15 Ιαν 2009

Ένα (συν ένα) σχόλιο για την πρόταση του ενιαίου ψηφοδελτίου


Ένα καλοπροαίρετο άρθρο στο parospress σχετικά με τη φιλολογία των τελευταίων ημερών για τη βιωσιμότητα του ενιαίου ψηφοδέλτιου ξέπεσε σε τυφλά αμφίδρομα πύρινα χτυπήματα και τελικά εξέπνευσε αυτοαναφλεγόμενο.
Αφήνοντας στην άκρη τα αναψοκοκκινίσματα των θερμοαίμων και κρατώντας την ουσία των λόγων τους, το antiparos-blog δηλώνει τα εξής:


-Σαν κίνηση το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι σωστή διαδρομή για να απαγκιστρωθούμε από το δίπολο που ταλαιπωρεί το νησί και για το οποίο ασφαλώς και υπάρχουνε ευθύνες και στις δύο πλευρές. Αυτό όμως δεν σημαίνει και αυτόματη λύση του προβλήματος, αφού το πολωτικό κλίμα δεν αναιρείται έτσι απλά με μία κίνηση.

-Ακόμα και αν οι ίδιοι άνθρωποι κατεβούν πάλι υποψήφιοι σε ένα μόνο συνδυασμό, υπάρχει η ελπίδα ότι δεν θα είναι μαριονέτες του γαλάζιου ή πράσινου θιάσου, αλλά υπεύθυνοι αιρετοί με προσωπικό λόγο και άποψη. Ελπίδα και μόνο ελπίδα όμως. Τίποτα παραπάνω.

-Η πρόταση του ενιαίου ψηφοδελτίου δεν είναι ανεφάρμοστη, ούτε παγκόσμια πρωτοτυπία. Διαβάστε τα σχόλια στο ποστ της Αντιπάριας Φωνής για λεπτομέρειες στο πώς έγινε κάπου αλλού (εδώ κι εδώ).

-Όπως ένα ένα τα μπλογκς της περιοχής συντάχθηκαν μερικώς ή πλήρως με την πρόταση, παραμερίζοντας τις ιδεολογικές τους αντιρρήσεις και προσβλέποντας σε μια καλύτερη πολιτική συνθήκη για το νησί (πλην ολίγων σιγόντων), έτσι θα μπορούσε και η πλειοψηφία των πολιτών που δεν ενημερώνεται από το διαδίκτυο, να στηρίξει την ιδέα του ενιαίου ψηφοδελτίου. Προϋπόθεση: η προβολή του θέματος πέρα από την εικονική πραγματικότητα των blogs, με την πιθανή δηλαδή ανάμιξη των εφημερίδων και, κυρίως, με τη συνδρομή πολιτών και συλλόγων. Πιστεύει κανείς ότι αν αποτελέσει θέμα συζήτησης στους τοπικούς κύκλους ή μαζευτούν υπογραφές υποστήριξης, θα μείνουν αμέτοχοι οι πολιτικάντηδες του τόπου;

-Θα υπήρχε πίστη στη μέσω των blogs διακίνηση των απόψεων μόνο αν βλέπαμε να καταθέτουν την άποψή τους επώνυμα μερικοί από τους αναμεμιγμένους στην πολιτική ζωή της Αντιπάρου τα τελευταία χρόνια. Διαφορετικά από εδώ μόνο η σπίθα μπορεί να παραχθεί. Και με σπίθες μόνο δεν γίνεται να μιλάμε για φλόγα.

-Η αναπαραγωγή στερεοτύπων (στα μπλογκοσχόλια) επικυρώνει πόσο δύσκολο είναι να γίνει αποδεκτό από όλους όχι το ενιαίο ψηφοδέλτιο, αλλά ακόμα και κάτι τόσο απλό όσο η ποικιλότητα των απόψεων.



Τέλος, για το γεγονός που αναφέρθηκε για τους καθηγητές, ας μην αναμασάμε τα ίδια κάθε φορά: είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρμοδίων να ελέγχουν αν οι εκπαιδευτικοί είναι συνεπείς στην εργασία τους (και συνήθως είναι, τουλάχιστον πολύ περισσότερο από άλλους εργαζομένους) και εκεί και μόνο αναφέρονται και λογοδοτούν οι εκπαιδευτικοί.

Ας θυμηθούμε (στα σχόλια του ποστ αυτού) την επιστολή του συλλόγου γονέων στις αρχές του σχολικού έτους, που ζήταγε ευγενικά μεν, με σαφήνεια δε, τη διαμονή των καθηγητών και δασκάλων στο νησί και που εισέπραξε μία διπλωματική απάντηση από τον Προϊστάμενο Εκπαίδευσης, που απέκλεισε κάθε τέτοιου είδους παρέμβαση στο μέλλον.

Αν το νησί δεν εκφράσει έμπρακτα την επιθυμία του να διαμένουν οι εκπαιδευτικοί στο νησί, δηλαδή με ολοκληρωμένο πλάνο ενοικιαζομένων κατοικιών σε ανταγωνιστικές τιμές και, το κυριότερο, με υποσχέσεις για βιώσιμη καθημερινότητα (ανοικτά εστιατόρια, φέρυ μπωτ πέραν του παρόντος ωραρίου, χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, και άλλα, που όσοι ζουν εδώ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ τα γνωρίζουν καλά), τότε είναι υπερβολικό να αντιδρούμε κάθε φορά που δεν προσέρχονται ή αποχωρούν πρόωρα λόγω απαγορευτικού απόπλου.

Σωστά σχολιάζεται το ότι έφυγαν οι καθηγητές νωρίτερα σε μία ωστόσο ειδική μέρα (απαγορευτικό), αλλά ας μην το γενικεύσουμε πάλι απαξιώνοντάς τους. Ας αναζητήσουμε καλύτερα τα αίτια που επιλέγουν να διαμένουν νομότυπα στην Πάρο και να κάνουν κάθε μέρα ταξίδι για να φτάσουν στο χώρο της εργασίας τους.

4 σχόλια:

Magos Gsisspor είπε...

ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Είναι σημαντικό να προκρίνεται η λύση του ενιαίου ψηφοδελτίου από ποικίλες προελεύσεις. Ας ελπίσουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αυτή η δράση. Αν συμβεί θα είναι η σημαντικότερη πολιτική δράση των τοπικών blogs (μέχρι τις δημοτικές εκλογές τουλάχιστον, οπότε αναμένεται πολλά μπλογκς των κυκλάδων να επωμισθούν ρόλο προπαγανδιστικό).

Χωρίς το ενιαίο να είναι αυταπόδεικτη πολιτική πανάκεια, τουλάχιστον δίνει κάποια εχέγγυα για απαλοιφή πολλών δεινών από αυτά που ταλανίζουν το νησί εδώ και δεκαετίες.

ωλιαρος είπε...

Το είπαμε και το ξανάλεμε αν η Αντίπαρος μπορεί να ανακαλύψει μια υγιή δυναμική μέσα από ενιαία πολιτικά σχήματα τότε όλα συζητήσιμα όλα στο τραπέζι
Και υγιή δυναμική σημαίνει κριτική και αυτοκριτική σκέψη για το παρόν ώστε να γίνουν οι σωστές δράσεις για το μέλλον σημαίνει ότι πολλοί πρέπει να αντιληφτούν την εξόφθαλμα αποτυχημένη διοίκηση από την σημερινή κοινοτική αρχή και την μέχρι σημείου εκτροπής στάση της απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς σημαίνει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να ξεφύγει από την ανεπάρκεια της σημαίνει να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι πολίτες μέσα στα κοινά και να ανοίξει συνεχής διάλογος για όλα τα θέματα του νησιού .Εμείς από την πλευρά μας θα τοποθετηθούμε και επωνύμως σε όλα αυτά τα θέματα σύντομα. Όλα αυτά και σε ενιαίο ψηφοδέλτιο να μην οδηγήσουν σίγουρα θα ανεβάσουν το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αντίπαρο.

