8 Ιαν 2009

απολογισμός μιας χρονιάς (μέρος πρώτο): τα παίρνουμε μαζί μας...


Ο μάγος Γίσσπορ ανακάθησε κάτω από τον γέρικο πλάτανο της πλατείας. Κατάκοπος από το δρόμο -ταξίδευε 5 ολόκληρα μερόνυχτα- ζήτησε κάτι να δροσίσει τα ξερά του χείλια. Είχε ξεχάσει όμως πως στο νησί αυτό το πόσιμο νερό κοστίζει. Έβαλε τα χέρια βαθιά στις τσέπες του και ψαχουλεύοντας τα υπολείμματα από τα βότανα που μασούλαγε μέχρι να φτάσει από τό μακρινό Αλ Σοώρι ίσαμε εδώ, ψηλάφησε κάτι μεταλλικό. Θα ορκιζόταν ότι ήταν δύο νομίσματα, αλλά μετά θυμήθηκε ότι ήταν άπιστος.

Έβγαλε τα άγνωστα αντικείμενα στο φως, τα έτριψε με το μανίκι του και τα σήκωσε ψηλά να λάμψουν στον ήλιο. Με ένα μορφασμό απογοήτευσης, σα να φυσάει χαμηλόφωνα σε μια φανταστική τσαμπούνα, είδε ότι κράταγε δύο φλουριά από τις βασιλόπιτες που είχε κερδίσει στην κοπή πίτας των ΑΑΑ (απανταχού απόδημοι αντιπαριώτες) και των ΜΜΜ (μόνιμοι μεταδημότες μεταμανταλενιστές) πριν λίγες μέρες.

Ξαφνικά θυμήθηκε το χρησμό του παππού του, που του έλεγε κάτι αιώνες νωρίτερα, που ήταν ο ίδιος παιδί:
"τα βασιλοφλούρια γίνονται ευρώ // αν τα καλά του τόπου μου βρω//
τι καλό αφήνει η χρονιά που πέρασε;// που πάνω μου ένα χρονάκι κέρασε;"

Ο μάγος το πήρε απόφαση, μπορούσε να κρατήσει τη δίψα του λιγάκι ακόμα, τώρα ήταν ώρα για περισυλλογή. Έκλεισε τα μάτια και σάρωσε με το νου του το έτος που μόλις είχε τελειώσει. Θυμήθηκε πολλά, τόσο πολλά που για να μην τα ξεχάσει άρχισε να τα φωνάζει δυνατά:

- Οι έγκαιρες και εύστοχες παρεμβάσεις πολιτών, περισσότερες από όσες συνολικά τα τελευταία χρόνια. Οι Αντιπάριοι πολίτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες διαισθανόμενοι την ευθύνη τους ως τέτοιοι και με τη δική τους παρέμβαση σε πολλά ζητήματα (με αποκορύφωμα τις επιστολές του κ.Γ.Τριαντάφυλλου για την παιδεία και για την αίθουσα Καλουδά, καθώς και την ανώνυμη επιστολή πολίτη μαζί την επιστολή του κ.Η.Κανετούνη για το Ναυτικό Όμιλο), έθιξαν κακώς κείμενα, ενόχλησαν καρεκλοκένταυρους και προβλημάτισαν. Και έδειξαν κι ένα δρόμο.

οριστική διακοπή λειτουργίας της χωματερής του νησιού από τις αρχές Νοέμβρη 2008, που σημαίνει και εξαφάνιση των υπόπτων πυρκαγιών στο χώρο απόρριψης που άλλοι αποδίδανε στην Κοινότητα (ακόμα κι ο Υφυπ. Εσωτερικών) κι άλλοι στο στρατηγό άνεμο και σε πράκτορες εμπρηστές. Όπως και να 'χει είναι ένα θεμελιώδες βήμα για τη διασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης στο νησί τα επόμενα χρόνια.

-Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή αυτή της διασφάλισης υγιών συνθηκών διαβίωσης, οδηγεί αναμφίβολα και η έναρξη της ανακύκλωσης στο νησί, πιλοτικά αλλά αφήνοντας την αισιοδοξία ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει γίνει πρακτική όλων.

-Η εμφάνιση στα δρώμενα του νησιού της Τοπικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας. Με ενημερωτικά φυλλάδια, συμμετοχή στην έναρξη της ανακύκλωσης, καθαρισμούς παραλιών και τοποθέτηση πρωτότυπων σταχτοδοχείων σε αυτές, προβολές ταινιών και ομιλιών, διοργάνωση συνάντησης με όλους τους φορείς για φλέγοντα ζητήματα του νησιού και πολλές άλλες δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για το 2009, η Τοπική Επιτροπή άφησε την ελπίδα ότι μία διαρκώς αυξανώμενη ομάδα πολιτών, ακομματίκ και ασιχτιρίκ αλλά όχι απολιτίκ, μπορεί με τη μέχρι τώρα στάση της να είναι αποτελεσματική και να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου.

-Η εμφάνιση τριών ανθών στο μπλογκολιβάδι των Κυκλάδων. Η Αντιπάρια Φωνή, ο Αντιπάριος και το Αντίπαρος-μπλογκ φυτρώσανε αυτοφυώς και γεμάτοι ζιζάνια δειλά δειλά μέσα στο 2008. Τελικά, με περισσότερα θετικά παρά αρνητικά από την παρουσία τους καταφέρανε να ενεργοποιήσουν πολίτες, να κάνουν την άποψή τους ακουστή και πέρα από τους παραδοσιακούς χώρους συνεύρεσης στο νησί και να ανοίξουν επίσημα τη διαδικτυακή εποχή στο νησί. Αναμένουμε και το site της Κοινότητας να την ακολουθήσει.

συναυλία των Λοκομόντο. Μία εξαιρετική βραδιά αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και μια ευκαιρία να αναβιώσει το ενδιαφέρον για συναυλίες (άλλες από σαχλαμπάση) και το νέο έτος, καθώς ήδη ακούγεται κάτι για συναυλία του Paco Fernadez τον Ιούλιο.

προβολή της ταινίας Μανταλένα στο κατακόρυφο της τουριστικής περιόδου, και μάλιστα υποτιτλισμένη στα αγγλικά. Ακόμα οι διοργανωτές λαμβάνουν επιστολές και e-mail από συγκινημένους θεατές εκείνης της προβολής.

-Η επ' αόριστον αναβολή του σχεδίου Καποδίστριας ΙΙ. Το Αντιπάριο είδος πρέπει να αποδείξει πλέον ότι μπορεί από μόνο του να βγάζει, εκτός από τα μάτια του, και ώριμη πολιτική σκέψη.

-ο καθαρισμός του λιμανιού, που έγινε άρθρο στα ΝΕΑ και παραδειγμάτισε πολλούς για τη σημασία ενός καθαρού λιμανιού.

Κινηματογραφική Λέσχη, ανεπίσημη μεν, αλλά με σημαντικό έργο. Ταινίες όπως τα Into the Wild, Once, No Country For Old Men, Mamma Mia, μια Μέλισσα τον Αύγουστο, Μόλις Χώρισα, Το Σκάφανδρο κι η Πεταλούδα, και άλλες, μετέτρεψαν τις Παρασκευές του χειμώνα σε ζεστές και ουσιαστικές βραδιές για μερικές δεκάδες που αναζήτησαν κάτι διαφορετικό για την ψυχαγωγία τους.

διακοπή εξόρυξης πέτρας από το παράνομο λατομείο - οι φήμες οργιάζουν βέβαια...

-Οι αγώνες της Αγίας Μαρίνας. Στη σκιά του Σαλαμπάση έλαβαν χώρα ιστιοπλοϊκοί αγώνες, αγώνες δρόμου 2 και 10 χλμ και ο διάπλους Πούντα -Λιμάνι, με μεγάλη επιτυχία και οπωσδήποτε πολύ κέφι.

-Η παρουσία του Ναυτικού Ομίλου, κόντρα στις αντιξοότητες και την κυβερνητική αδιαφορία. Οι νεαροί εκκολαπτόμενοι ιστιοπλόοι βαδίζουν στα χνάρια του αξιοθαύματου ΝΟ Πάρου και, το κυριότερο, αποτελούν ένα σταθερό πόλο για τα παιδιά του νησιού.

-Το θερινό σινεμά "ΩΛΙΑΡΟΣ". Μια όαση δροσιάς και ηρεμίας μέσα στη θερινή παραζάλη. Παράλληλα αξίζουν συγχαρητήρια για τις εκτός προγράμματος και σεζόν προβολές από τους γνωστούς αγνώστους.

