24 Ιουν 2008

Το μοιραίο κρυφτό του ρατσισμού


Ρατσιστικά στερεότυπα πίσω από την τραγωδία στην Ορεστιάδα



- Μεσημέρι στο Παγκράτι. Ο Γιωργάκης παίζει με την Αννούλα. Τα παιδιά παρασυρμένα από το παιχνίδι χάνονται και η μάνα τρελαμένη ζητάει βοήθεια από την αστυνομία. Ξεσηκώνεται αμέσως όλη η γειτονιά. Ψάχνουν παντού, φωνάζουν δημοσιογράφους για να κάνουν τις περιγραφές των παιδιών. Ο επικεφαλής των ερευνών εισαγγελέας είναι δίπλα στη μάνα και της δίνει κουράγιο. Χτενίζουν όλη την περιοχή. Μια μέρα αργότερα βρίσκουν τα παιδιά ταλαιπωρημένα και φοβισμένα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Είχαν παγιδευτεί σε ένα αφύλαχτο φρεάτιο και δεν μπορούσαν να βγούνε...

- Μεσημέρι στην Ορεστιάδα. Ο Αχμέτ παίζει με τον Αιχάν. Τα παιδιά παρασυρμένα από το παιχνίδι χάνονται και η τσιγγάνα μάνα τρελαμένη ζητάει βοήθεια. Ανακρίνεται και «ομολογεί», δεν μιλάει καλά ελληνικά, είναι τρομοκρατημένη, φοβάται μήπως φταίει ο πατέρας. Ο πατέρας φυλακίζεται ενώ αρνείται τα πάντα. Η αστυνομία βρίσκει και συνεργούς. Κινητοποιούνται όλοι μέσα από τα γραφεία τους και τα τηλέφωνά τους. Ψάχνουν στα σύνορα. Η γειτονιά βλέπει τηλεόραση ανατριχιασμένη. Ωσπου τα παιδιά πεθαίνουν από θερμοπληξία 100 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και 40 μέτρα από την κεντρική πλατεία.

Αστυνομία, τηλεοπτικές εκπομπές ανεύρεσης επιζώντων, εισαγγελείς, δημοσιογράφοι αλλά και το Χαμόγελο του Παιδιού βολεύτηκαν με το σενάριο ότι τα παιδιά πουλήθηκαν από τους ρομά γονείς τους. Από κοντά και τα μέσα ενημέρωσης: «Τσιγγάνα μάνα πουλάει τα παιδιά της», «ο πατέρας πούλησε τα παιδιά με τον κουνιάδο», «κυκλώματα τσιγγάνων εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά». Ολα αυτά μαζί με τις υστερικές φωνές αγανακτισμένων πολιτών. Των πολιτών εκείνων που σωπαίνουν όταν δίπλα τους κάποιος γονιός χτυπάει το παιδί του ή το κακοποιεί πάνω σε ένα μεθύσι ή ακόμα και το βιάζει.


Η συλλογική αυτή σιωπή μπροστά στην «ιερή οικογένεια» δεν ισχύει όμως για τα παιδιά μεταναστών ή ρομά. Εκεί ξεφωνίζονται όλα. Ακόμα και μετά το θάνατο των παιδιών οι ηθικοί αυτουργοί του συλλογικού εγκλήματος επιμένουν στα κυκλώματα διακίνησης παιδιών και στα αστυνομικά θρίλερ για να μην υποχρεωθούν να ομολογήσουν ότι άλλο ένα ρατσιστικό έγκλημα διαπράχτηκε κάτω από τα μάτια μας. Αντί να κάνουν όλοι το προφανές, να τρέξουν, να ψάξουν τα δυο παιδιά που έπαιζαν, αντί να θυμηθούν την περίπτωση του Αλέξ, άρχισαν να ερευνούν τα σύνορα και να ενοχοποιούν τους γονείς. Οι αστυνομία απέσπασε ομολογία της μάνας, οι εισαγγελείς προφυλάκισαν τον πατέρα, οι οργανώσεις ψάχνανε τα διεθνή κυκλώματα, οι δημοσιογράφοι ζητούσαν αυστηρότερους νόμους και οι πολίτες έβλεπαν τηλεόραση αγανακτισμένοι με τη συμπεριφορά των τσιγγάνων γονιών.

Μέχρι που τα νεκρά παιδιά άρχισαν να μυρίζουν. Μια μυρωδιά που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα του ρατσισμού και της αδιαφορίας.

(iospress.gr, 21/6/2008)


Θα μπορούσε να συμβεί κι εδώ, στα δυο φιλόξενα νησιά (φιλόξενος - αντίθετο: ξενόφοβος)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά Χριστόν πολλοί οι Προφήτες, αν ο iospress.gr ήθελε να μην είναι ανακόλουθος αυτών που πιστεύει, αυτό το σχόλιο θα έπρεπε να είχε αναρτηθεί πριν την ανεύρεση των παιδιών και όχι κατόπιν αυτής.
Τουλάχιστον στο τόπο μας δεν έχουμε βιώσει ανάλογη συμπεριφορά, η συνύπαρξή μας με τους αλλοδαπούς μετανάστες είναι αρμονική, τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει εγώ, αν κάνω λάθος να με διορθώσετε.
ΥΓ: Αγαπητέ μπλόγκερ υιοθετείς πολλές φορές αιρετικές απόψεις και θέσεις άλλων, θα σου πρότεινα να γράφεις τις δικές σου απόψεις και σκέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Τουλάχιστον στο τόπο μας δεν έχουμε βιώσει ανάλογη συμπεριφορά,η συνύπαρξή μας με τους αλλοδαπούς μετανάστες είναι αρμονική;;;;


Είσαι σίγουρος ότι μιλάς για την Ελλάδα;

Magos Gsisspor είπε...

Το κείμενο εκφράζει μια αδυσώπητη αλήθεια που βιώσαν όσοι παρακολούθησαν έστω και εξ αποστάσεως τα δύο παράλληλα θέματα.
Αν σε κάποιους οι συντάκτες του άρθρου (του οποίου και ασφαλώς υιοθετούμε τη συγκεκριμένη στάση) προκαλούν αλλεργία για προηγούμενα άρθρα τους ας διερευνήσουν τις δικές τους καταβολές πρώτα.

Εξάλλου τίποτα από ό,τι γράφτηκε δεν είναι αναληθές και επίσης δεν είχε καυτηριασθεί ως τώρα από άλλους. Γι αυτό και καταχωρήθηκε. Αυτά για τους χριστοπροφήτες.

Νομίζω πως το σχόλιο του ανώνυμου(10:22) αδικεί και το συγκεκριμένο άρθρο και το ιστολόγιο ολόκληρο, αφού συχνότατα κατατίθενται απόψεις προσωπικές. Πιο συχνά μάλιστα από άλλα ιστολόγια που βρίθουν δελτίων τύπου, ανακοινώσεων πολιτικών προσώπων ή καταγγελιών.

Η συνύπαρξη με τους αλλοδαπούς μετανάστες είναι τόσο αρμονική όσο μας βολεύει. Ας μην εθελοτυφλούμε πάνω σ' αυτό το θέμα.

Εκτός αν το μόνο που μας νοιάζει είναι ποιος θα ναι ο νέος μητροπολίτης.

Ανώνυμος είπε...

βεβαίως βεβαίως. GOOD MORNING

Ανώνυμος είπε...

GOOD MORNING kai sta alvanika kai sta aigyptiaka kai sta oukranika kai sta gewrgiana afou eimaste toso filoxenoi