17 Ιουλ 2008

Γάργαρο νερό ή γαργάρα το νερό;

Με ασφαλές νερό υποχρεώνεται να προμηθεύει 6000 κατοίκους-καταναλωτές η Κοινότητα.


Σχετική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο, ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ.

Η προσφυγή της οργάνωσης έγινε μετά τη διαπίστωση ότι το νερό που παρέχεται στην περιοχή μέσω του δικτύου δεν είναι υγιεινό, ούτε ασφαλές και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, γεγονός που αποδέχτηκε και το δικαστήριο.

Ετσι, έως ότου λειτουργήσει το νέο δίκτυο, η Κοινότητα υποχρεώνεται από τη δικαστική απόφαση να προμηθεύει με υδροφόρες ασφαλές νερό στους κατοίκους μέσω δεξαμενών ύδατος που οφείλει να εγκαταστήσει στο νησι και σε αριθμό τέτοιο, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να προμηθεύονται ημερησίως 1.200 κυβικά μέτρα νερό, δηλαδή 200 λίτρα ημερησίως ο καθένας.

Επιπλέον, το δικαστήριο διατάσσει τη με κάθε πρόσφορο μέσον εκ μέρους της Κοινότητας αποτελεσματικότερη πληροφόρηση όλων των κατοίκων καταναλωτών νερού για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του νερού από το πεπαλαιωμένο και βεβαρημένο με εξασθενές χρώμιο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας της επιβάρυνσης του. Επίσης, εκτιμά ότι με αυτήν ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε άλλους δήμους που υδροδοτούν τις περιοχές τους από γεωτρήσεις του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα.


Δεν είναι για την Αντίπαρο το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Θα μπορούσε όμως. (Εν αναμονή της πρόσφατης δειγματοληψίας που εδέησαν να διεξάγουν οι αρχές-Κοινότητα, Επαρχείο)


Περισσότερα:

Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και η ξηρασία εξαντλούν τα υδατικά αποθέματα σε Αττική, Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου

Επί μέρες οι βρύσες«έτρεχαν» θάλασσα...


Και στο link εδώ διψασμένος τουρίστας των Κυκλάδων σε απόγνωση


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαγορευση ιδιωτικων πισσινων (εκτος τις ξενοδοχειακες),των γκαζων και πλυσιμο αυτοκινητων (εκτος απο τα βενζιναδικα) και ιδιωτικες γεωτρησεις ειναι μια πρωτη ανακουφιση πριν βιωσουμε ενδεχομενη λειψυδρια.

Ανώνυμος είπε...

Η Αντιπαρος ειναι απο τη φυση της προβληματικη στο νερο. Εχει μικρη εκταση, βρισκεται στη περιοχη με τις λιγοτερες βροχοπτωσεις, τη μεγαλυτερην ηλιοφανεια και ισχυρους ανεμους και επομενως με τις μεγαλυτερες εξατμησεις.
Το μεγαλυτερο κακο ειναι οταν οι κοινοτικες γεωτρησεις σταματουν τη λειτουργια τους για την αποφυγη φαινομενου υφαλμυρωσης, οι ιδιωτικες λειτουργουν αδιακοπα και τιναζουν στον αερα καθε σχεδιο υδατικης διαχειρησης.
Εχει δικηο ο κυριος με τον καταλογο απαγορευσης σπαταλης νερου.
Εδω η Κοινοτητα ισως θα ειχε την δυνατοτητα εφαρμογης τετοιων μετρων.
Η πλειονοτητα των κατοικων θα επικροτουσε μια θαρραλεα αποφαση.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστα εκτιμουν οι δυο τους τη προβληματικη των υδατων.
Ενα ωφελιμο μετρο ειναι η υποχρεωτικη κατασκευη στερνας αποθηκευσης βροχινων νερων σε νεες η ακομη και σε υπαρχουσες οικοδομες.
Εδω αρμοδια ειναι η Πολεοδομια και ισως εν μερει και η Κοινοτητα.