14 Μαρ 2009

Φτωχοί στο μυαλό...





...Αυτές τις μέρες το κράτος χρεοκόπησε και επισήμως. 5 ταμεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το κράτος έχει χρεοκοπήσει καιρό τώρα, σε όλες τις λειτουργίες και τους κοινωνικούς ρόλους του, απλώς δεν το ’χουμε καταλάβει χειροπιαστά, γιατί έχουμε μάθει να μετράμε μόνο με τα λεφτά που μπαίνουν στην τσέπη μας.

Σε όλες τις χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες, μειώνουν τη φορολογία. Εδώ δεν μπορούν, κάνουν το αντίθετο, το κράτος είναι το ίδιο χρεοκοπημένο, αντί να ενισχύσει τη ρευστότητα, την αφαιρεί. Για τον εαυτό του.
Η κρίση δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας. Τα προβλήματά μας μας κάνουν ανίκανους να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

Το κράτος δανείζεται ακριβότερα απ’ όσο δανείζεται καθένας από μας. Το κράτος δηλαδή είναι πια εντελώς αφερέγγυο. Πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού σε τοκοχρεολύσια. Δεν έχει λεφτά,
αν ήταν επιχείρηση θα έβαζε λουκέτο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Παραδόξως δεν συζητάνε όλοι αυτό.

Γιατί είμαστε φτωχοί; Πληρώνουμε πάρα πολλά στο κράτος. Έχουμε τις μεγαλύτερες «κρατήσεις», οι εργαζόμενοι παραπονιούνται ότι σχεδόν το 40% του μισθού τους παρακρατείται, οι επιχειρήσεις ότι πληρώνουν σχεδόν το διπλάσιο απ’ όσα ο κάθε εργαζόμενος παίρνει στο χέρι. Πώς λοιπόν χρεοκόπησε αυτό το κράτος;
Έχουμε δωρεάν παιδεία, όμως πληρώνουμε περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες για παιδεία από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Περισσότερες ιδιωτικές δαπάνες για υγεία από κάθε άλλον Ευρωπαίο. Κάθε Σεπτέμβριο πανικόβλητοι γονείς ψάχνουν νηπιαγωγεία.

Πληρώνουμε σχολεία, πληρώνουμε παιδικούς σταθμούς, πληρώνουμε φροντιστήρια, πληρώνουμε τις ξένες γλώσσες, τον αθλητισμό, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πληρώνουμε τις σχολές.
Πληρώνουμε ιδιωτική ασφάλιση, πληρώνουμε νοσοκομεία, εξετάσεις, φακελάκια. Πληρώνουμε διόδια, η μοναδική χώρα που αντί να μειώνονται τα διόδια ακριβαίνουν με το χρόνο, πληρώνουμε δεκαετίες διόδια για δρόμους που δεν είναι εθνικοί οδοί, πληρώνουμε διόδια για δρόμους που δεν έχουν γίνει ακόμα.
Δεν έχουμε μετρό, συγκοινωνίες, πληρώνουμε ταξί, πληρώνουμε βενζίνες, πληρώνουμε πάρκινγκ γιατί δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης.
Πληρώνουμε σεκιουριτάδες γιατί δεν υπάρχει ασφάλεια, αστυνόμευση, πληρώνουμε κάθε διασκέδαση γιατί δεν υπάρχει ένα δέντρο, ένα παγκάκι, μια προβλήτα να κάτσει ένας άνθρωπος χωρίς να πληρώσει.
Πληρώνουμε για κάθε δραστηριότητα, για κάθε λειτουργία του κράτους, πληρώνουμε ταρίφα για τη βάφτιση και την κηδεία μας.
Πληρώνουμε την παιδεία, πληρώνουμε την υγεία, την ασφάλεια, πληρώνουμε τις συγκοινωνίες, τους δρόμους, τα σκουπίδια, το περιβάλλον.
Πληρώνουμε δηλαδή διπλά.
Πληρώνουμε αυτά που κανένας άλλος Ευρωπαίους δεν διανοείται να πληρώσει, γιατί του τα παρέχει ήδη το κράτος.

Γι’ αυτό είμαστε φτωχοί.

Κι όμως το κράτος έχει χρεοκοπήσει. Μήπως επειδή μας παρέχει υψηλές υπηρεσίες; Γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερες. Κι όμως το κράτος δεν έχει λεφτά και δανείζεται. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Εκατοντάδες χιλιάδες κομματικές προσλήψεις, ενώ μένουν κενές οι απαραίτητες οργανικές θέσεις. Προκλητική κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος από κομματικά στελέχη. Αύξηση όλων των δαπανών στα ταμεία και το ΕΣΥ, ενώ συγχρόνως οι υπηρεσίες τους υποβαθμίζονται. Διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στις ΔΕΚΟ την ίδια ώρα που χρεοκοπούν και οι υπηρεσίες τους υποβαθμίζονται. Μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε άλλο ένα πεδίο διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Εκποίηση της δημόσιας γης από κουμπάρους και ηγούμενους. Υπεξαίρεση του κοινωνικού πλούτου από πολιτικές εταιρείες Α.Ε. που μεταφέρουν συνεχώς χρήμα από τα δημόσια ταμεία και το μετατρέπουν σε μαύρο χρήμα, σε πολιτικό χρήμα.

Έτσι το κράτος χρειάζεται κι άλλο χρήμα,
πάντα περισσότερο χρήμα. Και χτυπάει δεύτερη φορά. Αυξάνει τους φόρους, μεγαλώνει τον ΦΠΑ, αυξάνει τους έμμεσους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους λογαριασμούς των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Έτσι τα προϊόντα γίνονται ακόμα πιο ακριβά, η ζωή ακόμα πιο δύσκολη.

Καμία υγιής παραγωγική δραστηριότητα δεν αναπτύσσεται σε τέτοιο περιβάλλον. Η ιδιωτική παραγωγή μειώνεται αντί να αυξάνεται, μόνο η διαπλοκή, η συναλλαγή με την εξουσία σε όλες τις βαθμίδες ανθεί σ’ αυτή τη χώρα. Στους πολίτες υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να επιβιώσουν, να κλέβουν ο ένας τον άλλον. Και αυτό κάνουν.
Και όλοι μαζί τον εαυτό τους. Γι’ αυτό είμαστε φτωχοί.

Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται λιγότερο αναστρέψιμη.

Τα ταμεία χρεοκόπησαν, στα νοσοκομεία πεθαίνουν άνθρωποι γιατί λείπουν εξαρτήματα, τα ποτάμια έχουν γίνει χαβούζες, ζούμε δίπλα στις χωματερές, τα σχολεία μοιάζουν με παράγκες χωρίς δασκάλους, τα δικαστήρια με σταθμούς των ΚΤΕΛ που εκδικάζουν υποθέσεις μετά από μια δεκαετία, οι αστυνομικοί πυροβολούν ο ένας τον άλλον ή αυτοτραυματίζονται, η Ακρόπολη λειτουργεί 9 με 2, όταν δεν είναι κλειστή λόγω απεργίας, και τα πανεπιστήμια λειτουργούν χρόνο παρά χρόνο.

Είμαστε φτωχοί καιρό τώρα, αλλά δεν το ’χουμε καταλάβει.
Δεν είναι παράδοξο που κανένας δεν λέει κάτι για το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε και τι θα κάνουμε γι’ αυτό;


Κείμενο του Φ. Γεωργελέ - Φωτογραφίες του Gilbert Garcin

7 σχόλια:

Magos Gsisspor είπε...

Σύμφωνα με το ετήσιο πόρισμα που συνέταξαν από κοινού το Παρατηρητήριο Φτώχειας Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ(αναφέρεται στο 2006, παρουσιάστηκε επίσημα πριν 4 μήνες):


Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα σε φτώχεια στην Ευρώπη των 27 χωρών, αμέσως μετά τη Λετονία.

1 στους 5 κατοίκους στη χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας.

Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15).

Το κυριότερο όμως που δεν το λέει καμία μελέτη:
Φτώχεια δεν είναι µόνον οι στερημένοι και εξαναγκασμένοι στην ανέχεια, αλλά και τα φληναφήματα-εξαγγελίες της εξουσίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινοµένου. Εκεί η φτώχεια είναι ακόμα πιο βαθιά...

Στο μυαλό...

Ανώνυμος είπε...

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δρομολογεί το υπουργείο Μεταφορών για τον ΟΣΕ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", προκειμένου να περιοριστεί το οικονομικό έλλειμμα του οργανισμού που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ!!!!

Είναι μία γραμμή, μονοπώλιο και εξυπηρετεί ΟΛΗ την Αθήνα χρόνια τώρα!
Απο που δημιουργήθηκε το έλλειμα?
Δεν καταλαβαίνω τίποτα.

Και φυσικά τελειώνοντας το κείμενο γράφεi:
Την ίδια ώρα ο ΟΣΕ αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.000 ατόμων με συμβάσεις ελεύθερης αγοράς.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=114350

V.

ωλιαρος είπε...

Αγαπητό antiparos-blog
Α .ίσως ευθύνεται το χριστιανικό …μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών…
Β.Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα ωραία του κειμένου οφείλονται στις εξαιρετικές σοσιαλιστικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τελευταίας εικοσαετίας τουλάχιστον
Γ .η έκθεση του ινστιτούτου εργασιαςΓΣΕΕ είναι εδω άπου στα βασικά συμπεράσματα θα βρείτε γραφήματα για το είδος της κοινωνίας που ζούμε
Ευτυχείτε

Antipariafwni είπε...

Po po po ti pliris isopedosi einai afti simera antiparos-blog??
Eipame eimaste bourdelo ala oxi kai etsy.....Mi trelathoume telios re paidia...eimaste noumero 1 hwra sthn evropi se mavro hrima de borei lipon oute o gewrgele oute o evagelatos oute kanenas malakas na kanei provlepseis gia thn ikonomikh krisi ths xwras!

Magos Gsisspor είπε...

Δηλαδή η αντιπάρια φωνή διαφωνεί με το ότι είμαστε φτωχοί...
Με τα υπόλοιπα όμως διαφωνεί;Την απαξίωση κάθε δωρεάν αγαθού και την χρεοκοπία του κράτους, ή καλύτερα της συνείδησης του κράτους....

Το ότι στο μάυρο χρήμα είμαστε πρωτοι μεταφράζεται σε αυτό ακριβώς: είμαστε πρώτα καταναλωτές και μετά πολίτες.
Δεν θα το ερμηνεύσω, πιστεύω οτι το σχολιο της Α.Φ. τέθηκε προβοκατόρικα...

Antipariafwni είπε...

Antiparos-blog de dithika troll gia na kanw provokatsia, giati an ithela na kanw provokatsia ipirhe kai aftos o anentimos tropos!
apla katethesa kai egw opos kai oi prolalisantes me thn diafora oti egw den postara kapia anadimosiefsi ala exefrasa thn tapini mou apopsi...to aftonoito...oti diladi eimaste prwti hwra sthn evropi se mavro hrima...kai den borei o kathenas na paparologei milontas apla me noumera kai kanontas ftohous sinirmous gia thn efiia tou ellina!!kaneis den amfisvitei oti o kratikos mihanismos einai gia ton loutso, alla o gewrgele de mas leei kai ti na kanoume apla livanizei ta aftonoita...gia deite pies hwres einai prwtes se sistimata paideias, igeias klp....kai gia kitahte poso idiotikopiisi paizei sto skinikaki...

Ανώνυμος είπε...

το κοινωνικό - και όχι ουσιαστικό- θέμα με το "μαύρο χρήμα" είναι ότι δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα ευμάρειας..

Βλέπει ο μεσοΕλληνας [ο μισθωτός, ο εργαζόμενος, ο μεροκαματιάρης] τη βίλλα, το τζιπ, την πισίνα του διπλανού "μαύρου εισοδηματία" και είναι σίγουρος ότι ΑΥΤΟΣ ο φουκαριάρης έκανε κατι λάθος.. Βλέπει την παρακμή στο δημόσιο σχολείο που στέλνει τα παιδιά του και αισθάνεται ένοχος που ΑΥΤΟΣ δεν έχει για να τα πάει σε ιδιωτικό.. βλέπει τη λίστα για το δημόσιο νοσοκομείο να μεγαλώνει κ αισθάνεται υπεύθυνος που κι ΑΥΤΟΣ δεν έχει να πουλήσει ένα διαμερισματάκι για τα έξοδα νοσηλείας στην ιδιωτική κλινική.. Ενώ ο διπλανός.. Αχ ο διπλανός!!

Όταν λοιπόν οι άρχοντες του αφαιρούν παροχές, δυνατότητες, χρήματα, αισθάνεται παραδόξως οτι αυτό του αξίζει. Κάτι σαν τιμωρία, που δεν υπήρξε το ίδιο "άξιος" με τον διπλανό που λέγαμε!!
Αυτοί οι "διπλανοί" μας δημιουργούν την -λάθος- αίσθηση ότι πλούτος υπάρχει, αλλά δεν τον έχουμε εμείς!!
και ζήσαν οι μεν καλά- κ ήσυχα-,
οι δε καλύτερα- και ήσυχοι!!