7 Οκτ 2008

ΟικοΤόπος


Μια εξαιρετική προσπάθεια που αποβλέπει στην ανάδειξη των κατά τόπους περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ενεργοποίηση των πολιτών με τη βοήθεια του διαδικτύου.

Στο ιστολόγιο ΟικοΤόπος ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέτει τεκμηριωμένα οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο, αφού αξιολογηθεί, εμφανίζεται στο χάρτη.

Ειδικά για μέρη όπως η Αντίπαρος και τα υπόλοιπα, τα ξεχασμένα από θεό και κράτος, νησιά, που εκκοσμικεύονται βάναυσα, που βιώνουν την αναλγησία των νεόκοπων αρχόντων, την αδιαφορία των νεόπλουτων δημοτών, και τον οπορτουνισμό των κοινωνικά μυωπικών επισκεπτών τους, κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εργαλείο για τους ακτιβιστές που αναζητούν διεξόδους και μοχλούς πίεσης.

Μπείτε και καταχωρήστε ό,τι προσβάλλει την περιβαλλοντική σας συνείδηση...

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου είπε...
Υπηρεσιακή ευθύνη, Αντιπάρου, Κυκλάδων Θέση: ανατολικη παρακτια ζωνη Συντεταγμένες: 36.985,25.072 ελλιπής προσβασιμοτητα στις ακτές κατά το μεγαλύτερο μήκος της ανατολικης
παράκτιας
ζώνης λόγω περιφράξεων Πηγή: χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου , 7/10/2007 ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ,ΠΑΡΑΛΙΕΣ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου είπε...
Λύματα, Αντιπάρου, Κυκλάδων Θέση: ΔΥΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ Συντεταγμένες: 37.0120,25.0263 Σχεδόν το σύνολο των λυμάτων της Αντιπαρου καταλήγει στη θάλασσα ελλείψει δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Πηγή: χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου , 7/10/2007 ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΛΥΜΑΤΑ
χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου είπε...
Υπηρεσιακή ευθύνη, Αντιπάρου, Κυκλάδων Θέση: Συντεταγμένες: 37.00,25.05 υφαλμυρωση υπογείων υδροφορεων λόγω υπεραντλησης
μη πόσιμο νερό στο δίκτυο ύδρευσης που είναι ακομη από αμιαντοσωληνες
έλλειψη μονάδας αφαλάτωσης
καμια
πολιτική εξοικονόμησης νερού
Πηγή: χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου , 7/10/2007 ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου είπε...
Αισθητική καταστροφή, Αντιπάρου, Κυκλάδων Θέση: Αγιου Γεωργιου Συντεταγμένες: 36.9782,25.0332 υπερδομηση λογω υψηλου συντελεστη δομησης και γενικωτερα ορων δομησης
στον οικισμο αγιου γεωργιου αντιπαρου
ελειψη δικτυων υδρευσης αποχετευσης
χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου είπε...
Υπηρεσιακή ευθύνη, Αντιπάρου, Κυκλάδων Θέση: Συντεταγμένες: 37.01,25.04 έλλειψη πολεοδομικής μελέτης αντιπαρου
,ΣΧΟΟΑΠ,
ΠΑΡΆΝΟΜΕΣ ΔΙΑΝΟΊΞΕΙΣ ΔΡΌΜΩΝ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΈΣ ΠΑΡΑΒΆΣΕΙΣ Πηγή: χειμερινοι κολυμβητες Αντιπαρου , 8/10/2008 αντιπαρος πολεοδομια περιβαλλον

Πηγή: χειμερινοι κολυμβητες αντιπαρου , 7/10/2008 ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ ΥΠΕΡΔΟΜΗΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ανώνυμος είπε...

Το παρακάνατε χειμερινοί κολυμβητές. Δηλαδή τώρα που η Αντίπαρος είναι τίγκα στις καταγγελίες και όλα τα άλλα νησιά καθαρά τι έχετε καταφέρει;

Χειμερινοί κολυμβητές και πράσινα (καταπράσινα) άλογα.Και τι άλογα...
Ψωράλογα, αλλά τέλος πάντων, εχετε χάρη που έχετε τα δίκια με το μέρος σας.

Ανώνυμος είπε...

από αύριο θα γίνουμε στρουθοκάμηλοι
αλήθεια τι χρώμα έχουν?

kalliopi είπε...

"όλα τα άλλα νησιά καθαρά"?
Ωραίο ανέκδοτο...

Η φίμωση και η σιωπή των προβλημάτων δε βοηθάει καθόλου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εκτός αυτού μη νομίζεις ότι υπάρχει στην Ελλάδα νησοπαράδεισος επί γης...

Magos Gsisspor είπε...

Η ανάδειξη των προβλημάτων είναι μονο μερος της λύσης, αλλά τουλαχιστον είναι μια αρχή, μια ευκαιρία να ξεφυγουν τα προβλήματα από την μονοδιάστατη, εσωτερικής κατανάλωσης καταγραφή από τα τοπικά μπλογκς.
Όσο πιο πολλοί συμμετέχουν στον ΟικοΤόπο τόσο πιο πολλά αυτιά θα ενοχληθούν.Ένθεν κακείθεν. Είναι τόσο απλό.
Από τους χειμερινους κολυμβητές ως τους επιφανείς αυτού του τόπου: είναι όλοι υπεύθυνοι, όλοι μέτοχοι. Η αποσιώπηση είναι συνενοχή.

dzach είπε...

