26 Μαρ 2008

Ολυμπία - Πεκίνο, olympic flame - olympic shame


Τι κι αν το γεγονός προσπάθησε να υποβαθμισθεί από τα κρατικά ΜΜΕ (ή να χρωματιστεί ως αρνητικό από τα κυριότερα ιδιωτικά κανάλια); Κάποιοι δημοσιογράφοι ασχολούνται με σημαντικότερα ζητήματα από τα συνήθη των ελληνικών media. Με 1,5 εκατομμύρια εξόριστους από το Πεκίνο, βαριά περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και βίαιες καταστολές κάθε διαμαρτυρίας ή εξέγερσης (Θιβέτ), οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η λύση δεν είναι το μποϋκοτάζ, αλλά η διαρκής ανάδειξη του προβλήματος. Με κάθε τρόπο.

23 Μαρ 2008

Παγκόσμια Ημέρα Νερού-Έρημος Κυκλάδες

Η παγκόσμια ημέρα νερού είναι το άλλοθι για τον πολιτισμό μας να καταχράται αυτό που άλλοι στερούνται. Ο πλανήτης πραγματικά διψάει και οι προβλέψεις για το νερό είναι όλο και πιο δυσοίωνες, ενώ η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την Κοινοτική Οδηγία για τη διαχείριση των υδατίνων πόρων και η ποιότητα του νερού συχνά είναι αμφίβολη και επικίνδυνη (βλ. Ασωπός, ή αλλιώς η επί 30 χρόνια ασέλγεια των βιομηχάνων στο περιβάλλον). Λίγο πιο μακριά, στην Κίνα, δηλητηριάζεται το νερό με βενζόλιο, χημικά και οικιακά απόβλητα λόγω της αλόγιστης ανάπτυξης καθιστώντας το νερό δηλητηριασμένο για 300 εκατομ. κατοίκους.
Κι εδώ; Ποτέ δεν υπήρξε αληθινή στρατηγική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Σ' ένα νησί που το νερό δεν επαρκεί αρχίζουν να χτίζονται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες πισίνες (χωρίς να λειτουργεί ούτε μία σε Πάρο και Αντίπαρο με νόμιμη άδεια) και να παραχωρείται νερό για άρδευση σε γαιοκτήμονες. Αποτέλεσμα οι συχνές διακοπές στο σύστημα ύδρευσης για εξοικονόμηση στο δίκτυο, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού του κοινοτικού δικτύου (ποιος ξεχνάει το θαλασσινό νερό που τρέχει τα καλοκαίρια από τις βρύσες;) και η αμφίβολη (έως ύποπτη) ποιότητα ακόμη και του νερού που παρέχεται προς ύδρευση από τις δύο δημόσιες βρύσες.
Η Ένωση Καταναλωτών (Ε.Κ.Ποι.Ζω.) υπενθυμίζει τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των υδατίνων πόρων.


Το 97,5% του παγκόσμιου νερού είναι αλμυρό. Αν ήταν όλο ένας κουβάς νερό, το πόσιμο θα' ταν
μόλις μία κουταλιά. 1/6 του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε υγιές νερό. Κάθε ένα λεπτό πεθαίνει ένα άτομο στην Ινδία (και τέσσερα παγκοσμίως) από υδατογενές νόσημα. Ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί 400 λίτρα νερού ημερησίως. Ο μέσος Ευρωπαίος 200 (λίτρα ημερησίως). Ένας κάτοικος της Μοζαμβίκης χρησιμοποιεί μόνο 5 λίτρα ημερησίως. Λίγο λιγότερο από το νερό από ένα καζανάκι στις ΗΠΑ (6 λίτρα).Όσο αυξάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός τόσο μειώνονται τα διαθέσιμα αποθέματα νερού.


Και μια ελπιδοφόρα εφέυρεση, το LifeStraw ("καλαμάκι ζωής") τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα στους λείψυδρους πληθυσμούς να ξεδιψάνε ακόμα κι από απόβλητα νερά:

"Με 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, το «Καλαμάκι της Ζωής» (Lifestraw) του Τορμπέν Βέστεργκαρντ Φράντσεν είναι ίσως η ευφυέστερη κατασκευή της χρονιάς.

Εν έτει 2008, που είναι Διεθνές Ετος Υγιεινής, η κατασκευή που βραβεύτηκε με το βραβείο Saatchi&Saatchi ως μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί στη στιγμή να μετατρέψει σε πόσιμο ακόμη και το πιο βρώμικο νερό επιφάνειας, που περιέχει μικροοργανισμούς που προκαλούν τύφο, χολέρα και διάρροια.Με μήκος μόλις 30 εκατοστών και βάρος που δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια, το Καλαμάκι της Ζωής είναι ατομικό, φορητό και μπορεί να προλάβει όχι μόνο τους 60.000 σχετικούς θανάτους που σημειώνονται καθημερινά αλλά και να απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια από την κοπιαστική διαδρομή που διανύουν καθημερινά για να βρουν πόσιμο νερό ξοδεύοντας χρόνο και ενέργεια.