ομιλία του αρχαιολόγου Κουράγιου για το Δεσποτικό και η ξενάγηση πολιτών στον αρχαιολογικό χώρο σε μια μέρα που δύσκολα θα ξεχάσουν οι παρευρισκόμενοι.

-Τα γυρίσματα από την εκπομπή "Μένουμε Ελλάδα". Οι συντελεστές τίμησαν το νησί δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά, με εκπομπές που παίχτηκαν και ξαναπαίχτηκαν στην TV και σίγουρα έδωσαν στο νησί έναν αέρα δημοφιλίας.

-Το υγειονομικό αεροσκάφος του δήμου Πάρου, που χρησιμοποιούν και οι ασθενείς της Αντιπάρου, που καταλήγουν στο Κέντρο Υγείας. Το αεροπλάνο που κάθε φορά που απογειώνεται γκρεμίζει την αξιοπιστία του ΕΚΑΒ και την πολιτική υγείας του κράτους ακόμα χαμηλότερα, έχει κάνει απόσβεση από την πρώτη κιόλας ζωή που έσωσε. Για δε τις πιέσεις των μικρο- και μεγαλοπαραγόντων προς τους γιατρούς, του τύπου "σήκωσέ το, σήκωσέ το" πριν καλά καλά ο ταλαίπωρος άρρωστος διαβεί την πόρτα του Κέντρου Υγείας, και τις λοιπές ασχήμιες και ακομψότητες, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν και στο νέο έτος, εφόσον συνεχίζεται η ρουσφετολογική πολιτική και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Ακόμα κι έτσι, όμως το υγειονομικό αεροσκάφος είναι ευλογία για τα δύο νησιά.
-Και βέβαια το παγωτό της Βίκυς (http://vickys.gr/) και η πίτσα του Λόλλος.


ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Ο ΜΑΓΟΣ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΕΡΕΤΑΙ: ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΙ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟΥ 2008

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μανέτα βίλες και μπετόν είναι τα ιδεώδη των Αντιπαριωτών

Antipariafwni είπε...

iparhei kai o kakos magos antiparos blog o gamosavor!!!!!!pou katikei stin kilada tou katw manetistan, einai kati san ton sarouman apo to lord of the rings, aftos evaze tis fwties, ton eide to gollum pou thelei to dahtilidi!!!o kakos magos gamosavor einai dexios kai einai paranomi metadimotefsi apo tin morntor pou evgale pasoka dimarho kai giafto aftoexoristike stin osalior....as elpisoume na anarosei grigora apo to egefaliko o magos gispor, kai na mas sosei apo ton gamosar, i alios don kavladon (etsy einai to sinthimatiko tou)....anamenoume to hrismo tou magou gispor avrio kai tou efhomaste tahia anarosi kai i antipariafwni tou kanei dwro 2 koutes b-f me filtro apo tin ioudea!!!(xeroume oti sta dialimata apo tin pipa kanei b-f)..........PLAKITSA

Ανώνυμος είπε...

antipariafwni o gamosavor dioikei to kato h to pano manetistan?

Antipariafwni είπε...

anwnime 2:22 akou pws ehei, o gamosavor nai men katikei sto katw manetistan , ala diioikei to anw manetistan, to katw manetistan diikite apo tous treis kommatofilakes, rousapanian, kohlanian, kai ton ipaspisti nenekian,o opios itan palios ipokomos tou magou gispor, epidi omos o nenekian ena vradi me praxikopima pige na katalavei oli tin osalior, o gispor ton edioxe, kai ekeinos gia ekdikisi katatahtike ston strato tou manetistan, me antalgma tin diikisi tou naftikou twn orks tou manetistan...o gamosavor den ton simpathei ala ti na kanei vlepeis einai o kaliteros komatofilakas, kai episis to agapimeno pedi tis vasilisas loudevikis tis 13hs i opia exouziazei oli tin osalior!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Mανετιστάν εκεί που η Μανέτα βασιλεύει και ο Λεβεντάκης τρώει παιδάκια

Antipariafwni είπε...

stin osalior den iparhoun ta onomata pou anaferete, iparhei vevaia o leventokomir o defteros, proedros tis prasinis taxiarhias tis osalior o opios latrevei tin xinomizithra kai fisika ta paidakia, akougete oti einai praktoras tou rigofor tou isavrou tou defterou, kai tou bailetous nomarhix, o leventokomir einai kati san ton (mazestix ton arhigo twn galatwn sto asterix) periferete diladi oli mera panw se mia aspida otan de milaei gia to pasok einai axiagapitos kai efharistos gia parea...