Ευχαριστούμε πολύ τους "χειμερινούς κολυμβητές Αντίπαρου" για την καταγραφές περοβαλλοντικών προβλημάτων στον οικοΤόπο. Η συλλογή προβλημάτων για πολύ συγκεκριμένους τόπους ή συστήματα είναι ένα από τα ζητούμενα του οικοΤόπου (π.χ. ποτάμια, νησιά κ.λ.π.). Η συλλογή προβλημάτων από την Αντίπαρο μπορεί να είναι ένα υπόδειγμα τέτοιας δουλειάς. Όμως χρειάζεται καλύτερη τεκμηρίωση των προβλημάτων.

Π.χ.: το "ελλιπής πρόσβαση στις ακτές κατά το μεγαλύτερο μήκος της ανατολικής παράκτιας ζώνης λόγω περιφράξεων" δεν είναι μια πολύ συγκεκριμένη πληροφορία αλλά μάλλον μια βάσιμη εντύπωση. Η σωστή μορφή της πληροφορίας θα ήταν "Έξω από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Χ.Ψ.Μήτρος-Κίτσος ΕΠΕ υπάρχει περίφραξη που εμποδίζει την πρόσβαση στη θάλασσα". Αν υπάρχουν 25 τέτοιες περιφράξεις τότε χρειάζονται καταγραφές 25 προβλημάτων.

Άλλο υπόδειγμα : "ο αγωγός σχεδόν όλων των λυμάτων της Αντιπάρου εκβάλει στην παραλία ΧΨΖ στη δυτική ακτή. Δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός". Ή : "Όπως καταγγέλθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 31/31/31 οι διανοίξεις δρόμων στους οικισμούς Α, Β, Γ είναι παράνομες γιατί δεν υπάρχει Σχέδιο Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης-ΣΧΟΟΑΠ, όπως προβλέπεται από την Αποφ-9572/1845/00 (ΦΕΚ-209/Δ/7-4-00)".

Η πληροφορία για τις επεκτάσεις του καφέ στην παραλία είναι όντως ο τύπος της ζητούμενης πληροφορίας: είναι συγκεκριμένη και την επιβεβαιώνει και η δορυφορική εικόνα.

Υπάρχει δυνατότητα να συγκεκριμενοποιηθούν οι πληροφορίες που δίνονται για την Αντίπαρο;

Περισσότερα για το θέμα στην περιγραφή της πολιτικής συλλογής και διάθεσης πληροφοριών του οικοΤόπου.

Ανώνυμος είπε...

ANTIΠΑΡΟΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ


Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία στο δυναμικό blog oikotopos της καταγραφής κάποιων από τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αντιπάρου.
Το σημαντικό για την κολυμβητική μας ομάδα ,δεν είναι βεβαία μόνο η ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά και η προσπάθεια επίλυσης αυτών.
Είναι δημοσίως γνωστό αλλά και κακώς βιωμένο από όλους τους κατοίκους της Αντιπάρου το γεγονός της έλλειψης
αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού για τα λύματα του νησιού με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να απορρίπτονται
σε μια ρεματιά δίπλα στη θάλασσα με στίγμα 37.00.40Ν,25.01.40Ε με σίγουρη την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής.
Πασίγνωστο είναι επίσης καθώς και δύσκολα βιωμένο η υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα, η έλλειψη πόσιμου νερού στο δίκτυο του χωριού
το οποίο είναι από αμιαντοσωλήνες καθώς και η έλλειψη έστω και ενεργοβόρου μοναδας αφαλατωσης. Το ζητημα αυτό πλεον είναι
υπαρξιακό για το νησι και για το τουριστικό προϊόν του. Όλο το καλοκαίρι ζήσαμε διακοπές και παροχές αλμυρού νερού υπόπτου ποιότητος. Και βεβαίως
καμία καμπάνια εξοικονόμησης ή σωστής διαχείρισης του βρόχινου νερου. Αυτα δεν έχουν στίγμα, είναι όλη η Αντίπαρος και το μέλλον της.
Όχι τόσο γνωστό αλλά πολύ καίριο για το μέλλον του νησιού, είναι η απουσία πολεοδομικής μελέτης ΣΧΟΟΑΠ άρα και ο καθορισμός χρήσεων γης.
Κοινώς όλη η Αντίπαρος είναι ένα οικόπεδο σε υψηλή τιμή αλλά όχι με αειφόρο μελλον. Σοβαρες πολεοδομικές παραβάσεις όπως αυτή στο στίγμα
37.01.00Ν,25.Ο4.19Ε και βίλες σε κορυφογραμμή με τεράστιες γυάλινες τζαμαρίες στη πρόσοψη καταστρέφουν κάθε έννοια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Καθώς και η έλλειψη πρόσβασης στις ακτές κατά το μεγαλύτερο μήκος της ανατολικής παράκτιας ζώνης λόγω περιφράξεων για την οποία σε άλλη ανάρτηση θα δώσουμε ακριβή στιγματα. Τέλος σε e-mail θα λάβετε φωτογραφίες.


Και πάλι ευχαριστούμε

Χειμερινοί κολυμβητές Αντιπάρου



Συνεχίζεται…………..

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ - Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα



Άρθρο 24 - (Προστασία του περιβάλλοντος)



**1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

Ανώνυμος είπε...

Κόκκινη κάρτα πήρε για άλλη μια φορά η χώρα μας από τον ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο του Κιότο, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο ελληνικός αποκλεισμός από τους μηχανισμούς της συνθήκης

http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1403494

alla kai se ola ta MME

Mia pou einai ypohrewsh olwn to perivallon.....