Την ίδια στιγμή που κάποιος ρουφάει νερό από το Καλαμάκι της Ζωής, η ρητίνη με βάση το αλογόνο που περιέχει σκοτώνει το 99,9999% των βακτηρίων και το 98,7% των ιών που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Ενα τέτοιο θαυματουργό καλαμάκι έχει μέγιστη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς μπορεί να φιλτράρει έως και 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν περίπου στις ανάγκες ενός έτους.

Το ατομικό φίλτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας σχετικά με την υγιεινή, που περιλαμβάνει τη μείωση στο μισό του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής (2,6 δισεκατομμύρια σήμερα)." (από το "Έθνος")


19 Μαρ 2008

Ζούμε την εποχή των παραδόξων


Η επικοινωνία ποτέ δεν ήταν ευκολότερη, αλλά η μοναξιά απελπιστικότερη, η γνώση πλουσιότερη, αλλά η αλήθεια ρευστότερη. Ζούμε την εποχή των παραδόξων. Eυγένιος Τριβιζάς από εδώ

15 Μαρ 2008

Μακεδονία ξακουστή...

Είναι τόσο παραπληροφορημένοι οι περισσότεροι για το "Μακεδονικό" ζήτημα που είναι λογικό να επικρατούν οι εθνικιστικές φανφάρες και οι μισαλλόδοξες υπερβολές. Πόσοι γνωρίζουν τα λάθη της ελληνικής διπλωματίας στη δεκαετία του 1990; 'Η ότι το σύνθημα "η Μακεδονία είναι Ελληνική" είναι τόσο ιμπεριαλιστικό όσο και το "ενωμένη Μακεδονία" των Σκοπιανών; Στα παρακάτω άρθρα επιχειρείται μία σύντομη, λογική και τεκμηριωμένη ερμηνεία του "Μακεδονικού", πέρα από ιδεολογικές αποχρώσεις και εθνικιστικές ιδεοληψίες.

"Γιατί είναι δίκαιη η σύνθετη ονομασία για τη FYROM" του Φοίβου Οικονομίδη
"Μια σύντομη ιστορία του Μακεδονικού ζητήματος" από το μπλογκ του Siddhartha (To Be A Rock And Not To Roll)
"ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ 10 ΒΗΜΑΤΑ" από το μπλογκ του R2-D2 (Adventures in Blog)
"Γιατί δεν πείθουμε στο Μακεδονικό" της ΑΘΗΝΑΣ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΗ

Όλα μαζί τα άρθρα εδώ (.pdf)






9 Μαρ 2008

ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ 2007-08/Into the Wild-Ταξίδι στην Άγρια Φύση

Κάποιοι πραγματοποίησαν αυτό που ονειρεύτηκαν.
Μ' άλλα λόγια μάθανε να ζούνε όπως σκέφτονται
(και να μη σκέφτονται όπως ζούνε).
trailer



Eddie Vedder- Society (you're a crazy breed)


It's a mistery to me/we have a greed/with which we have agreed
You think you have to want/more than you need/until you have it all you won't be free
society, you're a crazy breed/I hope you're not lonely without me
When you want more than you have/you think you need
and when you think more than you want/your thoughts begin to bleed
I think I need to find a bigger place/'cos when you have more than you think
you need more space
society, you're a crazy breed/I hope you're not lonely without me
society, crazy and deep/I hope you're not lonely without me
there's those thinking more or less less is more/but if less is more how you're keeping score?
Means for every point you make/your level drops
kinda like its starting from the top/you can't do that...
society, you're a crazy breed/I hope you're not lonely without me
society, crazy and deep/I hope you're not lonely without me
society, have mercy on me/I hope you're not angry if I disagree
society, crazy and deep/I hope you're not lonely without me

(φυλλάδιο)

7 Μαρ 2008

Καινούριες μπασκέτες, παλιο-γήπεδο




Χάρις στην προσπάθεια εθελοντών κατοίκων τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του Γυμνασίου οι νέες μπασκέτες.

Χάρις στις προσπάθειες κάποιων άλλων συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι που πέρασε χρήματα (από προβολές στο θερινό κινηματογράφο και συναυλίες) για παρόμοιους σκοπούς που αφορούν το Γυμνάσιο. Μέχρι το "γήπεδο" να μοιάζει με πραγματικό γήπεδο όμως θέλει πολλή προσπάθεια ακόμα.

Στη Σχολή Των Ανέμων




Αέρας είναι αυτός, δεν πιάνεται. Σύμφωνοι. Ο ίδιος όμως από που πιάνεται; Από την άκρη του σεντονιού της θάλασσας, που τ' ανασηκώνει κάποτε τόσο ψηλά ώστε για μια στιγμή να βλέπεις τη γυμνή πλάτη τ' ουρανού γεμάτη αφρούς και κοχύλια; Απ' τις αυλές και τους φωταγωγούς των παλαιών σπιτιών, όπου λουφάζει και μουγκρίζει ολονυχτίς, ώσπου με το πρώτο ξύπνημα ξεσπά και ξετυλίγει μια σειρά κατάλευκους φλόκους στην Πάρο, την Ίο, τη Μύκονο; Ή μήπως απ' τα ξεχαρβαλωμένα πορτοπαραθυρόφυλλα, όπου μάλιστα αν συμβεί και θυμώσει αρχίζει να μιλά και στην παλιομαραγκική; Μπορεί ωστόσο να να ομιλεί και στην καθαρόαιμο Ελληνική, αν τύχει και επικρατήσει νηνεμία. Οπόταν δεν έχεις παρά ν' αφηγηθείς τα πάθια του Βέλθανδρου και της Χρυσάνζας, για να δεις να απλώνεται γύρω σου μια ζωηρή μικρή θάλασσα, μάϊστρο-τραμουντάνα.
Α τι ωραία που είναι να χαϊδεύεις το χέρι που σε χαϊδεύει και να κρατάς τον αέρα του, για να τον διαθέσεις στο μέλλον, όπως οι παλιές ανθοπώλισσες μέσα σε πανεράκια προσφέροντας σκουλαρίκια γιασεμιά και γαρδένιες βέρες της μιας στιγμής και του πάντοτε. Άνεμε, άνεμε, ο μονογενής της Τήνου και πολύτεκνος των Κυκλάδων, που με λυτό μαλλί κοριτσιών ξέρεις να υπογράφεις και καρένες πλαταγιστές να τυμπανίζεις, κέρνα μας σωφροσύνη απ' αυτήν που διδάσκει ο υιός της Ήρας. Έτσι ώστε ούτε ο κίνδυνος να γίνεται αντίπαλος του πλου ούτε ο πλους αντίπαλος του κινδύνου.

Οδυσσέας Ελύτης, Ο Κήπος Με Τις Αυταπάτες, 1995

6 Μαρ 2008

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στη Σύρο-διακρίσεις








Οι νέοι αθλητές κατάφεραν πέρα από τη χαρά της συμμετοχής να διακριθούν κιόλας.

"Στη Σύρο από τις 29/2 και 1 Μαρτίου διεξήχθησαν ιστιοπλοϊκοί αγώνες με τη συμμετοχή των Ναυτικών Ομίλων του Νομού Κυκλάδων. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Ν.Ο.Σύρου και το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Ήταν ενταγμένοι στο ετήσιο αθλητικό πρόγραμμα 2008 και αφιερωμένοι στο «Ετος Βικέλα» (100 χρόνια από το θάνατό του).

Ο Ναυτικός Όμιλος Αντιπάρου – ΜΕΑΣ Ωλίαρος έλαβε μέρος με εννέα αθλητές, τον προπονητή κ. Θωμά Παντελαίο και συνοδό τον πρόεδρο του ομίλου κ. Κανετούνη. Οι αθλητές του Ομίλου όχι μόνο πήραν πολύτιμες εμπειρίες αλλά διακρίθηκαν κιόλας."

(από το δελτίο τύπου)

5 Μαρ 2008

Αντάνας Μόκους, ένας Σούπερμαν Δήμαρχος


Στον αστερισμό της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί οι φήμες ψάχνουν για έρεισμα και οι πολιτικές δικαιολογίες και εξηγήσεις για αντίκρυσμα. Σ' ένα χωριό που έχει διαστρεβλωμένη την έννοια του πολιτικού διπόλου, κανείς δε φαίνεται να είναι διατεθειμένος να πιστέψει την άλλη άποψη. Η παρακάτω ιστορία θα μπορούσε να είναι και παραμύθι, αλλά η ζωή συχνά ξεπερνά τη φαντασία. Και αφήνει την ελπίδα πως φωτισμένοι ηγέτες εμπνέουν φως και στις καθημερινές πράξεις των ανθρώπων.
(πατήστε εδώ για το πρωτότυπο-HARVARD UNIVERSITY GAZETTE, εδώ για την εμπνευσμένη αναπαραγωγή- X-PSILIKATZOY blog, ή εδώ για το άρθρο στον Τύπο)