Ανώνυμος είπε...

θυμίζει λίγο και τον Σπίθα του Μικρού Ηρωα

Antipariafwni είπε...

nai akrivos sigoura o anemodouras otan egrafe ton mikro irwa eihe ton leventokomir sto mialo tou kai etsy ebnefstike ton spitha.

Ανώνυμος είπε...

ακούγεται antipariafwni οτι αν γινει προεδρος θα κάνει την κοινότητα ψησταριά και θα ανοίγει μόνο το βράδυ

Antipariafwni είπε...

nai i alithia einai oti latrevei ta psita, malista ehei paragilei kai trapezi monastiriakou tipou kai ta simvoulia ola tha ginonte me sinodia barbeque, ta praktika kai ola ta episima eggrafa de tha grafonte se koles alfa tessera, ala se blokakia taverniou...kai afto tha einai poli simantiko giati etsy kerdizei tin psifo tou antra tis vassilisas loudevikis tis 13hs o opios einai gnwstos lihoudis!!!!!

Ανώνυμος είπε...

nai einai kai o baggelof o sea-elephant pou ton taizei h basilisa me oloklira katsikakia despotikoy poy ta fernei o armpelof o ipokomos

Magos Gsisspor είπε...

η φαντασία στην αντιεξουσία...

Αυτό δεν είναι παραμύθι για το Αλ΄Σοώρι και το Οσάλ Ιώρ... Αυτό είναι το "η κούκλα του Σατανά είναι ο αληθινός Lord Of the Strings"

Antipariafwni είπε...

afta ta trwi gia prwino mazi me ta corn flakes tou kathe prwi, gia mesimeriano trwei 2 vouvalia pou tou stelnei o voulgarious voulgarakious apo ta livadia tis kritis, kai gia vradino trwei elafria diladi mono psari, katevazei diladi oli thn psaria apo 2 grigri kai mia mihanotrata,kai gia epidorpio ligo prin kimithei 5 tourtes apo ton hanioti...

Antipariafwni είπε...

antiparos blog simfonw, se prwtotipi ekdosi!

Ανώνυμος είπε...

kai meta brizei ton kohlanian poy epanastathse kai den plironei forous epireasmenos apo ton seleno ton praktora tis basilisas stin fili twn leventokomirs

Antipariafwni είπε...

ama se akousei na les tetia pragata o gamosavor tha deis ti eheis na patheis , na xereis oti ta vlepei ola me to flegomeno mati tou panw apo to idragogio sto kastro

Ανώνυμος είπε...

tha me boithisi o faroupian pou bgike sto klari den anagnorizi pia tin basilisa kai kani antartiko sta bouna

Magos Gsisspor είπε...

φτανει....
Θελετε τη συνεχεια με το Γισσπορ ή όχι; Είπαμε στο επόμενο επεισόδιο παθαίνει εγκεφαλικό...

Magos Gsisspor είπε...

και χρόνια πολλά στους Γιάννηδες

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ.
ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΑΜΕ ΛΙΓΑΚΙ.
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ.

ΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΝΝΗΔΕΣ
ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΦΑΡΟΥΠΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι; Το αποχετευτικό προχώρησε στο κάστρο τελικά;;;;;

Magos Gsisspor είπε...

και βέβαια σοβαρότατη παράλειψη στα θετικά του 2008:

το παγωτό της Βίκυς (http://vickys.gr/)

και η πίτσα του Λόλλος.

Προσωπική προτίμηση: σοκολάτα πορτοκάλι και πίτσα ντιαβολίνο αντίστοιχα...

Ibis είπε...

Παρακαλώ να πραγματοποιηθεί επεξεργασια στο post για την προσθήκη της Vickys και το Λολλου.

Απαράδεκτο για το Antiparos-blog.....

Επίσης προτείνς στα αρνητικα της χρονιας να προστεθεί το γεγονός ότι τα παγωτά τελείωνα στις 1300....
Πως θα πας για ποτο χωρις την Vicky.

Σκάνδαλο!!!!!

;-)

Φυστίκι-σοκολάτα πορτοκάλι

YG: Για σένα λιώνω μάθετο και με έχεις κάνει Λόλλος!!