25 Νοε 2008

Ο σοβάς της σοβαρότητας....


Στον ένα χρόνο που η τοπική κοινωνία έχει ανακαλύψει τον κόσμο των ιστολογίων πολλά ευτράπελα έχουν συμβεί. Θα μπορούσε κανείς να τα αποδώσει σε ένα πρώιμο, σχεδόν βρεφικό στάδιο επικοινωνιακής ωρίμανσης που διάγει αυτή η νέα μορφή παράθεσης σκέψεων (ή και διαλόγου).

Προτού περάσουμε στη φάση που το ενδιαφέρον για τα ιστολόγια θα μετριασθεί, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, στοιχειωδώς απαραίτητα για την ελεγχόμενη εντροπία του ιστολογιακού μας κόσμου, που κάποιοι μόθακες περιηγητές των εδώ ιστολογίων δείχνουν να τα αγνοούν.

Η ταυτότητα, το ύφος, και οι απόψεις του διαχειριστή ενός μπλογκ δεν πρέπει να ταυτίζονται με το βίο και τις απόψεις του στην πραγματική ζωή, εκτός αν ο ίδιος εκχωρεί αυτό το δικαίωμα.

Είναι συνηθέστατο λάθος να νομίζουμε ότι ο κάθε μπλόγκερ οφείλει να γράφει ως αυτό που είναι στην πραγματική του ζωή:
Tο κάνουν πρώτοι από όλους οι μπλόγκερς στην εκκίνησή τους (από ελλιπή ενδοσκόπηση πριν εκτεθούν στη μπλογκόσφαιρα).
Το συνεχίζουν οι απλοί αναγνώστες, που αναρωτιώνται διακριτικά ποιοι κρύβονται πίσω από τα εύηχα ή προκλητικά ονόματα, αναζητώντας μία αντιστοίχιση του αφηρημένου με το πραγματικό.
Το μεταλλάσουν εν τέλει οι αχόρταγοι κιτρινιστές, άτομα που στην κανονική τους ζωή ίσως να είναι αξιοπρεπέστατα, αλλά στο χαοτικό σύμπαν της ανωνυμίας θέλουν να πρωταγωνιστήσουν για λίγο αφήνοντας τις ακαθαρσίες τους σκορπισμένες στα blogs, χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο τέχνασμα: σοβαντίζουν τη συκοφαντία με σοβαρότητα, διανθίζουν την κακεντρέχεια με κόκκους αλήθειας ή αληθοφάνειας. 'Ετσι, που το ψέμμα να αληθοφέρνει και η αλήθεια να αλληθωρίζει.

Φταίνε οι διαχειριστές που κρυβόμαστε πίσω από ψευδώνυμα; μα
είναι προφανές ποιος είναι ποιος, ελάχιστοι διαφυλάσσουν την παρθενία της δημοσιοποίησής τους. Φροντίζουν, ωστόσο, να τηρείται μία στοιχειώδης απόσταση του ιστολογιακού προσώπου από το δημόσιο. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί απόψεις αιρετικές, ακόμη κι από αυτό εδώ το ιστολόγιο, απόψεις όμως για τις οποίες ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να λογοδοτήσει όχι ιστολογιακά μόνο αλλά και στην πραγματική ζωή. Εφόσον όμως δεν τελούνται παράνομες πράξεις και δεν καταστρατηγείται ο κώδικας ηθικής των μπλόγκερς ο καθένας πρέπει να μένει σ΄αυτά που στοιχειοθετούνται από την παρουσία του στον εικονικό κόσμο της μπλογκόσφαιρας. Πώς να εξηγήσει κανείς στους εκλεγμένους της Κοινότητας, από τους οποίους κάποιοι παραπονέθηκαν πρόσφατα, αλλά και σε άλλους, ότι συνομιλεί κανείς και κρίνει σ' αυτό το χώρο των blogs μία μόλις από τις ιδιότητες που ο blogger φέρει στην πραγματική του ζωή; Και πώς είναι δυνατόν να διαπομπεύεται κάποιος για θέσεις που διατυπώνει, αιρετικές ή μη;

Αφορμή για όλα τα παραπάνω είναι η αήθης επίθεση που δέχτηκε ο διαχειριστής του blog fileleutheros στο blog antipariafwni, αλλά και άλλοι ανύποπτοι bloggers, πολίτες και δημόσια πρόσωπα από καμικάζι σχολιαστές εχθές το βράδυ. Τόσο αήθης που ακόμα και το "χύμα και ανορθόγραφο αντιπα-rock" μπλογκ αναγκάστηκε να διαγράψει όλη την ακόμα πιο χύμα ανάρτηση, να αφαιρέσει την ψηφοφορία και το chat και να αλλάξει ολόκληρο λουκ, μήπως και καθαρθεί αναβαπτιζόμενο σε ένα νέο template.

Είναι γνωστή η αντιδικία που είχε ξεσπάσει πριν λίγους μήνες με το blog fileleutheros. Υπάρχει σαφής διαφορά απόψεων σε πολλά ζητήματα και ίσως αυτή η διαφορά να αντανακλά και σε επίπεδο πραγματικής ζωής. Ποτέ όμως δεν κρίναμε τον ιδιοκτήτη σαν δημόσιο πρόσωπο, ούτε βέβαια αναφερθήκαμε στο όνομά του. Το ίδιο έπραξε τελικά και εκείνος, σεβόμενος όχι μόνο την δεοντολογία των blogs, αλλά και τα νομικά δικαιώματα του καθενός μας. Τελικά η διένεξη αυτοεκτονώθηκε, κανείς μας δεν έγινε σοφότερος, ίσως έγινε όμως πιο δημοκράτης. Όσο κι αν διαφωνούμε με το blog fileleutheros, για τη δημόσια εικόνα του ιδιοκτήτη δεν γράψαμε ποτέ. Πόσο άστοχο θα ήταν από μέρους μας να εκδικούμαστε κάποιον για την ιστολογιακή του συμπεριφορά κατηγορώντας τον για γεγονότα του πραγματικού του βίου που απλά έχουμε ακούσει; Αυτό ακριβώς έγινε και χθες.

Κι αν ο ιδιοκτήτης του blog antipariafwni δεν κατηγόρησε ούτε συκοφάντησε, ωστόσο φιλοξένησε στο δικό του χώρο τέτοιες συμπεριφορές. Και σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς των μπλογκς αυτός είναι υπόλογος που τα σχόλια αυτά ήταν αναρτημένα στο χώρο του, επομένως σωστά έπραξε και τα διέγραψε. Μάλιστα, επειδή υπάρχουν αρκετοί αδιάκριτοι επισκέπτες-περιηγητές που δεν μοιάζουν έτοιμοι για να καταθέσουν την ανώνυμη γνώμη τους με την ίδια βαρύτητα, σοβαρότητα, και ειλικρίνεια που διαθέτει η επώνυμη διατύπωση, συμφωνεί κι αυτό εδώ το μπλογκ με τον έλεγχο των σχολίων και την απαλοιφή της ψηφοφορίας και του chat. Κάποιες αξίες άλλωστε είναι σοβαρότερες από την αξία της επισκεψιμότητας. Κι αυτό σιγά σιγά το μαθαίνουμε όλοι.


Blogger's Code of Conduct (στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς, απέχουμε πολύ αλλά καλό είναι να τους έχουμε υπόψιν)

13 σχόλια:

ωλιαρος είπε...

μη γνωρίζοντας τη λέξη μοθακες από το google βρήκα το εξής Μόθακας ονομαζόταν το παιδί μιας ειλώτισσας και ενος Σπαρτιατη (ομοιου).Εχει κάποια άλλη έννοια?

Magos Gsisspor είπε...

αυτήν ακριβώς. Ούτε δούλοι ούτε πολίτες. μεταφορικά κρίνοντας ας τους θεωρήσουμε ως σύγχρονους περιηγητές των μπλογκς, δημοκράτες μεν αλλά περισσότερο οπαδούς/δούλους της ψιθυρολογίας.

Magos Gsisspor είπε...

Ενάμιση χρόνο μετά τις βουβές διαδηλώσεις, τα μπλογκ στοχάζονται τους εαυτούς τους. Κάποιοι μυκτηρίζουν τον λαϊκισμό, την ανωνυμογραφία και τον υποκειμενισμό· κάποιοι άλλοι λοιδορούν τις μετρήσεις και τις μεθοδολογίες· άλλοι συνεχίζουν να μπλογκάρουν σαν να μην τρέχει τίποτε… Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει πράγματι...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_23/11/2008_292920
του Ν.Ξυδάκη

Ανώνυμος είπε...

http://troktiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_2756.html

apneagr είπε...

http://apneagr.blogspot.com/2008/11/blog-post_5297.html

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος και ξαφνικός έρωτας προέκυψε ανάμεσα στο προοδευτικό Αντίπαρος blog και τον εκπρόσωπο του αυγού (κατά τους προοδευτικούς) του φιδιού.
Σημεία των καιρών φαίνεται.
Πάντως συμφωνώ μαζί σας ότι αναφορές σε μανάδες και οικογένειες είναι ανεπίτρεπτες.
Αλλά φίλοι μου κρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Να υπενθυμίσω ότι ο διαχειριστής και οι υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι σχολιαστές του Φιλελεύθερου, κατηγορούσαν τον πατέρα τεσσάρων επιστημόνων και καθηγητή -που 8 στους 10 Παριανούς έμαθαν από αυτόν ελληνικά- για παράνομο πλουτισμό και δεν ξέρω εγώ τι άλλο κατέβαζε το αρρωστημένο τους μυαλό, χωρίς το παραμικρό στοιχείο.
Επίσης ότι αμφισβητούσαν την επαγγελματική δουλειά ενός επαγγελματία Παριανού δημοσιογράφου.
Τότε κύριοι δεν δείξατε τα ίδια (όπως σωστά πράξατε τώρα) αντανακλαστικά.
Μήπως διότι εκείνοι οι «κατηγορούμενοι» δεν είχαν την τύχη να έχουν ούτε πολιτικές, ούτε φιλικές ή άλλες σχέσεις με τον δολοφόνο Ξηρό;

Ανώνυμος είπε...

ο κολλημένος με τον κάλλη

"Γιατρέ μου, έχω σοβαρό πρόβλημα. Πέφτω το βράδυ να κοιμηθώ και βλέπω κάτι απίστευτα όνειρα, με ποντίκια να παίζουν μπάλα. Συνέχεια. Όση ώρα κοιμάμαι, αυτά παίζουν μπάλα. Αν κοιμηθώ μισή ώρα παραπάνω, παίζουν παράταση και μετά βαράνε και πέναλτι. Πολλά πέναλτι. Με τις ώρες"!

- "Πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο. Μήπως πρέπει να κάνετε απολύμανση στο σπίτι και σάς έχει γίνει έμμονη ιδέα; Κάντε μια απολύμανση κι ελάτε την άλλη εβδομάδα να σάς ξαναδώ..."

Μία εβδομάδα αργότερα...

- "Γιατρέ μου, έκανα και απολύμανση, αλλά τα ποντίκια παραμένουν. Κάθε βράδυ, μόλις κλείσω τα μάτια μου, βλέπω τα ίδια: Πάσες, σέντρες, σουτ..."

- "Μήπως τρώτε βαριά το βράδυ; Να κόψετε το βραδινό και να τα ξαναπούμε την άλλη εβδομάδα..."

Την επόμενη εβδομάδα...

- "Γιατρέ μου, έχασα πέντε κιλά, αλλά τα ποντίκια δεν λένε να φύγουν. Κάθε βράδυ στα όνειρά μου τα βλέπω. Τι να κάνω;"

- "Λοιπόν, θα σάς δώσω μια συνταγή με ηρεμιστικά. Θα παίρνετε ένα κάθε βράδυ, από απόψε και για μία εβδομάδα. Πιστεύω ότι θα σας βοηθήσουν".