Ανώνυμος είπε...

Ίδια συζήτηση άλλο επίπεδο. Α ρε αρουραίε...

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
84007 ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
ΠΛΗΡ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2284061469
6937929783


Αντίπαρος, 1.8.08
Προς: Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης N. Κυκλάδων
Κοινοποίηση: -Προϊστάμενο 6ο Γραφείου Πρωτοβ. Εκπαίδευσης Πάρου
-Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου


Αξιότιμε κ. Προϊστάμενε,

Το ΔΣ του συλλόγου μας, εκφράζοντας και τις σκέψεις και τις ανησυχίες όλων των γονέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε να σας στείλει την παρούσα επιστολή για να ενεργήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας σ’ ό,τι αφόρα τη διαμονή των εκπαιδευτικών που θα τοποθετηθούν στο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο νησί μας.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται το φαινόμενο εκπαιδευτικοί που διορίζονται να διδάξουν εδώ να μη διαμένουν στο νησί για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, θεωρώντας ότι το νησί δεν προσφέρει την ποιότητα ζωής που πιθανώς προσφέρει το διπλανό νησί και να παρουσιάζεται δυνητικά το πρόβλημα της υπολειτουργίας του σχολείου λόγω αδυναμίας προσέλευσης εξαιτίας απαγορευτικών απόπλου στο κανάλι Πούντα - Αντίπαρος. Βέβαια, κατά κανόνα οι εκπαιδευτικοί είναι συνεπείς και, στα πλαίσια της επαγγελματικής ευσυνειδησίας, φροντίζουν στην περίπτωση πρόβλεψης απαγορευτικού να διαμένουν από την προηγούμενη νύχτα στο νησί, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι πάντα εφικτό.

Γνωρίζουμε ότι η επιλογή κατοικίας και τόπου διαμονής είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών, ωστόσο, το πρόβλημα της υπολειτουργίας είναι πάντα υπαρκτό και δημιουργεί ανησυχία και αντιδράσεις για την υποβάθμιση της παρεχομένης εκπαίδευσης.

Θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε και να διαβιβάσετε στους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να διδάξουν στο σχολείο μας ότι πιστεύουμε στην αρμονική συνεργασία συλλόγου και εκπαιδευτικών, σεβόμαστε το σπουδαίο έργο τους, πάντα είμαστε και θα είμαστε κοντά τους, ευελπιστούμε δε ότι η εδώ παρουσία τους θα μπορούσε να συντελέσει στην πολιτιστική αναβάθμιση της καθημερινής ζωής του νησιού μας, βλέποντας το ζήτημα από μια ευρύτερη της δημοσιοϋπαλληλικής σκοπιάς. Θα μας έχουνε διαρκώς αρωγούς στην επίτευξη του έργου τους και στην επίλυση των οποιωνδήποτε καθημερινών προβλημάτων ανακύψουν – εξεύρεση στέγης, τροφής, διευκόλυνση για τα εισιτήρια τις απογευματινές και βραδινές ώρες κ.ά.

Η έως τώρα εμπειρία μάς έχει δείξει ότι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν να διαμείνουν στο νησί τελικά δεν το μετάνιωσαν και επιπρόσθετα συνέβαλλαν στην αναβάθμιση της ζωής στο νησί κατά τη σχολική περίοδο. Επιπλέον, η Αντίπαρος δεν είναι το άγονο μικρονήσι των προηγουμένων δεκαετιών αλλά προσφέρει δυνατότητες απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο περισσότερο από ποτέ άλλοτε.


Σας παρακαλούμε να προτρέψετε χωρίς επιφύλαξη τους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν για να διδάξουν στο νησί μας να διαμείνουν εδώ και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου αυτή η επιλογή να δικαιώσει την επιθυμία μας.