25 Ιουν 2008

Κατσαρίδες σαγανάκι



Συνεπείς στο θερινό ραντεβού τους οι κατσαρίδες έκαναν την επιβλητική τους εμφάνιση στο νησί. Ψεκασμοί επί ψεκασμών, απολυμάνσεις επί απολυμάνσεων αφήνουν τα ανθεκτικότερα και πιο γρήγορα (βάσει του μεγέθους τους) πλάσματα του πλανήτη αλώβητα να περιφέρονται ανάμεσα στα πόδια μας. Οι γυναίκες στριγγλίζουν, οι άνδρες αρπάζουν την παντόφλα και όλοι γίνονται κυνηγοί του πιο ματαιόπονου αγώνα.
Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο πληθυσμός τους είναι να τις φάμε.

Πρώτο πιάτο ακρίδες πιλάφι και για επιδόρπιο αράχνες με σαντιγί

Αμερικανοί ερευνητές επιχειρούν να μας πείσουν για τα οφέλη της εντομοφαγίας
Η κατανάλωση εντόμων όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής, αλλά ενδέχεται να αποδειχτεί εξαιρετικά επωφελής. «Η Δύση κάνει λάθος που σνομπάρει αυτό το είδος τροφής», υποστηρίζει μία ομάδα ερευνητών του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο. Ομως περίπου τα ίδια ισχυρίζεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος πρόσφατα διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τα οφέλη από την πιθανή ένταξη των εντόμων στη δυτική διατροφή. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, ο άνθρωπος θα μπορούσε κάλλιστα να τρέφεται με αράχνες και ακρίδες, αφού και εύγευστες είναι και πλούσιες σε πρωτεΐνες.

Ο κατάλογος των ζωυφίων που έχουν αποκλειστεί από το δυτικό διαιτολόγιο είναι μακρύς: από τα πιο κοινά, όπως τα μυρμήγκια και οι σφήκες, έως τα λιγότερο γνωστά, όπως η μηλολόνθη. Η διατροφική αξία των εντόμων αυτών για τον άνθρωπο είναι επιβεβαιωμένη. Αν μάλιστα υιοθετούσαμε τη γενικευμένη κατανάλωσή τους ως βασικής πηγής τροφής, τότε όχι μόνο θα περιοριζόταν σημαντικά η χρήση των εντομοκτόνων, αλλά και θα μειώνονταν δραστικά οι καταστροφικές συνέπειες από την ανθρώπινη παρέμβαση στην τροφική αλυσίδα.

«Τα έντομα είναι ένας από τους πιο εύγευστους και ταυτόχρονα λιγότερο αξιοποιημένους μεζέδες», προσθέτει με πάθος ο Ντέιβιντ Τζορτζ Γκόρντον, ένας νατουραλιστής από το Σιάτλ. «Ελάχιστες είναι οι διατροφικές παραδόσεις και κουλτούρες που αρνούνται να συμπεριλάβουν τα έντομα στο καθημερινό διαιτολόγιο, και η δική μας είναι μία από αυτές. Ενδέχεται όμως να κάνουμε λάθος».

Και πραγματικά φαίνεται πως είναι κρίμα να μην αξιοποιούμε μια τροφή τόσο πλούσια σε πρωτεΐνες και τόσο φτωχή σε κεκορεσμένα λίπη και χοληστερίνη. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Τζιν ΝτεΦόλιαρτ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, τα έντομα ζουν «υγιεινή» ζωή, τόσο από απόψεως επιλογής τόπου διαμονής όσο και τροφών που καταναλώνουν.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μεξικού κατέγραψαν 1.700 είδη εντόμων που χρησιμοποιούνται ως τροφή, και προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι κατσαρίδες «αποκλείονται» από το διαιτολόγιο 113 χωρών. Αντίθετα, σε 90 χώρες, κυρίως της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καταναλώνονται περίπου 1.400 είδη εντόμων. Στα εστιατόρια του Μεξικού, για παράδειγμα, μία μερίδα νύμφες μιας γιγάντιας πεταλούδας πωλείται στην τιμή των 15 ευρώ περίπου επειδή θεωρείται ένας εκλεκτός μεζές. Στην Παπούα Νέα Γουινέα, αντίθετα, είναι περιζήτητα τα σκουλήκια που ζουν στο σάγκο, ένα δένδρο που αποτελεί για τους ντόπιους τη βασική πηγή διατροφής. Τα μυρμήγκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κολομβία, ενώ στην Ιαπωνία ο αυτοκράτορας Χιροχίτο τρελαινόταν να τρώει σφήκες με ρύζι.

Στην Ταϊλάνδη πάλι, όταν τα εντομοκτόνα αποδείχτηκαν ανίκανα να περιορίσουν την εξάπλωση των ακρίδων, η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες της: «Να τις τρώνε». Μάλιστα, για να τους εξυπηρετήσει εξέδωσε και έναν οδηγό με ειδικές συνταγές μαγειρικής! Η απόφαση αυτή αποδείχτηκε στην πράξη εξαιρετικά επιτυχής, δεδομένου ότι κατάφερε να περιορίσει την επιδρομή των ενοχλητικών εντόμων.

Σήμερα, στη χώρα αυτή οι πολίτες έχουν φθάσει στο σημείο να καλλιεργούν σκοπίμως σιτάρι για να προσελκύουν τις ακρίδες, να τις αιχμαλωτίζουν και να τις μοσχοπουλάνε στις τοπικές αγορές. Αλλα αρκετά δημοφιλή πιάτα στην Ταϊλάνδη είναι οι μεταξοσκώληκες και οι κοριοί, βραστοί ή τηγανητοί. Στην Αφρική τρώνε τερμίτες πατέ, τηγανητούς κοριούς (βουσμάνικη συνταγή), πίτα με πεταλούδες Μαδαγασκάρης, τάρτα από κοριούς. Πάντως, ο FAO θεωρεί βέβαιη την υιοθέτηση της εντομοφαγίας και στον δυτικό κόσμο, μολονότι θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να παγιωθεί.
Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ- Ελευθεροτυπία - 21/06/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια: