουμε καμια λαμπα παντως δεν βαπτει
Η ΤV ΑΝΟΙΚΤΗ ΟΜΩΣ
D
Ναι, αλλα μην βγάζουμε την ουρίτσα μας απ'έξω,και μείς ζούμε μαζί σε αυτόν τον πλανήτη και κανείς δεν μας υποχρεώνει να κάνουμε αυτά που κάνουμε.
Πάντως εμείς (θέλαμε,δεν θέλαμε)σβήσαμε τα φώτα χτές το βράδυ!
V.
η ουρίτσα μας είναι πολύ μικρή μπροστά στην προβοσκίδα των μεγαλοβιομηχάνων κααι των πολιτικών που αποφασίζουν για μας. Αυτό λέω. Ασφαλώς ο καθένας μας κανει ό,τι μπορεί για τον πλανήτη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
Να συμμετέχει όμως χωρίς να νιώθει κύρια συνένοχος...(όπως λέγαμε)....
Αν εμείς συμπράξουμε για μία ώρα, για πόσους αιώνες πρέπει να σιγήσουν οι κυρίως υπεύθυνοι;
Πραγματικά προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες, που υποτίθεται είμαστε και από τους έξυπνους και υποψιασμένους λαούς της γης, πατήσαμε πρώτοι αυτή την "μπανανόφλουδα" και είμαστε πρώτοι σε ένα τέτοιο πανηγύρι που ως στόχο δεν έχει την σωτηρία του πλανήτη αλλά την προσπάθεια να περαστούν υποσυνείδητα μηνύματα υποταγής σε κάθε έναν από εμάς, κάνοντας όλοι μας σαν "ρομποτάκια" το ίδιο πράγμα την ίδια χρονική στιγμή. Έχετε σκεφτεί Έλληνες το ενδεχόμενο να προσπαθούν οι "άρχοντες" του κόσμου να εφεύρουν τρόπους που να μας κάνουν να λειτουργούμε μαζικά, μεθοδευμένα και χωρίς αποκλείσεις όποτε αυτοί το θελήσουν; Και φυσικά ξεκινούν με τα απλά πραγματάκια....σβήστε όλοι τα φώτα για 1 λεπτό μας είπαν αρχικά πριν λίγο καιρό.....μετά για μισή ώρα......τώρα για μια ώρα.....! Και εμείς σαν γνήσια θύματα σκεπτόμενοι ότι πρόκειται για καλό σκοπό....την σωτηρία του πλανήτη....το πράττουμε! Ποιός βιομήχανος και ποιός "μεγάλος" του πλανήτη θα αλλάξει την στάση του και θα μειώσει τα κέρδη του για να μειώσει τους ρύπους, μετά από το σβήσιμο των φώτων; Και γιατί πρέπει να σβήσουμε τα φώτα εμείς οι απλοί άνθρωποι και δεν επιβάλουν τα αρμόδια παγκόσμια όργανα κυρώσεις βάση υπάρχουσας νομοθεσίας σε αυτούς που ρυπαίνουν το περιβάλλον; Αν θέλουν πιστεύετε οι "άρχοντες" του πλανήτη μας δεν μπορούν μόνοι τους χωρίς την συνδρομή μας να περιορίσουν την "ρύπανση"; Γιατί λοιπόν οι "άρχοντες" δίνουν σε εμάς εντολή να σβήσουμε τα φώτα και δεν δίνουν στους βιομήχανους να αλλάξουν τα υλικά που προκαλούν ρύπους, αφού θέλουν να σώσουν τη γη; Μήπως έχετε αρχίσει τώρα να καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα καλοστημένο παραμυθάκι το οποίο αποτελεί μια ακόμη δοκιμή για το πόσο "υπάκουοι" είναι οι άνθρωποι στις έμμεσες προσταγές των "αρχόντων". Μήπως καταλάβατε ότι με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα να μας προετοιμάζουν για κάποιο άλλο έμμεσο πρόσταγμά τους το οποίο θα θελήσουν να ακολουθήσουμε όταν και εφόσον έρθει η ώρα; Σκεφτείτε τα αυτά λίγο Έλληνες. Είναι αδιανόητο εμείς να έχουμε πατήσει πρώτοι αυτή την μπανανόφλουδα, εκτός και αν τελικά έχουν ήδη καταφέρει οι "άρχοντες" του πλανήτη να "κοιμίσουν" το μεγαλύτερο κομμάτι και του δικού μας πληθυσμού. Με ποιό τρόπο; Διαλέξτε εσείς ποιόν θέλετε....τηλεόραση...τρόφιμα....νερό...αεροψεκασμοί που δόξα το Θεό γίνονται δεκάδες την ημέρα σε κάθε περιοχή της χώρας μας....με τα υποσυνείδητα μηνύματα που μπορούν να μας περάσουν μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων....και πολλά πολλά άλλα. Αφυπνισθείτε Έλληνες. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο... αλλά δεν είναι!
http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2009/03/blog-post_5756.html
Συμφωνώ με τον 1ο ανώνυμο: οκ, όλες αυτές οι γκλαμουράτες κινητοποιήσεις δεν είναι "αθώες", αλλά και μόνον το γεγονός ότι (α) κινητοποιείται τόσος κόσμος και (β) έστω κι έτσι θα εξοικονομηθεί ενέργεια. Τώρα τα όσα διαβάζω περί ... παγκόσμιας συνωμοσίας κατά του ... Ελληνισμού (!), καλύτερα να μην τα σχολιάσω!
Η ώρα της γης έλαβε σάρκα και οστά στο Sydney της Αυστραλίας τον Μάρτιο του 2007.
Αντίθετα με εμάς, οι Αυστραλοί έχουν οικολογική συνείδηση.
Ο Αυστραλός δεν πετάει την χάρτινη πετσέτα στο δρόμο, δεν πετάει το πλαστικό μπουκάλι του νερού στη θάλασσα και το αποτσίγαρο στην άμμο και δεν πετάει το χαρτί από το σουβλάκι στο δρόμο.
Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε για οικολογική συνείδηση, διότι δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της λέξης.
Μιά ματιά στην Αθήνα πήθει για το ακαταλόγιστο των Αθηναίων σε οτιδήποτε αφορά στο συμάζεμα και στη δημόσια καθαριότητα.
Θα σβήσουμε λοιπόν τα φώτα για μιά ώρα το Σάββατο και θα έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή, ότι βοηθάμε τον πλανήτη.
Την Ελλάδα πότε θα τη βοηθήσουμε αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία;
Δεν χρειαζόμαστε καμμία WWF να μας το πει αυτό!!!
Δεν χρειάζεται να γίνουμε εθελοντές της WWF, για να μην πετάμε τα χαρτάκια μας στο δρόμο.
Δεν χρειαζόμαστε την WWF για να μην θάβουμε τα αποτσίγαρα στην άμμο.
Εχω μια ιδέα πιο... προχώ!
Αντι να σβήσουμε τα φώτα, να τους τα... αλλάξουμε! :)
θα συμφωνήσω κατά το ήμισυ με το ποστ και με τα σχετικά ποστ που έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες μέρες...
Βασικά πιστεύω ότι ο σκοπός είναι συμβολικός και ΜΟΝΟ...Αν σβήσεις ή δεν σβήσεις τα φώτα σου δεν μου λέει τίποτα....όπως και το γεγονός αν είμαστε πρώτοι....Άλλωστε για τα πανηγύρια είμαστε.....
Αν μέσα από αυτήν την καλή ή κακή κίνηση, μπεις στην διαδικασία να σκεφτείς κάποια πράγματα και να αλλάξει την προσωπική σου καθημερινότητα, τότε είναι ένα θετικό βήμα....
Και συμφωνώ ότι τα κράτη μπορούν να κάνουν ουσιαστικά πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση....αλλά προφανώς είναι πολλά τα λεφτά blogger μου...
Τέλος, όσο για τον υποτιθέμενο δήμαρχο για τέτοιες δηλώσεις και φωτογραφίες σε Αθηναϊκά περιοδικά.....Η Βασίλω πρώτη.
Σας αφήνω γιατί πρέπει να σβήσω το pc και τα φώτα....;-)
Ειναι ντροπή σας να μην κουνήσετε το κουλό σας να κλείσετε ένα διακόπτη του πολυελαίου που έχετε στο σαλόνι.....και σας παρακαλώ να διαβάζετε προσεχττκά τις ιστοσελίδες τη WWF και του EarthHour.....Δεν το κάνουμε για να γλιτώσουμε κάτι, αλλά για αν τα δουν οι κυβερνήσεις και η πολιτεία....ωστόσο εσείς ανάψτε φώτα να σας έρθει η λάμπα της ΔΕΗ σε λίγες μέρες....και είναι και εκκαθαριστικός....Αυτό έχω να πώ...
ΥΓ...Απαγορεύεται η τροποποίηση των λογοτύπων http://www.wwf.gr/eh09_downloads/pdfs/brand_guidelines.pdf
Όλοι τα κλείνουμε!
αναψτέ και κάψε τους
Περισσότεροι από 436 δήμοι και κοινότητες, 463 σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, 1.107 επιχειρήσεις, 315 φορείς και δεκάδες χιλιάδες πολίτες θα κατεβάσουν σήμερα το βράδυ τους διακόπτες, συμμετέχοντας ενεργά στη μεγαλύτερη συμβολική ενέργεια που διοργανώθηκε ποτέ παγκοσμίως. Όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη τον Καναδά και στην τρίτη τη διοργανώτρια Αυστραλία.
Τις 46.000 έφτασαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές στην ιστοσελίδα του WWF Ελλάς. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά σπίτια αυξήθηκε κατά 70% μέσα σε 15 χρόνια. Μόνο για φωτισμό και ηλεκτροδότηση συσκευών- εκτός από την κουζίνα, τον θερμοσίφωνα και το αιρκοντίσιον- η μέση ελληνική οικογένεια καταναλώνει σχεδόν διπλάσιο ρεύμα από τη γερμανική και την ιταλική. Η κατανάλωση μίας κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος ισοδυναμεί με την απελευθέρωση ενός κιλού διοξειδίου του άνθρακος- τα σπίτια στην Ελλάδα καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 16.000.000.000 κιλοβατώρες κάθε χρόνο.
ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
προς τον ανώνυμο (1:55) αλλά και το φίλο ibis:
Διαβάστε προσεκτικά το ποστ και ίσως δεν διαφωνούμε και τόσο. Το κύριο σχόλιο αφορά τη μαζική μας υστερία και την υποκρισία μας όλες τυις υπόλοιπες μέρες. Σύμφωνοι, δεν είναι κακό να κλείσουμε τα φώτα μας, όμως το να γινόμαστε ένοχα πιόνια μέσω της πλύσης εγκεφάλου είναι αυτό που βρίσκει πολλούς αντίθετους.
Το λογότυπο της WWF κακώς τροποποιήθηκε... Όπως και όλο το αρχικό της εγχείρημα...
Αυτό θα έπρεπε να σας ενοχλεί περισσότερο, που το πήραν όλοι και το ξεχείλωσαν, κι όχι το "πειραγμένο" λογότυπο
Φως! Λιγότερο φως...
Tου Παντελη Μπουκαλα
Tην «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» συνηθίζουμε να τη γιορτάζουμε πρωτότυπα στα μέρη μας: μαζί με το αυτοκίνητό μας, που το βγάζουμε βόλτα (ή μας βγάζει, αφού και με το γιωταχί μας γίνεται στο τέλος ό, τι και με τα κατοικίδιά μας), ώστε να δείξουμε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι εμάς τέτοια συμβολικά δεν μας αγγίζουν· στο κάτω κάτω, και αν βέβαια πιστέψουμε την καμπάνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν οικολογικό παράδεισο, οπότε γιατί να στερηθούμε την αυτοκίνητη ελευθερία μας... Και την «Ωρα της Γης» με έναν ανάλογο τρόπο την τιμήσαμε πέρυσι: αδιαφορώντας. Φέτος τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι καλύτερα, κυρίως επειδή υπήρξε ευρύτερη δημοσιότητα. Ετσι, απόψε το βράδυ, οχτώμισι με εννιάμισι, θα χωρέσουμε κι εμείς σ’ αυτό το ένα δισεκατομμύριο των ανθρώπων οι οποίοι, κατά τις προβλέψεις, θα σβήσουν τα φώτα τους για να στείλουν το μήνυμα ότι τώρα πρέπει να γίνει κάτι για τον πλανήτη, επειδή τώρα κινδυνεύει.
Τίποτε δεν μας εμποδίζει βέβαια να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο τόσο βολικό για ποικίλα συμφέροντα και εξουσίες σενάριο, ότι μια χαρά πορεύεται ο πλανήτης και το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απλώς μια επινόηση «υστερικών οικολόγων». ΄Η τέλος πάντων, και αν ακόμα δεχτούμε πως έχει λίγο πυρετό, θα τα καταφέρει να αυτορρυθμιστεί και να αυτοθεραπευτεί όπως και άλλες φορές στο παρελθόν. Μόνο που αυτό το μαγικό παρελθόν, στο οποίο παραπέμπουν παραμυθητικά οι «νηφάλιοι», ήταν προ ανθρώπου. Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει πλέον η Φύση μάλλον υπερβαίνουν την αυτοθεραπευτική της ικανότητα, γιατί είναι προβλήματα ανθρωπογενή.
Η νόσος που ταλαιπωρεί τη Γη έχει το όνομα «πολιτισμός». Οχι, δεν είναι ένοχος συλλήβδην ο ανθρώπινος πολιτισμός αλλά ειδικά το μοντέλο του που έχει κυριαρχήσει, με κύρια γνωρίσματά του την απληστία και την αδιαφορία για το μέλλον αλλά και για οτιδήποτε κοινό. Μια «Ωρα» δεν αρκεί αν μετρήσουμε το όφελος με τα σταθμά της αγοράς. Αλλά αν έστω ο ένας στους δέκα χιλιάδες πειστεί να δει αυστηρότερα τις καταναλωτικές του συνήθειες, η κοινή ωφέλεια θα είναι όση από πέντε «Πρωτόκολλα του Κιότο», που όλο τίθενται σε ισχύ και όλο υπονομεύονται.
St.Kouloglou apo TVXS:
Ένας εξωγήινος στη χώρα των τζάμπα οικολόγων
Η Ελλάδα εμφανίζεται να κατέχει την παγκόσμια πρωτιά ευαισθητοποίησης στη σημερινή διεθνή κινητοποίηση για το περιβάλλον. Τι θα γινόταν όμως αν ένας εξωγήινος επισκεπτόταν τη χώρα για να δει τα οικολογικά της επιτεύγματα;
Ας υποθέσουμε ότι ένας εξωγήινος φθάνει στον πλανήτη γη που ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί συμβολικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Ο εξωγήινος της ιστορίας μας θέλει να μάθει ποια χώρα είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Κοιτάει λοιπόν τις στατιστικές τής συμμετοχής των διάφορων «φορέων» της κάθε χώρας. Και αβίαστα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πλέον ευαισθητοποιημένη χώρα του κόσμου σε οικολογικά θέματα είναι η Ελλάδα.
Αν όμως ο εξωγήινος μας αποφάσιζε να επισκεφθεί και τη χώρα με την παγκόσμια πρωτιά θα ανακάλυπτε με έκπληξη ότι η εικόνα είναι πλασματική. Οτι δηλαδή, από τους 437 δήμους και κοινότητες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, πολλοί δεν έχουν σύστημα ανακύκλωσης των σκουπιδιών, ότι σε αρκετά από τα 463 σχολεία δεν γίνονται μαθήματα οικολογικής ευαισθητοποίησης, ότι ορισμένες από τις 1.107 επιχειρήσεις που συμμετέχουν ρυπαίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την περιοχή τους, ότι οι “φορείς” του Δημοσίου στεγάζονται στα πιο ενεργειακά σπάταλα κτίρια της Ευρώπης, ότι ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης (που θα σβήσει κι αυτός τα φώτα) ανήκει σε έναν Δήμο και μια Νομαρχία που όταν ακούν οικολογία τραβάνε πιστόλι, ότι τα μέλη του ελληνικού Κοινοβούλιου, που επίσης συμμετέχει, κάνουν τα στραβά μάτια σε όλων των λογιών τις οικολογικές παραβιάσεις για να πάρουν καμιά ψήφο (ή και κανένα φράγκο) στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Θα μάθαινε ότι στην πραγματικότητα η μοναδική παγκόσμια πρωτιά της χώρας είναι ότι το υπουργείο Δημοσιων Εργων είναι συγχρόνως και υπουργείο Περιβάλλοντος και ότι ο υπουργός ετοιμάζεται να εφαρμόσει ένα χωροταξικό σχέδιο που καταστρέφει τις παραλίες της χώρας. Θα καταλάβαινε δηλαδή ότι εκτός από τζάμπα μάγκες, οι Ελληνες είναι και τζάμπα οικολόγοι.
Δεν είναι κακό να κλείσουμε τα φώτα το βράδυ. Αρκεί να μην αποκοιμηθούμε γαλήνιοι, πιστεύοντας ότι έχουμε κάνει έστω και ένα βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικολογικών προβλημάτων της Ελλάδας. Προβλήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως με τα νερά του Ασωπού Ποταμού, έχουν οδηγήσει αρκετούς κατοίκους να κλείσουν τα μάτια τους για πάντα. Χωρίς τη θέλησή τους...
Ειναι αυτο το μέρος που συμφωνώ, οτι οι κυβερνώντες πρέπει να κάνουν τις πρώτες κινήσεις.
http://www.skai.gr/master_story.php?id=115862
V.
Ας πιέζουμε όπου μπορούμε για ασκήσεις εκκένωσης οικισμών:
http://www.youtube.com/watch?v=yN9D-QmIwko
http://press-gr.blogspot.com/2009/04/m_06.html
http://www.youtube.com/watch?v=4WC27VxrksE
Εδώ φαίνεται γιατί άλλα λένε οι επιστήμονες και άλλα γίνονται: http://afovia.wordpress.com/files/2007/12/ilios-klima-ifestiaki-himones-alilovoi8ia-2.pdf
Δημοσίευση σχολίου