- "Γιατρέ, μήπως θα μπορούσα να αρχίσω τη θεραπεία από αύριο;"

- "Απόψε σας είπα".

- "Αύριο γιατρέ, αύριο αν γίνετε. Έχει τελικό απόψε..."

Ανώνυμος είπε...

Όσο για τον Καλλιτζάκη οπαδό του http://www.iospress.gr/ios2002/ios20021020a.htm
Μην μου τον ενοχλείτε κάνοντας παρέα με τους Πασόκους μπορεί να γίνει καλό παιδί.
Πάντως αυτό το( άλλες σχέσεις με τον Ξηρό) που γράφετε θα ήθελα διευκρινήσεις γιατί
Είμαι έτοιμος να τις αποκηρύξω μετά βδελυγμίας.

Magos Gsisspor είπε...

Δεν είμαστε δημόσιοι κατήγοροι ούτε διαδικτυακοί σχολιομπάτσοι. Κάποια από τα σχόλια, όχι όλα, ήταν απαράδεκτα, μάλιστα μερικά ήταν και προσωπικά καταφερόμενα στο Antiparos-blog. Ο έρωτας προς άλλους διαχειριστές λοιπόν, αγαπητέ συνομωσιολάγνε (που θυμάσαι τον τρομοκράτη και ξεχνάς τον τρόπο που έδωσε κατάθεση), δεν υφίσταται. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε. Αναφέρεται εξάλλου και στο κείμενο, για όποιον δεν διαβάζει επιλεκτικά.

Έχεις δίκιο για τις τότε επιθέσεις που αναφέρεις, τότε που το blog αυτό μόλις ξεκίναγε. Έπρεπε να ορθώσει το πελώριο ανάστημά του και να πατήσει το φίδι που σήκωνε το κεφάλι του... Εσύ όμως, και όλοι εσείς, που περιδιαβαίνετε τα blogs και γνωρίζετε και τόσο καλά τους συγκεκριμένους ανθρώπους και τι ακριβώς συνέβη τότε, που είσαστε; Δε φαντάζομαι να περιμένατε το antiparos-blog να ορθώσει τη δική σας φωνή;

Τα' χουμε πει πολλές φορές: το μπλογκ αυτό φτιάχτηκε με στόχο τη ρομαντική έννοια της επικοινωνίας, παρουσιάζοντας εικόνες από το δικό μας κόσμο και τον πιο μακρινό, δρώμενα δικά μας και δικά σας, και σκέψεις που φιλοδοξούν να εμπνέουν και να προβληματίζουν.

Εδώ δεν είναι εκκλησία του δήμου, ούτε εισαγγελική αρχή, ούτε δημοσιογραφικό στέκι, ούτε άντρο σύναψης συμμαχιών και κομματικών χάι φάιβ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατρέ μου η επίθεση στο γνωστό Παριανό δημοσιογράφο έγινε πολύ μετά από την πρώτη επίθεση

Ανώνυμος είπε...

Μήπως τρώτε βαριά το βράδυ; Να κόψετε το βραδινό και να τα ξαναπούμε την άλλη εβδομάδα...


Νομίζω ότι ο τρόπος που ο δημοσιογράφος υπερασπίστηκε τον εαυτό του ήταν υποδειγματικός. Δε χρειαζόταν μαριονέτες από πίσω του να κουνιώνται μανιασμένα. Κυρίως όμως, και αυτό ας το δεχθείτε ως ειλικρινή απάντηση, διαπίστωσα τι ακριβώς συνέβη αρκετά καθυστερημένα...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ,ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΤΟ ΕΧΩ ΚΟΨΕΙ ΔΙΟΤΙ ΜΟΥ ΕΡΙΧΝΕ ΤΑ ΜΑΛΙΑ. ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ

Magos Gsisspor είπε...

μα εσεις τα ξερετε ολα όπως έχει αποδειχθεί...Ίσως γι αυτό έπεσαν και τα μαλλιά.
Εξάλλου εσείς πρώτος θίξατε την ιστορία που αναφέρετε, επομένως δε χρειάζεστε διευκρίνηση.



the end