11 Νοε 2008

Μπερδέψαμε το real state με το real estate

Αποτελειώστε μας. Κάντε μας να σιχαθούμε τα νησιά που αγάπησαν οι ντόπιοι, οι επισκέπτες, οι ποιητές και τόσοι άλλοι. Κάντε τα σαν τα μούτρα σας, σαν τα τιποτένια σας οράματα, σαν τους δικούς μας εφιάλτες. Και μην ακούτε κανέναν. Ο διάλογος θα αποσυντονίσει το μεγαλεπίβολο σχέδιο σας. Οικολόγοι, ΜΚΟ, άλλα κόμματα ζούνε σε άλλες εποχές, τυφλωμένοι από την new age αισθητική τους. Εσείς, οι νεοσουφλιάδες του τόπου θα μας σώσετε. Και θα μας υποδεικνύετε ως αυταπόδεικτο της ματαιοδοξίας ότι real state και real estate είναι συνώνυμα. State of the art.

Ευτυχώς είστε σε καλό δρόμο.
Αυτόν της εξόδου.

Εύγε στα γειτονικά μπλογκς (αντιπαριος και αντιπαρια φωνη) και όσους άλλους παίρνουν θέση εκεί που κανείς δεν ορθώνει τη φωνή του.
ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΜΠΗΤΣ

Οργια στα εκτός σχεδίου

Πλήρη ανατροπή του σημερινού καθεστώτος τής εκτός σχεδίου δόμησης επιχειρεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με «όχημα» το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Αποκαλύψεις με συγκεκριμένα στοιχεία έγιναν στη συζήτηση, που οργάνωσε ο ΣΥΝ, από τον Κρίτωνα Αρσένη, κοινό εκπρόσωπο των 10 οικολογικών οργανώσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.



Επικαλέστηκε την περίπτωση της Ιου, όπου στις αρχές του 2007 αγοράστηκε το 15% του νησιού από επενδυτές. Αντιστοιχεί σε 15.000 στρέμματα και με το σημερινό καθεστώς, που δεν επιτρέπει κατάτμηση, μπορεί να χτιστούν συνολικά 400 τετραγωνικά. Με την εφαρμογή των διατάξεων που προωθεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, στη συγκεκριμένη έκταση μπορεί να κατασκευαστούν 1,35 εκατ. τετραγωνικά και μάλιστα με επιδότηση έως και 55%!



Η σχετική διάταξη προβλέπει την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων σε έκταση τουλάχιστον 150 στρεμμάτων για την οποία θεσπίζεται νέος συντελεστής δόμησης 0,2, που μεταφράζεται σε οικοδομές συνολικής επιφάνειας 13.500 τετραγωνικών. Το 90% θα είναι εγκαταστάσεις φιλοξενίας, από τις οποίες το 50% μπορεί να πουληθεί ως ανεξάρτητες κατοικίες. Οι ενδιαφερόμενοι θα αποκτούν εξοχικό με όρους ξενοδοχείου, ενώ θα έχουν πλήρη κυριότητα στο ακίνητο, που αγόρασαν, μέσα από νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται και θα παρέχει τη δυνατότητα σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας και στις εκτός σχεδίου περιοχές.



Με άλλη ρύθμιση της προωθούμενης απόφασης για τον τουρισμό παρέχεται δικαίωμα δόμησης ακόμα και σε περιοχές του δικτύου NATURA. Αφορά ακίνητα με επιφάνεια τουλάχιστον 2 στρεμμάτων σε ακτίνα 500 μέτρων από τα όρια του οικισμού που κρίνεται ως κορεσμένος. Η ίδια δυνατότητα ισχύει και για τα φθίνοντα χωριά, κατηγορία στην οποία εντάσσονται όλες οι ορεινές ζώνες.



Με το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση μεγάλων εκτάσεων σε μικρότερα κομμάτια των 4 στρεμμάτων, αν οι νέες ιδιοκτησίες δεν εξασφαλίζουν πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Βεβαίως η διάταξη αυτή παραβιάζεται μέσα από «παραθυράκια» που μετατρέπουν σε κοινοτικούς δρόμους αγροτικά μονοπάτια.
(από την Ελευθεροτυπία)

H νέα ρύθμιση τσιμεντώνει τις παραλίες μας


Να αποσυρθεί το χωροταξικό της τσιμεντοποίησης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TI NA ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΟΥΦΛΙΑ?
ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΚΤΙΖΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΠΕΡΣΙ?
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=99888096