28 Ιαν 2009

Τεχνολογικά επιτεύγματα του μέλλοντος - ελπίζουμε και σε άλλα



Εκατό ειδικοί προβλέπουν τα επιστημονικά επιτεύγματα του μέλλοντος. Είχαμε το άρθρο έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό (πηγές: techcast.org, wiki, allbusiness.com, κ.ά). Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στα Νεα ένα μέρος αυτών των προβλέψεων. Εδώ τις παρουσιάζουμε πληρέστερα.

Δυστυχώς δεν προβλέπεται ως τότε να έχει ανακαλυφθεί το αντίδοτο της βλακείας, ούτε οι αυτοφυώς δημιουργούμενοι βιολογικοί καθαρισμοί στα νησιά του Αιγαίου (θα έχουμε όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις σίγουρα αφαλάτωση). Ίσως επίσης ως το 2025 να μην έχει βρεθεί αντίδοτο και για τη βασιλευόμενη οικογενειακή δημοκρατία. Επειδή όμως πολλές φορές η επιστήμη έχει διαψευσθεί, όσο ζούμε ελπίζουμε.


Διαστημικός τουρισμός και μετακινήσεις
Με μισό εκατομμύριο δολάρια όλοι θα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι το φεγγάρι ή και τον Άρη ή κι ακόμα μακρύτερα. Μάλιστα μερικούς θα τους στέλνουμε δωρεάν στο πυρ το εξώτερον. Παράλληλα το 2020 το 30% των πτήσεων θα είναι από υπερηχητικά αεροπλάνα, που θα κάνουν την απόσταση στο 1/10 του χρόνου που απαιτείται σήμερα (Πάρος - Αθήνα σε 2,5 λεπτά!)



Ευφυή αυτοκίνητα
Ως το 2020 τα αυτοκίνητα στον πλανήτη θα έχουν διπλασιασθεί. Ευτυχώς, όμως, μέχρι το 2014 30% από αυτά θα διαθέτουν όχι μόνο GPS (τι κωμικοτραγικό, να έχει κάποιος αυτοκίνητο με GPS σε Πάρο και ακόμα περισσότερο, σε Αντίπαρο!), αλλά και αυτόματα συστήματα πλοήγησης, παρκαρίσματος, ελέγχου διοδίων και αποφυγής συγκρούσεων (αυτά περιμένουμε και δεν φτιάχνουμε τους δρόμους μας...). 1 στα 3 αυτοκίνητα θα είναι υβριδικά.


Ιατρική
Είναι η λιγότερο κομπιουτεροποιημένη επιστήμη, επομένως αναμένονται ραγδαίες αλλαγές. Στις προβλέψεις για την Ιατρική δεν αναμένεται απλώς η από απόσταση διενέργεια επεμβάσεων και διοργάνωση ιατρικών συσκέψεων, που έτσι κι αλλιώς ήδη είναι δυνατή, αλλά και η πλήρης 3-D απεικόνιση του σώματος ακόμα και σε ολόγραμμα, όπως και η συνταγογράφηση και διάγνωση μέσω υπολογιστή και χωρίς την παρέμβαση γιατρού. Φυσικά
μέχρι τότε όλοι θα έχουν τις "έξυπνες κάρτες", που θα καταγράφουν μόνες τους ζωτικά σημεία και θα αποτελούν το φάκελο του ασθενούς που θα τον φέρει διαρκώς μαζί του. Μέχρι το 2024 αναμένεται η θεραπεία σχεδόν κάθε τύπου καρκίνου μέσω της νανοτεχνολογίας και της γονιδιακής θεραπείας, η οποία θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη μέχρι το 2025 οπότε και θα γνωρίζουμε τα πάντα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εκεί γύρω υπολογίζεται και η καλλιέργεια ανθρωπίνων οργάνων σε ευρεία κλίμακα ("βιονικά") και το 2035 πιστεύεται ότι θα είναι δυνατή η επέκταση του προσδόκιμου χρόνου ζωής (για όσους ζούνε μέχρι τότε). Έτσι ένα παιδί σε μια αναπτυγμένη χώρα που γεννιέται τότε θα αναμένεται να ζήσει 100-130 χρόνια.


Έλεγχος μέσω της σκέψης και biometrics
Ορισμένες ηλεκτρονικές περικεφαλίδες μπορούν να συλλάβουν εγκεφαλικά σήματα και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών ή για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μια εταιρεία έχει αναπτύξει ένα μηχανογραφημένο σύστημα, το ΒrainGate (Εγκεφαλική Πύλη), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε παράλυτους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους για να χειριστούν τηλέφωνα, διακόπτες φωτός και άλλες συσκευές. Άλλα συστήματα επιτρέπουν σε ανθρώπους να πληκτρολογήσουν μέχρι 15 λέξεις το λεπτό επικεντρώνοντας το μυαλό τους στον κέρσορα ενός υπολογιστή.

Από το 2010 ξεχάστε κωδικούς ασφαλείας. Η αναγνώριση του ιδιοκτήτη ή κατόχου θα γίνεται με δακτυλικά αποτυπώματα, αναγνώριση ίριδας, χαρακτηριστικών του προσώπου και φωνής, ίσως δε και με τη σκέψη (εγκεφαλικά κύματα). Υπολογίζεται ότι θα απαιτείται αναγνώριση 2 τέτοιων στοιχείων για να είναι η ασφάλεια αποτελεσματική. Λέγεται μάλιστα ότι με τη χρήση κάποιου περίτεχνου τεχνολογικού βοηθήματος, σε λίγα χρόνια θα μπορούμε με τον νου μας να αλλάζουμε κανάλι στην τηλεόραση ή να «μιλάμε» σιωπηλά με κάποιον που βρίσκεται πολύ μακριά.


Τεχνητή νοημοσύνη
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να νικήσουν κορυφαίους σκακιστές, να συνομιλήσουν με ανθρώπους, να καθοδηγήσουν ρομπότ... Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάποια μέρα οι μηχανές θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εξ ολοκλήρου τους ανθρώπους. Αυτός ο αυτοματισμός της σκέψης εγείρει ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας: Υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη νοημοσύνη και στη νοημοσύνη των μηχανών;

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι ο νους είναι κάτι παραπάνω από ένα σφουγγάρι συλλογής πληροφοριών και πως συνιστά ολοκληρωμένο και αυτοεξελισσόμενο μηχανισμό που μέχρι τώρα έχει κατανοηθεί ελλιπώς και επομένως δεν δύναται να αντιγραφεί. Από την άλλη, ορισμένοι ειδικοί διατείνονται ότι από το 2020 και μετά τεχνητά νευρωνικά δίκτυα με ικανότητα αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον θα αποδείξουν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να υποκατασταθεί εμφυσώντας ένα είδος ζωής στις μηχανές.

Το 2021 οι quantum computers (χρήση ηλεκτρονίων για το "0" και το "1" που σήμερα παράγεται από κυκλώματα σιλικόνης) θα κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τι σημαίνει αυτό; Επανάσταση στους υπολογιστές ανάλογη της βιομηχανικής επανάστασης.

Εικονική πραγματικότητα
Ένας στους τρεις θα κάνει χρήση της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality): virtual TV (τρισδιάστατη, με ενεργοποίηση κι άλλων αισθήσεων, όπως αφή και όσφρηση), virtual reality ιστοσελίδες-ιστόκοσμοι (όπως το Second Life), κ.ά.
Παράλληλα ως το 2015 το e-learning θα βρίσκει πλήρη εφαρμογή (οπότε και θα σταματήσουμε να τσακωνόμαστε για το άσυλο ενώ και οι μαθητές θα πάψουν να κάνουν φροντιστήρια για να περάσουν το Πανεπιστήμιο).

Ρομπότ
Ένα ιαπωνικό ρομπότ που λέγεται Αsimo μπορεί να ανεβαίνει σκάλες, να τρέχει και να χορεύει. Ρομπότ «εργάζονται» ως ρεσεψιονίστ σε γραφεία, σερβιτόροι και φύλακες ασφάλειας. Ιάπωνες και Κορεάτες ειδικοί σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να αναθέσουν σε ρομπότ σημαντικά πόστα γραφείων, να τα τοποθετήσουν σε σπίτια ως οικιακούς βοηθούς, ακόμη και στον χώρο της υγείας έως το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι εμφανίζονται ιδιαίτερα «φιλικοί» στα ρομπότ και μπορούν εύκολα να συνηθίζουν στην παρουσία τους καθώς, αν μη τι άλλο, κάνουν τη δουλειά τους, είναι και ευγενικά!
1 στους 3 θα έχει ρομπότ στο σπίτι του ως το 2020.
Ως το 2035 δε οι στρατοί των κρατών θα αποτελούνται αποκλειστικά από ρομπότ.


Εναλλακτική ενέργεια, εναλλακτικοί πόροι
Η εξάντληση των πετρελαϊκών αποθεμάτων πλησιάζει καθώς οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για ενέργεια αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον προβληματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται σύντομα να βάλει τέλος στη μακροχρόνια εποχή της εξάρτησης από τον άνθρακα. Σήμερα η ηλιακή ενέργεια είναι ανταγωνιστική προς εκείνη του συμβατικού ηλεκτρισμού όσον αφορά το κόστος και αναμένεται να είναι το ίδιο ανταγωνιστική κατά το 2015. Πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα παρέχουν 30% της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το 2022.

Μέχρι το 2014 αναμένεται η τεχνογνωσία και η εφαρμογή της για τον έλεγχο του κλίματος και των αλλαγών του, καθώς και η "γεωργία ακριβείας" (precision farming), με χρήση δορυφόρων, υπολογιστή και εξελιγμένων μεθόδων καλλιέργειας. Οι υδατοκαλλιέργειες θα είναι δημοφιλείς ως το 2018, το 2020 ο βόρειος πόλος θα είναι χωρίς πάγο όλο το χρόνο, ενώ το 2023 η αφαλάτωση θα εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα (εκεί ποντάρουμε κι εμείς!)

Στα χρόνια εκείνα ο πλανήτης θα είναι μία παγκόσμια κοινότητα





Αν και κάποιες από τις προβλέψεις μπορεί να μην αποδειχθούν εντελώς ακριβείς, ωστόσο οι περισσότερες μέλλει να αποδειχθούν σωστές. Και θα ήταν φρόνιμο για τις κοινωνίες να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτές τις αλλαγές που η τεχνολογία θα φέρει στις αγορές, στον τρόπο εργασίας, στο lifestyle, στον ίδιο τον κόσμο που θα ζούμε.
Παρακάτω παρουσιάζεται ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα αναπτυχθούν αυτές οι αλλαγές
2010: Ευφυΐα. Έξυπνες εφαρμογές σε επικοινωνίες και εμπόριο. Ο κόσμος σε 2 χρόνια αναμένεται ελκυστικότερος, ταχύτερος, παγκοσμιοποιημένος, έτοιμος για τις επόμενες αλλαγές.
2020: Επανάσταση. Η υπολογιστική δύναμη θα ισοφαρίσει την ευφυΐα. Η τεχνητή νοημοσύνη θα διεισδύσει έτσι στο οικείο μας περιβάλλον. Έξυπνα ρομπότ, αναγνώριση φωνής, τηλεϊατρική, εικονικό περιβάλλον εκπαίδευσης, ακόμα και κυβέρνησης (αυτό το έχουμε ήδη), και άλλα
2030 Πρόκληση. Η βιομηχανοποίηση θα φτάσει ακόμα και στα πιο μακρινά σημεία του πλανήτη, με 5-7 δις να ζούνε σε βιομηχανοποιημένες κοινωνίες. Παράλληλα θα κάνει την εμφάνισή της η νέα γενιά υπολογιστών καθώς και εξελιγμένη φροντίδα υγείας μέσω της γενετικής μηχανικής. Παρά την πρόοδο ατή όμως δεν θα υπάρχει πανάκεια για τα συνεχιζόμενα προβλήματα. Διαπολιτισμικές συγκρούσεις, όπλα μαζικής καταστροφής, απειλή περιβαλλοντικού ολέθρου θα πιέσουν προς την κατεύθυνση μιας παγκόσμιας κοινότητας.
2040-2050: Ωριμότητα. Ο πολιτισμός έχει σταθεί όρθιος μετά από την πτώση της Ρώμης, τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, και την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Πιθανότατα θα αντέξει και το βάρος της παγκοσμιοποίησης. Η πρόβλεψη του TechCast είναι ότι θα οδηγηθούμε σε μία πλήρως μοντέρνα και σχετικά αρμονική υδρόγειο, σα μια μεγαλύτερη εκδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτή την κατάσταση «τύπου 1 πολιτισμό»- έναν ενοποιημένο πλανήτη. Τοπικοί πόλεμοι, οικολογικές καταστροφές, κι άλλα δυσάρεστα συμβάντα θα συμβούν ασφαλώς, αλλά θα είναι περιορισμένα στις φυσιολογικές δυσλειτουργίες που ενέχει κάθε κοινωνικό σύστημα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: