24 Φεβ 2009

Η ψυχοθεραπεία της ερασιτεχνικής γραφής


Αφιερωμένο στους κεντρομόλους bloggers και σε όσους κρατάνε φύλλα από τις σκέψεις τους που ποτέ δε θα διαβάσουμε.


Ένα ημερολόγιο, στίχοι που δεν θα γίνουν ποτέ τραγούδι- ακόμη και αποτυχημένα ποιήματα μπορεί να βοηθήσουν όσους το επιχειρήσουν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να νιώσουν χαρούμενοι, υποστηρίζουν Αμερικανοί ψυχολόγοι.

Oνόμασαν την ανακάλυψή τους «το φαινόμενο της Βridget Jones», από τη γνωστή ταινία του Χόλιγουντ, όπου η πρωταγωνίστρια αποτυπώνει την συναισθηματική της ζωή σε ημερολόγιο. «Το γράψιμο αποτελεί διαδικασία η οποία ηρεμεί την ψυχή και τον νου διότι επιτρέπει στο άτομο να εκφράσει τα συναισθήματά του, να αποστασιοποιηθεί από αυτά και να δει αυτό που τον απασχολεί από διαφορετική οπτική γωνία. Δεν έχει τόση σημασία το περιεχόμενο, όση η διαδικασία της συγγραφής, γιατί αυτή είναι που διεγείρει τα συναισθηματικά κέντρα του εγκεφάλου, αλλά και τις ορμόνες της ευεξίας» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η κ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με έρευνα ομάδας ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, καταγράφοντας κανείς τα συναισθήματά του βοηθάει τον εγκέφαλό του να ξεπεράσει ό,τι τον αναστατώνει, με αποτέλεσμα να νιώθει πιο ήρεμος και χαρούμενος. Οι εθελοντές που έλαβαν μέρος υπεβλήθησαν σε μια εγκεφαλική εξέταση με την έναρξη του προγράμματος, αλλά και στο τέλος, αφού έγραφαν τις σκέψεις τους επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες επί είκοσι λεπτά την ημέρα. Οι μισοί έπρεπε να γράφουν για πρόσφατα συναισθήματά τους και οι άλλοι μισοί ό,τι ήθελαν. Η πρώτη ομάδα έδειξε μεγαλύτερη δραστηριότητα στον δεξιό πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος ευθύνεται για την άμβλυνση της νευρικής δραστηριότητας που συνδέεται με τα έντονα συναισθήματα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν έχει καμία σημασία τι γράφει κανείς και τονίζουν ότι η διαδικασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά για τον εγκέφαλο.


Θετικότερη επίδραση στους άνδρες

ΤΑ ΔΥΟ βασικά ευρήματα της έρευνας ήταν πως το γράψιμο έχει μεγαλύτερη- και άρα πιο θετική- επίδραση τους άνδρες, όπως και ότι ο εγκέφαλος επωφελείται περισσότερο όταν γράφει κανείς με το χέρι σε σχέση με την πληκτρολόγηση.

Σύμφωνα με την κ. Λίζα Βάρβογλη, «οι γυναίκες εκφράζουν με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά τους και είναι πιο εξοικειωμένες με τη διαδικασία ανοίγματος της ψυχής απ΄ όσο οι άνδρες. Έτσι, όταν οι άνδρες έχουν τη νέα αυτή εμπειρία της γραπτής συναισθηματικής έκφρασης, έχουν και μεγαλύτερο όφελος».

Η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια επισημαίνει ότι το γράψιμο μπορεί να είναι ισχυρότερο «χαλαρωτικό» για τον εγκέφαλο σε σχέση με την προφορική αφήγηση, επειδή όπως σημειώνει: «Η τελευταία δεν προσφέρει την αίσθηση του χειροπιαστού που δίνει η καταγραφή. Με άλλα λόγια, το άτομο που καταγράφει τα συναισθήματά του έχει και μια ευκαιρία να συλλογιστεί πάνω σε αυτά και να αποκτήσει άλλη κατανόηση, χωρίς να αμφισβητεί την εγκυρότητά τους ή τον εαυτό του, κάτι που μπορεί να του συμβεί πιο εύκολα όταν διηγείται».


«Έξω από τη νοοτροπία του Έλληνα»

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ των συναισθημάτων δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη «ψυχοθεραπεία». «Το να πάρει κανείς τα συναισθήματά του και να τα καταγράψει βοηθά, μιας και δίνει τη δυνατότητα με το να τα επεξεργαστείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους, να τα βιώσεις και να τα καταθέσεις», σημειώνει η κ. Τόνυ Ευαγγελοπούλου, ψυχολόγος- ακουστικοφωνολόγος. Επισημαίνει όμως ότι οι άνθρωποι που θα μπουν στη διαδικασία αυτή είναι πολύ λίγοι- και η αιτία; Όπως αναφέρει, «Θέλει προσπάθεια και χάρισμα». Υπάρχει όμως, σύμφωνα με την ψυχολόγο, και ένας ακόμη λόγος που αφορά ειδικά τους Έλληνες: «Η αποτύπωση των συναισθημάτων στο χαρτί είναι μηχανισμός μιας κουλτούρας διαφορετικής από τη δική μας. Ταιριάζει περισσότερο στην αγγλοσαξονική νοοτροπία. Ο Έλληνας είναι συνήθως εξωστρεφής χαρακτήρας και θα προτιμήσει να βγάλει τα συναισθήματα του με άλλον τρόπο. Θα φωνάξει για παράδειγμα ή θα μιλήσει με τις ώρες με οικείους ανθρώπους. Με δυο λόγια θα καταφύγει στον προφορικό λόγο και στον διάλογο», υποστηρίζει.

πηγή: τα ΝΕΑ

(Άραγε αν οι αιρετοί γελωτοποιοί κρατάγανε ημερολόγιο, τι θα γράφανε;;;)

2 σχόλια:

Ibis είπε...

Πολύ εύστοχα συσχετίζεται η παραπάνω ενδιαφέρουσα άποψη με το θετικό αντίκτυπο του blogging.....
Η φιλοξενία των σκέψεων, των ιδεών, των προβληματισμών στην διαδικτυακή blogσφαιρα, προσφέρει μια μοναδική εσωτερική εμπειρία...Άκρως γοητευτική και ουσιαστική....Μακριά από επισκεψιμότητες και επιστρατευμένες ιδεολογίες το εσωτερικό ταξίδι είναι μαγευτικό.....

Ανώνυμος είπε...

Εσύ γράφεις αβίαστα και με χάρισμα, άρα ανήκεις στην αγγλοσαξονική κουλτούρα, συμφωνα με την Ακουστικοφωνολόγο.

V.