9 Δεκ 2008

Η δύναμη και οι αδύναμοι





Ήταν θέμα χρόνου. Αυτή η σύμπνοια ακροδεξιάς - αστυνομίας- ΜΜΕ νομοτελειακά οδηγεί σε θανάτους "δια εξοστρακισμού". Κι ας ξέρουν όλοι ότι ο διαπληκτισμός του 15χρονου και των λίγων (κι όχι 20) υπολοίπων ήταν λεκτικός (κι όχι με ξύλα και πέτρες), κι ας είναι γνωστό ότι πυροβολήθηκε απ' ευθείας στην καρδιά (πηγές από αυτόπτες μάρτυρες). Γιατί να μην εξοστρακίσουμε καλύτερα τα φασιστοειδή που μιαίνουν τον κοινωνικό ρόλο της αστυνομίας; Σωστές οι παραιτήσεις, σωστές κι οι αντιδράσεις. Κι ας γέλαγε ο Υπουργός λίγο πριν φορέσει το προσωπείο της μεταμέλειας και της οδύνης μπροστά στις κάμερες, μετατρέποντας ακαριαία το πράττειν βίαια και αλαζονικά σε σεμνά και ταπεινά. "Στόχος της Αστυνομίας είναι ο άνθρωπος", δήλωσε. Πώς ακριβώς τον στοχεύει όμως το άφησε να αιωρείται στη φαντασία του καθενός. Αν δεν πάψουμε να επωάζουμε το φασισμό, την τρομολαγνεία και την ακροδεξιά μισαλλοδοξία ως θέαμα στα κανάλια, αν δεν απολυμανθεί η αστυνομία και τα ΜΜΕ από την κοπριά της ακροδεξιάς και της αντιμετώπισης του νέου, κάθε νέου, ως εχθρού, το μόνο που θα βλέπουμε θα' ναι όλο και πιο εξαγριωμένους νέους, όλο και πιο γενικευμένη εξέγερση, όλο και περισσότερη βία και αναρχία. Για να δούμε τελικά ποιοι έχουν τη δύναμη και ποιοι όχι.διαβάστε και αυτό:
Η είδηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου: του Στέλιου Κούλογλου

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ελληνικη κοινωνια ειναι πια φανερο
οτι εχει κατακερματιστει πληρως.
Οι χαοδεις πια οικονομικες ανισοτητες,
οι ακραιες ιδεολογιες και πρακτικες,
η διαρκης συσσωρευση οργης απο τους
αδικημενους και σκεπτομενους η μη αυτου του τοπου ειναι πια κατι παραπανω απο εκδηλη.
Αυτους τους οποιους
πρωτη απ ολους τους προδωσε η ιδια
η κοινωνια.

Μια κοινωνια που ενδιαφερεται για πολιτικους με υψηλη τηλεθεαση.
Πολιτικους ατακαδορους που ξερουν
μονο πως να συμπεριφερονται στα τηλεοπτικα πανελ ωστε να κυριαρχουν επικοινωνιακα και να ταιζουν τους τηλεθεατες με θεαμα στειρο και ανουσιο.
Που ξερουν καλα πως να κανουν καλα
deals με επιχειρηματιες και μοναχους.

Μια κοινωνια που μετα τα απειρα σκανδαλα, μετα τα απειρα χρηματα
που χαθηκαν απο τη χωρα μας
συνεχιζει να θεωρει ως καταλληλοτερο τον ανηψιο και βλεπει την εναλλακτικη στον υιο.
Μια κοινωνια που εχει απαλλαχτει πια απο καθε ειδους συνειδηση.
Που καιει τα δαση για να χτισει.
Που ρυπαινει τα ποταμια για να κονομησει.
Που ψηφιζει ακομα 70% δικοματισμο
και την επομενη μυξοκλαιγεται για λιγα ψιχουλα και κλεινει εθνικες.
Γραφειαδες που ειναι ετοιμοι να ρουφιανεψουν για να κερδισουν την ευνοια του μαλακα του μανατζερ.
Κακομοιροι εργατες που ζουνε μεσα απο σαπουνοπερες και μεσημεριαναδικα.
Που ζουνε μεσα απο ζωες των celebrities.
Που αισθανονται μισος για τους αλβανους που τους φαγαν το ψωμι.
Για τους πουστηδες που τους χαλουν
τη φημη της ρατσας.

Φοιτητες που ταμπουρωνονται πισω απο τυποποιημενες ιδεολογικες πλατφορμες.
Που κλειδωνουν το μυαλο τους πριν καλα καλα αυτο ανθισει.

Οι πατεραδες μας που αφησαν την ηθικη τους και
τις ιδεες τους για μια καλυτερη κοινωνια και ανακαλυψαν την αρετη
της "ευελιξιας"...
Η ευελιξια ειναι πια το μοτο.
Αν δεν εισαι ευελικτος και
δεν κανεις ρυθμισεις κατα το συμφερον στην ευμεταβλητη ηθικη σου,
αν δεν κανεις πως δεν ειδες οτι δεν πρεπει να δεις
τοτε εισαι γραφικος,καθυστερημενος απροσαρμοστος και κατα συνεπεια αποτυχημενος.
Μια κοινωνια που αδικει ,που κλεβει,
που ευτελιζει καθε τι και ξεφτιλιζεται.
Μια κοινωνια που προσευχεται
για να προκοψει με οποιο τιμημα,
που παντρευεται για να ενωσει μισθους,
που κανει παιδια για να παρει επιδοματα και αδειες.
Που αντιμετωπιζει τους μεταναστες,τους γκει, τους τοξικομανεις σαν λεπρους.
Που γουσταρει Αδωνη και ψωμιαδη.
Που ψυχαγωγειται με μπεζεντακου και τα σπαει στον πλουταρχο.
Που τρεμει το φυλοκαρδι της μην χασει την δουλιτσα του το παιδι.
που φυλαει κατουρημενες ποδιες και δηλωνει "του κοματος".
Που βριζει στο καφενειο και γλυφει
στα υπουργεια και τις εφοριες.
Που οδηγει και σκοτωνει.

Ειναι σιγουρο οτι η ρηξη ειναι αναποφευκτη.
Οι πρακτικες των μπατσων οπως και οι αντιδρασεις ειναι ολο και πιο ακραιες.
Ο θανατος του παιδιου οντως ηταν αναμενομενος.
Η εν ψυχρω δολοφονια του 16χρονου ηταν το κερασακι
στην τουρτα της αθλιας ελληνικης αστυνομιας.
Ηταν η επισημοποιηση των σχεσεων της
με την ακραια δεξια που τοσα χρονια
διατηρει.
Ο συγκεκριμενος δολοφονος για πολλους θεωρειται αξιεπαινος
και ελληνας.
Η ανοχη και αντοχη καποιων απο μας στην σαβουρα και την εξαθλιωση που παρακολουθουμε εχει εξαντληθει.
Το προβλημα ειναι οτι δυστυχως αυτο
το κομματι της κοινωνιας δεν εκφραζεται κοινοβουλετικα ακριβως
επειδη θεωρει αυτον τον χωρο σαπιο ,διεφθαρμενο και τσιφλικι αλλων.
Οποτε μαλλον η αντιδραση δεν θα προελθει μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες.
Ουτε μεσα απο τα δελτια των 9.
Ειδωμεν.

Ανώνυμος είπε...

Μηδεν συν μηδεν ίσον μηδεν Νορβηγε, εσύ που δεν ταμπουρώνεσε "πισω απο τυποποιημενες ιδεολογικες πλατφορμες"

Προτείνεις κάτι, ή μήπως σχολιάζεις όπως ο βερυκιος στις ειδήσεις των 9?

Λυπάμαι μόνο για τον χρόνο που έχασα να διαβάσω μια σελίδα ανερμάτιστου post

Ανώνυμος είπε...

γεωδαιτη ζητω ταπεινα συγνωμη
για το χαμενο υπερπολυτιμο χρονο σου.
Για λυση ανετρεξε στην τελευταια
σελιδα του επομενου τευχους.

Ανώνυμος είπε...

Για τον νεκρό δεκαεξάχρονο δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι. Υπάρχουν αρκετοί εργολάβοι αυτού του ρόλου. Αλλωστε, ποια είναι η είδηση ότι ένας αστυνομικός έκανε χρήση του όπλου του; Αυτό είναι όντως είδηση. Δεν συμβαίνει και συχνά κάτι τέτοιο. Είδηση σίγουρα δεν είναι η πιθανότητα – ούτε καν το δεδομένο – ότι το συγκεκριμένο όργανο της τάξεως έκανε εσφαλμένες επιλογές και κακή μέχρι και εγκληματική χρήση του όπλου του εν ώρα υπηρεσίας. Με αυτήν την αστυνομία και την ηγεσία της, δεν περιμένει κανείς κάτι καλύτερο. Είναι όμως ο χαμός ενός δεκαεξάχρονου ατόμου, το οποίο συμμετέχει σε εγκληματικές πράξεις είδηση που μπορεί να υπερβαίνει το αστυνομικό δελτίο και να τιτλοφορεί την καθημερινότητά μας.
Είδηση, σήμερα, εν έτει 2008, είναι ότι σύσσωμα τα ΜΜΕ της Ελλάδος, αυτά που αποκαλούν ενίοτε τους συμμορίτες των Εξαρχείων «Ρομπέν των Δασών», θεωρούν ότι σε μία συντεταγμένη δημοκρατία μπορεί να υπάρξουν λόγοι που δικαιολογούν την κατάργηση της εννόμου τάξεως από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες. Είδηση για εμάς είναι ότι κατεστράφη το κέντρο της πρωτευούσης της χώρας, κατεστράφησαν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, κι όλα αυτά σε μία πάρα πολύ δύσκολη εποχή.

Είδηση είναι ότι παραδόθηκε μία ολόκληρη πόλη στο έλεος των συμμοριών αυτών των αλητών και το κράτος και η κυβέρνηση αδυνατούσαν να αντιδράσουν.
Είδηση είναι ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παραιτείται αλλά και δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των καθ’ όλα υπευθύνων για αυτήν την κατάντια.
Είδηση για κάθε φορολογούμενο πολίτη είναι ότι δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής ποτέ και πουθενά πια. Ούτε καν στο κέντρο της χώρας, δίπλα σε αστυνομικά τμήματα, δίπλα σε φρουρούμενα σημεία. Κι όλα αυτά γιατί, όπως οι αξιωματικοί είπαν στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται «…θα μπορούσαμε να τους πιάσουμε εν μία νυκτί, όμως δεν μας αφήνουν να πειράξουμε παιδιά.

Ανώνυμος είπε...

Είναι θλιβερό να χάνεται ένα βλαστάρι μ’ αυτό τον τρόπο. Είναι επίσης θλιβερότερο ένας άνθρωπος που τάχθηκε να είναι φρουρός της ζωής και της περιουσίας μας, να γίνεται φονιάς.
Είναι, όμως, εξοργιστικό, εν όψει αυτού του τραγικού συμβάντος, να εγείρονται φωνές υποκρισίας από τους πολιτικούς. Δεν θα είχαμε φθάσει εδώ που φθάσαμε, εάν όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν επώαζαν τ’ «αυγά του φιδιού» με αποτέλεσμα να γίνουν κροταλίες και να χύνουν το δηλητήριο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
Άφησαν τα Εξάρχεια να γίνουν κράτος εν κράτει. Έκλεισαν τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα της αναρχίας που διαπράττονται στο όνομα της αντίθεσής τους με το σύστημα.

Κανείς αναρχικός δεν λογοδότησε ποτέ για τις καταστροφές που προξένησε σε αυτοκίνητα, καταστήματα, τράπεζες κι εργοστάσια.

Η Δημοκρατία δεν είναι αλώνι και γήπεδο των αναρχικών. Αλλά οι αναρχικοί πάντοτε εξυπηρετούσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Επεσκίαζαν με τις πράξεις τους γεγονότα που ήταν δυσμενή για την πολιτική εξουσία.

Από την άλλη, ευνούχισαν και εγκατέλειψαν την αστυνομία. Την μετέβαλαν φρουρό «υψηλών στόχων» και φύλακα της τάξεως στα γήπεδα. Δεν φρόντισαν , γιατί δεν τους ενδιέφερε, να επιλέγονται και να εκπαιδεύονται σωστά άνθρωποι για αστυνομικοί.

Τώρα είναι αργά. Οι αναρχικοί κυριαρχούν και επιβάλλουν τον τρόμο. Οι αστυνομικοί αμήχανοι και διστακτικοί. Έτσι είμαστε αναγκασμένοι να πορευθούμε. Και θα βλέπουμε, θα ζούμε και θα διαβάζουμε τα χειρότερα.

Εάν οι κυβερνώντες θέλουν ν’ αναστρέψουν την κατάσταση, ένας τρόπος υπάρχει: Να πάρουν δρακόντεια μέτρα και για τους αναρχικούς και για τους νταήδες αστυνομικούς.

Υπάρχουν, δυστυχώς, λίγοι ένστολοι που, παίρνοντας το κουμπούρι στα χέρια μαζί με την εξουσία, αποθρασύνονται, ασεβούν, κακοποιούν κι ενίοτε σκοτώνουν. Η πλειοψηφία των αστυνομικών λειτουργεί μέσα στα καθαρά υπηρεσιακά της πλαίσια.

Δεν συνηθίσαμε ούτε να ρίχνουμε λάδι στις φωτιές, ούτε να βλέπουμε μονόπλευρα τα πράγματα. Φταίνε κι οι αναρχικοί, φταίνε κι οι αστυνομικοί. Όμως, το μεγάλο βάρος της ευθύνης το έχουν, μέχρι τώρα, οι κυβερνήσατες κι οι κυβερνώντες μεταπολιτευτικά.

"Ελεύθερη ώρα 7/12/08"

Υ.Γ. Το προηγούμενο άρθρο που έστειλα ήταν από τον "Ελεύθερο κόσμο 7/12/08"

Antipariafwni είπε...

Alitis eisai kai fenese, pou tha pite to adikohameno paidaki aliti, ena paidi tou kolegiou itan apo afta pou katevenoun ta savata sta exarhia giati goustaroun...kai an ehei kapios esto kai ena stihio oti to paidi afto eihe paravatiki simperifora as vgei na ton pei....twra gia ton koblexiko kai amorfoto idiko frouro ti na pei kaneis, isos apo ta megalitera lathoi tis proigoumenis kivernisis na idrisi afto to soma ton frouron pou aplos me ena apolitirio tehnikou likiou benoun sta somata asfalias, kai to hirotero apo ola einai oti den ehoun dikaioma proagogis na einai o telefteos trohos tis amaxis kai afto meta apo 10 hronia hamaliki stous dromous na tous kanei koblexikous me ton politi. Oxi omos den einai oli i elliniki astinomia etsy!Gia ta episodia sto kentro tis athinas ofilete 99% ta mesa mazikis enimerosis o tropos metadosis tou gegonotos, sto diaolo pia olos aftos o mediakos paroxismos!!!!!!!

ωλιαρος είπε...

για να ακουσουμε και αυτο
http://papachatzis.tumblr.com/post/63589410/policeviolence