26 Οκτ 2008

Εγκαίνια της Αγίας Μαρίνας (της πλωτής;)



Παρακαλώ μη διαβάσετε το παρακάτω σατιρικό αληθοφανές άρθρο
αν είστε θεολογικά ευέξαπτος ή αν δεν αντέχετε τη σάτιρα
(κακώς πάντως)

εκκλησάκι στον κάμπο

Ευαισθητοποιημένη η Κοινότητα και οι πολυάριθμοι πιστοί προσέτρεξαν στα εγκαίνια της εκκλησίας της Αγ.Μαρίνας. Το μήνυμα της σεμνής τελετής ήταν πολλαπλό:

Η τοπική αρχή υπενθύμισε, όπως τόσες άλλες στην επικράτεια, τη χριστανοορθόδοξη διάστασή της τόσο στο λαό, όσο και στο μεσάζοντα Μητροπολίτη και μέσω αυτού στα Χερουβείμ, κάνοντας με τον τρόπο αυτό μία κράτηση εκ δεξιών στων αγγέλων τα μπουζούκια, παρέα με τους σεπτούς ιερολομπίστες της επικαιρότητας.

Παράλληλα, ο ευσεβής λαός, γηγενείς και ετερόχθονες, απέκτησε άλλο ένα ιερό τόπο για να εναποθέτει τις προσευχές του για περισσότερες οικοδομές και λιγότερους πολεοδομικούς ελέγχους, ενώ δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα τοποθετηθεί μηχάνημα αυτόματης ανάληψης έξω από το ναό, θέση στάθμευσης SUV ακριβώς απέναντι, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστών, καθώς και συντριβάνι με πλωτά πλαστικά (λόγω οικολογικής συνείδησης) παπάκια, εξ ου και ο "πλωτός" προσδιορισμός του νεόδμητου(;) ναού.

Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο συμβολισμός ήταν φανερός: η Αγία Μαρίνα, γνωστή και ως προστάτιδα των μικρών παιδιών, και μάλιστα των καχεκτικών, κλήθηκε να βοηθήσει όλα τα ευτραφή παιδάκια του νησιού που βρίσκονται στο χείλος του υποσιτισμού (τα οποία δημιούργησαν κλίμα πάρτυ μόλις είδαν το δημοφιλή πάτερ13).

Στο πνεύμα μάλιστα του επιφαινόμενου κραχ το ιερατικό κλιμάκιο ήταν σεμνότατα ενδεδυμένο, οι ιερείς αξύριστοι και με μακριά μαλλιά, τα κεριά δεν πετιόντουσαν αλλά επαναχρησιμοποιούνταν και αντί για θυμιατό προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν φυσικά αέρια από το γειτονικό Ακονητό, ωστόσο επικράτησε τελικά η παραδοσιακή βράση μύρου.
Ακονητός

Επίσης λιτό ήταν και το γεύμα σε ταβέρνα του νησιού όπου δε χρειάστηκε αυτή τη φορά να γίνουν πράματα και θάματα, αφού απουσιάζανε οι περιούσιοι παμφάγοι συνδαιτημόνες του Ιουλίου (εδώ).

Κατέστη εξάλλου σαφές πως, όταν ανέφερε ο Υφυπουργός Αιγαίου και Νηστικής Πολιτικής κ.Καημμένος ότι άμεση προτεραιότητα για το νησί ήταν η δημιουργία πλωτής μαρίνας, εννοούσε το ναό της Αγίας Μαρίνας της Πλωτής. Τελικά όλα έγιναν σωστά και κυρίως τίμια, τόσο που το σύνθημα του αφορισμένου Τζιπάκου Πανούση στον ραδιοσταθμό Σίτυ Εφραίμ ακούστηκε κούφιο και έωλο: "Η μόνη μονή χωρίς σκάνδαλο είναι η μονή ταρίφα των ταξιτζήδων".