3 Νοε 2008

ιντερνετ ναργιλές ή ιντερνετ καφέ;


Συμφωνία 6 σημείων για τα Ιντερνετ καφέ

Χωρίς έλεγχο και χωρίς περιορισμούς, ακόμα και χωρίς την έγκριση των γονιών τους, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα μπορούν οι ανήλικοι να επισκέφτονται τα Ιντερνετ καφέ, αφού δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καθορίζει τις ιδιαιτερότητες πρόσβασης των παιδιών σε αυτά.

Τους κινδύνους για την ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων επισήμαναν σε κοινή σύσκεψη 21 φορείς που ασχολούνται με θέματα παιδιών και εφήβων υπό την ομπρέλα του Συνηγόρου του Παιδιού, του υποίου πρωτοβουλία ήταν και η χθεσινή συνάντηση. Ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Μόσχος τόνισε χθες ότι είναι αντίθετος σε μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης των ανηλίκων στα Ιντερνετ καφέ, αφού κάτω από προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θετικά για την εκπαίδευση, την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους, όμως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας. Και οι 21 φορείς συμφώνησαν κατάρχην στη θέσπιση έξι σημείων για την προστασία των παιδιών, που είναι:


1. Να καθιερωθεί υποχρεωτικά και να ζητείται η έγγραφη-έγκριση των γονιών για τα παιδιά που πηγαίνουν σε Ιντερνετ καφέ και είναι κάτω των 14 ετών.


2. Να απαγορεύεται η επίσκεψη παιδιών κάτω των 16 ετών σε Ιντερνετ καφέ μετά τα μεσάνυχτα.


3. Να καθιερωθεί σύστημα χρονοχρέωσης για ανηλίκους, που θα καθορίζει μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών Ιντερνετ την ημέρα.


4. Να θεσμοθετηθεί ειδική διαδικασία που θα ελέγχει αν τηρείται η νομιμότητα στα καταστήματα Ιντερνετ καφέ.


5. Να καθιερωθούν κριτήρια και να πιστοποιηθούν τα καταστήματα που θα είναι φιλικά στα παιδιά και θα διαθέτουν φίλτρα, θα απαγορεύουν το κάπνισμα, θα αυτοδεσμεύονται μέσω κώδικα δεοντολογίας και θα υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένος ενήλικος που θα επιβλέπει τους ανήλικους.


6. Να υπάρξει εκστρατεία ενημέρωσης με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ ιδιαίτερα για τα μέτρα που θα παρθούν.


Είναι χαρακτηριστικό, τέλος, ότι σύμφωνα με έρευνα του Νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, είναι βλαπτική για τα παιδιά η ενασχόληση πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα ή δύο ώρες ημερησίως με το Ίντερνετ.

Τα νησιά μας, βέβαια, δεν τα αγγίζει ο νόμος, αλλά απουσιάζει και η αντίδραση των γονέων: τι έγκριση να δώσουν οι γονείς σύμφωνα με την επιτροπή, που (θέλουν να) νομίζουν ότι το παιδί τους παίζει παιχνίδια σε ένα υγιές, ελεγχόμενο περιβάλλον; Έτσι, όλα τα παραπάνω μοιάζουν φαιδρά, σχεδόν ειρωνικά. 2 ώρες δε φτάνουν για να κάνει κανείς login, cast, roll, blast, chat, LOL, post, comment. Πόσο μάλλον για να κλειδώσει για λίγο τις αισθήσεις του σε έναν κόσμο πιο ενδιαφέροντα από τον ξύλινο των δασκάλων και τον ανέμπνευστο των βιβλίων.

Επωάζουμε, λοιπόν, με βεβαιότητα πειθήνιους λιπαρούς πολίτες, με απόλυτα εξαρτημένα κοινωνικά αντανακλαστικά και βλέμμα θηλαστικού σε αποχαύνωση. Θα ξυπνήσει κανείς να ξυπνήσει και την εξαρτημένη νεολαία;

Να ξυπνήσει...;;; Και με τους εξαρτημένους ενήλικες τι θα γίνει; Ποια επιτροπή θα τους βγάλει από το μαίανδρο της παράλληλης ζωής των Role Playing Games, του facebook και των συναφών κοινωνικών ομάδων, ακόμα και των Blogs; Να τα απαγορεύσουμε; Θα είναι λάθος. Να κάνουμε την καθημερινή ζωή πιο ελκυστική; Ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας.
Και στη Γαλλία; Στη Γαλλία περιορίζονται σαφώς οι ατομικές ελευθερίες από την απόφαση του κ.Νικολά Σαρκοζί Μπρούνι να "κόβει" τη σύνδεση στους παράνομους διακινητές αρχείων, τους οποίους θα αστυνομεύει ο ίδιος ο πάροχος τους. Σα να λέμε ότι η ποινή της εξύβρισης είναι το κόψιμο της γλώσσας.

Και μετά τι; Θα σταματήσουμε το διαδίκτυο γενικότερα μην τυχόν και διακινούνται τσάμπα, δίχως δηλαδή τη μεσολάβηση των εταιρειών και των κεφαλαιοκαρχαριών, και οι ιδέες;



Περισσότερα για την απαγόρευση εδώ (και εδώ η αναδημοσίευση)
Και για τις προτάσεις της επιτροπής εδώ

2 σχόλια:

Antipariafwni είπε...

Egw gia paradigmatismo evapsa to pc mou ble kai to petaxa stin thalassa.........Panagia mou i psihi mou me epiase!!!!:-)

Ibis είπε...

3. Να καθιερωθεί σύστημα χρονοχρέωσης για ανηλίκους, που θα καθορίζει μέγιστο χρόνο χρήσης υπηρεσιών Ιντερνετ την ημέρα.


Diafwnw me ayto. Pisteyw oti einai poly vasikotera ta themata toy : filtrarismatos, ton periexomenwn, o legxos yphresiwn, h epithrhsh toy xwrou.....

Skopos den einai na apotrepsoume toys neoys apo to internet alla na toys prosferoyme to epoikodomitiko kai morfwtiko internet.....

nice ;-)