12 Νοε 2008

Περιβαλλοντικά εγκλήματα συμβαίνουν -χειρότερα- κι αλλού: Μη χάσετε την τελευταία άξια εκπομπή της TV


Το έγκλημα της Αμαζονίας


Ηρθε σε επαφή με την «ανάπτυξη» και τον δυτικό πολιτισμό με βίαιο τρόπο πριν από 44 χρόνια κι από τότε μέχρι και σήμερα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα.


Τα μολυσμένα νερά είναι μία από τις αιτίες που προκαλούν 147% περισσότερους καρκίνους από τις άλλες περιοχές της χώρας
Η Αμαζονία του Εκουαδόρ ήταν για αιώνες ένα απροσπέλαστο μέρος, μια φιλόξενη, άγρια περιοχή στην οποία θεωρούσαν ότι δεν μπορεί να επιβιώσει το ανθρώπινο είδος. Κι όμως, στα βάθη της ζούγκλας οκτώ φυλές ζούσαν σε αρμονία με το περιβάλλον τους χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο. Μέχρι που στο υπέδαφός της ανακαλύφθηκε ένας ωκεανός πετρελαίου.

Αρχικά η Texaco και τώρα πλέον και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petro-ecuador, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, φαίνεται να έχουν πετάξει, χωρίς να στεγανοποιήσουν, πάνω από 18,5 δισεκατομμύρια γαλόνια τοξικών αποβλήτων, δίχως να λογαριάζονται τα βαρέλια αργού πετρελαίου που ξέφυγαν στη ζούγκλα από διαρροές ή ατυχήματα. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια τροπικών καταιγίδων διέρρευσαν στο περιβάλλον. Σήμερα οι δείκτες καρκίνου στην περιοχή είναι αυξημένοι κατά 147% σε σχέση με άλλες επαρχίες της χώρας όπου γίνονται πετρελαϊκές δραστηριότητες.

Σ' αυτό το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα εστιάζει το ντοκιμαντέρ του «Εξάντα» με τίτλο «Το αίμα του Κουάν Κουάν» που μεταδίδει η ΝΕΤ, στις 12/11/08, στις 22.00. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος συναντά και τον εκπρόσωπο της Texaco, Ροντρίγο Πέρεζ, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη. Οταν η συζήτηση περιστρέφεται στους καρκίνους, απαντά: «Σοβαρά; Σε όλον τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο. Ποτέ δεν έχουν παρουσιάσει μια ιατρική βεβαίωση, ποτέ δεν έχουν αποδείξει την αιτία και το αποτέλεσμα μεταξύ του πετρελαίου και του καρκίνου». Κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά για ποιον λόγο πιστεύει ότι αρρωσταίνουν οι κάτοικοι από καρκίνο, εκείνος υποστηρίζει με άνεση: «Οι συνθήκες υγιεινής είναι φρικτές! Στην πραγματικότητα όλα τα πόσιμα νερά του Εκουαδόρ, έχουμε τα αποτελέσματα αναλύσεων, περιέχουν υπολείμματα περιττωμάτων, δηλαδή από τις αφοδεύσεις τους. Αυτό είναι που τους προκαλεί καρκίνο και οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Αυτό, ναι, είναι καρκινογόνο... Αλλη αιτία είναι η έλλειψη προφύλαξης. Αρχίζουν τις σεξουαλικές σχέσεις 11-12 χρόνων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και υγιεινής. Γι' αυτό και υπάρχει τόσος καρκίνος στις γυναίκες».

Σήμερα ιθαγενείς και άποικοι της Αμαζονίας ενωμένοι διεκδικούν 16 δισ. δολάρια αποζημίωση από την Texaco για την καταστροφή που προκάλεσε και η δίκη έχει ήδη μπει στον 15ο χρόνο. Είναι η μεγαλύτερη δίκη για το περιβάλλον στην παγκόσμια Ιστορία.

Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ/ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ / Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


http://exandas.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: