5 Οκτ 2008

Κάθε αρχή και δύσκολη: ξεκίνησε η ανακύκλωση

τρεις κι ο κούκος για την ανακύκλωση...

73 χωρίς τον κούκο για την ταινία

Κάθε αρχή και δύσκολη...

Αν το στοίχημα είναι από αύριο να ανακυκλώνουμε πλήρως το έχουμε χάσει.

Αν πάλι είναι να ενημερωθεί ο πληθυσμός για τη νέα μας επιτακτική συνήθεια, τότε στην αίθουσα Καλουδά ήταν πολύ λίγοι, καμιά τριανταριά ηρωικοί γηγενείς και λίγοι αλλοδαποί (που ήρθαν καλοπροαίρετα κι ας μην καταλάβαιναν τι λεγόταν).

Αν και κανείς δεν ήταν ειδικός επί του θέματος, έγινε προσπάθεια, τόσο από τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής (για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) όσο και από την Πρόεδρο και τους εκπροσώπους της Κοινότητας, να αναλυθούν τα θεωρητικά οφέλη της ανακύκλωσης (από τους μεν), η πρακτική εφαρμογή και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει (από τους δε).

Παρουσιάστηκαν με λεπτομέρεια από τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο από την καύση των σκουπιδιών, ο τρόπος με τον οποίο ανακυκλώνονται τα υλικά, καθώς και η ανάγκη για κομποστοποίηση, που είναι εξίσου αναγκαία. Ειπώθηκε μάλιστα το παράδειγμα του δήμου Ποσειδωνίας, όπου ο δήμος παρέδωσε 60 κάδους κομποστοποίησης στους δημότες του (διαβάστε εδώ το σχετικό άρθρο από την Κοινή Γνώμη). Τέλος δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα να περάσει η ανακύκλωση στα σχολεία, αφού μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή της μακροπρόθεσμα. Διαβάστε -αν δεν το έχετε ήδη κάνει- το ενημερωτικό φυλλάδιο.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας ανέφερε πως αναζητείται συμφέρων τρόπος μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων, ενώ παράλληλα αναμένονται κι άλλοι κάδοι και για άλλα υλικά. Σε κρούση από τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής υπήρξε από την Πρόεδρο η διαβεβαίωση ότι η χωματερή της Αντιπάρου έπαψε να λειτουργεί από 1.10.08 και πλέον μένει η ανάπλασή της.
Τώρα αν πιάσει και καμιά φωτίτσα, ας όψονται οι εμπρηστές, η αυτοανάφλεξη κι ο ανεκπλήρωτος χρησμός του θρυλικού Γίσσπορ για το Ωσάλ Ιόρ.

Δεν θα αναφέρουμε άλλες λεπτομέρειες. Αν δεν κατοικείτε στο νησί δεν τις χρειάζεστε. Αν κατοικείτε θα έπρεπε να δίνατε το παρών στην εκδήλωση κι όχι να περιδιαβαίνετε τα blogs για να ενημερωθείτε.

Ελπίζουμε επίσης η απουσία των εκπροσώπων τόσο της συμπολίτευσης και κυρίως της αντιπολίτευσης (που ήταν και εμφανέστερη) να οφείλεται σε σοβαρές υποχρεώσεις (όπως του Προέδρου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και του Περιβαλλοντολόγου του Δήμου Πάρου, που είναι προς τιμήν τους το ότι ενδιαφέρθηκαν ζωηρά για την επιτυχία της εκδήλωσης) και όχι σε παραπολιτικά πείσματα και μεταμανταλενικές ιδεοληψίες.

Η ανακύκλωση είναι έργο ζωής για το νησί, αλλά όχι μόνο του. Χρειάζονται κι άλλα έργα υποδομής για τη διασφάλιση βιωσιμότητας στο αντιπάριο μέλλον και κυρίως απαιτείται συναίνεση και συνεργασία όλων. Αλλιώς να βάψουμε τους μισούς κάδους μπλε και τους άλλους πράσινους.

Μην ξεγελιέστε. Όλοι αυτοί που βλέπετε ήρθαν στην αίθουσα Καλουδά λίγη ώρα μετά την εκδήλωση, καθώς ξεκίναγε τις προβολές της η (ανεπίσημη) κινηματογραφική λέσχη.
Ανακύκλωση 30 - Θέαμα 70. Αλλά είπαμε, κάθε αρχή και δύσκολη.


Ευχαριστούμε την Antipariafwni
για τις πληροφορίες

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύνδεσμος Διαχείρισης
Στερεών Αποβλήτων Πάρου Αντιπάρου

Πάρος, 3 Οκτωβρίου 2008


Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι της Αντιπάρου.

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε την έναρξη του θεσμού της ανακύκλωσης στο νησί σας.
Τον τρόπο ενεργοποίησης, συμμετοχής των κατοίκων θα σας υποδείξουν και τα σπουδαία περιβαλλοντικά οφέλη θα σας αναπτύξουν, η Κοινότητα και η περιβαλλοντική ομάδα της Αντιπάρου.
Επιπρόσθετα ως Σύνδεσμος θα επισημάνουμε και τα οικονομικά οφέλη (οικονομία) που θα υπάρξουν για το Δήμο Πάρου και την Κοινότητα Αντιπάρου με την ανακύκλωση.
Ο Δήμος Πάρου και η Κοινότητα Αντιπάρου θα καταβάλουν ποσό 53,94 ευρώ στον Σύνδεσμο Διαχείρισης για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ.
Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται από τους πολίτες μέσο των Δημοτικών και Κοινοτικών τελών.
Επομένως όσο πιο πολλά ανακυκλώσιμα απορρίμματα πηγαίνουν στη ανακύκλωση τόσα λιγότερα θα πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Πάρου Αντιπάρου και τόσο λιγότερα χρήματα θα καταβάλλουν οι πολίτες.
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, την περιβαλλοντική ομάδα της Αντιπάρου για το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες που καταβάλει για την συμμετοχή στην ανακύκλωση,
τον κοινοτικό σας σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου κ. Κώστα Τριαντάφυλλο για την μέχρι τώρα πολύ καλή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων που έχουμε.
Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε πως, όπως Πάρος και Αντίπαρος είμαστε μαζί πρώτοι σε συμμετοχή στην αιμοδοσία, έτσι θα γίνουμε πρώτοι και σε συμμετοχή στην ανακύκλωση.

Για τον Σύνδεσμο,
ο πρόεδρος Γιώργος Αχιλλέας Καρατζάς

Ανώνυμος είπε...

μια χαρα παμε διανυοντας την 5 μεταμανταλενικη αφασια
η προεδρος σαν μπαλαδορος αρχιζει
και μου αρεσει ασχετη μεχρι εκει που δεν παιρνει εχει την αυτοπεποιθηση του Μαραντονα ετσι και αλλιως σε αδειο γηπεδο παιζει
αληθεια η ελληνικη εταιρεια αξιοποιησης ανακυκλωσης γιατι δεν ηταν στην εκδηλωση? ποτε θα υπογραψει συμβαση η κοινοτητα?
εκεινο το περιφημο σταθμος μεταφορτωσης στη χωματερη τι εγινε?
ποσο θα αυξηθουν τα δημοτικα τελη ?
για ριχτε μια ματια σε αυτο το link
http://www.ithacos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2104&Itemid=42
η απουσια του Λεβεντακη επιεικως
απαραδεκτη
δεν βαφετε και κανενα καδο κοκκινο
μπας και δουμε ασπρη μερα
συμπερασμα
τι θα γινουμε χωρις τις Βαρβαρες

Ανώνυμος είπε...

ola ta pes, ti na poume twra emeis...